Gå til innhold

Football Leaks


Amoralsk

Anbefalte innlegg

Dette er mye mer interessant enn alt av kamper som spilles i helgen, neste helg, neste år og neste VM. De nye lekkasjene som ble publisert i norske medier i går, er ganske sinnssyke, om enn ikke sjokkerende.

 

1) Manchester City og PSG har blitt avslørt. Begge klubbene har unngått FFP ved å blåse opp sponsorkontraktene sine.

Enkelt forklart (PSG som eksempel): PSGs qatarske eiere ville gi PSG to milliarder kroner så de ble gode i fotball. Men det regnes ikke som inntekt dersom de bare pøser egenkapital inn i klubben. Derfor vil PSG fortsatt gå i kraftig underskudd i regnskapet, og dermed risikere utestengelse fra Champions League.

 

Så, måten eierne til PSG fikk de to milliardene til å se ut som inntekter på, var ved å late som om deres eget selskap, Qatar ettellerannet, sponset PSG med en sponsoravtale verdt 2 milliarder NOK. Sponsorinntekter vil nemlig være en del av klubbens resultatregnskap, i motsetning til innskudd av egenkapital.

 

Sannheten var selvsagt at sponsoravtalen egentlig bare var verdt rundt 30 millioner NOK, men for å unngå FFP så lot altså PSG og eierne deres som om avtalen var verdt to milliarder.

 

Denne praksisen har også City benyttet seg av.

 

Det beste med dette er likevel at rådgiveren til PSG og City, mannen som hjalp klubbene rundt FFP, var FIFA-president Gianni Infantino, som på den tiden jobbet i UEFA.

 

2) Toppklubbene ønsker en Elite-liga uten mulighet for nedrykk og opprykk.

Dette er vel ikke helt ukjent, men det er altså tilfelle. Lagene i ligaen er de lagene som genererer mest penger til sporten, ikke de beste lagene - derfor regnes Dortmund og Atletico bare som gjestelag, mens AC Milan og Manchester United vil være faste deltakere, med tjue års bindingstid. Dette er altså per definisjon en Money League og ikke en Champions League.

 

Klubbene har allerede hatt hemmelig møter om dette seg imellom, og har fått toppadvokater til å belyse problemer med dette. Initiativtakerne (blant annet en av hjernene bak MLS-oppstarten på 90-tallet), har presentert de økonomiske gevinstene for klubbene, og storklubbene har fått presentert hvor mye penger de taper på å måtte dele TV-innntektene for CL/nasjonal liga med de små lagene.

 

Og storklubbene vet hvor attraktive der er, og hvor viktige de er for nasjonale ligaer og for Champions League. Derfor kan de egentlig kreve hva enn de ønsker fra f.eks UEFA. Med andre ord: de har drevet utpressing av UEFA de siste to årene, og UEFA har ikke kunnet gjøre noe som helst med det.

 

Så nå er vi her da: de største klubbenes eget lille kartell (de samme klubbene som skal delta i den nye elite-ligaen) har fått tre representanter inn i UEFAs styre, som vil bruke de neste par årene på å lære seg hvordan man organiserer en såpass stor turnering. Om noen få år vil de uansett bryte ut av CL, og danne sin egen toppliga - blant annet takket være kunnskapen de nå vil erverve seg gjennom å ha blackmailet seg inn i UEFAs innerste kretser.

 

Samtidig vil de største klubbene få en mye større del av inntektspotten i Champions League, UEFA hadde strengt tatt ikke noe annet valg enn å gi Bayern, Real M., United etc. det de ber om.

 

Jeg er veldig spent på hva som vil bli utlevert fra Football Leaks de neste par årene også. Det som ble sluppet i går var i hvert fall en enorm bombe, og sannsynligvis den største nyheten i fotballverden på mange år.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Qatar, De arabiske emirater og Saudi-Arabia er kjente for å kjøpe støtten til hele nasjoner gjennom sitt forbruk av oljepenger. Så dette er ikke noe rart at de kjøper støtten til korrupte administrative medlemmer i forskjellige fotballorganisasjoner. Man bør generelt bare stå i mot disse oljesjeikene når de forsøker seg på slikt. Eksempler på nasjoner kjøpt av disse oljerike nasjoner: Pakistan (av Saudi), USA (av Saudi gjennom kjøp av amerikansk gjeld eller treasury bills) og Tyrkia (av Qatar gjennom et 15 milliarder dollar innskudd inn i tyrkisk økonomi for at det skulle stå i mot amerikansk press). 

 

2) Lite trolig at dette skjer. Det har gått rykter om en konkurrende europeisk liga i mange tiår. Ikke blitt gjort noe av og kommer nok ikke til å skje denne gangen heller. Kan heller være et pressmiddel mot UEFA slik at de får mer av tv-inntektene og slikt. 

Lenke til kommentar

2) Lite trolig at dette skjer. Det har gått rykter om en konkurrende europeisk liga i mange tiår. Ikke blitt gjort noe av og kommer nok ikke til å skje denne gangen heller. 

Det er nøyaktig det som har skjedd med Champions League, om du ikke har fått det med deg:

- For 22 år siden var det 16 lag i gruppespillet, fra 16 forskjellige land.

- I år er det 32 lag i gruppespillet, fra 15 forskjellige land. 

 

... selv med dobbelt så mange lag med i gruppespillet, har antallet land representert blitt redusert fra 16 til 15.

 

Et naturlig neste steg for de innflytelsesrike klubbene vil være å sikre seg inntektene fra de nest beste/rikeste klubbene (som Porto, Sevilla, Lyon etc.). Dette kan egentlig bare oppnås ved å etablere et eget turneringsformat, som selvsagt vil bli pakket inn og brandet som en "drømmeturnering" for dumme- eller unge fotballsupportere. 

 

Så kan man diskutere om dette egentlig er dumt for fotballen. Jeg tror tvert imot det vil redde fotballen om noe slikt skjer, da et sånt format vil sørge for at eliteklubbene kannibaliserer seg selv. Samtidig vil ekstremt mye penger forsvinne ut av "normal" fotball, og vi vil kunne få tilbake det som gjør fotball til verdens kuleste sport. 

Dette er nok bare et nytt eksempel på at ingen trær vokser inn i himmelen, og takk for det. 

Endret av Amoralsk
Lenke til kommentar

Hvis "Money League" faktisk blir å skje (tviler på at de får det til) så blir jeg å slutte å se på fotball. Blir å kun se VM/EM kanskje

 

Helt enig. Eller - jeg kommer i hvert fall til å slutte å følge Manchester United. Da blir jeg Cardiff-supporter på heltid.

 

Hvis alle kampene er "storkamper", er ingen kamper storkamper.

Lenke til kommentar

I dag kommer det frem mer om Paris Saint Germain:

 

PSG SORTERTE SPILLERE ETTER HUDFARGE

Interne dokumenter viser at den franske storklubben, fra 2013 og frem til denne våren, ba speiderne sine vurdere interessante spillere ikke bare basert på ferdigheter og potensial, men også ut fra hudfargen deres.

 

Hele saken på VG: https://www.vg.no/sport/fotball/i/WLMQej/psg-sorterte-spillere-etter-hudfarge?utm_content=row-2&utm_source=vgfront

Lenke til kommentar

Likte ikke City før Football Leaks og liker de hvertfall ikke nå etter å ha fått bekreftet det massive og organiserte jukset de har drevet med for å komme dit de er. 

Jeg har sagt opp mitt abonnement på Sport Premium på Sumo da jeg ikke lenger vil støtte utviklingen i dagens fotball der det kun er fokus på penger. (ikke at kampene til Utd for tiden var underholdende nok til å kunne forsvare den månedlige utgiften men:P)

Da streamer jeg heller en kamp i ny og ne og ser EM/VM.

Men merker det at dersom det ikke får noen konsekvenser for PSG og Shitty (ordentlige konsekvenser og ikke bare et "fy det var ikk e pent gjort") forsvinner mye av motivasjonen og lysten for å følge med på fotball.  

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...