Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Unødvendig bruk av makt av dørvakt


Lord-

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Det hele startet med at jeg var en tur innom Fotballpuben i Bergen natt til Søndag nå i helgen. Jeg sto å ventet i køen ved baren sammen med noen venner. De skulle bestille drikke mens jeg ventet. Folk begynte å knuffe pga det var stappfullt og alle ville frem. Jeg lot meg ikke bli knuffet, så jeg lente meg mot de som knuffet. Plutselig tar en fyr i hvit t-skjorte låsegrep på armen min uten forvarsel. Dette skjer i løpet av sekunder. Jeg blir så ført gjennom halve fotballpuben og ut utgangen bak. Han informerte meg ikke om at han var vekter før jeg var ute.

 

Alle folk som har vært på et utested, vet hvordan det er. Det er trangt. Folk er beruset og vil frem. Folk dytter fremover (med kroppen). Dette er jo ganske vanlig både på utesteder og konserter. Det betyr nødvendigvis ikke at noen er ute etter å sloss? Mer en form at folk vil vise at "de er sjefen".  Det presses fra alle kanter. Og det er jo ofte slik at om en person presser, så var det gjerne naboen bak som presset / eller noen andre lengre bak. Er ganske høy og tynn, og tror dette er en av grunnene til at han så meg som et lett bytte. Jeg sto helt i ro, på samme plass hele tiden - bak vennene mine som skulle bestille drikke. Jeg ville jo som sagt ikke bli presset på. Så jeg lente meg tilbake på de folkene som presset meg.

 

Jeg trodde først det var en veldig sint og aggressiv person som skulle banke meg. Jeg hadde veldig panikk helt til vi kom på utsiden. Jeg ropte på hjelp og hadde håp om at noen vektere skulle høre meg på veien ut. Ble mildt sagt overrasket når jeg fant ut at personen selv var vekter. Han hadde ikke vekteruniform men har blitt fortalt i ettertid at mannen hadde hvit t-skjorte, og at denne t-skjorten er en del av "uniformen".  Jeg fikk som sagt helt panikk siden jeg ikke kunne snu meg pga grepet han hadde på den ene armen min bakpå ryggen. Han hadde full kontroll over hele kroppen min, og kunne styre meg der han ville jeg skulle gå. Han ene vennen min skjønte ingenting når han snudde seg. Plutselig var jeg vekk, og han kunne bare se et lite glimt av fyren i t-skjorten som førte meg ut. Når jeg er blitt ført helt ut slipper han endelig taket, og overlater meg til en annen vekter. En særdeles røff behandling. Når jeg så snur meg, blir jeg fortalt av dørvakten som sto der at jeg ble ført ut av en annen vekter. For meg var det egentlig både en stor overraskelse og en lettelse. Lettelse fordi det var en vekter og ikke en gjest som skulle slå meg ihjel. Jeg kunne jo ikke vite om for-eksempel hele vennegjengen til han som førte meg fulgte etter og skulle ta meg.

 

Når jeg spør om en forklaring på hvorfor han ikke informerte meg om at han var vekter, så forklarte han vekteren som sto der på vegne av han andre at "joda, det hadde han gjort". Jeg hørte absolutt ingenting til dette. Det var høy musikk og mye bråk, som på hvilket som helst annet utested. Jeg tenker da at om han virkelig hadde prøvd å si at han var vekter, så hadde jeg dultet borti personen, eventuelt tatt tak i jakken og konfrontert han. Jeg hadde snakket inn i øret, prøvd og fått øyekontakt etc. Ble en veldig skremmende opplevelse kan du si. 

 

Fikk dessverre ikke sett vekteren som førte meg ut. Dette skjedde altså ved baren rett før man går ut på uteområdet, - og jeg ble ført til inngangen på baksiden av Fotballpuben. Jeg synes at dette var helt unødvendig bruk av makt av han. Som nevnt over så kunne han heller ha konfrontert meg ved å heller ha pirket borti meg eller tatt tak i jakken min, som normale folk ville ha gjort. Han kunne informert meg på en grei måte om at "Jeg er vekter og nå må du forlate stedet" - selv om jeg var uenig i dette. Istedenfor får jeg nærmest sjokk når noen plutselig låser armen min bakpå ryggen uten forvarsel. Det kjentes ut som at hele armen min skulle knekke. Det hele var surrealistisk og veldig flaut med tanke på at om det kanskje var andre bekjente som observerte hva som skjedde. Jeg kavet og ropte jo etter hjelp for livet. Jeg trodde rett og slett at nå skulle jeg få skikkelig juling. 

 

Når vi kom ut ble jeg og kompisen min så oppgitt at vi ikke engang gadd å diskutere med han. Vi vet jo hvor det ender. Da blir man jo med engang beskyldt for å være for full om man vil forklare seg.

 

Har sett en del dokumentarer angående vektere. Jeg forstår godt at de har mye å gjøre på. Men likevel er det et fåtall som aldri skulle ha jobbet som vektere. En del av dem er rett og slett veldig maktsyke.

 

Er det greit å bruke vold / unødvendig makt fordi "ut fra erfaring" mener at folk er voldelige om man prøver å snakke til de? Er det ikke siste utvei å bruke slike tiltak? Er det vanlig at man praktiserer slike handlinger når situasjonen var som beskrevet over? Jeg har verken sett eller aldri snakket med denne vekteren før. Eneste han gjorde var dette grepet helt ut av det blå. Vektere har jo ikke noe mer makt de kan bruke enn oss "vanlige" alminnelige personer. Det er det bare politiet som har. Dette her har jeg aldri opplevd før. At vekteren tar låsegrep på armen min uten og engang informere meg om at han er vekter, er ikke greit.

 


Siterer gjerne denne:


"Nødrett (Straffelovens §47) og nødverge (Straffelovens §48) er to viktige prinsipper som regulerer vekterens anledning til inngripen i forskjellige situasjoner, dette er for øvrig helt på linje med resten av befolkningen."


Endret av Lord-
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er mer vanlig enn du tror. Det har hendt meg også. Mange av dem er tikkende bomber som bare er ute etter å vise seg frem, og bruker gjerne en liten hendelse som du beskrev som eksempel for å vise makt, for å skremme resten av køen. Bruker man den minste motstand fordi man tror man blir angrepet av vanlige folk, tar polisen automatisk deres side.

 

Anbefaler deg å skrive ned hendelsen i detalj, det har du jo allerede gjort her, men skikkelig nøye i detalj. Det kan bli nyttig hvis du anmelder, og også for din egen psyke.

 

Jeg har lyst til å oppfordre deg til å anmelde. Men det vil kreve mye ressurser, tid og innsats. Du må gjøre det du kan for å finne vitner som støtter din versjon.

 

Bare fordi han er på jobb, og har tittel som vekter, så betyr ikke det at han automatisk har frikort til å bruke vold som han vil eller vinne rettssaker. Jeg kan ikke loven, men det burde være tydelig beskrevet fremgangsmetoder som du beskriver før vold brukes.

Endret av Taurean
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Brudd på vaktvirksomhetsloven §§ 10, 11, og 12 - ikke-uniformert vakttjeneste, bar ikke synlig ID-kort, og brukte fysisk makt uten hjemmel. Dette er straffbart, se vaktvirksomhetsloven § 20.

 

Du kan klage til politiet som er bevillingsmyndighet (vaktvirksomhetsloven § 4). Hvis dette er hyppig forekommende forhold risikerer vaktselskapet bevillingen sin.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Du må gjøre det du kan for å finne vitner som støtter din versjon.

 

 

Det bør vel søkes etter vitner som så hendelsen så nærliggende virkelighetsnær som mulig, ikke TS sin versjon av hendelsen.

 

Lurer forøvrig litt på hvorfor TS trodde at noen ville bortføre han og banke han opp bare fordi han uskyldig sto i en kø.

Hadde vært artig å høre hvordan de som sto bak TS i køen samt vekteren oppfattet det hele i kontrast til PTSD historien til TS.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skriv til puben og forklar, be om en forklaring og evt unnskyldning. Av erfaring vet jeg at anmeldelser på slikt særdeles sjelden fører noe sted. Jobbet selv som vakt under studietiden, 100m borti gaten fra Fotballpuben. Også på den tiden var det obligatorisk med id-kort og vi gikk selvsagt i "uniform" som enkelt viste oss som ansatte på stedet. Dessverre har det alltid vært en del vakter som skaper dårlige rykte, handler uten hjerne osv.

 

Det var ihvertfall langt mer effektivt på min tid om det kom skriftlig klage til stedet. En anmeldelse gikk på vakten personlig og ble ikke tatt opp på personalmøter osv, men om du føler hendelsen var ille nok gjør du det også.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Bagatell. Tenk deg selv hvordan du ville ha oppfattet situasjonen som vekter på stedet. Du ser bråk/knuffing i baren og en høy fyr som lener seg over de andre og tilsynelatende er årsak/medvirkende årsak til bråket.

 

Vekteren handlet helt korrekt. Uromomenter skal raskt fjernes fra stedet. Vekteren gjorde også alt korrekt da han låste armen din og kontrollerte deg bestemt ut av lokalet.

 

At vekteren tok "feil person" (din påstand) denne gangen er slikt som skjer i kampens hete. Det er etter min mening bedre å kaste ut en for mye enn en for lite. Istedenfor å bli #krenka som tydeligvis er et virus som går for tiden burde dere bare ha gått et annet sted. Foppallpøbben kommer ikke langt opp på min utestedsliste i bergen.

Endret av Illus
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Brudd på vaktvirksomhetsloven §§ 10, 11, og 12 - ikke-uniformert vakttjeneste, bar ikke synlig ID-kort, og brukte fysisk makt uten hjemmel. Dette er straffbart, se vaktvirksomhetsloven § 20.

 

Du kan klage til politiet som er bevillingsmyndighet (vaktvirksomhetsloven § 4). Hvis dette er hyppig forekommende forhold risikerer vaktselskapet bevillingen sin.

TS skriver at det ikke var dørvakta på stedet som kastet han ut. Dersom vedkommende ikke var på jobb, men bare assisterte vekterne på stedet, så er vel ikke dette nødvendigvis brudd lov om vaktvirksomhet? Bortsett fra det med uhjemlet maktbruk selvsagt. Og at maktbruken var uhjemlet, har vi bare TS sin oppfattelse som kilde på.

Lenke til kommentar

Spørsmålet er ikke nødvendigvis om han var i tjeneste som vakt, men om han identifiseres med vaktvirksomheten, ut fra en objektiv tredjepersons vurdering.

 

Er han ansatt i vaktvirksomheten, men var ikke på jobb (eller jobber ikke på det objektet), gjelder likevel bestemmelsene i §§ 10, 11, og 12.

 

Er han ikke ansatt i vaktvirksomheten (eller ikke vekter i det hele tatt) har han bare uhjemlet brukt makt. Det kan imidlertid likevel bli snakk om bevillingsmessige reaksjoner mot vaktselskapet hvis selskapet gir inntrykk av at vedkommende opptrådte på deres vegne.

 

Hovedregelen er at maktbruk er uhjemlet - du har ikke lov til å bruke tvang eller makt mot andre uten at du har eksplisitt lov til det.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Spørsmålet er ikke nødvendigvis om han var i tjeneste som vakt, men om han identifiseres med vaktvirksomheten, ut fra en objektiv tredjepersons vurdering.

 

Er han ansatt i vaktvirksomheten, men var ikke på jobb (eller jobber ikke på det objektet), gjelder likevel bestemmelsene i §§ 10, 11, og 12.

 

Er han ikke ansatt i vaktvirksomheten (eller ikke vekter i det hele tatt) har han bare uhjemlet brukt makt. Det kan imidlertid likevel bli snakk om bevillingsmessige reaksjoner mot vaktselskapet hvis selskapet gir inntrykk av at vedkommende opptrådte på deres vegne.

 

Hovedregelen er at maktbruk er uhjemlet - du har ikke lov til å bruke tvang eller makt mot andre uten at du har eksplisitt lov til det.

Skjønner. Og det siste der visste jeg, for øvrig.

Lenke til kommentar

Hei,

 

Tusen takk for alle svar. Har nå sendt inn en skriftlig klage både til utestedet og vekterselskapet "PSS Securitas". Måtte nesten sette meg ned å skrive ned ting detaljert slik jeg husket det. Har også oppdatert innlegget mitt mer detaljert og en del er tatt utifra den skriftlige klagen jeg har sendt inn.  

 

 

Bagatell. Tenk deg selv hvordan du ville ha oppfattet situasjonen som vekter på stedet. Du ser bråk/knuffing i baren og en høy fyr som lener seg over de andre og tilsynelatende er årsak/medvirkende årsak til bråket.

 

Vekteren handlet helt korrekt. Uromomenter skal raskt fjernes fra stedet. Vekteren gjorde også alt korrekt da han låste armen din og kontrollerte deg bestemt ut av lokalet.

 

At vekteren tok "feil person" (din påstand) denne gangen er slikt som skjer i kampens hete. Det er etter min mening bedre å kaste ut en for mye enn en for lite. Istedenfor å bli #krenka som tydeligvis er et virus som går for tiden burde dere bare ha gått et annet sted. Foppallpøbben kommer ikke langt opp på min utestedsliste i bergen.

Så du mener at det er en bagatell at en vekter bruker unødvendig makt? At han ikke identifiserer seg som vekter før han går til det stadiet og tar et slikt grep? 

 

Det bør vel søkes etter vitner som så hendelsen så nærliggende virkelighetsnær som mulig, ikke TS sin versjon av hendelsen.

 

Lurer forøvrig litt på hvorfor TS trodde at noen ville bortføre han og banke han opp bare fordi han uskyldig sto i en kø.

Hadde vært artig å høre hvordan de som sto bak TS i køen samt vekteren oppfattet det hele i kontrast til PTSD historien til TS.

Jeg trodde jeg skulle bli banket opp siden jeg har en del dårlige erfaringer fra byen fra før av. Siste gang var vel for rundt 1 år siden. Ble utsatt for blind vold av en gjeng forbipasserende like bortenfor Fotballpuben. Dessverre fikk ikke politiet tak i gjerningspersonene. Fikk blant annet ødelagt trommehinnen. Har problemer med øret den dag i dag 1 år senere. Har siden den gangen vært veldig "på vakt". En annen gang ble jeg utsatt for blind vold på en hjemmefest. Håper du da kan skjønne at det var ganske skremmende for meg å bli tatt i et slikt grep helt ut av det blå. Jeg har verken PTSD eller noen andre lidelser. Det kunne du spart deg for.

Endret av Lord-
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Så du mener at det er en bagatell at en vekter bruker unødvendig makt? At han ikke identifiserer seg som vekter før han går til det stadiet og tar et slikt grep? 

 

 

Absolutt. Med tanke på stedet du var der mesteparten av klientellet knapt har klatret ned fra trærne så ser jeg ingen grunn til hverken å legitimere seg eller å gå i dialog med uromomenter. Jeg ser heller ikke at du har blitt utsatt for unødvendig makt. Du er blitt identifisert som en bråkemaker og bestemt og korrekt tatt kontroll over og raskt fjernet fra stedet.

 

Dersom du mener å få hånden låst bak deg og geleidet bestemt ut er bruk av unødvendig makt så har ikke du vært mye ute på by'n. Unødvendig makt passer mer til gode gamle smuget der gjester titt og ofte ble tatt ut i bakgater og banket opp.

 

Man kan si mye rart om dørvakter, men det du beskriver oppfatter jeg som skolebokeksempel på hvordan uromomenter bør håndteres.

Lenke til kommentar

Absolutt. Med tanke på stedet du var der mesteparten av klientellet knapt har klatret ned fra trærne så ser jeg ingen grunn til hverken å legitimere seg eller å gå i dialog med uromomenter. Jeg ser heller ikke at du har blitt utsatt for unødvendig makt. Du er blitt identifisert som en bråkemaker og bestemt og korrekt tatt kontroll over og raskt fjernet fra stedet.

 

Dersom du mener å få hånden låst bak deg og geleidet bestemt ut er bruk av unødvendig makt så har ikke du vært mye ute på by'n. Unødvendig makt passer mer til gode gamle smuget der gjester titt og ofte ble tatt ut i bakgater og banket opp.

 

Man kan si mye rart om dørvakter, men det du beskriver oppfatter jeg som skolebokeksempel på hvordan uromomenter bør håndteres.

Jeg trodde dette var "juss-tråden". Om du ikke har noe relevant å komme med er det nok bedre om du lar hver å skrive. Dette er jo klart og tydelig dine personlige meninger. Som "Taurean" skrev over her:

 

Bare fordi han er på jobb, og har tittel som vekter, så betyr ikke det at han automatisk har frikort til å bruke vold som han vil eller vinne rettssaker. Jeg kan ikke loven, men det burde være tydelig beskrevet fremgangsmetoder som du beskriver før vold brukes.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg trodde dette var "juss-tråden". Om du ikke har noe relevant å komme med er det nok bedre om du lar hver å skrive. Dette er jo klart og tydelig dine personlige meninger. Som "Taurean" skrev over her:

 

Dette er et åpent forum for alle og enhver. Skal du ha paragrafer får du betale for en advokat. Som meddommer og lekmann er jeg ganske kompetent til å komme med mine meninger om saken.

 

Men siden du ikke er interessert i å høre på fornuft så respekterer jeg selvsagt ditt ønske om å ikke gi deg råd,

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

Skal du ha paragrafer får du betale for en advokat.

 

Eller google https://lovdata.no/ å søk opp paragrafene. Advokater hjelper vel mer til med å tolke og vurdere hvor paragrafene kan og vil brukes.

 

 

 

Som meddommer og lekmann er jeg ganske kompetent til å komme med mine meninger om saken.

 

Dette er et åpent forum for alle og enhver. (Quote anonym på et forum) Med det, også folk som å utgir seg for å være gud og hvermannsen uten å kunne komme med noe som underbygger den tomme påstanden som fremmes.

 

Sorry OT. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er et åpent forum for alle og enhver. Skal du ha paragrafer får du betale for en advokat. Som meddommer og lekmann er jeg ganske kompetent til å komme med mine meninger om saken.

 

Men siden du ikke er interessert i å høre på fornuft så respekterer jeg selvsagt ditt ønske om å ikke gi deg råd,

"Alle" og enhver kan bli lekdommer uten å ha noe kompetanse utover det. Dumt at juryordningen skal avvikles da. Juryen trenger ikke engang å begrunne hvorfor de mener noen er skyldige eller uskyldige. Så du kan like godt sitte der og ta kron/mynt om du er usikker på skyldspørsmålet. Meddommer og lekmann er forsovet det samme. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå skal jeg ikke forsvare noen, men alle vet det er dørvaktene som bestemmer og vinner uansett. Skjønner ikke hvorfor folk faktisk skal gå imot, og la dørvakten ødelegge kvelden sin. Bare ikke gjør motstand og hør på dørvakten selv om de ikke har rett så kan man ha en koselig kveld et annet sted...

Dette er en påstand som ikke er noe som helst hold i. Finnes mange eksempler på vektere som har gått langt over streken. Her har du noen for-eksempel noen artikler jeg fant fort:

 

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/ea2bg/Her-tar-dorvakten-kvelertak

https://www.nrk.no/ostfold/dorvakt-ma-i-fengsel-for-vold-1.11904576

Endret av Lord-
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er en påstand som ikke er noe som helst hold i. Finnes mange eksempler på vektere som har gått langt over streken. Her har du noen for-eksempel noen artikler jeg fant fort:

 

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/ea2bg/Her-tar-dorvakten-kvelertak

https://www.nrk.no/ostfold/dorvakt-ma-i-fengsel-for-vold-1.11904576

Og erfaring tilsier at de sannsynligvis har vært frekke eller lignende. Igjen, forsvarer ikke vekteren, men om man blir sendt ut og faktisk forlater stedet slipper man masse bråk

Lenke til kommentar

Dette er en påstand som ikke er noe som helst hold i. Finnes mange eksempler på vektere som har gått langt over streken. Her har du noen for-eksempel noen artikler jeg fant fort:

 

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/ea2bg/Her-tar-dorvakten-kvelertak

https://www.nrk.no/ostfold/dorvakt-ma-i-fengsel-for-vold-1.11904576

Det er ikke mange eksempler. Det er NOEN eksempler. Husk at det er over 12 000 vektere i Norge. To eksempler, hvorav den ene er bak en betalingsmur så vi ikke kan se konteksten bak voldsbruken, er ikke representativt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...