Gå til innhold

Hjelp til valg av forsterker og gulvhøyttalere.


Anbefalte innlegg

Heisann.

 

Jeg har akkurat kjøpt meg hus, og overtar ganske snart.

Som innflytningsgave til meg selv så har jeg valgt å endelig kjøpe meg ett ordentlig anlegg til å ha i stua for musikkavspilling og sammen med tv (serier, film, musikk, spill). Blir mye metal musikk, fra Tool til Spawn of Possession.

 

Jeg kjenner ingen som har ordentlig peiling på detta, og jeg har ikke så veldig mye mer peiling jeg heller. (kan noen tekniske utrykk, men ikke kjennskap til merker og ting å se etter)

 

Men jeg fikk tips av en kompis som å se på Yamaha A serien som forsterker og Klipsch RF-62/82 som gulvhøyttalere etter at han hørte mine ønsker. Var ikke spesielt fan av de oransje membranene men begynte fort å like det etter å ha tenkt litt på det, og forsterkerne klarer jeg ikke å finne sammenligninger eller noen enkle måter å finne ut akkurat hvem jeg må velge.

 

Det jeg er ute etter er å føle at jeg har god kraft, uten at jeg trenger å sette opp volumet, og høres ut som det spiller bra på alle frekvensområder så godt som mulig. Kommer kun til å sette opp lyden for musikk på fest, ellers vil det være på nivå så man kan enkelt prate med hverandre mens man ser på noe sammen.

 

Forsterkeren må ha 5.1 kanaler da jeg etterhvert kommer til å fylle ut spekteret med senter og surround. Tror ikke jeg kommer til å skaffe basskasse så basstrøkket må komme fra resten.

 

Den trenger mange HDMI innganger. Kommer til å være plugga inn en xbox, wii, ps3 og pc gjennom HDMI i det minste. Må ha noen til overs også hvis det kommer flere aparater med HDMI så 7-8stk bør holde (hvis det finnes?)

Jeg kommer også til å kjøre optisk kabel fra pc til forsterker. Det blir 95% bruk gjennom pc for å spille av musikk eller se på serier/filmer fra den.

 

Er det noe "uppscaling" i systemet så er det bare bonus, og jeg vil ikke at det skal bli en hindring hvis jeg skaffer meg en 4k skjerm.

 

Det kommer ALDRI til å bli brukt til tv titting.

 

 

Kort oppsumert:

7-8 HDMI innganger (1HDMI ut)

minst 5.1 kanaler

riktig watt for riktig høyttalere (f.eks. RF-82 som referanse. 150w rms, 8ohm)

optisk S/PDIF inntak.

god kraft på lavt volum, bra mix i hele frekvensregisteret (forsterker eller høyttaler som bestemmer dette?)

bonus: bluetooth, 3.5" jack. komponent/kompositt/scart inganger.

 

Noen som kan komme med erfaringer og forslag? :D

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har hatt Klipsch selv før, og funker bra, men kan tidvis bli litt slitsomme i toppen med feil forsterker på høyt volum.

 

Hvis du ønsker trøkk uten sub, så gå for RF-82 MK II.

 

En ting du glemmer, er å nevne budsjett. Mye enklere på komme med forslag da.

 

Ett godt tips er å gå for en receiver som har Pre-out, da kan du hvis du ønsker mer kraft senere koble til en effektforsterker, uten å måtte bytte receiver.

 

Personlig så kommer jeg aldri til å benytte ett annet merke enn Marantz på prossessor fronten (receiver eller forforsterker som jeg har i dag), da de etter min mening gir perfekt lyd, de har mye detaljer i hele spektret, og funker like bra på musikk som film. De er kjent for å ha litt lite krefter, men det har bedret seg i siste generasjon. Når man da kobler opp en effektforsterker med krefter, så får man alt man kan ønske seg. Jeg har selv Rotel. Men kan anbefale Emotiva som er en del billigere (må importere selv, slik hauger av andre gjør).

 

Når du nevner watten til RF-82, så er ikke det det den ønsker, men det er hva den takler over lang tid. De oppgir også en peak verdi. Det gjør ingenting om du kjører en 1000w forsterker på dem, så lenge du er forsiktig med volumet. Klipsch er lettdrevne, men elsker mye krefter. Emotivas XPA serie er perfekt for dem, leverer 200w.

 

Jeg hadde Klipsch RF-63, og var også ute etter å kunne spille bra på lavere nivåer. Kan ikke si de gjorde det bra, men godt nok. Har i da Vienna, og de funker mye bedre på lavere nivåer. PSB er også ett merke å anbefale, en skikkelig god allrounder. Hadde Image T65, og de spilte bedre på lavere nivåer enn Klipsch, men Klipsch har den ekstra lille morofaktoren når man skrur opp, ekstra trøkk.

 

Når det kommer til HDMI innganger, så 7-8 blir ekstremt mye. Har selv MYE utstyr, og brukter vel 5 tror jeg (PC, Dekoder, BD, HD-DVD, WiiU). Bare pass på å bruk HDMI fra PCen også, da får du HD lyd, noe du ikke gjør i med optisk. Før var optisk å foretrekke, da man slapp strømstøy i fra PCen, men lydkortene til PC har blitt ekstremt mye bedre de siste årene, og man får uansett skjermen i fra PC via TVen til forsterker uansett.

Lenke til kommentar

Hvis du øker budsjettet og (i mine ører) er heldig kan du få tak i System Audio Ranger/Mantra 60/Mantra 70 i prisområdet 10'000-14'000. Jeg er veldig gla i den lyden de gir fra seg. De har overraskende trøkk til å bestå av 4" basselementer (14 cm bred høyttaler).

 

Yamaha Aventage-serien er god. Yamaha farger lydbildet en del, og har en noe "varm" lyd. Har en V1067 selv, og er en overraskende god mix med SA Ranger.

 

Skal du ha 4K og upscaling er du nødt til å ha en av de helt nyeste seriene. Jeg ville nesten vurdert å shoppe brukt, da det ligger utrolig mye brukbart på finn.no og avforum.no sitt bruktmarked. Jeg er av typen som aksepterer at ting er brukt av andre, så lenge kvaliteten jeg kjøper er bedre enn jeg ville fått ved å kjøpe nytt i butikk.

 

Klipsch RF62 mk2 er en veldig morsom høyttaler som virkelig flytter luft. Bare pass på å få MK2-utgaven, for forgjengeren rekker ikke den opp til knærne engang

Endret av newman221
Lenke til kommentar

Prøvde å komme med så mye informasjon som mulig når jeg skrev dette i går, men brukte kanskje litt mer tid på å få det til å se ryddig ut så glemte ett par ting:P Rommet de skal stå i, blant annet, er på ca 41m² med mye vinduer på 2 vegger (om det skulle ha noe å si)

 

Høres ut for meg at det kommer til å bli RF-82 (glemte å nevne at det var mk2 utgaven jeg fikk foreslått) Jeg liker at de er litt "Beefy" i størrelsen. Syns tynne høyttalerkasser ser så spinkle ut. Nevnte RMS effekten etter at jeg lærte fra en annen kompis at det var den man burde se etter, ikke max watt, som mange billige høyttalere velger å vise frem med store tall på pakka for å trekke kjøpere

 

Budsjettet er omtrent ingen hindring. Jeg vil prøve å sikte på ca 15-20.000kr (for nytt) men har muligheten for mye mer, samtidig som jeg vil prøve å gjøre det så billig som overhodet mulig. Jeg har heller ikke noe problem med å kjøpe brukt. Funker det som det skal, og ser ca like bra ut som nytt, eller sålenge kosmetiske skader er på steder som ikke vil synes så gjør det meg ingenting.

 

Antal HDMI kontakter kommer fra ønsket mitt om å slippe å bytte kabler fra tid til annen. Jeg ser for meg at jeg tilslutt i løpet av ett par år kanskje kommer til å ha en wii, xbox 360, one, ps3, ps4, pc'en og kanskje jeg får modda noen andre konsoller til å kjøre HDMI også senere. Men isåfall så hadde mange HDMI innganger vært veldig ålreit!:p Sender HDMI digitalt lydsignal da? vil gjerne uansett ha digital lyd fra pc'en inn til forsterker så godt det lar seg gjøre. Pc'en kommer til å stå i ett rom ved siden av med ledning gjennom veggen. Det er den som også kommer til å bli brukt som media avspiller med fjernkontroll (app på telefon)

 

 

Jeg er ikke helt sikker på hva som betegner en receiver og hva som betegner enn prossessor etc. Ser kanskje ut som jeg valgte feil ved å skrive "forsterker" som overskrift:P Alt jeg har fått tips om til nå ser ut til å vise til aparater uten HDMI.

 

Det jeg er ute etter er:

1 box med volum bryter
minimum 5.1 lydutganger
masse HDMI inn, og 1 HDMI ut

komponent/kompositt/scart inn

oppscaling til 4k (veldig gjerne, hvis det ikke blir 3 ganger så dyrt)

 

Det ser jeg ikke noe av her i forslag til kjøp. Tror jeg trenger mer spesifikke valg av forsterker, reciever, hjemmekino anlegg, eller hva det heter:P Det er dette jeg sliter mest med å velge for jeg har såpass lite peiling:P

 

Som sagt så går jeg for RF-82 MK2 og senere setter opp senter og surround fra samme serie når jeg føler for det. Musikk, spill, film og serier fra pc til "boksen" så til tv, og spillkonsoller til "boksen" så til tv.

 

Jeg kommer nok til å bli fornøyd uansett da jeg er vandt med steingammelt, lite, svakt analogt surroundanlegg jeg har fått av fattern for 15 år sida:P Bruker beyerdynamics 770dt headsett og ultimate ears triple-fi 10 øreplugger fremfor anlegget jeg har nå:p

Lenke til kommentar

Med det budsjettet du skisserer støtter jeg newman sitt forslag om Mantra50 fra SA. Hørte dem nettopp med Hegel 80 og Primare i22 (med en stor dose skepsis etter skuffelsen Mantra60 som var rost opp i skyene). Mantra 50 låter mye mer sammensatt, gir et detaljert og fint helhetlig lydbilde. Ligger milevis over Klipsch RF52,62,82 slik du beskriver bruken. Klipschene er gøy nok på bra volum, skal du ha fin lyd på lavt volum er SA i en annen liga. De gjør deg heller ikke lyttetrett som horndiskantene kan ha en tendens til.

Lenke til kommentar

Ikke vær redd for at du skrev forsterker når du egentlig mente noe annet. Du har skrevet mye, noe som gir ett tydelig bilde av hva du ønsker. Mange gir altfor lite info, og da må man spørre og grave. Det er bedre med for mye info enn for lite når man spør om hjelp.

 

Forskjellen på receiver, forsterker, prossessor osv er følgende. Receiver er egentlig det samme som en forsterker, bare at den har radio. Men normalt så brukes receiver om surround forsterkere, og forsterker om stereo forsterkere. Prossessor er også kalt forforsterker, og er det samme som en receiver, men uten forsterker delen.

 

Personlig så hadde jeg valgt Marantz SR7009 som akuratt har kommet. Den støtter alt av nye formater. inkludert 4K oppskalering. Eventuelt så ville jeg valgt en Yamaha i prisklassen som passer. Tror ikke du vil bli skuffet av noen av dem. Har selv en Marantz forforsterker, og den er en drøm å bruke.

 

Siden du er litt opptatt av å nevne 4K oppskalering, så ikke tenk så mye på det. Mest sannsynlig så vil TVen du en gang kjøper med 4K ha bedre oppskalering. Det beste er normalt å sette receiveren til å sende bildet igjennom slik den får det, og la fremviseren ta seg av oppskaleringen. Eneste unntaket er hvis man kjøper de billigste TVene, da kan receiverene noen ganger ha bedre oppskalering. Har man en topp receiver, så kan man kanskje spare noen kroner på TVen, og kjøpe en billigere en. Personlig så ville jeg ikke gjort det.

 

Det jeg ville sett etter i en receiver er at den har HDMI 2.0 og HDCP 2.2. Dette er mest sannsynlig den nye standarden som 4K Blu-ray kommer til å kreve, selv om det ikke er offisielt enda. Har man ikke dette, så er det mulig man ikke får sett den type materiale. 4K Blu-ray kommer til høsten.

 

Alle moderne skjermkort til PCer har eget lydkort i seg som gir lyd over HDMI. Hvis du sjekker under kontrollpanel-->Lyd, så ser du alle lyd tilkoblingene i PCen, her står det mest sannsynlig en AMD eller Nvidia linje, og HDMI. Setter du denne til standard så får du lyd via HDMI er. Husk å still den inn til riktig antall kanaler. Sett den til 7.1 selv om du ikke bruker det, da lar du receiveren ta seg av nedskaleringen av 7.1 lydspor, noe den gjør bedre enn PCen.

 

for 5år siden (eller mer) så var det mer problematisk med HDMI lyd, da Nvidia måtte ha egen kabel osv til skjermkortet. Men de dagene er en sage blott.

 

Det er ikke noe problem å finne bra ting brukt. Sjekk AVforum.no, og torget der. Mange oppdaterer til Dolby Atmos forsterkere rundt disse tider, og da kan man finne gode kjøp. Bare ikke bruk kontakt via torget, det funker meget dårlig, bruk mail de oppgir i annonsen, eller telefonnummer der. (Bare vær litt ops på at torget ikke er like bra som det var en gang, så det er litt tungvindt å bruke, men man får meget bra kjøp der, både på receivere og høyttalere).

 

Kan gi deg ett tips til høyttaler: http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=42361094&searchclickthrough=true&searchQuery=klipsch+rf-83

 

De er en utgått modell, og selgeren her er en seriøs bedrift som har fått inn siste lass av denne høyttaleren. Når de kom på markedet kostet de 25.000,-. Min bror kjøpte disse av denne selgeren. De kan være litt vanskelig å få kontakt med, men er trygge å kjøpe i fra. De gir enda mindre behov for sub enn det RF-82 gjør

Lenke til kommentar

Med musikken du spiller vil jeg tro at den nye B&W CM serien vil være perfekt. De leverer varene både på tyngre musikk, men også på klassisk som krever masse detaljer. Ønsker du ytterligere fysisk punsj i bassen er det selvsagt mulig å hekte opp en aktiv subwoofer i tillegg (eller flere).

 

Viktig å bruke rett forsterker da. Her er det mye å velge i; og kun budsjettet setter grenser.

 

Edit:

AudioVector har også mye spennende.

Endret av TGB
Lenke til kommentar

Det var så voldsomt mange høyttalere på mantra 60/70 som newman sa så syns det så litt harry ut. 50 hadde ett litt mer "troverdig" utseende, men jeg er fortsatt skeptisk til størrelsen (bredden). Føler at det også må se litt sprekt ut.

 

Soundgarden har begge høyttalerne så får håpe de har begge inne i den lokale soundgarden her i byen etter jobb på mandag, så kan jeg se hvordan de er. På høyttalerne så har jeg aller størst vekt på god trøkk både på lavt og høyt volum. Mener du de trumfer der?

 

Har du no forslag til surround-receiver da?

Har prata litt med kompisen min igjen og drevet masse research i dag, og selv finner jeg fram til denne som virker interessant, men noe dyr.

http://www.soundgarden.no/onkyo-txnr838b-surroundreceiver-sort.html

Den har alt jeg trenger, og er av ett merke jeg "føler" er riktig uten å ha peiling på "hvorfor":P

4k upscaling, nok HDMI kontakter, 7.2 surround, og den har ett frontpanel som jeg liker og kjenner igjen.

 

Så svaret til AndersT2 nå. RF-83 blir på en måte litt dyr igjen i forhold til hva jeg føler for. Akkurat nå er 82 på soundgarden til 8000kr, og da blir det ett stort spring med 4000kr ekstra for 1 element ekstra pr kasse.

 

Den Marantz SR7009 blir også litt dyr igjen med sine 16.000kr, syns også den Onkyo forsterkeren jeg viser til over var litt dyr. Jeg har en del penger akkurat nå, men resten skal gå til oppussing av boligen også:p

 

Nevner 4k mye pga denna her.https://www.komplett.no/samsung-55-curved-uhd-led-tv-ue55hu7105/822669#!tab:extra

 

LarZen

Mener du sånn som disse? http://www.soundgarden.no/klipsch-reference-premiere-rp-280f-gulvstaende-hoyttaler-sort.html

Får vel høre på dem også da om de har dem i den lokale soundgarden sjappa:P

 

TGB:

Nå begynner det å bli veldig mange forskjellige merker og typer av alt mulig å følge her så blir vanskeligere å velge for hver ting jeg blir anbefalt her, spesielt når det ikke er no spesifikt.

 

Jeg er mer interessert i å skaffe center og satelitt høyttalere enn å skaffe basskasse så det er nederst på prioriteringa mi. Som sagt så kommer det til å bli brukt ekstremt lite til å spille høyt, og jeg tror jeg blir fornøyd nok med no 8 tommere.

 

Takk for alle svar hittil forresten!

Lenke til kommentar

Onkyo gjør jobben den, men selv liker jeg lyden til Marantz klart bedre. Synes også System Audio blir mer allround, som burde stemme bra med bruken du har beskrevet. Kan tenke meg få høyttalere over Klipsch på rent filmoppsett, men mye er bedre på musikk (de kommer høyt på live for så vidt).

 

For mer musikkglede, lytt på Mantra 50 og Dalis nye Rubicon-serie (som henter mye bra fra Epicon).

Lenke til kommentar

OJ! Søndagskupp på komplett i dag!

https://www.komplett.no/marantz-sr7008-surroundreceiver-sort/808554

 

Må nesten kjappe meg å bestemme meg her så jeg ikke går glipp av det hvis jeg skulle lande på den:P

 

Pop:

Ville du valgt denne for mitt oppsett? Eller ville du valgt en som er mindre/billigere? Detta blir isåfall ett blindt kjøp, og jeg skjønner at det kan være litt dumt, men kan liksom ikke gå glipp av tilbudet syns jeg:P

Lenke til kommentar

Jeg hadde slått til. marantz er ett meget godt merke som passer med de fleste høyttalere (inkludert klipsch) og det er aldri negativt med litt ekstra krefter sånn i forhold til en billigere modell.

 

Ellers så har soundgarden ett godt helgetilbud på Focal chorus, Dette er meget gode og eksklusive høyttalere. De har også klipsch på tilbud som jeg selv synes er meget gode høyttalere til prisen, men det blir jo ett nivå under feks Focal. Er også stor tilhenger av dynadio som de har flere gode modeller av hos Soundgarden og de ofte har tilbud på.

 

http://www.soundgarden.no/helgetilbud.html

Lenke til kommentar

Da kjøpte jeg like greit den receiveren:D

 

Så var det bare å skjekke ut høyttalere til den. Det tror jeg at jeg gjør ved å dra inn til soundgarden i morra og høre på det de har. Går glipp av tilbudet, men da tar jeg i hvertfall ikke feil.

 

Eller mener noen at jeg burde kjøpe focal'ene og eventuelt bytte/selge de hvis det ikke er riktig?

Lenke til kommentar

Etter å ha hatt kjedelig dansk lyd, metallisk tysk lyd, britisk ur-kjedelig lyd siden 80 tallet så endte jeg til slutt opp med Klipsch og mer morsomme høyttalere som kan brukes til alt fra klassisk til Rammstein tror jeg ikke du finner.

 

Nærmeste konkurrent til Klipsch er Sjælving Vega som muligens romler litt mer i bunn og skriker litt mer i toppen, men de håndterer langt fra så mange typer musikk som Klipsch.

 

Testet The The sitt Mind Bomb album på noen fjell fra Sjævling Vega for en del år siden, og det hørtes ut som Matt Johnson hadde fått astma så jævlig låt det.

Lenke til kommentar

Er ikke no glad i cervin vega selv, fettern min spiller på dem hele tida og jeg er ikke imponert av noe annet enn trykket i dem. Lyden er ganske så utvaska syns jeg, hvis ikke det bare er han som har kjørt dem for hardt.

 

Frister veldig med å kjøpe senter og surround med en gang også altså, hvis jeg går for focal så burde jeg nesten følge focal, men der så det ikke ut som det var veldig mye bra (i hvertfall utseendetmessig), og det kommer til å koste meg ganske mye mer enn hvis jeg følger klipsch og settet dems, som jeg har falt veldig for utseendetmessig for i helga, og også høres ut som det fortsatt er rimlig bra.

 

Men tester dem ut i morra og ser hva som kommer ut av dem selv:P

Lenke til kommentar

OJ! Søndagskupp på komplett i dag!

https://www.komplett.no/marantz-sr7008-surroundreceiver-sort/808554

 

Må nesten kjappe meg å bestemme meg her så jeg ikke går glipp av det hvis jeg skulle lande på den:P

 

Pop:

Ville du valgt denne for mitt oppsett? Eller ville du valgt en som er mindre/billigere? Detta blir isåfall ett blindt kjøp, og jeg skjønner at det kan være litt dumt, men kan liksom ikke gå glipp av tilbudet syns jeg:P

Jeg ville ikke valgt surroundforsterker i det hele tatt, men tokanals. Men om jeg skulle ha surround, så ville den Marantzen eller Anthem MRX vært mitt valg nå.

Marantz kan nok også være en god match med Klipsch og roe ned litt ivrige hornelementer til en finere og mykere klang.

 

Har selv ulike merker blant front, center og bakhøyttalere i filmoppsettet mitt, og jeg merker ikke noe problem i det. Det er gjerne forhandlere som mener det er enorme fordeler med å kjøpe alt hos ham (ikke spesielt overraskende).

 

Kunne du kjøpt brukte høyttalere?

Lenke til kommentar

Ja jeg kan fint kjøpe brukte høyttalere.

 

Nå har jeg allerede kjøpt den surroundforsterkeren, men det er også litt fordi det er det jeg er ute etter da:P Stereo blir bare fest for meg, som vil si kanskje 4 ganger i året max. Surround vil bli når jeg skaffer resten av høyttalerne, og da blir det brukt hele tida sammen med spill, flim og musikk.

 

Jeg vil gjerne at alle høyttalerne har i hvertfall ett lignende utseendet. Er ganske overfladisk av meg sånn sett. Litt teit for meg å kjøre focal gulvhøyttalere, og klipsch senter høyttalere f.eks, det blir en skikkelig krasj i huet mitt.

 

Er fortsatt noen uker igjen til jeg har plass til alt sammen så forsterkern kommer til å ligge i esken til jeg får flytta.

Lenke til kommentar

Ja jeg kan fint kjøpe brukte høyttalere.

 

Nå har jeg allerede kjøpt den surroundforsterkeren, men det er også litt fordi det er det jeg er ute etter da:P Stereo blir bare fest for meg, som vil si kanskje 4 ganger i året max. Surround vil bli når jeg skaffer resten av høyttalerne, og da blir det brukt hele tida sammen med spill, flim og musikk.

 

Jeg vil gjerne at alle høyttalerne har i hvertfall ett lignende utseendet. Er ganske overfladisk av meg sånn sett. Litt teit for meg å kjøre focal gulvhøyttalere, og klipsch senter høyttalere f.eks, det blir en skikkelig krasj i huet mitt.

 

Er fortsatt noen uker igjen til jeg har plass til alt sammen så forsterkern kommer til å ligge i esken til jeg får flytta.

Er ikke overfladisk det, kun forfengelig. Det må det være lov å være i nytt hus.

De aller fleste merker har også surroundpakker nå. Lyd&Bilde har en oversikt over slike pakker med pris og karakter. Kanskje et greit sted å starte, http://www.lydogbilde.no/archive/test/hoyttalere/surround-h%C3%B8yttalersett

Klipsch har jo spesielt utseende med de kobberfargede membranene, så de passer sjelden med noe annet.

Har du sett på Dali? Pakker i prisklassene fra godt under 10000 til milevis over.

Lenke til kommentar

Har bare sett på det jeg har blitt foreslått her egentlig. Fin side på lydogbilde da:P

 

Kikka litt på Dali nå, og utseendemessig så syns jeg ikke det passa sånn supert i forhold til det jeg ser for meg i stua.

 

Hittil er Klipsch Premium surround settet veldig interesant (for øya i hvertfall) med Reference II serien rett bak. Henter Marentz'n i sandefjord etter jobb i morra så blir det en tur og høre på høyttalere etter det, så har jeg enda ett par uker med vurderinger før jeg seinest vil bli ferdig med valget:P

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...