Gå til innhold

Tour de France 2014


Stonemeister

Anbefalte innlegg

I skrivende stund blir ruten offentliggjort, og årets gladnyhet er allerede et faktum: Vi får brostein! 15 kilometer med ristehelvete inn til Arenberg! I tillegg kommer det en rekke fjellfinisher av varierende vanskelighetsgrad, blant annet opp til Risoul, Pla d'Adet og Hautacam. Det er kun en tempoetappe, men den kommer så sent som nest siste etappe og er på hele 54 kilometer, så det blir Armstrong-æraen revisited, forhåpentligvis med en ren vinner denne gangen.

 

Tour de France starter med tre etapper i England, med et par etapper nord i England, i Yorkshire. Etter målgang i London på etappe tre bærer det over til Frankrike.

 

 

Oversikt over etappene:
Etappe 1:

PROFIL.png
Til ære for de to siste vinnerne - Bradley Wiggins og Chris Froome - drar vi nå til England, og de tre første etappene i Tour de France blir på mange måter en mini-versjon av Tour of Britain som går senere på året. Grand Depart går 6. juli i Leeds, en by mest kjent for fotballaget Leeds United, som utrolig nok var i semifinalen i Champions League så sent som i 2001, før økonomien sprakk som Rein Taaramäe på vei opp en fransk alp og de tok turen nedover i det engelske divisjonssystemet. Franskmenn vil kanskje også huske Leeds United som Eric Cantonas siste stoppested før oppholdet i Manchester United, hvor han ble legendarisk blant fotballfans over hele balløya av mange ulike årsaker.
Etter 191 kilometer med Yorkshire-asfalt går rytterne i mål for første gang i årets Tour i byen Harrogate, en mellomstor by som har vært vertskap til mindre sykkelritt tidligere, deriblant tidligere nevnte Tour of Britains forløper, Milk Race. Harrogate arrangerte også finalen i Eurovision Song Contest i 1982, for de som setter pris på musikkblasfemi og dertil relevant trivia. Harrogate har også bidratt til vitenskapen på måter som er meget relevant i denne sammenheng, for i 1893 var legen George Oliver var den første som observerte effekten av adrenalin på kroppen. Den effekten vil også TV-tittere få bivåene når etappevinneren krysser målstreken.

Etappe 2:

PROFIL.png
Vi holder oss i Yorkshire, men tar turen fra Harrogate til York før Tourens andre etappe. York ble grunnlagt av romerne allerede i vårt første århundre. Noen hundre år senere var også York vertskap til vikingene, som riktignok ikke var på hyggebesøk. York er full av historisk arkitektur, men det vil nok ikke være det sykkelrytterne er mest interessert i denne dagen.
Den 198 kilometer lange etappen til Sheffield går nemlig over forholdsvis kupert landskap og smale veier, og selv om man aldri møter på en skikkelig fjellvegg vil de mange små kneikene mørne opp beina til de med mest frykt for oppoverbakker, så her må man være på vakt. Avslutningen inn til Sheffield er riktignok paddeflat, men det kan hende at de største muskelbuntene må kapitulere om tempoet blir høyt. Såpass tidlig i rittet er det derimot ikke så stor sjanse for det. For de som har siktet sitt rettet mot klatretrøya blir det viktig å komme seg i brudd på dagens etappe som inneholder hele ni kategoriserte stigninger, hvor for anledningen frankofiserte Côte de Holme Moss, en snaue 5km lang motbakke med 7% stigning, er den hardeste.

Etappe 3:

PROFIL.png
Etappe 3 starter i Cambridge, en by med dype akademiske røtter. Roing er nok den mest prestisjetunge idretten blant studentene på universitetet her, men også fotballreglene har sitt opphav i Cambridge. Nå skal også verdens største sykkelritt innom en snartur, på vei mot Storbritannias hovedstad London, som er målby på dagens etappe og siste stoppested for årets visitt i England.
London er en gammel kjenning for ivrige Tour-tittere og sykkelfans generelt. I 2007 gikk Grand Départ her med en prolog som Fabian Cancellara selvsagt vant på sedvanlig vis. London har også vært vertskap for de olympiske sommerlekene ved hele tre anledninger, senest i 2012, hvor Bradley Wiggins og Alexander Vinokourov vant temporittet og fellesstarten, henholdsvis. Vår egen Alexander Kristoff rasket også med seg en bronsemedalje den gang. Kanskje klarer han å stikke av med førsteplassen og sin første etappeseier i Tour de France nå? Uansett vil den 159 kilometer lange etappen nærmest garantert ende med en massespurt gjennom Londons gater.

Etappe 4:

PROFIL.png
Og omsider er vi der vi skal være. De første tråkkene på fransk jord skjer i en knøttliten landsby som heter noe så enkelt som Le Touquet-Paris-Plage. Til tross for sin noe beskjedne størrelse har Touren valgt å ta turen hit ved to anledninger tidligere, begge på 70-tallet. Den siste av dem - i 1976 - var en tempoetappe som legendariske Freddy Maertens vant. Etappeseieren var en av hele åtte det året, og senere gikk han også helt til topps VM fellesstart.
Etappen i år ender i metropolen Lille, som til tross for navnet er ganske så stor. Over en million mennesker bor i byen som har vært vitne til flere historiske Tour-etapper. Tempohesten Chris Boardman syklet blant annet en prolog her i 1994 med en snitthastighet på over 55km/t, noe som fortsatt er rekord. Det er lite trolig at noen betydningsfulle rekorder blir slått denne gangen, men avslutningen blir fortsatt spennende for de som liker massespurter.

Etappe 5:

PROFIL.png
Her serveres en tidlig godbit for alle som synes sykkel er mest gøy på våren. Etappen går fra Ypres til Arenberg Porte du Hainaut, og målbyen bør ringe bjeller hos sykkelfrelste over hele verden. Her vil syklistene nemlig måtte forsere brosteinstraseer kjent fra helvetet i nord, Paris-Roubaix. For de med ambisjoner om å stå på toppen av podiet i Paris blir dette en skummel etappe hvor nervene er i høyspenn. Brostein er nemlig ikke favorittunderlaget til de spinkleste gutta i feltet, og ryttere som mangler både tyngden og teknikken som trengs for å takle brosteinen på best mulig måte vil få en grusom reise til mål. Ja, Chris Froome. Jeg ser på deg.
Sist gang vi fikk slike hårete brosteinspartier var i 2010, da med målgang samme sted, og det ble fullstendig kaos. Sylvain Chavanel i den gule trøya, som vanligvis er en habil brosteinsrytter, punkterte opptil flere ganger og måtte gi fra seg sammenlagtledelsen til brosteinskongen Fabian Cancellara. Et bevis på at brosteinssykling er en nådeløs affære som kan straffe selv de mest rutinerte om uflaksen er ute og går. Etappen i 2010 bør også være godt plantet i husken til alle nordmenn. Vår egen Thor Hushovd krysset målstreken først og tok med det en forventet etappeseier. Nordmannen er dessverre både vraket og klar til å pensjonere seg, så det blir Kristoff som blir vårt håp. Milano - Sanremo-vinneren har vist gode takter på brostein tidligere med supermannkjøring under årets Ronde van Vlaanderen og fjorårets Paris - Roubaix og har en avslutning som i hvert fall bør holde til pallplass. Kommer det et samlet felt bør også Peter Sagan være å finne i krigen om etappeseieren, men slovaken har styrke nok til å kjøre solo også.
Brostein summeres best opp av nederlenderen Theo de Rooy, som kom med denne godbiten etter å ha brutt Paris-Roubaix i 1985:
de Rooy: "Dette løpet er noe dritt! Du jobber som et dyr, du har ikke tid til å pisse, så du pisser i shortsen. Du sykler i gjørme, du sklir. Det er et stykke dritt..."
Reporter: "Kommer du noen gang til å sykle rittet igjen?"
de Rooy, umiddelbart: "Selvfølgelig. Det er det vakreste rittet i verden!"

Etappe 6:

PROFIL.png
Etter brosteinshelvetet skal det kjøres nok en transportetappe. Den 194 kilometer lange etappen starter i Arras, som jeg må innrømme er forholdsvis ukjent for undertegnede, men sentrum i byen er visstnok på UNESCOs verdensarvliste og det arrangeres også en musikkfestival der, med det passende navnet Main Square Festival, hvor internasjonale artister som Prince og Muse har spilt. Arras har vært startby for Tour de France tidligere. I 1991 startet en etappe her som ble avsluttet i Frankrikes mest corny by, Le Havre. I 2004 syklet også det blå US Postal-toget inn til seier på en lagtempo i Arras, godt hjulpet av både det ene og det andre, if you catch my drift.
Målbyen Reims er vesentlig mer kjent for folk flest. Byen har vært vertskap for Touren ved flerfoldige tidligere anledninger, men er mest kjent rent historisk sett for å ha vært stedet hvor franske konger ble kronet i nesten tusen år. Reims har vært en viktig by i Frankrike siden romertiden og Tourens "eyes in the sky" vil nok gi oss oversiktsbilder av storslagne katedraler og borger før rytterne skal gjøre opp om seieren. Til tross for et par små knekkere med forholdsvis høy stigningsprosent underveis er sannsynligheten stor for at det blir spurterne også her, og da er Cavendish, Kittel, Greipel og Sagan de største favorittene, men vi håper selvfølgelig på vår egen Alexander Kristoff. Det kan også være en sjanse for brudd, men jeg tipper spurterne som havnet i bakleksa på brosteinen vil få laget sitt til å jobbe for at de skal få pikekyss på pallen.

Etappe 7:

Tour-de-France-Stage-7-1400751244.pngEtappe sju starter i Épernay, en by som regelmessig besøkes av verdens største sykkelritt. Mark Cavendish og Peter Sagan vant de to forrige etappene som startet her, og de samme vil definitivt prøve å være med i ligningen i dag.
Denne ser ved første øyekast ut som en typisk flat transportetape, men de to små kategoriserte stigningene innenfor de to siste milene kan fort ende opp med å gjøre skade om det blir kjørt hardt nok. Her kan en type som Rui Costa prøve seg på litt sprell, mens Peter Sagans Cannondale kan prøve å brenne til så hardt at Kittel, Cavendish og Greipel ikke henger med. At etappen er på mer enn 230km vil selvfølgelig også gjøre at det er møre bein på majoriteten av hovedfeltet når det skal gjøres opp om seier.

Etappe 8:

Tour-de-France-Stage-8-1400751310.pngPå etappe 8 kommer omsider en avslutning for sammenlagtfavorittene idet rittet beveger seg inn i Vosges-fjellene. Selv om etappen er forholdsvis kort vil avslutningen her kreve at man har skikkelig pønsj i beina, for den siste kneika opp til Côte de la Mauselaine har en stigningsprosent på hele 10,3% i snitt, med 13% maks. Den er også på kun 1,3km, så det vil grisekjøres nesten hele veien hos de som har ambisjoner om å ta Hinault i hånda på podiet. De to stigningene Col de la Croix des Moinats og Col de Grosse Pierre gjør at det vil skje en utskillelse før avslutningen, og det gjør nok at klatrerspurtere som Sagan ikke har så mye å gi, men Rui Costa og Kwiatkowski kan fort finne på å teste beina. Alberto Contador har også vist at han kan rykke fra de andre sammenlagtkanonene før, og med en Joaquim Rodriguez på etappejakt kan det fort ende opp med rødt og gult på seierspallen i dag.
Startbyen Tomblaine befinner seg like utenfor målbyen fra gårsdagen, Nancy. Tomblaine er relativt fersk i Tour-sammenheng, men har røtter i idrettshistorien ved å være byen hvor Nancy-Lorraines hjemmebane befinner seg. Fotballklubben er mest kjent for å ha gitt legenden Michel Platini sine første kamper som profesjonell fotballspiller, men er et godt stykke unna gammel storhet og sliter nå i Ligue 2, Frankrikes svar på Adeccoligaen. Målby Gerardmer huskes for en etappe fra 2005, hvor Pieter Weening regelrett knuste Andreas Klöden i spurten.

Profilbilder kommer på samtlige etapper når de blir lagt ut på letour.com.
Flere etappebeskrivelser kommer etter hvert. Lite motivasjon til å skrive når relevante bilder er såpass mangelvare.
Endret av Stonemeister
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...
  • 2 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...