Gå til innhold

Hvorfor blir Oslo uttalt Oshlo?


Braljar

Anbefalte innlegg

Er det noen som veit hvorfor Oslo blir uttalt Oshlo, spesielt av Osloborgerne selv. Jeg bor på bygda og der sier nesten alle Oslo med rein "S" men hører ofte noen som sier Oshlo :p synes det er litt interesant, har sett gamle klipp med Rolv Wesenlund der han sier Oslo med rein "S", er dette noe som bare har skjedd?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man har tradisjonelt sagt Oshlo, men noen som ville være finere begynte av en eller annen grunn å si Oslo med spiss s. Lyden "sl" med spiss s finnes omtrent ikke i østlandsk, man snakker om "å shlå", "shliten" etc, så det mest riktige på østlandsk er med "sh"-lyd. Hva du sier på din dialekt er opp til deg, jeg skarrer ikke hvis jeg snakker om Bergen.. :p

 

Noen vil kanskje komme og hevde at det skal uttales Oslo (med spiss s) fordi det kommer av oset til Lo-elven. Det er en teori om opphavet til navnet Oslo som er forkastet, så det stemmer rett og slett ikke.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Det jeg har lagt merke til etter å ha sett tv noen tiår, er at Oslo eller østlendinger har lagt seg til å legge trykk på forskjelllige ord de senere årene.

 

Et annet eksempel er "helt" Det er som de hveser "SSHelt sikkert".

 

Vet ikke om noen snakket sånn før, men det er hvertfall blitt en ny trend når du hører politikere o.l. på tv.

Lenke til kommentar

En forklaring er at det ligger i dialekten. Dersom en Oslo-borger sier: "Er det du som tusler og tasler?", vil nok vedkommende si: "Er det du som tushler og tashler?"

 

En annen forklaring er at det er barnespråk. Som med ordet "fengsel" som uttales "fengshjel", eller ordet initiativ som uttales inschnativ.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...