Jump to content
Baardsen

Staten og det historiske

Recommended Posts

Hvem var egentlig med på å utforme staten og den modellen de fleste land har? Staten som overhodet over alle innbyggerne i landet. Et utrolig flott system.

Share this post


Link to post

Staten sånn vi kjenner det i dag er det nok ikke, men en sterk leder og en stor saueflokk befolkning under han/hun har man hatt i mange hundre år.

Noen av de minner jo også måten Norge drives på, flere av de som satt på toppen tok også vare på svakere i samfunnet, litt ala NAV og tilbudet som tilbys innbyggerene.

1814 er da det vi kjenner som den moderne Norske Staten ble opprettet.

Første rikssamlingene startet på 800 tallet, så det har vært en form for styre i mange mange år, kun avbrutt av noen Dansker som tok styreretten i 271 år, senere noen Svensker og en kort periode noen Tyskere i vår moderne tid.

Edited by fo2re

Share this post


Link to post

Den moderne nasjonalstat med anerkjente territorier,. grenser og suverenitet stammer fra Westphaliatraktaten anno 1648. Før dette var det avtaler som Magna carta (i Storbritannia) fra 1215 som er det første eksemplet, med unntak av antikken, med en kontrakt mellom statsoverhodet og undersåtter. Ihvertfall i en skriftlig tradisjon.

 

Så kom bølgen av det vi i dag anser som grunnlover i andre halvdel av 1700 tallet som startet med den Amerikanske i 1776, Franske i 1791 og for vår del den Norske i 1814. Disse har så fått et par hundre år å modne på til å bli det vi har i dag. Det startet med føydale system, ble så enevelder for så ofte å blir konstitusjonelle monarki på sikt for så finne parlamentarismen (i dens varianter) og til slutt en overnasjonal struktur med EU i Europa.

 

Det har tatt tusen år eller noe sånt og kan rives ned på et årti. 

Share this post


Link to post

Den første komplekse staten i menneskets historie oppstod i Mesopotamia (dagens Irak) rundt år 3500 fvt. Med den kom byer, krigføring, slaveri, det første skriftspråk og internasjonal handel. Man fikk en liten spesialistklasse i byene som kunne få mat ved å skattlegge bøndenes produksjon. Man begynte med systematisk observasjon av stjernehimmelen og utviklet matematikk

Etterhvert kom lovgivning på leirtavler med Hammurabis lovkoder fra 1700-tallet fvt. Senere, rundt 600-tallet fvt. ble mynter oppfunnet og hele Middlelhavet pluss Mesopotamia og Egypt var involvert i en blomstrende handel som skapte en slik velstand at den i Europa ble først overgått igjen på visse steder på 1600-tallet 

Edited by Ergod
  • Like 1

Share this post


Link to post

Jeg ser at noen over ikke vet forskjell på stat og nasjonalstat. Norge har aldri vært styrt av svensker med mindre man snakker om Jämtland, Härjedalen og Bohuslän.

Edited by Morromann

Share this post


Link to post

Jeg ser at noen over ikke vet forskjell på stat og nasjonalstat. Norge har aldri vært styrt av svensker med mindre man snakker om Jämtland, Härjedalen og Bohuslän.

Ikke direkte styrt nei, men delvis underlagt pga felles utenrikspolitikk. Men ja var bedre det enn 270 år som lydrike under den danske kronen. 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...