Gå til innhold

Skolene er seks og ni år gamle - nå må fasadene skiftes ut


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Andre konstruksjoner der det er brukt osp og lerk har holdt mye lengre. Grunnen er nok sammensatt, men osp og lerk som er brukt på disse bygningen ser ut til å være saget til riktig tykkelse mens man i eldre tider splittet stokkene før man brukt øks for tykkelsejustering. da får man en tettere overflate som er mer motstandsdyktig mot fuktighet. Det synes som man har valgt for smekre bord. Man har ikke valgt å bygge på treets premisser, men tilpasset treslagene i overflaten til gitte arkitektoniske uttrykk som dessverre ikke har harmonisert med disse treslagenes egenskaper,

Manglende materialkunnskap om treslagene er nok den direkte årsaken til uføret.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg har et hundreogti år gammelt hus med original panel. Her er mitt forsøk på en forklaring på problemet: I mange århundre har man hatt tette panelvegger eller shingel-vegger slik som i stavkirkene. Nå har man fått vegger der bordene er erstattet med lister og der det er mellomrom mellom listene. Med horisontal vestlandsregn vil listene/bordene dermed bli fuktig på alle sider, mens en tett panelvegg har en tørr inner- og en fuktig ytterside. Det er yttersiden av en tett panelvegg som er slite-overflaten. Solen sliter også på denne overflaten, ved å tørke ut og varme opp hvert panelbord. Når det er lister med avstand imellom, vil listene varmes opp samtidig med at innersiden fremdeles er våt. Perfekte forhold for råtesopp.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hur dom kan man bli? Så här går det när man har akademiker som läst 5 år på uniuveritet men aldrig satt sin fot på ett bygge till att fatta besluten. Sunt førnuft verkar man ju inte heller ha. Alla vet att obehandlat trä ruttnar eller förstörs på annat sätt.

 

Vill man ha en underhållsfri fasad, bygg den i sten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

himmel og hav. vikingene bygde kirker som fremdeles står, men vi klarer ikke å få tre til å holde i mer enn 6 år?

 

Mener du at disse kirkene har stått i mange hundre år med ubehandlet tre som kledning, både på tak og vegger?

Nej, och det är just därför som dom står kvar. Vikingarna visste mycket väl att det inte fungerar att bygga hus i obehandlat trä.

Lenke til kommentar

Mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves. Arkitektene synes å forkjærlighet for byggemåter som passer bedre i solrike middelhavsland. Andre kommentarer har som riktig er pekt på manglende takutstikk, spalter som transporterer fukt til begge sider og tynne materialer. Tre bør helst stå som det gjør i skogen, da vil en god del av fuktigheten som tilføres sprekkene lettere transporteres ut. Arkitekter og andre rådgiveres valg burde kvalitetssikres av fagfolk som har god erfaring med vedlikehold av bygg.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Er det virkelig noen som lurer på hvorfor fasaden ikke får tørke inn helt med ikke altfor lange mellomrom når den står som en høy rett vegg uten takoverspring og den er plassert på Vestlandet hvor det regner både bortover og oppover annenhver dag, luften er fuktig, og det er sjelden sol. Gjør artikkelforfatteren seg dummere enn hun er?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Familien har en hytte nordpå hvor gjerdestolpene var av osp. Hvis jeg ikke husker feil sto de 60 år i nordnorsk drittvær før de måtte byttes. Barken var fjernet men ellers var de ubehandlet..

 

Er problemet at disse listene er montert liggende? Ved fuktighet vil det 'alltid' henge dråper i hele listas lengde.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...