Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Jeg har blitt mobbet pga min dialekt


Anbefalte innlegg

Hei dere!  :)

 

Jeg er en 16 år gammel gutt fra Ålesund men flytte til Oslo pga min pappa har fått seg jobb der. På skolen så har jeg blitt mobbet for min dialekt. <<Kan du ikke snakke norsk eller?>>, sa folk når jeg forsøkte å si noe ordentlig. For eks: Når jeg sier ''ka betyr dette?'' så sier de ''det heter hva betyr dette!'' også når jeg sier '' ka du meine?'' så sier de ''det heter hva mener du!'' og masse mer... Jævlig trist å bo her i Oslo synes  jeg, vil tilbake til Ålesund  :hm:  :hm:  :hm:

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Enkelte fjortiser vet ikke hvordan man skal oppføre seg dessverre. Hvis de legger seg så mye opp i dialekten din, så synes jeg synd på dem. 

 

Det kommer til å gå over. Det er bare en fase de som erter deg for dialekten må igjennom. 

 

Vet ikke hvor stort problem det er for deg trådstarter? Er det veldig mange, eller bare enkelte?

 

Litt usikker, men kanskje bedre å poste denne tråden i samliv og relasjoner? Be en moderator om å flytte den.

Endret av toy_man
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg ble mobba kraftig for dialekten min i 8-9 klasse. Men det gikk over. Er finnmarking på Østlandet, så vært i ganske samme greie som deg. Jeg stod frem på scenen med show og greier i niende klasse og fortalte hvor forjævlig dritt det er å bli mobbet, og at jeg sist ble mobbet i går, etter jeg gav eksempler var det ingen som sa et pipp. Jeg tror jeg lærte de en "lekse". Jeg fikk meg også en beskytt andy fan klubben. Som var også starten på flere gode venner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hev deg over det og vis at du er fornøyd med åssen du sjøl snakker. Legg helst enda mer over hvis du blir retta på. :) Det eksisterer et slags dialekthierarki, hvor majoritetsdialekten (en variant av standard østnorsk eller Oslodialekt i ditt tilfelle, som også mer eller mindre er standard talemål) automatisk får høyere status enn minoritetsdialekter. Folk er nå en gang så enkle at minoriteter må alltid forsvare sin posisjon, mens majoriteten har sin posisjon for gitt. Fjortisser er enda flinkere på sosiale sammenlikninger enn resten av befolkningen, og når du i tillegg er innflytter er du enda mer utsatt. Det er en gruppementalitet som forhåpentligvis letter litt etter hvert som klassen din blir litt eldre. Ikke la folk styre åssen du snakker, eller hvem du skal være for den slags skyld. Det er så mye kulere å være trygg på den du er, og det skjønner nok klassekameratene dine etter hvert også. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ikke la dem le av deg, le med dem. Etter en stund vil de da forstå at du ikke bryr deg. Kanskje vil de fortsette og gjøre det værre, men ser ingen grunn til å se ned på deg selv for det. Har selv et par stykker i klassen med litt annen dialekt, og jeg går å tuller med dem om det også. Jeg vet at de tåler det og de er med på det og erter meg når jeg prøver å snakke som dem. Om jeg skal si det drastisk sett så må du egentlig bare slutte å være grinete. (Selv om det er veldig dumt at folk skal være sånn om de vet at den personen de angriper er følsom eller bare liker det ikke).

 

Er også enig i hva Dr. Chaos sa ovenfor. "Hev deg over det og vis at du er fornøyd med åssen du sjøl snakker. Legg helst enda mer over hvis du blir retta på."

Endret av Rtse
Lenke til kommentar

Folk fra Oslo er vel ikke rette gruppe til å disse andre når det gjelder dialekt.

De greier ikke å gå en setning uten å dra inn noe blodharry slang og 95% av alle mannfolk høres ut som kasterte griser.

Så lys i stemmen at hunder i hele nabolaget gauler når de snakker.

 

Be de komme igjen med klagingen sin når testiklene faller ned i pungen.

Lenke til kommentar

Er ikke bare i Oslo folk hakker på dialekter. Kjenner ei som studerte i Bodø, der hun hele tiden ble hakket på pga dialekten sin (fra Bærum). Og en kompis som vokste opp i Trondheim, ble ertet pga han aldri la om til trøndersk (da foreldrene var fra Østlandet).

 

Ellers så husker jeg Brille fikk Norstat til å undersøke hvilken dialekt folk syntes var mest irriterende. Ganske tydelig hvem som er på topp...  :wee:

 

Rogaland: 17%

Hordaland: 14%

Sogn og fjordande: 10%

Oslo: 9%

Østfold: 7%

Finnmark, Nord- og Sør-Trøndelag: 6%

Nordland, Vest-Agder, Møre og Romsdal: 4%

Aust-Agder: 3%

Troms, Hedmark: 2%

Telemark, Vestfold, Oppland, Akershus 1%

Buskerud: 0%

Lenke til kommentar

Jeg har også opplevd dette. Jeg vokste opp to mil utafor Oslo, men var mye hos mammas familie i Hamar da jeg var liten og snakket til dels deres dialekt. Dette ga utslag i ord som for eksempel "gråvt", der jeg sa "grovt", eller "a-annt" (annet), der jeg sa "anna". Enkelte ord og uttrykk henger fortsatt igjen.

 

Jeg bodde tre år i Indre Østfold under tenårene mine og plukket opp mye dialekt der. Senere har jeg studert sammen med studenter fra hele landet. Det, samt at folk er mer voksne på høyskolen, gjorde vel at færre la merke til dialekt, men det har likevel hendt at noen har spurt meg hvor grilldressen og Volvoen min er.

Lenke til kommentar

Mobbing i seg selv er lavmål, men å mobbe noen pga. dialekten blir bare helt idiotisk. 

Jeg var i militæret sammen med et par karer fra Ålesund, og siden har jeg digga den dialekten! Selv er jeg nordlending, kan være det at de bannet nesten like mye som meg, som gjorde at jeg likte den så godt :p

 

Bare hold hodet oppe og drit i de taperne. Om 10-15 år sitter de sikkert i ei dunkel leilighet med ei sprøyte i armen og lever livet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...