Gå til innhold

Hvis jeg skyter ett skudd mot solen, kan jeg treffe solen?


Anbefalte innlegg

Hatt en lang diskusjon med en kollega angående dette spørsmålet.

Se bort ifra atmosfære og andre små variabler. Alt er i vakuum.

Hastigheten er på et vanlig pistolskudd.

Mitt argument:

- Hvis jeg skyter mot solen med en pistol som skyter skudd i lysets hastighet vil jeg treffe. Hva stopper meg fra å treffe med å sikte litt til "venstre" med 99.999999% av lysets hastighet?

Hans argument:

- Banen til skuddet vil ikke endre seg nok til å faktisk noen gang nå soloverflåten. Derimot havne i en marginal mer eksentrisk enn jordas bane (jordas gravitasjon ser vi bort ifra i dette eksempelet).

 

Hva tenker dere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her ser du bort fra så mange fysiske lover og fakta at du like gjerne kunne spurt hvordan julenissen rekker å levere gaver til alle ungene. Det blir så hypotetisk og virkelighetsfjernt at det nesten havner på eventyrnivå. Dere kan dikte opp hver deres ender på historien og begge vil ha like "rett".

 

- Atmosfæren finnes og kan ikke sees bort fra - det er ikke i nærheten av å være en liten variabel

- Hastigheten på vanlige pistolskudd er ikke i nærheten av lysets hastighet

- Kuler med masse kan oppnå lysets hastighet

- "Litt" til venstre er alt for upresist

- Jordas gravitasjon kan ikke sees bort fra. Da ville den ikke gått i bane.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

For å faktisk treffe sola så må kula ha nok energi til å unnslippe jordas atmosfære, i tillegg må kula ha ein bane der den enten treffer sols direkte, eller blir fanga i solas gravitasjon og blir ført mot sola av den grunn.

Men kula kan også få ein bane der solas gravitasjon kaster kula lenger ut i verdensrommet.

Lenke til kommentar

For å faktisk treffe sola så må kula ha nok energi til å unnslippe jordas atmosfære,

Litt korreksjon: Kula må ha høy nok hastighet til å ikke bli bremset så mye av atmosfæren at den ikke klarer å unnslippe jordas tyngdefelt. En kule med lydhastighet er ikke i nærheten av å ha unnslippningshastighet selv i vakuum. En kule på noen få gram har ikke nok massefart til å kunne overvinne friksjonen i atmosfæren alene, selv om vi ser bort fra tyngdefeltet ellers. Med andre ord, kula kommer seg ikke bort fra jorda av flere grunner på en gang. Og for ordens skyld, atmosfæren har mye mye mindre utstrekning enn tyngdefeltet.

Lenke til kommentar

Å unnslippe jordas atmosfære er ikke poenget med dette spørsmålet, derfor jeg sa det ikke var relevant.

Samme om man skyter et skudd, metallobjekt eller noe annet så lenge objektet ikke har mulighet til å endre retning underveis.

Si man skyter skuddet fra en satellitt utenfor jordas atmosfære istedenfor.

Spørsmålet dreier seg om skuddet vil gå rundt sola eller om det er mulig å treffe den.

Lenke til kommentar

Om du skal forutsette at skuddet ikke endrer retning underveis, koker spørsmålet egentlig ned til om det er mulig å peke på sola. Svaret er ja.

Skulle jo egentlig tro det, men kanskje skuddet bommer helt pga jordas posisjon i forhold til solen? Eller hastigheten på jorda rundt solen før skuddet blir avfyrt?

Trodde det egentlig var åpenbart som du sikter til, men han virket ganske sikker også :-p

Endret av _Jaden_
Lenke til kommentar

For at dette skal være mulig, må det skytes fra en bane utenfor atmosfæren, og ha nok fart (sett i forhold til jorden) til å unnslippe jordens tyngdekraft, en fart på 11 186 m/s. Det vil ikke være mulig å oppnå med noen vanlig pistol, men morsomt nok kan man få det til med en litt sinna rifle. Med mindre jeg har misforstått totalt, og det kan jo hende. Det er kompliserte greier dette her.

Russerne sendte en gang opp satelitter i en bane som fikk navn etter satelittene, "Molniya". Denne banen er veldig elliptisk, og på sitt raskeste har den en banefart på omtrent 10000 meter i sekundet. Det betyr at man "bare" må gi kula 1186 m/s ekstra fart. Det er et par riflekalibre som er i stand til dette, men gjerne med bittesmå kuler (4,5 eller 5 mm).

Lenke til kommentar

Folk missforstår med vilje?

 

Hvis man går i bane rundt sola og kaster noe i retning sola, vil man da alltid treffe, eller må man kompensere for noe (og kaste litt til høyre/venstre)?

 

Edit: Vil tro at mr. Newton har svaret. Forutsatt at ingen andre krefter virker på legemet man kaster/skyter, så vil det vel fortsette i en rett retning inn mot sola?

Endret av madammim
Lenke til kommentar

 

På den videoen sier han at man må sende raketten 30 km/s i motsatt retning for å treffe solen. Dette er ikke mulig med en pistol. Mener han at det er ekstremt vanskelig å treffe solen uten å sende projektilen 30 km/s u motsatt retning eller umulig?

 

Han sier at det er er vanskelig, men han gir det oppskriften på hvordan du kan gjøre det. Det er ikke umulig, bare vanskelig.

 

Vel, teoretisk sett er det utrolig lett. I praksis er det litt vanskeligere, men ikke umulig.

Lenke til kommentar

For å overføre det til jorden, ville det vært umulig å skyte fra ISS mot jorden? Den går vel noe sånt som 30 000 km/t i bane rundt jorden. Ville et prosjektil som ble skutt ut i feks 1000 km/t rett mot jorda aldri landet? Jeg ser for meg at det må vel det? det fortsetter jo i bane rundt jorden, men det må vel sakte men sikkert nærme seg?  :hmm:

 

Ser for meg at returlast fra ISS bremses for så å naturlig falle mot jorden, men det er vel bare fordi det er enklest å gjøre det slik?

Endret av madammim
Lenke til kommentar

Nedenfor ISS er det atmosfære som gir oppbremsing, og det forandrer problemstillingen. Det som uten atmosfære ville vært en stabil bane vil i stedet bli en spiralering ned mot jorden. Selv i den høyden ISS har er det nok atmosfære til at de må foreta banekorreksjoner innimellom for å ikke ende opp på jorden igjen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...