Gå til innhold

Forvirrende om skjermkort


Chivas

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Er ute etter skjermkort på bruktmarkedet. Siden jeg ikke skal bedrive noen heftig gaming fremover, og bare skal teste ett og annet spill, trenger jeg ikke nyeste top notch. Så til saken:

 

Man skulle kunne anta at f.eks betegnelsene på skjermkortene sier noe om hvor bra de er, og at dette går kronologisk.

 

Når jeg sjekker f.eks gtx 580 vs gtx 760, vises det at 580 er et bedre kort (??).

 

Er det ikke i det hele tatt slik at rangeringen er f.eks 550 - 570 - 580 - 650 - 660- 760 - 770 - 960 -970 osv osv ? Kjekt hvis noen har en link som viser styrkeforholdene mellom kortene :)

 

Og, bør jeg gå for f.eks 580 istedet for 750?

 

På forhånd takk for svar :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du bør som nevnt tidligere dele inn i serier og klasser.

Hvor du de siste årene finner: 400-serien, 500-serien, 600-serien, 700-serien og 900-serien (800-serien ble hoppet over). Hver serie deles videre inn i 4 hovedklasser. Som War nevnte x50, x60, x70, x80, hvor x representerer serien det gjelder. Du vil helelr ikke komme utenom to "spesialklasser":

-x90 klassen, som egentlig er to x70 eller to x80 kort satt sammen på ett enkelt kort.

- Ti-klassen, som du finner som en benevnelsen på slutten av modellnummeret som indikerer at det er en ekstra kraftig versjon, og ofte nærmere klassen over (om den finnes).

 

Hvis du ønsker et grovt overslag om hva du kan forvente av ytelse fra de forskjellige så er tommelfingerregelen jeg liekr å bruke:
For hver serie du går opp, så kan du forvente 20 % høyere ytelse og 20 % høyere effektivitet, og noen ganger ekstra funksjonalitet. For hver klasse du går opp så kan du forvente 20 % høyere ytelse men med 20 % høyere strømforbruk.

 

F.eks 1: Om du velger en GTX 680 så får du omtrent lik ytelse som en GTX 770. (en serie opp, men en klasse ned)

F.eks 2: Og det samme med GTX 780, som gir omtrent lik ytelse som GTX 970. (en serie opp, og en klasse ned)

 

Men husk: Det er det oftest fordelaktig å velge høyere serie, fremfor høyere klasse, da du ofte får høyere effektivitet og/eller funksjonalitet for penga. Men dette vil ofte gjennspeile seg i prisen. Hvor du ofte må gi mer penger for å gå opp en serie, enn opp en klasse.

Endret av Andrull
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Når en ny generasjon GPU lanseres er det ikke uvanlig at den inneholder en eller flere rebrandede modeller fra forrige generasjon, ref. eksempelet med R9 280X/HD7970 som allerede er nevnt. Nvidia sin GTX 770 er et annet eksempel, som ikke er mye annet enn en rebranding av den eldre GTX 680 med noe høyere klokk - begge disse basert på GK104-kjerne, mot GK110 i GTX 780. Nvidia har en tendens til å gjøre nettopp dette; de lanserer et nytt toppkort basert på ny arkiterktur, og så lanserer de samtidig et "nytt" X70-kort som er en rebrand av forrige generasjons toppmodell. GTX 970 er et unntak.

Ellers er det strengt tatt ikke mulig å si at "kort X er så og så mye bedre enn kort Y", selv om man har prøvd. Tek.no baserer sin oversikt på en slags arbitrær indekseringsverdi med sine egne tester lagt til grunn, noe som i og for seg kan gi en god pekepinn på hvor godt et bestemt kort yter i forhold til et annet, men nå er det like fullt slik at Per og Pål ikke nødvendigvis har fullstendig overlappende bruksmønster. Om du spesifikt skal bruke skjermkortet ditt til f.eks. bitcoin mining, Battlefield 4 eller Dying Light er det slett ikke sikkert en slik oversikt har særlig mye for seg. Isteden bør du lese tester som tar for seg dette bruksområdet spesifikt og vurdere hvilket av de testede kortene som er aktuelle kandidater for deg.

 

Ellers har Tom's Hardware en noenlunde ålreit hierarkisk kategorisering av grafikkort som oppdateres månedlig. Igjen bør en slik oversikt tas med en klype salt, men den gir en noenlunde pekepinn på hvor "på rangstigen" et kort befinner seg i forhold til et annet, på generelt grunnlag, dog spesifikt til spill: http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-graphics-card-review,3107-7.html

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...