Gå til innhold

Husene på Svalbard bruker dobbelt så mye varme som hus på fastlandet om vinteren


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Språkkorreksjon - her gikk det litt fort…

 

Det er jo ganske ille at det brukes såpass mye energi per husstand i Longyearbyen (og sikkert tilsvarende i Ny-Ålesund), men det er jo ganske få som bor på Svalbard, så det store utslaget sammenlikna med fastlands-Norge, er nok ikke akkurat markant…

 

Lenke til kommentar

Selvsagt bruker man mere energi om man hele tiden blåser kald luft under gulvet på hus som står på stylter, det er jo en ikke-nyhet.

 

Og sjelden har elproduksjon med kull vært mere fornuftig. Spillvarmen varmer opp vann som fraktes i isolerte fjernvarmrør til husene rundt i byen. Legg merke til hvem som vil endre dette.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men det er jo selvprodusert strøm, og de fleste husene har vannbåren varme i gulvene. Hos min søster er det et problem fordi temperaturjusteringen i bygget ikke virker så de har varmt gulv hele vinteren.  Blir fort badstu hjemme hos dem på vinterstid. Men de bruker ingen panelovner eller slikt da.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Man har faktisk et omvendt problem i Longyerbyen. P.g.a den enormt dårlige virkningsgraden ved å brenne kull for å få strøm så produseres det for mye varme som er et problem hvis man ikke har avsetting lik eller større. Ulikt et rent fjernvarmeverk så kan man ikke redusere energi inn i kjelene basert på fjernvarmeforbruk da det i Longyerbyen er EL. produksjon som bestemmer varmeproduksjon.

Inntil ny energiform og strømforsyning er på plass så vil det være dårlig økonomi og miljø i å isolere hus og kjøre noe fjernvarmeenøk i byen.

By design i 1982 så blir fjernvarmen produsert av restenergien fra en av de to turbinene ved hjelp av høytrykkskondenseren. Altså generator som er avhengig av fjernvarmeuttak for å produsere strøm. Dvs at jo mer forbruk av fjernvarme i byen desto bedre virkningsgrad for hele kraftstasjon hvis man ser vekk fra hvordan den varmen blir brukt og utnyttet. Alternativet er å shunte om og la varmen gå ut i fjorden for å kunne produsere samme strømmen noe som blir gjort til tider. Og dette er kun en turbin, den andre lar all varme gå ut i fjorden...Så Svalbardianere hjelp miljøet, åpne alle radiatorer og luft 

Endret av Finn Schultz
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...