Gå til innhold

Vi har ikke betalt overtid - er det lov?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

I vår arbeidskontrakt står det kun at vi ikke har overtidsgodtgjørelse. Er det lov? Jeg vet om flere som jobber en del kveld og helger uten å få betalt. Dette er helt vanlige stillinger. Vi har heller ikke avspasering, men om man spør om fri får man det som regel. Men man føler det blir litt mer mas enn om man hadde hatt et system på det

 

Anonymous poster hash: e7257...25b

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Trodde det var lov å bake inn overtid i lønna? Det er det de har gjort hos oss tror jeg. Men i kontrakten står det kun at vi ikke har overtidsgodtgjørelse. Og lønna er også under normalen for tilsvarende stillinger andre steder

Det er i utgangspunktet ok å «bake inn» overtidstillegg i lønna, men det bør komme klart frem hva som er godtgjørelse for overtid og hva er ordinær lønn – mest for arbeidsgivers del, i tilfelle det skulle bli en tvist om saken. Dersom det ikke er en ledende eller særlig fri stilling, skal tillegget utgjøre minimum 40 % tillegg for det antall timer man faktisk jobber overtid. Altså er det et gode for arbeidstaker, siden man i beste fall får mer enn man ellers ville gjort – og ellers får det man har krav på. Dette forutsetter selvsagt at arbeidsgiver følger loven, noe mange ikke gjør.

Lenke til kommentar

Syns det er vanskelig å si ifra om dette da jeg er ganske ny. Vil ikke ødelegge for meg selv. Vi har ingen direkte tillitsvalgt heller og av spesielle grunner kan jeg ikke gå til HMS ansvarlig heller. Noen måte å finne ut anonymt om de driver lovlig eller ikke, og evt gi beskjed? Kan jeg kontakte arbeidstilsynet? Tenkte å melde meg inn i fagforbund idag. Kan de sjekke? Vet at leder for bedriften ikke er spesielt glad i fagforbund og vil ikke at de ringer og sier hvilket fagforbund de ringer fra heller, for da er det lett å finne ut at det er jeg som har varslet

Lenke til kommentar
Kan jeg kontakte arbeidstilsynet? Tenkte å melde meg inn i fagforbund idag. Kan de sjekke? Vet at leder for bedriften ikke er spesielt glad i fagforbund og vil ikke at de ringer og sier hvilket fagforbund de ringer fra heller, for da er det lett å finne ut at det er jeg som har varslet 

 

 

Hvilken bransje? Og du kan jo høre med arbeidstilsynet også.

Lenke til kommentar

Arbeidsmiljøloven sier at man skal ha kompensasjon for overtid. Dette gjelder for vanlige ansatte, ledere kan ha andre avtaler.

 

Men under slike avtaler er det vell fastsatt en gitt tid pr år, si at det er bakt inn 100 overtidstimer i lønnen. Så om leder overstiger 100 ekstra timer pr år skal han vell ha overtid etter dette? En kan vell ikke bare fraskrive seg lover sånn uten videre? 

Lenke til kommentar

Det fyrste du må finne ut er om du faktisk jobber overtid. Så lenge virksomheita ikkje bruker overtid så treng ein sjølvsagt heller ikkje ha avtaler om overtidsbetaling.

I forhold til enkeltdagar som blir lengre, eller helge/kveldsarbeid så er det også mulig å gjennomsnittsberekne arbeidstida slik at dette arbeidet kjem innunder vanlig arbeidstid.

 

Det er ingen lovfesta rett til at ein skal ha ulempe tillegg for arbeid på ugunstig arbeidstid, men det er vanlig å ha det.

 

Overtid er ekstraarbeid som du blir beordra til å utføre, dersom du sjølv har valgt å jobbe lenger ein dag så er det ikkje overtid. Overtid kan du kun bli påkrevd dersom det er eit midlertidig og tidsbegrensa behov for å utføre arbeidet utanom ordinær arbeidstid. Då har du også rett på overtidsgodgjersle på 40%, dei fleste tariffavtalar har forhandla seg fram til 50%.

Lenke til kommentar

 

Arbeidsmiljøloven sier at man skal ha kompensasjon for overtid. Dette gjelder for vanlige ansatte, ledere kan ha andre avtaler.

 

Men under slike avtaler er det vell fastsatt en gitt tid pr år, si at det er bakt inn 100 overtidstimer i lønnen. Så om leder overstiger 100 ekstra timer pr år skal han vell ha overtid etter dette? En kan vell ikke bare fraskrive seg lover sånn uten videre? 

 

Det hender seg at ein tar utgangspunkt i eit ca antall overtidstimar for å ha eit grunnlag til å fastsette lønna for ledere og andre i særskilt uavhengig stilling. Men her er det enten eller, enten har du fastlønn og må jobbe det som trengs, eller så har du vanlig lønn pluss overtidsbetaling når det er behov for det.

 

Det som kjenneteikner ei ledarstilling eller ei særskilt uavhengig stilling er at ein har stor grad av friheit til å utføre arbeidsoppgåvene når ein sjølv vil. Sjefen treng for eksempel ikkje nødvendigvis å være fysisk til stades på dagtid, og mykje av det administrative arbeidet kan utførast når det passer for ledaren. Ein effektiv ledar vil også kunne gjere jobben sin ved å omtrent kun jobbe halve dagar, medan ein mindre effektiv ledar ofte må jobbe lange dagar for å bli ferdig. Som ledar så blir ein betalt for å utføre ein jobb, og ein velger sjølv kor lang tid ein vil bruke på å gjere jobben.

 

I ei særskilt uavhengig stilling så er det typisk at du har eit fagansvar men at du ikkje er avhengig av å være på jobb samtidig som dei andre, eller har personar som du må svare direkte til.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...