Jump to content

kyrsjo

Medlemmer
 • Content Count

  9479
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

114 :)

Recent Profile Visitors

10308 profile views
 1. Huskeliste for meg selv -- flere lenker: http://obvious.pro/keyboardmod/dasmod.php
 2. Takk for tipset om Biltema sine rettholdt! Det funka flott for å lede sirkelsagen. For kjøkkenbenken så endte vi med å kjøpe en ny og smalere plate, da monsterplaten vi fant i kjelleren for tiden gjør tjeneste som skrivebord #2 i disse coronatider (vi er begge to hjemskremt). Kurveskjæringen fungerte perfekt, på både andre og tredje forsøk På første forsøk glemte jeg meg og brukte et for bredt blad, så da skar den med økende radius, så mye at jeg ble redd hele bladet skulle brekke... Jeg endte med å bruke et smalt "basic for wood" blad, det gav mer enn god nok finish. Bladet skeiet overhodet ikke ut hverken over eller under; styredingsen holdt både vinkel og posisjon på sagen helt perfekt igjennom hele svingen. Neste trinn var uansett å angripe med pussemaskinen Til sagingen brukte jeg en batteridreven PKS18 Li med pendlingen slått av, som fikset det flott. Eneste var at den sirkelskjæredingsen var litt fiklete å montere, men det funka til slutt. Tabber: For bredt blad i første runde (her advarte dere meg, men jeg var glemsk. Oops). Heldigvis var det ikke noe problem å flytte sentrum 1 cm lenger ned. Bruk av sirkelsag for å skjære de rette linjene etterpå. Den har jo selvfølgelig ikke en vertikal kapping forran... Jeg kunne kanskje satt dybden på kuttet dypere enn normalt, men stikksag med bredt blad og noe å styre etter hadde nok vært bedre. Uansett så ble det fint og flott etter en runde med pussemaskinen. Platen burde vært bedre inspisert før kjøp - den viste seg å ha et stort sår på oversiden ca midt på, i tillegg til en underside som ser ut som et månelandskap. Jeg endte med å slipe hele greia et par mm tynnere i det området, håper det ikke blir alt for merkbart at den er litt humpete. Den forrige platen vi kjøpte av samme type (28 brukt til skrivebord som tilfeldigvis var ferdig et par dager før vi ble jaget hjem) var tilnærmet perfekt.
 3. Har ikke så lyst til å lodde av før jeg har den nye delen -- tastaturet er i bruk og funker i allefall 95%
 4. Fant ut av det, var en youtuber som hadde demontert det og viste modellnummeret for de blå bryterne, som er numerert på samme måte: I følge ham er det PCB-mount og ikke panel mount man bør ha (surprise!), og typen skal være NW, altså uten diode og jumper. For de som googler så er det altså (dersom denne youtuberen har rett, men tastaturet hans virket etterpå, på tross av at han hadde kjøpt panel mount når man egentlig skal ha PCB mount) MX1A-E1NW for de blå, og MX1A-G1NW for de brune cherry MX switchene. Masse takk for feedback, da vet jeg i allefall akkurat hva jeg trenger, jeg får grave litt mer på ebay, og dersom ingen svarer bite i det sure eplet og betale masse frakt med mouser. Bah... I disse coronatider så får jeg lånt skikkelig loddeutstyr på jobb heller, i allefall ikke uten 5 HMS-skjemaer, en tilitersbøtte sprit, og en go-ahead fra sjefen om at dette er kritisk arbeid som må gjøres NÅ (yeah right)... Så en tur på clas ohlson etc. er vel også nødvendig.
 5. Takk for tips! Fant noen som sendte fra EU (men ikke riktig modell), og noen som sender riktig modell fra Hong Kong. Bah, plutselig innså jeg at jeg ikke vet om jeg trenger med eller uten diode, og med eller uten "jumper"... Det er et par modeller å velge mellom! https://no.mouser.com/datasheet/2/71/EN_CHERRY_MX_BROWN-1622832.pdf https://no.mouser.com/ProductDetail/CHERRY/MX1A-G1NN?qs=sGAEpiMZZMvxtGF7dlGNplNIFOW%2B%2F5W8kizHAorpxZ8%3D
 6. Pga et uhell med en vannglass har en av switchene på mitt Das Keyboard 4 tatt kvelden. Ikke en veldig kritisk knapp, men det er overraskende hvor ofte man bruker "3"-knappen på det numeriske tastaturet, særlig i disse selvangivelsestider... Det ser ut til at det er en smal sak å lodde den av og sette på en ny (jeg har en del erfaring med elektronikk-mekking), men dessverre finner jeg ingen norsk distributør for keyswitchene. Jeg ser at f.eks. mouser har dem, men det er irriterende å betale 250 kr i frakt for 2-3 switches som koster 11 kr/stykk, og så kanskje måtte betale toll på toppen av det. Er det noen som vet om en norsk distributør? Evt. som har noen til overs og kunne tenke seg å sender meg 2-3 switches i posten i bytte mot 100 kr over vips?
 7. Men det må jo bli utrolig mye mindre støy og vibrasjoner av saging i forhold til sprengning, det er vel et større argument enn at det er lettere å bli kvitt massene...
 8. Sant det, mulig at 250cm blir langt for de fleste jobber også, og 200 skal strengt tatt være nok... Forøvrig, tror jeg fant det som skal til for å lage pene sirkler med stikksaga : https://www.staypro.no/maskintilbehor-forbruk/sage/anslag/parallellforskyver/bosch-parallellanlegg-med-sirkelskjarer-til-stikksag Jeg skal ta meg en tur innom Grønnvold neste gang jeg trenger noe elverktøy!
 9. Kan jo bruke et rettholdtet til å sjekke veggen også. Jeg tenkte å kjøpe et 2.5 meter langt ett i kveld, det burde holde til "alle fremtidige prosjekter". Har sjekket at jeg får det inn i boden Ellers takk til ilpostino for tips om Grønnvold; av en eller annen grunn så forestilte jeg meg at de stort sett holdt på med maskiner i vektklasse > 1 tonn :P. Ser dog de utelukkende har proffverktøy, og selv om en grønn Bosh-sag er flott for en amatør som meg, så ser det ikke ut til at det er i sortimentet deres. Jeg fant også en skinne som står at skal passe til den sagen, den har en helt annerledes profil (en diger hump, ikke to smale spor) enn FSN. Jeg regner med at jeg bør legge en fuge eller noe sånt mellom vegg og benkeplate? Det er ikke noen fliser eller noe sånt der, kun en malt gipsvegg. Benken skal uansett ikke brukes til særlig våte ting, kun kaffemaskin etc. samt ekstra oppbevaring i skap under. En annen ting når vi først diskuterer: I ene enden av benken er det et vindu med lister rundt, som gjør at kortenden av benken vil være lengre enn veggen. Vi lurer på å skjære til hjørnet på benken slik at den får et lite hakk for å gjøre plass til listen, og så en avrunding (se vedlegg). Det kan i så fall ikke stå noe skap under der, men det kan være en kjekk plass å parkere robot-støvsuger'n Enden av benken må da hvile på en list som vi skrur på veggen. Men, jeg undrer: Hva er rett verktøy for å få til den avrundingen? Jeg tenker stikksag, men er det noen triks for å skjære "perfekte" kvart-sirkler med den, annet enn en tydelig strek og en stødig hånd? Tenker særlig at det å entre eller gå ut av sirkelen (i tangent til en eksisterende side) kan bli vanskelig å få helt pent... benk_notToScale_v1.pdf
 10. Takk, rettholdt var lurt! Da burde dette gå fint
 11. Hei, jeg har en sirkelsag av typen Bosch PKS 55A, som jeg er temmelig fornøyd med. Bruker den stort sett med et DeWalt "fintannet" blad, som gir veldig pene og jevne kutt. Jeg har da stort sett brukt en "speed square" til å styre etter. Av oppussingsgrunner tenkte jeg å dele en kjøkkenbenkplate jeg har stående i to, noe som krever et snorrett kutt på ca. 2 meter. Dette tenker jeg å gjøre med den nevnte sagen. Men: Er den kompatibel med Bosh sitt FSN styreskinne-system? Eller må man ha en "GKS" sag (blå Bosch) for at dette skal passe sammen? Hvilke styreskinner funker i så fall sammen med denne sagen? Og: Dersom styreskinne ikke er å få tak i (selv om det står at den skal være kompatibel...), hva kan man bruke istedet? Jeg tenkte å spenne fast en 2"x4" til platen, og styre etter den... Kan det være et greit alternativ? Hadde jo uansett vært praktisk å slippe å kjøpe en dyr skinne som man bruker en gang hvert n'te år...
 12. For å svare på orginalspørsmålet: Hvor mye drivstoff en romrakett trenger for å navigere i verdensrommet kommer basically ann på tre ting: Romrakettens egenmasse, hvor mye deltaV som ønsker å oppnåes, og spesifikk impuls (ISP) = delta bevegelsesmengde pr drivstoffmasse. Hvilken ISP som velges kommer ann på mange ting - pris, hvor tung motor det er verd å dra på for å brenne drivstoffet, om drivstoffet må kunne lagres lenge, tilgang til ekstern energi (store solceller, for ionemotorer), osv. En annen ting som virker inn på valg av motortype er hvorvidt det er nødvendig å yte stor kraft; dette er selvsagt nødvendig ved launch, men kan også være nødvendig ved orbital insertion og for å utnytte Oberth effekt for gravitasjonsboost. For å få en bedre følelse for hvordan dette funker, gå og spill Kerbal Space Program!
 13. Eh. på Grefsenveien, som er et relativt kort strekke, har de nå erstattet buss med trikk fordi de graver opp trikkelinjen. Det tar en god del mer tid enn trikken tok, har mye mindre kapasitet (bussen er basically alltid full eller stappfull, selv om den går hvert 5. minutt og kun tar med seg folk til og fra Grefsenåsen), og er generelt mindre komfortabelt. Mulig at buss er billigere, men jeg gleder meg til trikken kommer tilbake.
 14. Sist jeg sjekket så var det mindre CO2-utslipp pr. km ved å brenne kull i et moderne kraftverk og så bruke det til å drive en el-bil, enn det er ved å brenne diesel i en liten og lett stempelmotor som går på varierende turtall. Bilmotorer er temmelig ineffektive i forhold til et stort kraftverk.
 15. Man *tester* plasma-wakefield baserte akseleratorer rundt om kring i verden (noen av dem basert som laser driver), men det er definitivt ingen kollidere (to stråler som kommer mot hverandre og blir nøyaktig fokusert på samme punkt slik at de kolliderer). Kanskje er det veien å gå i fremtiden, jeg tror vi vet mye mer om ca. 5 år.
×
×
 • Create New...