Gå til innhold

Det er på tide å legge FM-drømmen bak seg. Det er DAB som gjelder


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

To spørsmål en glemmer å stille.

 

Har kundene fått en bedre hverdag?

 

Har radio blitt mer aktuelt?

 

Svaret på begge er et rungende nei.

 

Antar du har kilder på dette?

 

Jeg har ikke andre kilder enn meg selv. Ikke spesielt statisktisk signifikant, men for min del så hører jeg mer på radio i dag enn for noen år tilbake. 

Så svaret på begge spørsmålene dine, er for min del ja. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Moberg, som mange andre, blander sammen introduksjon av DAB og slukking av FM. DAB har vi hatt i mange år, og det er helt greit for nisjekanaler. Alle andre land i verden tar seg imidlertid råd til å distribuere noen hovedkanaler på FM. Hvorfor skulle vi ikke ha råd til det i Norge? Jeg tror kostnadene er ekstremt overdrevet. Små nærradioer sender jo på FM. De kan etter det jeg forstår kjøpe 1000W FM sendere for ca. 15000 kr.
.
Med en vanskelig topografi og mange tunneler er FM spesielt viktig her I Norge, ikke minst rent sikkehetsmessig. Mange utenlandske, og en god del norske biler kjører rundt uten DAB, og mange steder er det ikke DAB dekning I det hele tatt. Om sommeren ligger det mange småbåter rundt om i uthavner. De hadde stort sett grei dekning på FM, da det bl.a finnes kombinasjonsantenner for FM og VHF som kan settes I mastetoppen. Kombinasjon av DAB og VHF finnes ikke.

Endret av J-Å
  • Liker 9
Lenke til kommentar

Mye rart i denne artikkelen ?

DAB-dekningen er fremdeles elendig/fraværende i store områder av landet. Kjørte nylig fra Buskerud til Nordland, signalet kom og gikk ?

Lydkvaliteten er dårligere enn via FM, ingen tvil!

Hvor mye har denne omleggingen kostet forbrukerne? Selv har jeg tre FM-radioer/tunere (pluss i bilen), har kun erstattet en av de foreløbig.

Og, hvorfor - som eneste land - skrote FM-båndet? Galskap! ?

Lær av svenskene ??

 

Har du noen gang kunne hørt på radio hele den strekningen uten skurring ? Selv om du kun hørte NRK P1 (som var den prioiterte kanalen i FM) hadde du ikke skurrefri mottak fra Buskerud til Nordland

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 Om elendig lyd er TU`s Jan M. Mobergs prefferanse så ja ofc.
Jeg har ikke brukt radioen etter jeg fikk dab, men ett godt annleg med god og klar lyd er DAB søppel, du får KANSJE med deg 1/4 av lydbildet på dab net, ELENDIG kvalitet. Om du ikke hører det selv så tror jeg du trenger høreapparat.
Latterlig hvor dårlig det er faktisk,
Det detter også ut i hver en dal i hele Norge og kommer og går konstant. Før var det litt "skurring" men nå er det totalt vekk. Vi bor i ett land omringet av fjell, så det er en dårlig plan vil nå jeg si. 
Flere av Dab kanalene som jeg får inn på radioen streamer i langt under 128kbps. noen så lavt som nede i 48, høyeste jeg noen sinne har fått inn er 192kbps, noe som tillsvarer halv kvallitet av en normal cd.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Og du kommer ikke til å kjøre elbil heller? :)

 

Jeg kommer heller ikke til å bruke dab noe særlig, men jeg har brukt internettradio i 15 år. Og kjører elbil :)

Elbil er gøy å kjøre! :p Dab derimot, kommer jeg ikke til å kjøpe. Bruker telefonen med nettradio i bilen eller annet når jeg kjører. God nok dekning der jeg ferdes.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891348974

Jeg har ikke DAB. hadde to stk. en gikk i stykker da et lyn slo ned 400 m fra huset i en blokk i vår. Bilene er FM.

Fikk meg en liten støkk på torsdag. da var der bilbrann inne i Bømlafjord tunnellen. dette ble ikke lenger varslet på noen måte. Før ville dette blitt varslet på FM radioen, for å unngå at flere kjørte inn.

 

Jeg vil nok likevel ikke få meg DAB. for med kona sin bil var det "no signal " som vanlig i de kilometerne rundt tunnellen. den skrus normalt av på haugalandet og kommer ikke på igjen før vi vender tilbake fra Hardanger. at de får inn NRK folkemusikk i hardanger er i beste fall en misforståelse, i verste fall en løgn. det er stort sett "no signal" fra du forlater E39.

 

Skandalen ligger ikke i innføringen av DAB men i slukningen av FM.

BBC har heldigvis mellombølge sendinger fra skottland som faktisk lyder bra i bilen.

Ellers hørte jeg internett radio fram til Iphone8 to fra meg 3.5 mm jacken..

DAB blir det nok neppe på meg noen gang. til det er det alt for dårlig med de tre tilbyderne som er der idag.

Lenke til kommentar

1) DAB var trolig en god tanke i starten, men det er noen år siden.

 

2) Jeg har DAB radio i bilen, den står for det meste på AUX, på AUX'n kobler jeg til mobilen, og på mobilen har jeg 4G og Spotify, og kan lytte til favorittmusikken min med god kvalitet. Lytter jeg til musikk på DAB så skjærer det smertefult i ørene. Ikke fordi DAB ikke kan gjengi musikk i god kvalitet, men fordi radiostasjonene skal spare penger ved å betale for minst mulig båndbredde.

 

3) Hjemme har vi ikke radio, selv om vi rent teknisk kan høre det via DVB-T på TV'n. Radio blir ikke brukt i hjemmet. Og jeg er ingen ungdom. Jeg ble født i 62.

 

4) Huset jeg leide ut så vidt litt til en kar med tenåringer hadde ikke TV så jeg beklaget det til leietaker,.. han bare lo og svarte att ungene ser ikke TV, de bruker bare internett.

 

TV og RADIO er noe vi bruker av gammel vane,... de av oss som har vokst opp med dette. I morgen vil TV og Radio trolig fortsatt eksistere, men antallet seere og lyttere vil være nedadgående,... jevnt og trutt nedadgående,....... bortsett fra att vi streamer fra NRK da.

 

På internett har vi ett medietilbud som utvikler seg til å bli spesialtilpasset den enkelte brukers preferanser og interesser, og som har ett mangfold (og en mangel på sensur) langt ut over hva Radio og TV noen sinde har hatt og kan ha. .........

 

Jeg tror TV og Radio vil bestå som supplerende medier til internett, men majoriteten av lyttere og seere hører/ser ikke lengre på Radio/Tv.

 

En annen sak er att med DAB hører du ingen ting når det er dårlig signal. Med FM hørte en noe (men dårlig) når det var dårlig signal. Og egentlig var vel AM best når det var dårlig signal, men ingen som syter over att det er "borte" lengre ;-) ..........

 

Jeg synes og kunne lese mellom linjene i en del innlegg her att mange med DAB radioer kanskje har dårlige antenner ! ? ......... Eller ? ........ Det er vel bare mobilnettet som er så tett dekket att det funker til tross for att mobiler ikke har eksterne antenner.

 

Det var mine tanker i øyeblikket. DAB er o.k. for å høre på tale Radio og trafikk meldinger, når en ikke ønsker og fikle med mobilen (når en kjører). Musikk kan det ikke brukes til med nåværende allokert båndbredde.

 

Radio og TV er o.k. når en vil underholdes uten å selv aktivt velge hva en vil ha av underholdning. ..... Men selv det hører/ser vi trolig mest i form av streaming over internett.

 

DAB er ingen stor ting lengre, men har nok kommet for å bli vil jeg tro.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...