Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ugyldige anmerkninger på videregående skole


medlem-165337

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg har fått advarsel om nedsatt i orden, men jeg er uenig i 3 av anmerkningene jeg har fått på skolen.

 

  1. I timen rett etter mat friminuttet hevder læreren jeg hadde spist varm mat i timen. Dette stemmer ikke, fordi maten hadde jeg allerede lagt ned i sekken min i mat friminuttet før timen hadde begynt.
  2. Jeg kom 5 min for sent til en time fordi jeg satt på toalettet i mat friminuttet og dreitt så jeg hadde ikke mulighet for å komme kjapt nok tilbake til timen. Jeg må jo få lovt til å gå på do uten å få anmerkning.
  3. Jeg har store ryggsmerter, og skolene vi sitter på i skolen, er svært dårlige, derfor, for å døyve smertene mine, så knirket jeg litt på stolen for å finne en bedre posisjon. Dette fikk jeg anmerkning for.

Jeg har klaget på anmerkningene ovenfor, men lærerene som har gitt dem har ikke vært villig til å se hvor tåpelige de er, og dermed fjerne dem.

 

Jeg har bedt om å få se retningslinjene for orden og åtferd på den videregående skolen, men disse har jeg enda ikke sett.

 

Jeg spør hvordan de kan gi slike anmerkninger når det ikke står skrevet klart og tydelig hva som er lov og ikke lov.

 

I verste fall kan jeg bli nedsatt i orden. Jeg har en del andre anmerkninger også, men de er jeg enige i er riktige.

 

Derfor så trenger jeg hjelp til hva jeg skal gjøre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg hadde også en del sånne anmerkninger når jeg gikk på videregående,

jeg klaget til lærerne mine for man kan jo ikke få anmerkninger for noe man ikke har gjort.

 

Men de nektet og gjøre noe med det.

 

Så jeg snakket med rådgiveren på skolen vår, og fikk høre litt om hvordan det systemet funker,

og tok det med til rektoren.

 

Han fikset det øyeblikkelig så jeg slapp og bli satt ned for det jeg ikke hadde gjort.

 

Anbefaler deg og ta det med til folk som er høyere opp en lærerne, da mange av disse egentlig ikke har peiling.

Lenke til kommentar

Anmerkninger er ikke enkeltvedtak du kan klage over, anmerkninger er saksforberedende handlinger som inngår i vurderingen av enkeltvedtaket om karakteren i orden eller oppførsel. Det er eventuelt denne karakteren du har adgang til å klage over. En anmerkning er en observasjon fra en lærer som er nedtegnet nettopp fordi den skal være et grunnlag for karakteren i orden og oppførsel.

 

Når det gjelder anmerkninger finnes det stort sett tre måter å angripe dem på (enten før vedtak blir truffet, eller etterpå i en klage til overordnet organ):

 

Den første - og enkleste - er faktagrunnlaget. Du har ikke gjort det som påstås. I praksis er dette vanskeligere enn det høres ut som, fordi det er opp til deg å bevise at lærerens observasjoner er feil. Har du personer som kan bekrefte din versjon av handlingsforløpet?

 

Den andre - og den vanskeligere - er bedømmelsen. Her innrømmer du at du har gjort det som påstås, men du argumenterer for at det enten ikke er et brudd på skolens ordensreglement. Dette vil være vanskelig. Alle de tre forholdene du beskriver faller inn under det som vanligvis bestemmes i ordensregler: 1 og 3) forstyrret undervisningen, og 2) unnlatt å møte presis til undervisningen. Under dette punktet kan man også argumentere med at selv om det er et brudd på ordensreglementet så bør det ikke føre til nedsatt karakter. Det du ikke kan klage på er at det ikke burde vært en anmerkning.

 

Den tredje - som er tildels vanskeligere enn nummer to igjen - er en variant av bedømmelsen. I disse tilfellene innrømmer du både at du har gjort noe galt, og at det du har gjort galt både kan og bør behandles som brudd på ordensreglementet, men at det innebærer usaklig forskjellsbehandling fordi du er den eneste av flere andre identiske eller lignende tilfeller som får en reaksjon på dette bruddet.

 

 

For den videregående skole er ordensreglementet vanligvis tilgjengelig på fylkeskommunens eller skolens nettsider.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

I opplæringslova § 3-7 annet ledd heter det at ordensreglement skal "gjøres kjent for" elever og foreldre. Ordensreglementet er en forskrift. For forskrifter gjelder forvaltningsloven § 39:

 

 

 

En forskrift kan ikke påberopes overfor den enkelte før den er kunngjort som fastsatt i § 38, med mindre det påvises enten at forvaltningsorganet på annen forsvarlig måte har gjort forskriften kjent for offentligheten eller for vedkommende erverv, fag, interessegruppe eller for den forskriften påberopes overfor, eller at vedkommende har fått kjennskap til forskriften.

 

På grunn av spesialregelen i opplæringslova gjelder ikke "kunngjort som fastsatt i § 38", se opplæringslova § 3-7 annet ledd. For ordensreglement vil det eneste alternativet være å påvise at den er gjort kjent på forsvarlig måte, eller at eleven på annen måte har fått kjennskap til reglene i forskriften.

 

Man kan derfor klage på at skolen ikke har gjort forskriften kjent for deg. Men alt skolen trenger å gjøre for å tilbakevise det klagegrunnlaget er å påvise at de har gjort den kjent på forsvarlig måte.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-169651

Jeg fikk ikke en eneste anmerkning på videregående skole og så ble jeg allikevel ansett som "vanskelig". Så snill som jeg tydeligvis var i forhold til TS.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Jeg mener det, til og med ikke på en vanlig norsk arbeidsplass er det slike disiplinregler...

 

Hva vet du egentlig om det?

Reglene på en arbeidsplass er at man oppfører seg som en voksen.

 

For å sitere en av mine venner som er lærer på videregående....

Det er helt frivillig å være der som elev... Om du ikke liker reglene, så la være å møte opp.

 

Endret av Slettet-t8fn5F
Lenke til kommentar

  1. "

1.I timen rett etter mat friminuttet hevder læreren jeg hadde spist varm mat i timen. Dette stemmer ikke, fordi maten hadde jeg allerede lagt ned i sekken min i mat friminuttet før timen hadde begynt.

2. Jeg kom 5 min for sent til en time fordi jeg satt på toalettet i mat friminuttet og dreitt så jeg hadde ikke mulighet for å komme kjapt nok tilbake til timen. Jeg må jo få lovt til å gå på do uten å få anmerkning.

3. Jeg har store ryggsmerter, og skolene vi sitter på i skolen, er svært dårlige, derfor, for å døyve smertene mine, så knirket jeg litt på stolen for å finne en bedre posisjon. Dette fikk jeg anmerkning for.

"

Dersom du ikke kan komme i dialog med din lærer, med dine anmerkninger og opprydning på din lærers klager, ta dette opp med skolens ledelse, først lektor, evt. daglig leder. Be om et møte.

1= kan bli påstand, -mot påstand.

2= konfronter (=uttyp og forklar) til læreren når du vet at du kommer for sent, og når du vet at du har en gyldig grunn. Dette behøver du ikke å ta opp med din lærer umiddelbart når du ankommer timen for sent, i nærvær av dine medelever, men rett etter timens slutt. Kom alltid din lærer i forkjøpet, når du vet at dette ligger an til anmerkning, mens du vet at du har en gyldig grunn.

3=du har rett på opplærings former, deriblant miljøet rund deg, olg som skal være tilpasset dine behov for trivsel (se opplæringslova). Skaff deg en helse/lege -helsesøster attest som bekrefter din helseplager.

Om de anmerkninger som du anfører som bakgrunn for nedsatt ordens karakter, vel, det kan dog diskuteres. For meg, så var dette småtteri å regnes for, spør du meg.

 

Lenke til kommentar

Som det ble sagt litt over her så kan du ikke klage direkte på anmerkninger. Iallefall ikke på samme måte som du vil kunne klage på selve orden og oppførsel karakteren.

Men når det er sagt så kan både rektor og din kontaktlærer fjerne anmerkninger. Så første steg er å ta kontakt med de. Hvis det var kontaktlærer som ga deg disse 3 anmerkningene så gå heller til rådgiver -> Rektor. Du kan også få med deg foreldre på dette.

 

Hvis det ikke hjelper så må du egentlig bare vente til du får selve karakteren også kan du bruke noe typ http://goo.gl/9zyAQy som du sender inn. Her må du da skrive din versjon av klagen. Så kan det hende at du får oppførsel/orden vurdert på nytt hvor de da må se bort fra 1-3 av de anmerkningene.

1. Som maxijoker over meg skriver så blir dette påstand mot påstand. Vil tro den står.

 

2. Den her er litt vanskelig. Du forstyrrer jo likevel timen (Vil tro det er derfor du fikk anmerkningen) Her kommer igjen maxijoker med et godt råd. Snakk med læreren etterpå, eventuelt planlegg besøk på toalettet litt bedre. Kan jo også være det hadde litt med hvordan du kom inn i klassen etterpå. Er stor forskjell på å komme inn til timen etterpå snikende med et kroppspråk som klart sier "Unnskyld at jeg er sen" og det å spankulere bort til plassen din som om du har all rett til å komme 5 min sent.

 

3. Denne får du nok ikke fjernet. Selv om du har ryggsmerter så betyr ikke det at du kan forstyrre for de andre elevene i klassen. Retten til et tilpasset fysisk skolemiljø følger hånd i hånd med plikten for elev eller foreldre å gi korrekt informasjon til skolen slikt at de kan få gjort noe med det. Da er det ikke nok å si at jeg har vondt i ryggen. Da må man stille på plass noe dokumentasjon fra lege eller lignende og sende det til skolen med et ønske om forbedre. Da eventuelt å ha sittepute eller annen stol.

 

Og maxijoker, han skriver at dette er noen av anmerkningene. Siden man ikke skal legge mye vekt på enkelthendelser (Ved mindre de er grove) så er noe av det viktigste for å ikke få nedsatt karakter i orden/oppførsel rett og slett at man har få.

 

 

 

Jeg mener det, til og med ikke på en vanlig norsk arbeidsplass er det slike disiplinregler...

 

Hva vet du egentlig om det?

Reglene på en arbeidsplass er at man oppfører seg som en voksen.

 

For å sitere en av mine venner som er lærer på videregående....

Det er helt frivillig å være der som elev... Om du ikke liker reglene, så la være å møte opp.

 

 

 

Ja, man skal oppføre seg som voksen. Men om jeg sitter 5 min ekstra på toalettet på min arbeidsplass så er det noe min arbeidsgiver bryr seg svært lite om.

 

Det er ikke helt "frivillig" å være der. Nesten uansett hvor du skal videre i livet så er VGS et must. Og for å sitere min mor som jobbet på videregående skole noen år

 

Det finnes mange maktkåte idioter som aldri burde blitt lærere

Det gjelder ikke alle, men maktforholdet på en skole er noe helt annet enn på en arbeidsplass.

Lenke til kommentar

Sikkert lurt å gå til rektoren med problemet, men var det en advarsel om at du har gått ned i orden, eller at du er på vei til å gå ned i orden.( Trur du skal fust få en advarsel om at du er på vei til å gå ned i orden) Vist du er på vei til å gå ned i orden så er det berre til å vera litt forsiktig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...