Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Låne kortet sitt til en venninne i fylla


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg er 22 år og student fadder for 20 stykker som er helt nye i byen. Ikveld så gjorde jeg en jævlig dårlig avgjørelse og i min panikk lånte jeg bort førerkortet mitt til et fadderbarn jeg viste var over 20 for å få henne inn på et utested. Greia var at hun hadde mistet mobil, nøkkel og lommebok og jeg ville bare ha henne inn på utestedet så hun kunne dra hjem med noen andre. Vi stod i køen og jeg prøvde å få kontroll på 2 stykker som allerede var kastet ut og en annen som ble hengt på av en ekkel type. Ikke helt saken men ville lage et bilde av en situasjon jeg følte meg helt overveldet av. Så jeg lånte bort kortet mitt. Hun ble tatt og nå ligger hun på sofaen min og kortet er på utestedet. Gikk tilbake til en av vaktene og han sa jeg måtte snakke med han som eier stedet.

 

Har litt panikk nå. Hva burde jeg gjøre videre?? Melde kortet savnet eller gå tilbake til utestedet og forklare situasjonen. Vet at dette er straffbart og kommer mest sannsynlig på rullebladet.... Vil bare faens meg ikke havne i fengsel og nå har jeg lest meg opp på ting og stresset meg alt for mye opp. Noen Er far?

 

Takk for all hjelp

 

Anonymous poster hash: 147e6...aa4

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Siden dette er ett førerkort har ikke utestedet lov å konfiskere det så vidt jeg kjenner til... Bare politiet eller SV har lov til det...

 

Det er vel bare å møte opp dagen etter å kreve å få tilbake førerkortet vennina "tjuvlånte"...

 

Edit:

Kan legget il at du neppe har gjort noe særlig ulovelig.. Dokumentfalsk som å endre siffer på bankort/førerkort etc kan gi straff oppimot 3års fengsel.. Det å låne vekk førerkortet for å få noen inn på ett utested er som regel bare en klem og hei på deg av onkel konstabel...Men det kommer selfølgelig litt på omstendighetene, og om dere ble anmeldt på stedet...

 

Forøvrig, bare nekte på alt, og saken blir henlagt.. Fillesak som politiet ikke har ressurser til å gjøre noe med om det ikke blir tilståelse av noen parter...  Selv om noen synes det er viktig å være ærlig...

 

Ser denne loven er opphevet som nevnt nedenfor..

For å ta det juridiske kan man lese her:

http://www.lovdata.no/all/tl-19020522-010-042.html#372

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

Trinn en er å snakke med eigaren. Normalt sett har uteplassane policy på å anmelde slike ting, då dei ikkje har grunnlag for å vite den reelle alderen på ho som brukte førarkortet. Og då kunne det ført til tap av skjenkeløyve og det økonomiske tapet som det fører til.

Men dersom innehavaren ikkje leverer inn førarkortet til politiet saman med ein anmeldelse, så blir det heller ikkje ei politisak.

 

Blir saka anmeldt så blir det eit spørsmål om kven som skal straffast. Du kan sjølvsagt lyge og legge skylda på fadderungen ved å påstå at førarkortet var stjålet, men det er sjølvsagt både ulovleg i seg sjølv og ugreit moralsk sett.

Då er det i utgangspunktet ho som har brukt ein anna person sitt ID-kort som sitt eige som har begått dokumentforfalskning.

Det andre og einaste realistiske alternativet er å forklare saka slik som den var.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ikke si noe til noen. Ansé kortet som tapt og bestill nytt. Meld fra til riktig instans. Ikke sett deg selv i en dårligere situasjon enn du allerede er. Betal heller den avgiften på noen hundre kroner enn å risikere straff ved å innrømme kriminelle forhold.

 

Dukker det opp over tid, så vet dere i hvert fall at ingen vil misbruke det i fremtiden.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg kunne tenkt meg å høre litt mer situasjonsbeskrivelse. Hva skjedde når utestedet tok førerkortet? Var du til stede? Hva sa venninna di? og du?

 

Hvis en vakt hos utestedet sier til eieren at hun som var i besittelse av ditt førerkort sa at hun hadde lånt det, så er det en muntlig påstand som bør tas med mange klyper salt. Hverken vakten eller eieren har noen garanti for at påstanden er rett. Med mindre du har bekreftet det da. Jeg tipper de tok vare på kortet for å enten gi det til politiet eller rette eier dersom vedkommende dukker opp før eieren går til politiet med det (antagelig i normal åpningstid mandag). Hadde jeg vært i din situasjon så ville jeg tatt kontakt med utestedet og spurt om de har funnet førerkortet som du har mistet. Du jo husker hvor dere var før du oppdaget at det var borte og valgte derfor å spørre dem. Du trenger ikke forklare en hel masse. De ser at det er deg på bildet og du kan fortelle dem blant annet fødselsdatoen. Så takker du for at de tok vare på det for deg og går. Det er mulig de begynner å spørre men letteste er å ikke vite. Påstanden de hørte fra venninna di har ikke akkurat veldig høy troverdighet. Det kunne like gjerne vært stjelt eller funnet på gulvet eller noe sånt og at låningen var oppdiktet. De har neppe kontaktdata på venninna så de får neppe spurt henne om hennes versjon er riktig. Takk så mye for hjelpen.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...