Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Krav på arbeidstimer, 100% stilling


kattekatt

Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg er ansatt i en restaurant i en 100% stilling. I det siste har vi fått beskjed fra eierne at vi må kutte ned på arbeidstimene for å spare penger. Måten dette blir gjort på er ved å sende folk hjem tidligere enn det som er satt opp på vaktlisten. Sist måned fikk jeg bare arbeidet 130t selvom det står i min kontrakt at jeg jobber 100%.

 

Hvilke krav har jeg når det kommer til dette? Jeg vil jo gjerne jobbe 160+ timer i måneden, med tanke på at det er det som står i min kontrakt.

En av argumentene ledelsen bruker er at slutttidene på vaktlisten kun er veiledende.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dersom endringa er å betegne som vesentlig så vil dette ligge utanfor arbeidsgivers styringsrett og det vil då være krav om endringsoppsigelse. Der du får valget om å godta den nye arbeidsavtalen, eller avslutte arbeidsforholdet etter din noværeandes arbeidsavtales oppsigelsesvilkår.

 

Endringa av mengden arbeid ein får tilbud om (og dermed også kor mykje ein får betalt) vil vanligvis være rekna som ei vesentleg endring, medan mindre justeringar om sjølve arbeidstida vanligvis vil ligge innanfor styringsretten.

 

Reint konkret så må du fyrst gjere ei vurdering på kva som er lurt å gjere. Dersom avviket mellom kor mykje du skulle ha jobba og det du får jobbe er lite så kan det være enklare å berre godta endringa. Dersom du krever endringsoppsigelse så vil du ha tre mulige utfall, enten gir arbeidsgiver seg og du får fortsette å jobbe 100%, eller så aksepterer du endringsoppsigelsa og du går med på å jobbe redusert stilling, eller så takker du nei til å jobbe i redusert stilling og står då utan jobb etter oppsigelsestida.

Kva som er lurt å gjere vil være litt avhengig av kva andre jobbmuligheiter du har.

Lenke til kommentar

Om arbeidsgiver vil ha deg på jobb eller ikkje speler eigentleg liten rolle, arbeidsgiver kan godt sende deg heim men du har fortsatt rett på lønn. 

 

Pass på å les over arbeidsavtalen din også. I utgangspunktet virker det rart dersom arbeidsgiver har gitt deg arbeidskontrakt på 100% stilling medan ein samtidig snakker om veiledande vaktlister. Dei to utsagna er det såpass stort avstand mellom at det må være enten du eller arbeidsgiver som har misforstått arbeidsavtalen.

Men står det 100% stilling så betyr det 37,5 timers veke.

Edit, etter arbeidsmiljølova er det 40 timers arbeidsveke som er normal arbeidstid, men dei fleste tariffavtaler oppererer med 37,5 timar.

Endret av The Avatar
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...