Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] jobbet svart, arbeidsgiver nekter å betale 200 tusen kr


venus10

Anbefalte innlegg

i to år siden var jeg veldig desperat etter jobb. jeg hadde søkt over alt uten noe lykke.  jakten for jobb ledet meg til en take away resturant. sjefen sa han kun ville annsette meg hvis jeg kunne jobbe svart. ettersom jeg ikke fikk jobb andre steder, tok jeg jobben. jeg fikk lønn i de 6-7 månene og ble godt kjent med arbeidsgiveren og stolte på han. så kom det en dag hvor han sa han hadde vansker med å betale meg og sa at jeg ikke skulle få lønn før om 3 måneder, men at jeg ikke skal være beskymret og at jeg skulle bare fortsette. da jobbet jeg 3 måneder uten noe betaling. da tiden for lønn kom skulle jeg få rundt 50 tusen kr. han sa det var for mye for at han skulle klare å betale akkuratt da, fordi i følge han holdt butikken på å gå konkurs. planen ble da at jeg skulle bare jobbe videre og pengene han tjente fra butikken skulle jeg få. jeg sa flere ganger at jeg ville slutte og heller vente på pengene, men da sa han at vis jeg sluttet måtte han stenge butikken og da ville han garantert ikke klare å gi meg pengene.

 

alt i alt jobbet jeg dor han i flere måneder uten betaling og da alt hadde samlet seg til 200 tusen kr stengte han butikken, kastet meg ut og sa at han ikke kunne betale meg fordi butikken hadde gått konkurs. nå sitter jeg igjen med ingenting. er det ingenting jeg kan gjør? har jeg ingen rettigheter?

Endret av venus10
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå er det vel en forskjell på å diskutere religion og livssyn kontra det å diskutere et juridisk emne. Rettskildebruken over framstår vel som noe "svak" om ikke fraværende.

 

For det første: Hvem har hovedansvaret for at det etaleres en arbeidskontrakt og et normalt opplegg for trekk av forskuddstrekk?

 

Dette hovedansvaret ligger på arbeidsgiver.

 

http://lovdata.no/lov/2005-06-17-62/§2-1

 

http://lovdata.no/lov/2005-06-17-67/§5-1

 

http://www.skatteetaten.no/no/Bedrift-og-organisasjon/Drive-bedrift/Arbeidsgiver/Om-arbeidsgiverrollen/Skattedirektoratets-arbeidsgiverhefter/

 

Kan man få erstatning for lønn når man har jobbet svart? Tja, det står vel noe å lese her:

https://www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+ved+arbeidsloshet+og+permittering/l%C3%B8nnsgarantiordningen/l%C3%B8nnsgarantiordningen--805331777#chapter-1

 

Er nok langt fra sikker på at det er slik, men mener at det saktens kan undersøkes nærmere om det er mulig.

 

En annen viktig problemstilling er jo "hvor konkurs" arbeidsgiver egentlig er. Er det slik at arbeidsgiver sier eller føler at han er veldig konkurs, eller er han slått formelt konkurs slik at det er oppnevnt en bobestyrer. Kravet skal vel da fremmes i forhold til bobestyrer.

 

Så kommer en for arbeidtaker kanskje ikke en helt grei problemstilling. Hvis man har jobbet "svart" gjennom flere år, uten å oppgi inntektene til ligningsmyndighetene, kan man da bli gjort ansvarlig for eget lovbrudd, og for eksempel bli ilagt "straffeskatt". Det skulle man faktisk tro. Kan man også bli ilagt straffeskatt for en inntekt man rent faktisk ikke har fått utbetalt. Sannsynligvis ikke vil jeg tro. Den innekt som man faktisk har fått utbetalt som "svart lønn" kan man vel bli holdt ansvarlig for.

 

Hvis man skulle ha fått utbetalt en eller annen form for "trygd" i den samme perioden som ikke er forenelig med "jobb" da har man vel et enda større problem.

 

Hvis man eventuelt ikke har vært "ansatt" men "kompanjong" eller "medansvarlig" så kan man vel også gjøres ansvarlig for noe av det som ligger av lovbrudd på arbeidsgiversiden.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Se også innholdet i denne artikkelen:

 

– Har dere fått henvendelser fra arbeidstakere som ikke har vært registrert men som ønsker lønnsgaranti?

– Ja, det har vi gått. Regelverket vårt tilsier at det er arbeidstaker som må dokumentere arbeidsforholdet og den lønnen de påstår å ha til gode, og når det ikke foreligger arbeidsavtaler eller lønnsslipper som dokumenterer at det har vært et arbeidsforhold med utbetaling av lønn, heller ikke dokumentert innbetalt skatt, vil arbeidstakeren ha problemer med å få lønnsgaranti, fordi vilkårene ikke er til stede.

– Betyr det at disse tallene skulle vært langt høyere?

– Det syns jeg det er vanskelig å si noe konkret om, men i mange saker er det nok på det rene at arbeidstaker mister lønnsgarantidekning, men har vært i arbeid, hvor at det er vanskelig å dokumentere hva de har fått utbetalt og hva de har til gode.

http://www.nrk.no/okonomi/betalte-800-mill.-i-konkurs-lonn-1.11313186

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...