Gå til innhold

Forskjellen på ufør og sosialstønad?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Sosialstønad er mange ting, men hvis du tenker på X-penger i måneden + husleie og strøm betalt så er dette for de som ikke er syke og ikke går på noen form for tiltak.

 

Trygd er en sikker inntekt og regnes som lønnsinntekt. Trygd er for de som ikke kan jobbe, de som er så syke at arbeidslivet ikke er en mulighet. Det er mulig å jobbe ved siden av trygd og spe på.

 

AAP er det løpet man kjører før man havner på sosialhjelp.

Endret av 4 3
Lenke til kommentar

Jeg har søkt på høyskole til høsten og planen er at jeg skal i full jobb etter tre års bachelor utdanning. Men pga. sykdom så kan det skjære seg og jeg kan ende opp tilbake til null og derfor lurer jeg på om jeg skal be NAV om å innvilge ung ufør før eller mens jeg studerer slik at jeg har et sikkerhetsnett. AAP har bare fungert delvis for meg. Håper ikke dette høres egoistisk ut, aller helst skulle jeg vært foruten NAV.

Lenke til kommentar

Uføretrygd får du ikke uten å ha blitt vurdért opp og ned av psykologer og terapeuter, og du må ha vært i arbeidsprøving for å bli forsket på som en laboratoriemus i mange år først. Før fikk man uføretrygd temmelig enkelt, i dag er det blått styre og folk skal tynes til det ekstreme.

 

Sosialstønad får du hvis du ikke har noen form for inntekt, eller måte å livnære deg på. Men dét er heller ingen enkel prosess. Det er omtrent 15-20 ark du skal sende inn hver måned, og du -må- ta kopi av alt hvér gang for å beholde selv også, i tilfelle de roter bort noen papirer.

 

Selv med denne møysommelige prosessen, er det ikke 100% sikkert du får sosialstønad.

 

Så begge trygdeordninger er en kamp for livet, og kan være minst like slitsomt som å ha en vanlig jobb. Man må bare stålsette seg.

 

Men det er bedre enn å leve på gata i en pappeske.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

...derfor lurer jeg på om jeg skal be NAV om å innvilge ung ufør før eller mens jeg studerer slik at jeg har et sikkerhetsnett. 

 

Dette kan du nok bare glemme.

Du kan generelt ikke motta uføretrygd å gå full tid på høyskole, da er du jo ikke så syk at arbeidsevnen er varig nedsatt.

 

Uføretrygd er heller ikke noe du "ber om", du må søke, å du må dokumentere at arbeidsevnen din er nedsatt, som regel med gjennomført AAP som viser nettopp det.

 

Kravet til "ung ufør" er enda høyere. Du må ha vært under 26 år da du ble alvorlig og varig syk, samt at sykdommen er klart dokumentert av lege/spesialist, i tillegg til at du søker om uføretrygd før fylte 36 år.

 

Alvorlighetskravet er skjerpet de senere årene, å som det står, det skal være godt dokumentert alvorlig sykdom.

 

Dersom du tenker at du er tilbake i full jobb om tre år, så er nok hverken kravet til uføretrygd eller ung ufør oppfylt, men det kan selvfølgelig være spesielle situasjoner, det må du nesten spørre NAV om.

 

Alternativet er nok å snakke med NAV, å få utdanningen godkjent som et slags attføringstiltak under AAP.

Endret av adeneo
Lenke til kommentar

Altså, har du ingen restarbeidsevne, så har du heller ingenting med å gå på skole, i det minste ikke på statens regning.

Man trenger ikke utdannelse dersom man uansett aldri kommer i jobb igjen.

 

Derimot, har du restarbeidsevne, men trenger omskolering for å utnytte den restarbeidsevnen, så kan du gå på skole, men da oppfyller du ikke kravene til uføretrygd, som er at du skal være varig ute av stand til å jobbe, i et hvert yrke.

Endret av adeneo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Forskjellen er at hvis du er uføretrygda kommer det penger inn på kontoen en gang i måneden fast til du dør nesten uansett hva du gjør. Du kan ikke tjene over 300000 (eller deromkring) mer enn 9 år på rad, og det er restriksjoner på hvor mye du kan oppholde deg i utlandet. Ellers gjør du akkurat som du vil, inkludert jobbing og skolegang.

 

Hvis du får sosialstønad derimot er alt behovsprøvd, du må bruke opp eventuelle sparepenger først, du får mindre penger - og du må møte opp på et kontor der noen forteller deg hva du nå skal gjøre med livet ditt - i alle fall hvis du har tenkt å fortsette å motta sosialstønad.

 

Uføretrygd i seg selv er gull og grønne skoger, å komme dithen at man kvalifiserer til å få uføretrygd derimot er særdeles lite anbefalelsesverdig.

Lenke til kommentar

Jeg får mest sannsynlig innvilget ung ufør så fort jeg kan legge frem de rette dokumentene. Jeg får fortsette på arbeidsavklaringspenger frem til jeg har gått over på ung ufør. Da kan jeg ha økonomisk sikkerhet frem til jeg eventuelt får jobb etter utdanningen. Om jeg ikke får jobb fortsetter jeg på ung ufør.

 

Jeg glemte å spørre om jeg får utbetalt mellomlegget mellom AAP og ufør eller har de sluttet med det? Jeg kan også søke om stipend og studielån selv om jeg får trygd. Jeg kan også jobbe deltid men må passe på beløpsgrenser.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-329093

Man får også etterbetalt uføretrygd fra søknadstidspunktet tror jeg, så ingen grunn til å vente...

Endret av medlem-329093
Lenke til kommentar

 

Man får også etterbetalt uføretrygd fra søknadstidspunktet tror jeg, så ingen grunn til å vente...

Nei,ikke sålenge man har hatt arbeidsavklaringspenger i mellomtiden...

 

Da jeg blei innvilga uføre i 2105 fikk jeg etterutbetalt ung ufør-tillegget for de årene jeg gikk på AAP og det som het Rehabiliteringsbenger. Så med mindre ereglene har endret seg så kan han regne med en etterutbetaling for UU-tillegget, men ikke noe mer. Anonymous poster hash: 1e9ca...6f2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...