Gå til innhold

Økonomi til behandling av kjæresten min


Datalars

Anbefalte innlegg

Hei, kjæresten min fikk påvist sykdommen MS (Multippel Sklerose) julen 2012. Dette er en sykdom der immunforsvaret angriper kroppen. Fare for lammelse, sterke smerter og utmattelse er noe man kan forvente. Dette er noe hun allerede går rundt å kjenner på.

 

Det finnes legemidler som bremser utviklingen, men etterhvert vil tilstanden uansett forverre seg.

 

Det finnes pr dags dato en behandling der man i beste fall "kurerer" sykdommen gjennom stamcelletransplantasjon. Denne behandlingen regnes i Norge som utprøvende og eksperimentell, og er dermed ikke noe man får dekket uten videre.

 

Betaler man fra egen lomme, kan man gjennomføre denne behandlingen i utlandet f.eks. Sverige. Kostnadene kan variere fra 500 000 kr til 1 000 000 kr.

 

Jeg undersøker mulighetene for å ta opp lån / samle inn penger så vi får råd til behandlingen og søker litt råd og vink i følge med dette.

 

Tok opp et boliglån i sommer og kjøpte meg en leilighet, den vurderer jeg å selge...

 

edit: Legger ved en link om noen som har gjort dette:

http://www.nrk.no/livsstil/fant-ms-behandling-pa-nettet-1.10941368

Endret av Datalars
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er noen studier som viser at dietter med svært lite mettet fett kan stoppe utviklingen av MS. De blir snakket om i denne videon: http://www.youtube.com/watch?v=B-mvh23M3fU#t=55

 

Nå, skal det sies at det finnes en god del kritikkverdig i de studiene som gjør at de ikke er allment "godkjente", men hadde jeg hatt MS, så synes jeg funnene ihvertfall er interessante nok til at jeg hadde prøvd det ut et par år for å se om jeg merket noen forskjell.

 

Btw, så er det en test som er veldig nærme å være ferdig som nok kan gi et bedre svar på om dette vil fungere, men såvidt jeg kan se, så er den ikke ferdig: http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00852722?term=low+fat+diet+and+multiple+sclerosis&rank=1

 

Fra studien, så er dette ett overblikk av dietten:

The low fat study diet is a very low-saturated-fat, plant food based diet. It will be approximately 10% fat, 14% protein and 76% carbohydrate.The diet is is starched based and also contains fresh or frozen fruits and vegetables and there is no animal meat used, including no use of fish. This diet is very low in saturated fats and enriched in unsaturated fats. Subjects do not take dietary supplements.
Og nei, jeg er ikke veganer, men jeg er glad i statistikk og det er for meg mye som tyder på at den typiske vestlige dietten er et stort problem. Litt usikker på hvorfor det kun skal være 10% fett i denne dietten, andre studier om fett tilsier at fett er veldig viktig, men i form av umettet fett.
Endret av blackbrrd
Lenke til kommentar

Det finnes studier av at dietter kurerer nær sagt alt, og nesten alltid finnes det bedre studier som beviser det motsatte.

Ikke uenig med deg, men såvidt jeg vet, så er denne 50 år gamle studien som jeg referer til ikke motbevist. Problemet er at det ikke er forsket noe særlig videre på (hvem skal tjene penger på at folk spiser sunt?).

 

Det hadde faktisk overrasket meg om den nye studien her ikke gir samme resultat. Grunnlaget for den opprinnelige studien var en teori som ble dannet utfra å se på migrasjonsmønstre, hvor de som migrerte i ung alder gjerne fikk samme sjanse for å få ms som de i området man flyttet til. (Riskoområde er f.eks USA, lav risk er f.eks Afrika, Mellom-Amerika, osv)

Endret av blackbrrd
Lenke til kommentar

Det hadde faktisk overrasket meg om den nye studien her ikke gir samme resultat. Grunnlaget for den opprinnelige studien var en teori som ble dannet utfra å se på migrasjonsmønstre, hvor de som migrerte i ung alder gjerne fikk samme sjanse for å få ms som de i området man flyttet til. (Riskoområde er f.eks USA, lav risk er f.eks Afrika, Mellom-Amerika, osv)

Fordi MS er en immunsykdom så er den mindre vanlig på steder der folk er ute i mye sol fordi solen produserer d-vitamin som balanserer imunforsvaret. (Jeg har ikke noe bevis for dette, men du kan jo sjekke utbredelsen til andre lignende sykdommer).
Lenke til kommentar

Foreløpig er stamcelletransplantasjon for RRMS (relapsing-remitting MS) bare i fase 2 av legemiddelutprøvingen, dvs. man jobber med å "få et inntrykk av om preparatet har den ønskede effekten, samt av hvilken dose og varighet som trengs i behandling". I slike fase 2-studier ingår det som oftest et ganske lavt antall pasienter og det er en usikkerhet knyttet til resultatene. Fase 3-studier, såkalte "terapeutisk bekreftende studier" blir utført med mellom 500 og 5000 pasienter, og slike studier gir et mye bedre grunnlag for å objektivt vurdere et legemiddel eller en behandlingsforms effekt på den aktuelle sykdommen.

 

Stamcelletransplantasjon er bare en av mange lovende tiltak mot MS hvor det for øyeblikket ikke er kartlagt en fullstendig virknings- og bivirkningsprofil i den aktuelle pasientgruppen, og av den grunn ville jeg vert avventende med å velge ut en strategi fremfor andre. Du kan se en liste over noen fase 1-3 medikamenter/strategier mot MS her. For siste nytt eller en bedre forståelse av resultater av studier kan du søke opp artikler på pubmed, ofte holder det å bare lese abstracts.

 

Jeg forstår at man gjerne vil gjøre alt man kan når man selv eller noen man er glad i blir syk, men det er viktig å holde hodet kaldt, søke informasjon fra objektive kilder (ikke blogger, individuelle kasus med "mirakelhistorier" o.l) og lytte til råd fra andre. Snakk med familie, behandlere og venner før du tar noen avgjørelser.

Endret av fargoth
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er vel slik det er med forsikring. Dersom ein verkeleg får behov for forsikring får ein ikkje lov til å teikne forsikringa, evt. ein får lov til å betale, men vil ikkje vere dekka. Forsikring må teiknast før ein vert sjuk, elles er det for seint.

Selvfølgelig, ellers blir det jo som å forsikre bilen etter den er krasjet, hadde det gått ann ville forsikringselskap vært gedigne tapsprosjekter.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det er jo også dette Obama prøver å bøte på i USA: Alle skal vere forsikra (= dekning til kundane + inntekter til selskapa) , og samstundes må forsikringsselskapa gje den same forsikringa til alle, uavhengig av kva sjukdommar dei måtte ha frå før.

 

Men dette vert ein digresjon som dessverre ikkje hjelper trådstartar.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...