Gå til innhold

– Norge trenger 150 nye tog


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du i Oslo er toget også vår t-bane. Når en hopper på toget i 10 minutter trenger en ikke nødvendigvis å sitte. På langdistanserutene er det ikke snakk om å fjerne plasser.

Det toget du tar som t-bane i Oslo, er for det aller meste lokal- og regionstog på gjennomfart, slik som Kongsberg - Eidsvoll eller Lillehammer - Skien. Siden NSB ikke setter opp nok togsett, er toget fra Kongsberg stappa når det ankommer Nationaltheateret stasjon klokken 0647 om morgenen, og da har mange medpassasjerer stått trangt lenge allerede. Og om du vil oppleve helt ekstremt oppfylte tog, kan du sjekke 1711 fra Nationaltheateret til Kongsberg, også et enkeltsett på bare 5 vogner. Og 1811 pleide å være et dobbeltsett (10 vogner) men noen syntes åpenbart det var for lukseriøst, så nå er også det skjært ned til bare 5 vogner. 

 

Grønne politikere som sier flere må ta kollektivt gjør meg uvel, de kan knapt ha tatt et tog i rushtiden. Det hadde vært et enormt fremskritt om flere strekninger ble traffikert med dobbeltsett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ingen står fra Eidsvoll til Kongsberg. Siste sitteplassene fylles opp litt før du kommer til Lillestrøm, hvis du ikke går av på Oslo S bør du klare å få deg sitteplass da.. ;)

 

Grunnen til at de kutter ut dobbelt togsett på noen avganger er at NSB dessverre har nedbemannet for hardt. Nå skal de visst oppbemanne igjen så da blir det vel tilbake til det gamle utpå høsten en gang.. :(

Lenke til kommentar

Ingen står fra Eidsvoll til Kongsberg. Siste sitteplassene fylles opp litt før du kommer til Lillestrøm, hvis du ikke går av på Oslo S bør du klare å få deg sitteplass da.. ;)

Jeg tar toget fra Kongsberg-siden og går av på Nationaltheateret, Hvordan det er fra Eidsvoll vet jeg ikke. Jeg tar et tog som ankommer 0647 for å unngå den mest ekstreme trengselen, de neste togene er langt verre. På hjemveien er det nesten alltid bare ståplass frem til Drammen, men det hender jeg ikke kan sitte før vi passerer Mjøndalen. Hva NSB tenkte på da de reduserte kapasiteten er det neimen ikke lett å forstå. Det er nesten som om de helst ikke vil ha passasjerer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Snakker vi om at Norge har 300 tog? Eller er det snakk om at vi behøver 150 nye togvogner? Bare lurer litt på det. For vi har jo ikke så himla mange toglinjer her i landet. Altså så koker spørsmålet ned til, har Norge omtrentlig 300 togsett?

Lenke til kommentar

Så vi har 150 nå og trenger 150 nye/flere? eller

Vi har 300 nå og 150 av de er så dårlige at de trenger fornyelse/utskiftning?

150 komplette togsett, 150 togsett uten lokomotiv eller 150 togvogner?

 

I Norge i dag kjører det litt i overkant av 400 motorvognsett og ca 15 vognstammer (trukket av lokomotiver). Vi har kjøpt 150 FLIRT-sett som i all hovedsak skulle ta unna nyvekst i trafikken, samt erstatte nedslitte og gamle Type 69A-G. Trafikkveksten tok helt av og 69-settene har i mindre grad kunnet blitt tatt ut av trafikk. Nå er de eldste 69-settene snart ute av trafikk, men selv de nyeste av denne typen går mot 30-40år i trafikk. Type 70 er også nær sin levealder, og har et stort kilometerløp, i Trøndelag har Type 92 passert sin estimerte levealder og er moden for utskifting. Dette utgjør bortimot 100 sett som må byttes innen 10-15år og man skal samtidig ta av for trafikkvekst.

 

Så netto økning i togsett blir ca 70-90, slik at Norge totalt passerer 500 motorvognsett.

Når det kommer til bruk av vognstammene og lokomotiver kan dagens B7-vognstammer (Bergensbanen og Sørlandsbanen) brukes i 25-30 år til og B5-vognstammene brukes i 35-40år til.

Lokomotivene kan i utgangspunktet brukes i 20-30 år til, men kan også forlenges uttover dette.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...