Gå til innhold

[Løst] Bil utgifter beregnin?


Tullballj

Anbefalte innlegg

Driver å regner ut utgifter til bil. I kalkulatoren er det en post for verditap og en for mnd utgifter. Hvis man kjøper bilen med lån blir lånet en del av de mnd utgiftene. Hvis vi sier at bilen har verdi 0 etter endt låneperiode (noe den ikke har - bare eksempel) så blir det vel feil å ha en egen post for verditap og regne verditap pluss mnd utgifter til en tall pga man har jo alt betalt for dette i "mnd" utgifter?

post-38974-0-59801500-1422987757_thumb.png

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du betaler pr mnd utgiftene inkludert lån mm. og sitter igjen med 0 etter 10 år så er vel verditapet en del av de mnd utgiftene? Hvis jeg har brukt 915.000 kr på bilen totalt på 10 år og verdien er 0 så har jeg ikke brukt mer enn dette. Da blir vel verditapet en del av utgiftene?

Endret av Tullballj
Lenke til kommentar

Dersom du forutsetter at alle utgiftene også er kostnader, så ja. Avdrag er imidlertid ikke en kostnad, det er pengeflytting fra kontoen "penger" til kontoen "verdi bil". Når du har nedbetalt lånet så har kontoen "verdi bil" en totalsum lik kjøpesummen.

 

"Verditap" er prosessen der du reduserer summen på konto "verdi bil" nærmere null.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Poenget mitt er at i den kalkulatoren så blir det "årlige utgifter + verdifall". I dette regneeksempelet har jeg betalt 915.000kr over 10 år. Verditapet er ikke noe man betaler, det er noe man ikke får tilbake. Så hvis jeg har betalt 915 tusen og bilen har en verdi på la oss bare si 100.000kr så har jeg egentlig bare tapt 815000kr, ikke 1553000 som kalkulatoren viser. Riktig forstått?

Lenke til kommentar

Det blir feil å summere både "årlige utgifter", når disse også inkluderer kjøpesummen/avdragene, og verdifall som regnearket der gjør.

 

Jeg er ikke helt enig med Krikkert i at verditap er noe som kommer "utenom" renter og avdrag; verditap/avskrivning og avdrag på lån blir på en måte to sider av samme sak. Avdragene er en likviditetsmessig utgift som må betales, mens verditapet er "tapet" av de samme pengene. (i løpet av kortere eller lengre tid...)

 

Om avdragene samsvarer med verditapet i samme periode, er et annet spørsmål; fortrinnsvis bør man betale (minst) like fort ned på lånet som bilen faller i verdi, sånn at restverdi er høyere enn restgjeld, og man kan innfri lånet med det man får for bilen når den selges. (om det skulle bli nødvendig før den er nedbetalt.)

 

Verditap=kjøpesum minus restverdi, og når avdragene er betaling for kjøpesummen, så...

 

 

Så hvis jeg har betalt 915 tusen og bilen har en verdi på la oss bare si 100.000kr så har jeg egentlig bare tapt 815000kr, ikke 1553000 som kalkulatoren viser. Riktig forstått?

Ja.

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar

Men nettopp fordi avdrag og verditap kommer (kan komme) til ulik tid så er det mer ryddig og "riktigere" å behandle det som to forskjellige størrelser. Avdrag er jo enten lineært eller økende ut over låneperioden. Verditap er sterkt minkende over tid. Videre kan man selv kontrollere avdragsbetalingen, men ikke (antatt) verditap.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...