Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Montere ett ekstra ryggelys under bak bilen


Anbefalte innlegg

Hei dere!

 

Jeg har kjøpt et lite 12w LED ryggelys som jeg ønsker å montere under bak på bilen. Nå lurer jeg litt på hvordan jeg kan gjøre det med kabelføringen. Jeg tipper at med LED i original sokkel så kan ryggelysstrømmen drifte begge pærene. Alternative er jo å bruke den som styrestrøm, men hvor kan jeg hente strøm da? Helt fremme? Bak skjønner jeg ikke helt hvordan jeg kan få strømmen ned under bilen uten å borre i metallet og det er jeg sykt skeptisk til. 

 

Har noen tips til meg? Jeg kan evt legge kabel i rør under bilen helt bak, evt stripse dette til bremserørrene eller noe sånt. 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvor gammel er bilen, hva slags bil er det? Nyere biler har gjerne overvåking/varsling når en pære har gått. Det kan være at du ved å koble på ekstra strømforbruker vil ‘tukle’ med følerne og få konstant varsel om feil på ryggelyset.

 

Databussen i nyere biler kalles ofte CANbus. Igjen, hvis bilen din har CANbus, kan det være at du heller bør kjøpe ferdig ryggelys-løsning som snakker med CANbus-en, eventuelt at det kan finnes en løsning som snakker CANbus og som kan kobles med ditt eksisterende 12W LED lys. Har ingen erfaring med slike løsninger men ser for meg at det må bli omtrent som jeg beskriver.

 

Hvor du kan få kabel igjennom er det enklere å svare på når man vet hva slags bil det er snakk om.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Godt du nevner Canbus, NoBo. Kan gå ganske gale om man prøver å hekte seg innpå en ryggelyspære på en full-Canbus-bil. På endel biler bruker alle lysene bak samme 21W pære, og velger selv hvilken styrke som trengs. F.eks kan den la en bremselyspære overta jobben for en ødelagt baklyspære, m.m. Å huke seg innpå der med noe som trekker strøm er lite bra for kretsene, samtidig som at et LED-lys gjerne vil begynne å blafre noe voldsomt.
En annen ting er lovligheten. Mener (er ikke sikker) at ekstra ryggelys må kunne styres via bryter i kupeen, så da er det kanskje likegreit å hente strøm fra "noe" lenger framme. Om du ikke bruker sigarett-tenner-uttaket til noe som belaster, vil jeg tro at den kan være en grei kurs å hente strøm til en ryggelyskrets. BTW så er det heller ikke sikkert at du kan hente ut ryggelyssignal (som signal til et eget relé) fra ryggelyspæren, pga evt canbus. Har du tilhengerkontakt er det straks litt enklere, der kan du hente ut strøm fra f.eks baklyskretsen til tilhengeren. Den skal normalt være dimensjonert til å tåle ca 4 baklyspærer, altså minst 20W, gjerne mer.

Lenke til kommentar

Det er en avensis 06 modell! Vet ikke om det blir pent å ta den ut lykten hmmm. Heldigvis har den ikke CANbus. Jeg trenger virkelig ekstra ryggelys. Siste stykke før huset er det bare plass til en bil og ingen gatelys. Like pissnervøs når jeg rygger. Vurderer nesten en batteriløsning med fjernkontroll siden behovet er ikke så ofte.

Japsebilene er generelt ofte litt enklere å ha med å gjøre når det kommer til dette. Godt mulig den tåler å få en 12W LED på ryggelyskretsen. Men har du hengerfeste så kan du uansett hente strøm fra den.

Lenke til kommentar

En annen ting er lovligheten. Mener (er ikke sikker) at ekstra ryggelys må kunne styres via bryter i kupeen, så da er det kanskje likegreit å hente strøm fra "noe" lenger framme. 

Det er bare posisjonskrav til ekstra ryggelys. Maks 35cm opp fra bakken og det må ligge innenfor bilens bredde. Siste gir seg vel selv da men :p

Lenke til kommentar

Jeg har bestilt et 12v klikke rele sak fra ebay. Med den, og et lite gele batteri til mc på 12v, montert under bilen, har jeg lys jeg kan fjernstyre med en klikker. Jeg har også bestilt enda et lys. De bør kanskje ikke være montert når bilen skal EU-godkjennes haha. Men det tror jeg blir kult. Et 12v 3ah timer, nok til å drifte etter mitt behov. Bare 4% tap per måned på batteriet. Det blir kulere enn jeg tenkte i utgangspunktet. Nå kan jeg tenne en 2000 lumen (til sammen) bak bilen med en klikker. Litt tiltak blir det å montere batteriet trygt, men det burde gå fint, det er ikke så stort. Denne løsningen kan raskt flyttes til en ny bil også. 

 

Releløsning: 

https://www.ebay.com/itm/DC-12V-10A-Relay-1CH-Wireless-RF-Remote-Control-Switch-Transmitter-Receiver-BT/173006779488?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

 

Lyktene: 

https://www.ebay.com/itm/12W-Car-LED-Work-Light-Bar-Lamp-Off-Road-Truck-Jeep-SUV-Flood-Spot-Lamp-12V-24V/272797868081?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

 

Batteri: (to alternativer): 

http://www.biltema.no/no/Bil---MC/MC/Reservedeler/Batteri/Gelebatterier-for-MC-og-scooter-2000019520/ 

3ah varianten 

 

Eventuelt: 

http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Elektrisk/Batteri-ovrig/Blybatterier-2000018765/

1.2ah, det veier halvparten, så kanskje det blir det. 

Endret av dingenogdubben
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...