Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Opprette aksjeselskap i utlandet (ikke NUF)


Madhatter

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Kan jeg åpne et selskap i utlandet, f.eks. i Gibraltar, uten å opprette NUF i Norge? Jeg fakturerer ikke norske kunder, og har ingen behov for norsk organisasjonsnummer.

 

Dette gjør jo regnskap en hel del enklere, da jeg ikke trenger å levere regnskap både for NUF og for morselskapet.

 

Jeg bor i utlandet, og oppholder meg ikke nok i Norge-- så skatteplikten min vil falle bort med tiden. Nå er jeg skattemessig bosatt i Norge òg i utlandet (så skatter til Norge pga. inntekt i Norge av skatteavtale, og er skattemessig bosatt i utlandet pga. opphold der utover 183 dager).

 

Jeg tenker da å tilbakeholde utbytte, investere videre, og ta det ut når skattelikten bortfaller. Ikke ta ut lønn.

 

Dette bør vel gå greit, så lenge landet jeg har selskapet i ikke blir betegnet som skatteparadis (men fortsatt har lavere skatt enn Norge)?

 

Edit: konsulentvirksomhet

Endret av Madhatter
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja du kan starte et AS i utlandet.
Men det finnes land her i verden som ikke godtar at selskaper har mer enn 49% eierskap av utlandske statsborgere.
Du må sette deg inn i reglene for det aktuelle landet du ønsker å etablere deg. Det enkleste er å bruke en lokal foretningsadvokat, slik at alt blir "etter boka".

Endret av Autofil
Lenke til kommentar

Ja, jeg har vært i kontakt med noen lokale -- så selve opprettelsen skal ikke være noe problem. Det eneste jeg tenkte var om jeg kan ha et slikt selskap, uten at norske skattemyndigheter vil ha sin del av kaka.

 

Jeg tenker da på land som ikke er lavskattland (mindre enn 2/3 av hva skatten ville vært i Norge).

 

Poenget er jo at jeg da kan jobbe i Norge eller hvor som helst i verden gjennom mitt eget selskap, ta ut lønn i landet der selskapet er hjemmehørende og tilbakeholde utbytte. Nå er jeg lønnsmottaker i Norge, og bor i et annet land, så all min inntekt fra Norge skattes som norsk personinntekt.

 

Opretter jeg et selskap i et land som har ~20% selskapsskatt, og skatt på finansinntekter på rundt det samme, så vil det bli my billigere. I tillegg kan jeg da fakturere arbeidsgiveren min i euro, som er "min" valuta, jeg kan få fradrag for ting jeg kjøper og investerer i der jeg er registrert og jeg vil sitte igjen med mer.

Lenke til kommentar

Det eksisterer enorme mengder selskaper i utlandet som ikke har en filial i Norge. Registrering av utenlandsk selskap i Brønnøysund er bare påkrevd hvis det driver næringsvirksomhet her, eller hvis det er skattepliktig hit.

 

Når det gjelder skatteplikt skiller man i norsk og internasjonal skatterett mellom globalskatteplikt og begrenset skatteplikt.

 

Globalskatteadgang tilligger bostedsstaten. Generelt sett anses det rettssubjektet som driver næringsvirksomhet som bosatt der den såkalte "virkelige ledelse" finner sted, det vil si der beslutninger på styrenivå tas. Har selskapet enestyre anses styrebeslutninger som hovedregel for å være tatt der styremedlemmet oppholder seg mest.

 

Kildestaten(e) har såkalt begrenset beskatningsadgang: de kan bare beskatte inntekter som springer ut fra kilder innenfor deres eget statsterritorium.

 

Siden du planlegger at selskapet skal høre hjemme i Gibraltar (og jeg forutsetter da at du faktisk gjennomfører det) vil alt firmaets arbeid i Norge bli beskattet i Norge, fordi Gibraltar har ingen skatteavtale med Norge og da gjelder de to prinsippene over fullt ut: Norge kan beskatte all virksomhet som drives i Norge.

 

Du bør derfor finne deg et etableringsland som har skatteavtale med Norge hvis du skal drive virksomhet her. Generelt sett begrenser skatteavtaler kildestatens beskatningsrett ved å innføre krav om at næringsbeskatning bare kan skje hvis virksomheten drives gjennom et fast driftssted i kildestaten. Sjekk skatteavtalens definisjon av fast driftssted - der ligger det mange overraskelser for den som har en dårlig forståelse av internasjonal skatteavtalerett.

Lenke til kommentar

For at det skattemessige bosted i Norge skal opphøre, må du oppfylle følgende krav i hvert av de tre siste inntektsårene:

 

-opphold i Norge må ikke overstige 61 dager per år

-du selv eller dine nærstående (ektefelle, samboer, barn) må ikke disponere bolig i Norge

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Kan jeg åpne et selskap i utlandet, f.eks. i Gibraltar, uten å opprette NUF i Norge? Jeg fakturerer ikke norske kunder, og har ingen behov for norsk organisasjonsnummer.

 

Som han skriver i første innlegg, så fakturerer han ikke norske kunder. Kan ikke se hvorfor et utenlandsk firma som ikke selger varer eller tjenester til kunder i Norge skal blir skattlagt i Norge.

Lenke til kommentar

Nei, men det er skatteloven § 2-2 som er beskatningshjemmel for selskap som er bosatt i Norge.

 

Skatteloven § 2-3 hjemler begrenset beskatning (dvs ikke globalbeskatning) av utenlandske personer og selskaper som har inntektskilder i Norge - for eksempel § 2-3 (1) (b) om utenlandske selskaper som driver virksomhet i Norge, § 2-3 (1) (d) om arbeidstakere som har inntekt fra arbeid utført i Norge eller med norsk kilde, og § 2-3 (2) om arbeidstakere som er utleid til norske arbeidsgivere.

 

Som han skriver i første innlegg, så fakturerer han ikke norske kunder. Kan ikke se hvorfor et utenlandsk firma som ikke selger varer eller tjenester til kunder i Norge skal blir skattlagt i Norge.

 

Som han skriver i tredje innlegg planlegger han å fakturere norske kunder.

Lenke til kommentar

Det er ukjent hvorfor han gjorde kypriotisk statsborger av seg. Det fikk null skattemessig betydning for ham - han var allerede bosatt skattemessig i England på dette tidspunktet, slik at skatteavtalemessig kommer han ikke i noen bedre stilling. Den gjenstående forklaringen er en symbolhandling mot Norge og den norske stat.

Lenke til kommentar

John fikk stri litt med det norske rettsystemet i forbindelse med noen aksjetransaksjoner husker jeg. Kanskje han var gått lei det rotete opplegget med det, og så ønsket å statuere at han hadde fått nok. Han er nå utlending, men likevel eier av noen norske selskaper. Seadrill er et av de store kjente navnene.

 

Obs! Jeg vet ikke alt om denne finansmannen/skipsrederen. Kan hende det var en helt annen sak eller helt andre forhold som lå bak. Jeg tror den norske stat tapte noen kroner på det uansett jeg. Selv om han før var i england, så var han jo norsk.

 

Uansett så tapte den norske stat litt prestisje når en så kjempetung aktør flagget ut.

 

Jeg fant et lite diskusjonsklipp av fra et helt annet sted av en jeg ikke vet hvem er, men han sa følgende:

 

 

 

  1. At han ikke ønsker å bo i Norge ser jeg faktisk på som helt greit. Han har faktisk et poeng i forhold til at Shipping og Norge ikke hører sammen. I tillegg begynner det å bli ganske mange år siden han flyttet ut av landet. Lenge før de virkelig kjipe reglene kom for hans vedkommende. Det virker som han egentlig ønsker litt fornuft inn i skatte og avgiftspolitikken før han kommer "hjem".



    Kypros har et godt system for folk som driver med Shipping og landet har faktiskt overlevd pga dette. Finner det ikke underlig at han skatter til den øya. Han skatter vel faktisk også til England og Norge også.

 

 

Kanskje det er noe i dette?

Endret av G
Lenke til kommentar

Takk for mange bra svar folkens! Jeg synes dette er et meget interessant tema!

 

De jeg kjenner som jobber som konsulenter gjennom egne selskap (f.eks. briter som jobber gjennom eget ltd. registrert i UK) har sagt til meg at de bare betaler vanlig engelsk corporate tax (i tillegg til det de tar ut i lønn). De har kontor i England, og de har ingen fast driftsted i Norge, men tar oppdrag blant annet i Norge for norske firma.

 

Andre jeg kjenner som jobber på norsk sokkel via en norsk arbeidsgiver (dvs. ansatte), er begrenset skattepliktige (etter petroleumskatteloven). De skatter hit for sin norske inntekt, men er skattemessig bosatt f.eks. i UK.

 

Det er mulig at dette er pga. norges skatteavtale med storbritannia?

 

Denne er vel laget over samme lest som resten av skatteavtalene mellom EU- og EØS-stater? Et annet land det er aktuelt å opprette firma i er i Spania, som også har relativt lav selskapsskatt. Norge har jo skatteavtale med Spania.

 

Fredriksen har vel vært skattemessig bosatt i UK i "alle år". Det er vel en del kriker og kroker i skatteavtaler hvor statsborgerskap kan være avgjørende, men jeg tipper at i hans tilfelle var det bare et stunt for å vise at han var ferdig med Norge.

Endret av Madhatter
Lenke til kommentar

Svært mange britiske Ltd.-konsulenter får en utrolig stygg overraskelse et år eller så etter at oppdraget er gjennomført. Mange av dem tror at de ikke får fast driftssted i Norge, og får en liten overraskelse når Sentralskattekontoret for utenlandssaker påpeker at de har det.

 

Hvis man er skattemessig bosatt i UK, men jobber på norsk sokkel, er man såkalt begrenset skattepliktig til Norge. Det betyr at man skal skatte til Norge av arbeidsinntekter fra norsk sokkel (hvis man arbeider der i mer enn 30 dager i løpet av tolv måneder), av inntekt og formue fra fast eiendom i Norge, og av en del andre inntekter som har norsk kilde.

 

Skatteavtalen med UK følger den såkalte OECD-modellen, dette gjør skatteavtalene mellom de fleste vesteuropeiske land og noen østeuropeiske land. Denne fokuserer på en likeverdig beskatningsfordeling mellom to økonomisk jevnstore stater. Mange østeuropeiske land har imidlertid innslag fra den såkalte FN-modellen, som i mye større grad åpner for kildestatsbeskatning av næringsinntekt fra tjenesteutføring. FN-modellen bygger på prinsippet at mer virksomhet bør beskattes i kildestaten, fordi bostedsstaten typisk har en større og kraftigere økonomi. Gjenværende land i EU/EØS er såkalte skatteparadisland; de inngår Norge (og de fleste andre land) av prinsipp ikke dobbeltbeskatningsavtaler med.

Lenke til kommentar

Bare av ren nysgjerrighet. Jeg har sett diverse pokernettsteder etablere seg på steder som f.eks. Gibraltar som trådstarter nevner, det finnes nok mye mer enn pokernettsteder å etablere - og det er kun et eksempel jeg selv har observert når jeg har kjedet meg og spillet noen freerolls.

 

Malta er også et yndet sted for forskjellige bettingselskaper, særlig en del "britiske" operatører (som har sterk britisk fokus) er etablert der. Malta har jo innført Euro, er de også avskydd av Norge med hensyn på dobbeltbeskatningsavtaler, eller er de kommet inn i varmen pga. Euroen?

Lenke til kommentar

Disse har drevet å ringt meg siste dagene:

 

Edit: linken forsvant, uansett det er et svensk firma som har ringt meg og spurt om å opprette selskap på Malta. Jeg vet at selskapsskatten på Malta er 35%, men de sa at den effektivt var 5% siden Malta gav kreditt på 6/7-deler på visse betingelser Hørtes jalla ut ...

Endret av Madhatter
Lenke til kommentar

Høres jalla ut det. Jeg tror også at den nye regjeringen på Malta er litt mer skattekåt, enn tidligere regjeringer. Uten å ha belegg for å hevde dette, vel og merke. Sist gang jeg besøkte Malta, så fikk jeg ihvertfall det inntrykket fra noen. Kan hende jeg har misforstått noe, Totalt. Garanterer ingenting. Best å sjekke opp selv.

 

Men, man skal aldri si aldri, siden de lever noe av shipping, og også at utenlandske selskaper etablerer seg. Så kan hende de har særvilkår for utenlandske selskaper da, eller !?

 

Malta (Valetta) er jo et yndet sted å registrere alt fra store cruiseskip til frakteskip. Så noe må de jo ha gjort riktig for å tiltrekke seg slik oppmerksomhet. :)

Endret av G
Lenke til kommentar

Ifølge PwCs Tax Rates and Dates 2013 er selskapsskatten 35 %, men avhengig av hva slags aktivitet selskapet har kan mottakere av utbytte få skattekreditt for selskapsskatten (i tillegg til at de får fullt fradrag for den), noe som innebærer at effektiv beskatning kan være mellom 0 og 10 %. De har heller ikke kildeskatt på utbytte til utlendinger.

 

Skal du gå inn på denne typen forhold bør du sikre deg via en dyktig skatterådgiver, og ikke via et selskap som har som motivasjon å selge deg et produkt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...