Gå til innhold

Erfaring fra Red Hat 9 installasjon


Del

Anbefalte innlegg

Tenkte bare å dele med dere mine erfaringer fra installasjon av RH9. Jeg forsøkte installasjon av RH8.0 for et halvt år siden, men skrinla det når jeg fant ut hvor mye mikkmakk det var å få lyd og nettverk til å funke. Med RH9 har alt gått langt over forventning. Lyd og LAN funker etter å ha kjørt installasjonsCD, det gjør det ikke i XP! Ellers har jeg brukt unødvendig mye tid på å finne ut av selvfølgeligheter. Alt jeg trengte fantes som rpm, og dermed piece of cake å installere, synd ingen har samlet dette på et sted (ofte dumper man borti guider som sier at man må kompilere kjernen på nytt, når dette er helt unødvendig). Sikter her til følgende (som helst skulle vært med installasjonsCD):

mp3 plug-in for xmms

ntfs lese støtte (tok meg litt tid å finne ut at RH ikke støttet det)

mplayer med codecs, evt xine (for å kunne se film).

Takker for hjelp fra dere underveis! :) Nå blir det Linux for alle penga!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lykke til! Alltid hyggelig å få nye medlemmer i "flokken"!

 

Jeg vil forøvrig foreslå å prøve apt m/ synaptic (se utmerket howto i faq tråd), gjør programmvareinnstallering og oppdatering til en lek!

 

har selv brukt Linux i ca 1 år (et halvt år 100% aktivt som eneste OS), og begynner å føle meg ganske trygg. Mye lettere å få tak i dokumentasjon enn for windows, og lett å få hjelp i forum som dette!

 

Stå på, så skal vi hjelpe deg :smile:

Lenke til kommentar
Sikter her til følgende (som helst skulle vært med installasjonsCD):

mp3 plug-in for xmms

ntfs lese støtte (tok meg litt tid å finne ut at RH ikke støttet det)

mplayer med codecs, evt xine (for å kunne se film).

Takker for hjelp fra dere underveis! :)  Nå blir det Linux for alle penga!

 

Tingen er bare at Red Hat ikke vil ha med disse pakkene, siden mp3-codecet osv har litt tvilsomme lisenser og kan følge til GPL violation.

Du kan finne en RH-distro som har alle disse funksjonene optimalisert for i686 på www.jamd-linux.com . Personlig har jeg bare dårlige erfaringer med Red Hat samt forker. Vil du lære mye så prøv en kildebasert distro som LFS eller Gentoo.

Lenke til kommentar

Valgte Red Hat fordi de er kjent for god Hardware støtte (samt at det ligger på NTNU server). Prøver meg kanskje på andre distroer etterhvert, men da må jeg regne med å kompilere kjernen noen ganger for å få ting til å funke vil jeg tro (jeg kjører alt av multimedia fra PC, kasta ut TV'n for et par måneder siden). Det er forsåvidt ikke det å få ting til å funke jeg ønsker å bruke tid til, derimot gleder jeg meg over endelig å få bruke grep, |, find, perl, emacs osv. osv. hjemme!

 

Er klar over hvorfor Red Hat ikke tok med nfts støtte og mp3 plug-in, synes likevel det er feigt når knoppix har med begge (muligens også xine, men husker ikke sikkert).

Lenke til kommentar
Er klar over hvorfor Red Hat ikke tok med nfts støtte og mp3 plug-in, synes likevel det er feigt når knoppix har med begge (muligens også xine, men husker ikke sikkert).
Software-utviklere som lager kommersielle mp3-spillere/dekodere må betale en lisens. Gratis mp3-spillere/dekodere må ikke. Dette er tydeligvis policyen til Fraunhofer/Thomson (foreløpig).

 

-Hva skjer når en selger en distro med mp3-spiller for et vederlag? Da blir det med en gang litt uklart, og kan tolkes i den ene eller andre retningen om man må betale lisens eller ikke. (Jeg har ikke et godt svar)

 

-Kommer Thomson til å følge denne policyen (ingen lisens for ikke-kommersielle mp3-spillere) i fremtiden?

 

-Gjelder GPL for mp3-spillere/dekodere?

 

-Som sagt et annet sted, Redhat er basert i USA. Patenter, søksmål, trusler i en salig miks...

 

En masse spørsmål som advokater nok ville elske å kaste seg over, gitt sjansen. Det som er sikkert er: iflg Thomson sin MP3-lisensiering bør det være greit å kjøpe en distro, for så å laste ned nødvendig dekoder fra en nettside(gratis), igjen, foreløpig.

 

Om jeg ikke tar helt feil har en diskutert å gjøre noe lignende i Debian-leiren, men jeg vet ikke om man har foretatt seg noe spesielt. Uansett, se på det som en fin anledning til å spre det gode ord (OGG).

Lenke til kommentar

Kansje litt oftopic, men: Har de ytterst merkelige katalogene du finner på c: i winXP (dvs. de er ALTID 100% skjult, du må lese config-filer for å skjønne at de er der) du aldri har rettigheter til å åpne noe med saken å gjøre? Alltid lurt på hva de er til. Men det er jo typisk windows å annta at brukeren er totalt kunnskapsløs, selv når brukeren greier å taste en LANG bane i addresselinjen som offisiellt ikke finnes - INGEN TILGANG!!!

Lenke til kommentar

De er normalt midlertidige filer/systemfiler som ingen har noe nevneverdig interesse i. Ditt argument faller ved seg selv; brukerne av windows trenger så absolutt ikke kjenne til dem, og å vise dem er bare nok en bekymring. Litt det samme som når feks mandrake med default install bruker grafisk login slik at man aldri ser terminalen i øynene.

Lenke til kommentar

Men i Mandrake kan du da virkelig trykke tre knotter og du får opp terminalen...

 

Og selv om jeg sikker ikke strengt tatt behøver å se dem, og helt sikkert ikke hadde skjønnt bæret hvis jeg hadde sett dem, er det da ingen grunn til å nekte meg å se dem.

 

Det er faktisk jeg som eier PC'n, ikke windows (selv om windows har en lei uvane med å oppføre seg som om den gjorde det)

Lenke til kommentar

Microsoft kan faktisk utforme slike ting akkurat som de vil, og som du selv sa, hvis du virkelig vil finne dem, så finner du dem. Hvis det virkelig var et praktisk behov for at du skulle se dem hadde du kunnet se dem. Enkelt og greit. Skjønner ikke helt poenget med å se ned på windows fordi den nekter å vise noe du tydligvis verken har behov for å se eller har peiling på hva er. Og det jeg tenkte på i Mandrake var ikke terminaler i x, men verden utenfor x. Man kan da ikke unngå å se at mandrake låser deg litt fast til x?

Lenke til kommentar

Faktisk, hvis du kræsjer x med ctrl + alt + f1 restartes x av logonmanageren hvis du har den inne. Det krever nok et par killalls også. Og der har vi noe av poenget; i windows må du lete i configfiler for å finne filene, i mandrake må du drepe prosesser for å få tilgang. Begge tingene er litt arbeid, men i mandrake er det faktisk noe nyttig og elementært du får tilgang til. Poenget er at det jeg driver med er flisespikkeri. Ville bare kverulere over det at du mobbet windows for å skjule filer som du ikke har noen nytte av whatsoever. Du finner ut filnavnene i configfiler, og jeg er overbevist om at du hadde funnet dem der hvis du virkelig trengte dem også. Face it. Ingen har nytte av filene, hvorfor skal de være noe mer tilgjengelige enn de er nå? De som trenger dem eller leter finner dem jo (det var det du gjorde, si?).

 

Og selvsagt visste jeg at windows refererer til andre disker under NT-kernelen på den måten, det gjør de aller fleste os'er. Ting defineres utifra hvilken enhet de er tilknyttet, og os'ets gui og user end interface sørger for at partisjoner, enheter og andre ting ordnes pent og fint på rekke.

 

Edit, yeah, egil|b fikk fram det jeg ville si. k0z. :-)

Lenke til kommentar

Du dreper ikke X med f(1-6)+ctrl+alt...

drepe x var ctrl+alt+bacsp... (eller init 3 hvis du skal være veldig nøye på det)

 

Mener ikke å kverulere, mobbe windows, osv., men personlig finner jeg det SVÆRT utillfredstillende for min nyskjerrighet å få INGEN TILGANG slengt i fleisen på min egen pc!

Du får liksom følelsen at lillebill sitter å ler et sted :grumpy:

 

Og selv om ikke jeg har noen serlig stor nytte av det, kansje noen andre har (virusmakerene f. eks. :roll: )

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...