Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Legal begrunnelse for å få utlevert opplysninger fra folkeregisteret


Analytiker

Anbefalte innlegg

Jeg ønsker å finne navn (og adresse) på en person som jeg kun kjenner nøyaktig fødselsdato, kjønn og bostedskommune til. Etter å ha brukt en god del timer uten å lykkes ved å bruke tilgjengelige ressurser og informasjon på nettet, lurer jeg på om jeg skal kontakte folkeregisteret. Jeg vil da be om å få en liste over alle personer som tilfredsstiller disse kriteriene. Det er antagelig ikke veldig mange.

 

Det oppgis på siden lenket til ovenfor at man må ha legalt grunnlag for opplysninger, og at man som hovedregel ikke får utlevert opplysninger som ikke angår andre enn en selv. Jeg kan ikke se for meg hvilket legalt grunnlag jeg skulle ha for å få disse opplysningene. Det dreier seg om en person som jeg er blitt kjent med på nettet og som jeg ønsker å takke personlig for å ha hjulpet med meg noe.

Endret av Analytiker
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spørsmålet ditt reguleres av folkeregisterloven pgf 13:

 

§ 13. Enhver som i stillings medfør eller som i medhold av denne loven eller bestemmelser gitt i medhold av loven, har høve til å gjøre seg kjent med opplysninger i folkeregisteret om noens private forhold, er pliktige til å bevare taushet om det han får kjennskap til. Som private forhold regnes ikke en persons fulle navn, fødested, fødselsdato og personnummer, adresse og eventuell dødsdato med mindre slike opplysninger kan røpe et klientforhold eller andre forhold som må anses som personlig. Etter begjæring fra personer og private institusjoner kan skattekontoret bestemme at opplysning om sivilstand, ektefelle, barn og foreldre i særlige tilfelle kan unntas fra taushetsplikt. Et avslag kan påklages til Skattedirektoratet av den som har satt frem begjæringen.

 

Opplysninger nevnt i første ledd som det ikke gjelder taushetsplikt for, kan utleveres til personer og private institusjoner når opplysningene er nødvendige for å ivareta lovmessige rettigheter eller plikter. Til sosiale organisasjoner kan utlevering av opplysninger nevnt i foregående punktum også finne sted når det foreligger anbefaling fra kompetent kommunal eller statlig myndighet og opplysningene er ønskelige av hensyn til realisering av organisasjonens ideelle formål. Det kan stilles vilkår for utlevering av opplysninger etter de foregående punktum. Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om i hvilken utstrekning begjæring om utlevering av opplysninger som nevnt i dette ledd skal etterkommes.

 

Opplysningene du ber om er ikke omfattet av taushetsplikt etter første ledd og kan begjæres utlevert etter annet ledd. Vilkåret for å få opplysningene utlevert er at opplysningene er nødvendige for at du skal kunne ivareta dine lovmessige rettigheter og plikter, alternativt om du representerer en sosial organisasjon hvis formål dette faller inn under og du har anbefaling fra stat eller kommune.

 

I tillegg til vilkårene oppstilt i pgf 13 kommer vilkårene i folkeregisterforskriften pgf 9-4.

 

 

Du må altså kunne dokumentere at du har en (lovmessig) rettighet eller plikt, og at opplysningene er nødvendige for at du skal kunne ivareta denne rettigheten/plikten. I vurderingen vil det være et moment om du har hatt opplysningene før, men trenger å ajourføre dem eller om du aldri har hatt tilgang til dem. I ordet "lovmessig" ligger det at plikten/rettigheten må være av rettslig natur, noe som kan håndheves av domstolene. Sosiale plikter/rettigheter er ikke lovmessige. Det å ønske å takke en person som har hjulpet deg er dermed ikke en lovmessig rettighet eller plikt.

 

Dersom han hadde dekket utgifter for deg vil han ha et regresskrav mot deg, og dette er en plikt du kan be om opplysninger for å ivareta (komme i kontakt for å gjennomføre plikten til å yte regress).

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+130498

hva med å bare spørre på stedet du har truffet denne personen? hva med et enkelt hei, jeg vil så gjerne takke deg for xxxxx. hva er navnet og adressa di så jeg kan sende en ordentlig takk?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...