Gå til innhold

Raskeste vei ned i vekt.


Anbefalte innlegg

 

Hele formlen på å gå ned i vekt er å innta mindre kalorier enn du forbrenner. Jo mer du forbrenner i forhold til hva du inntar, jo fortere går du ned i vekt. Sånn er det bare. Finnes ikke forskjellige meninger om det.

 

Jeg sier ikke at trening er unødvendig, men for en vanlig person er kcal man forbrenner på trening nesten ubetydelig i den store sammenhengen. Man får selvfølgelig andre fordeler og etterhvert også en større generell forbrenning, så trening er absolutt anbefalt. 

 

Relevant innlegg, den største endringen er å kutte ned total inntatt mengde energi. Vil tilføye at fysisk aktivitet er underlegen kost når målet er vekttap. Samtidig er det ønskelig å gjøre varige endringer i begge to. Fysisk aktivitet har annet mye bra som du nevner og vil kunne bidra, alt det til å være aktiv som gir velvære til en bedret apetitt-regulering.

                          

De fleste har en tendens til å overdrive i håp at det skal gi raskere løsninger. Det er uheldig i den sammenheng den gode dokumentasjonen at utfordringen er ikke å gå ned i vekt, det er å beholde og vedlike vekttapet. Slik vil som du akkurat var innpå, et tregere og mer "trappe-trin" steg hva angår både å oppnå en liten signifikant negativ energibalanse, samtidig som eks styrketrening vil kunne ha evnen til å vedlikeholde muskulaturen og burde være her målsetningen. Selv et tap på 5-10% kroppsvekt gir god effekt for blant annet glukose-omsetningen til kroppen.

 

Med dette sagt har det i nyere tid kommet litteratur som gir indikasjon på at et raskere vekttap en det som ofte anbefales ikke er behøver å være et dårlige alternativ. Det handler også om motivasjon, trivsel og målsetning til vedkommende. Dette kan variere stort.  

Endret av Dukien
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Hele formlen på å gå ned i vekt er å innta mindre kalorier enn du forbrenner. Jo mer du forbrenner i forhold til hva du inntar, jo fortere går du ned i vekt. Sånn er det bare. Finnes ikke forskjellige meninger om det.

 

Kanskje ikke forskjellige meninger, men det er et mye mer komplekst enn det bildet du fremstiller.

Den desidert største andelen av kcal en person forbrenner gjøres uten at man trenger å løfte en finger. Om man spiser alt for lite kcal en periode vil kroppen kompensere ved å kutte litt av denne forbrenningen, noe som gjør det svært vanskelig å gå ned i vekt. Man fryser og blir slapp og dårlig.

 

Så balansegangen er å spise mindre enn man trenger, men fortsatt la kroppen holde forbrenningen oppe på normalt nivå.

 

Jeg sier ikke at trening er unødvendig, men for en vanlig person er kcal man forbrenner på trening nesten ubetydelig i den store sammenhengen. Man får selvfølgelig andre fordeler og etterhvert også en større generell forbrenning, så trening er absolutt anbefalt.

Ja, hvis man spiser altfor altfor lite vil kroppen gå inn i en sparemodus. Det er jeg klar over. Da vil hvilemetabolismen gå ned. Derfor er det viktig å trene og få i seg nok proteiner. Da blir muskelsvinnet mindre. Muskler er som bål i kroppen som øker forbrenningen. Har man mye muskler vil hvilemetabolismen være høyere. Så jeg sier absolutt ikke at man nesten skal la være å spise. Endret av mr.wolf
Lenke til kommentar

Her vil jeg rask skyte inn at selv om en høyere andel fettfri masse resulterer i en høyere basalforbrenning, er den totale effekten ikke så stor. 1 kg muskel er 12-16 kalorier ekstra, avhengig av forskjellige målinger i litteraturen. 1 kg muskelvev har ca. 1200 kalorier i form av lagret energi, mens 1 kg fettvev har rundt 7000. En tung kropp koster mer å bruke og må trekkes fra ved vektnedgang. Samtidig er proteinsyntesen energikrevende slik at styrketrening vil påvirke i positivt favør. Dette er en av grunnlaget for å anbefale begge deler, men med størst vekt på kosten. All fysisk aktivitet er også positivt for insulinsensitiveten.

 

Vil tilføye noe annet uavhengig av tråden og det faktum at trådstarter får innspill servert inn på en forståelig måte slik at vedkommende ikke ender opp med å bli ytterlig forvirret.

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

 

For å presisere hva jeg mente ang. frukt: Frukt er så klart sunnere enn godteri, men man kan ikke spise uante mengder av det og tro at det ikke påvirker det daglige kaloriinntaket. Spiser man ét eple som et mellommåltid og ikke har spist over daglig forbrente kalorier, så er det selv selvfølgelig ikke noe problem. Problemet er om man spiser et eple, to bananer, en pære og to nektariner. Da går det på bekostning av annen mat som kan mette mer og holde deg gående lenger. Det jeg også ville frem til er at bær er et godt alternativ til frukt.

Det var egentlig tullete av meg å bruke ordet sunt i denne sammenhengen.

Ja, avacado inneholde mye kalorier. Men man trenger fett (riktig type), og fett metter lenger enn f.eks raske karbohydrater.

Ingen har nevnt at man skal spise uante mengder frukt, og de fleste oppegående mennesker burde skjønne at det meste man putter i munnen påvirker det daglige kaloriinntaket. Jeg tror nok du setter ting litt på spissen og lager et problem av ingenting.
"Mye frukt og grønnsaker" definerer jeg som ubegrensede mengder ;)

 

Jeg snakker bare av personlig erfaring. Hvis jeg har fri tilgang til frisk frukt, klarer jeg fint å få i meg fire frukt i løpet av en arbeidsdag i tillegg til lunsj og kanskje et ekstra mellommåltid på slutten av dagen. Da jeg trente mest, smelte jeg gjerne i meg en banan etter trening også. Det smaker søtt og det er godt. Har man sukkersug og er litt småsulten er det lett å ty til frukt fordi det liksom er så sunt. Ja, det inneholder mye positivt, men skal man holde seg på kaloriunderskudd så er det greit å være bevisst på det.

Endret av darkness|
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...