Gå til innhold

Pusse opp stua, ser på takhøyttalere 5cm dype


Anbefalte innlegg

Hei

Skal pusse opp stua og ønsker å ha takhøyttalere. Har 0 snøring på dette med lyd og oppsett, så spør litt rundt. Tanken er i første omgang gjøre klart taket slik at jeg bare kan sette inn takhøyttalere når det er tiden for det. 

 

Spørsmålene blir om hva jeg tenker er smart å gjennomføre, og videre om hva jeg trenger av utstyr for å gjøre klart for å koble til høyttalere oppe i taket. Jeg går ut ifra at dette er forholdsvis likt det å installere downlights, noe jeg kan, så det er mer hvilke ledninger osv som trengs. I tillegg kunne jeg tenkt meg innspill på hva som er gode nok høyttalere. Jeg er amatør og ikke kresen. 

 

Har lagt ved et fantastisk paint-bilde over stua slik jeg antar at møbelløsningen blir. Stue_zpstzt29uf8.png

- Tegningen er ikke med korrekte mål. Stua måler 4,95 m i ryggen på TVseksjonen, 5,75 m langs skyvedøra.

- Sofakroken blir omtrent 3,2 m x 3 m.  

- De blå X'ene er hvor jeg tenker at høyttalerne skal være, sånn ca. 

- Kan supplere lyd med fronthøyttalere ved TVseksjonen.

- Tenker å kjøpe en slik SONOS/HEOS box for å deligere musikk til designerte høyttalere.

 

Er det noen som kan komme med gode råd og innspill? Spesielt til gode løsninger, og evt hva jeg må gjøre klart ved innkjøp at ledninger osv som skal være gjemt oppi taket?

 

På forhånd, takk.

 

Edit. Virker som at bildet ikke ble lastet rett opp fra PC'n. Må finne ut noe annet. 

Endret av Bandreas_InnleggNO
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva ønsker du å oppnå med høyttalerne? Slik det ser ut har du kanskje tenkt stereo-høyttalere over sofaen til TV-lyd og så én eller to ekstra "soner" over spisebord/lesekrok?

 

Jeg har klargjort for takhøyttalere i kinorommet her, men der har jeg mer plass enn 5cm til rådighet. Der har jeg snekret "kasser" av 2x18mm MDF som jeg har i flukt med gipshimlingen på oversiden. Dette er mer av lyddempingshensyn oppover, en vil nok også gi en fordel for lyden fra høyttalerne når jeg monterer dette. Jeg har kablet klart med K-rør og PN-ledning som jeg bruker som høyttalerkabler. 2,5mm2 til alle høyttalerne. Du trekker kabler til bak TV-benken som jeg antar vil være et naturlig sted å terminere disse.

Lenke til kommentar

Takhøyttalere er jo stort sett brukt i et surround oppsett for å få 360 graders lyd. Med kun høyttalere i taket vil du jo få helt feil lydbilde. Blir rart når dialog kommer ovenifra når tven er forran deg. 

 

Du kan kjøpe høyttalerkabel på biltema, koster typ 300 kroner for 25m. Bare trekk høyttalerkabel fra bak tven til taket. Det er det eneste du trenger. Ville forøvrig installert høyttalerne før jeg lekta ned taket hvis jeg var deg. Det peneste blir jo om kun elementet stikker ut, og det blir litt vansklig å få inn høyttalerkassa etter at taket er lekta ned.

Lenke til kommentar

Jeg ville heller gått for "in-wall" høytalere; det bør være null stress når du skal pusse opp uansett. Takhøyttalere er helt feil for 5.1/7.1 oppsett. Kun atmos/dts:x som skal ha 2-6 høytalere i tak i tillegg til 5.1/7.1 i normal høyde, men alle høyttalere i tak blir helt feil uansett.

Lenke til kommentar

Kanskje jeg burde spesifisert at jeg håpet på at høyttalere over sofa kunne brukes til både TV/Film så vel som musikk. Jeg hører en del på musikk, så det blir primært for musikk - men det hadde jo vært kjekt om det hadde fungert til TV også. Men det er da kanskje ikke tilfellet.. :(

 

De jeg har sett på er disse, og lignende høyttalere. 56 mm dype. 

https://www.elektroimportoren.no/elko-sound-takhoeyttaler-d50/6407124/Product.html?gclid=EAIaIQobChMI2qCn7Zrr2QIVlZAYCh0noQVQEAQYAyABEgITXPD_BwE

 

Med 56 mm innfellingsdybde så tror jeg at de ikke installeres med kasse. Det står ".. med magnetfeste" i beskrivelsen. Usikker på om det betyr feste til taket, eller om det gjelder grillen. 
 

Skal innom en lydforetning senere i uka for å finne mer ut av ting. Jeg bare liker å spørre på flere plasser :)

*Edit. Hele stua skal pusses opp fra topp til bunn. Så det er gode muligheter for å lage et godt oppsett for et solid oppsett mtp lyd til TV også. En venn har takhøyttalere som brukes til musikk. Jeg likte veldig godt å sitte under en høyttaler og få musikken tredd litt rundt hodet! Så jeg kommer til å ha det til lesekrok og over spisestuebordet (for kveldene med brettspill).

Endret av Bandreas_InnleggNO
Lenke til kommentar

Kanskje jeg burde spesifisert at jeg håpet på at høyttalere over sofa kunne brukes til både TV/Film så vel som musikk. Jeg hører en del på musikk, så det blir primært for musikk - men det hadde jo vært kjekt om det hadde fungert til TV også. Men det er da kanskje ikke tilfellet.. :(

Nå får jeg ikke sett bildet ditt i førsteposten da datakvoten eller.no er brukt opp.

 

Det bør vel ikke være umulig å få til forskjellige soner men det spørs hva slags surroundforsterker du har. Min NAD T757v2 har 7.1 for vanlig film og musikk men det er også utganger for "sone 2" som gjør at en feks kan bruke systemet til musikk i takhøyttalere i spisestuen.

 

Som flere har påpekt er det kun Atmos/dts:x som støtter takhøyttalere så du bør ha vanlige høyttalere mellom tv'en og sofaen i tilleg til det du ser for deg av takhøyttalere i spisestuen.

Lenke til kommentar

Har forhørt meg litt nå. Virker som jeg må droppe takhøyttalere til TV-hjørnet for min egen del - men jeg kan installere trekkerør i ideelle posisjoner slik at det lar seg installere en gang i fremtiden. Med tanke på hva jeg tror jeg reelt får til, hvor bra det vil se ut, og hvilke behov jeg har kommer det ikke til å skje nå. Takker og bukker for tilbakemeldinger :)

 

Det skal gå fint å ha èn takhøyttaler (som har stereo innebygd) over hver av sonene lesekrok og spisebord -> koble hver høyttaler til hver sin utgang til forsterker som har både A og B utgang. Kommer til å ha en HEOS på kjøkkenet som via en app kan spille direkte musikk direkte til takhøyttalere (klarer ikke å forklare, men har fått det vist til meg), og vil nok etterhvert kjøpe en PC som fungerer som mediasenter til TV-hjørnet. 

 

Så blir det vegghøyttalere til TV. Tror det blir utlekta og innebygd. 

 

Din NAD T757v2 kosta rundt 10 000. Er dette hva jeg må forvente å legge ut for en forsterker som skal passe til mitt bruk? Eller finner man rimeligere? Blir så gjerrig når jeg pusser opp :p

Lenke til kommentar

Din NAD T757v2 kosta rundt 10 000. Er dette hva jeg må forvente å legge ut for en forsterker som skal passe til mitt bruk? Eller finner man rimeligere? Blir så gjerrig når jeg pusser opp :p

 

Mye av grunnen til at jeg kjøpte nettop den er fordi du må opp litt i pris for å få mulighet for MDC-modulene til NAD. Det gjør at jeg kan bytte ut en del i receiveren for å få støtte for 4K. Jeg synes det er bedre enn å måtte bytte ut hele boksen, noe som fort blir ganske mye dyrere. Det er noe av den samme tankegangen som har gjort at jeg feks alltid hatt radio som en egen enhet da det er enklere å bytte ut den ene enheten med radio enn å måtte bytte ut den ene, store sentrale boksen da den har alt innebygget. Jeg har kanskje dratt den tanken litt langt men det er nå sånn det har gått. 

 

Det finnes anlegg som har nyere lydsystem (Atmos) som er langt billigere. Nå skyter jeg litt fra hoften men Yamaha 5.1 surroundreceiver HTR-2071 hos Elkjøp har Dolby Atmos og koster cirka 2500 kroner. Den har "bare" 5.1 så hvis du skal ha takmonterte høyttalere må du nok utvide søket litt men eksempelet viser at du kan få et ganske nytt lydsystem for en ikke så alt for ikke penge.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...