Gå til innhold

Bestille bilder


Anbefalte innlegg

Har planer om å få skrivd ut noen bilder å ha i ramme. Når jeg før har bestilt hos Japan Foto, har jeg ofte blitt skuffet for farge å eksponering ikke blir slik som det er på skjermen min, dette er vel en kjent problem.

 

Jeg har "Dell 24" LED UltraSharp U2412M" skjerm og jobber i LR. Noen forslag til fremgangsmåte slik at bildene fra JF blir så like som mulig som på min skjerm?

(Jeg har ldri kalibrert)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De fleste har for høy lysstyrke på skjermen, noe som fører til mørke utskrifter. Har samme skjerm og hos meg har jeg lysstyrke på 35 og kontrast på 75. Innstillingene er fra tftcentral..

 

Dersom fargene er feil, må du kalibrere skjermen.

Endret av sungun
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

De fleste har for høy lysstyrke på skjermen, noe som fører til mørke utskrifter. Har samme skjerm og hos meg har jeg lysstyrke på 35 og kontrast på 75. Innstillingene er fra tftcentral..

 

Dersom fargene er feil, må du kalibrere skjermen.

 

Takker for svar fra dere begge.

 

Her stod skjermen min med lysstyrke 75 og kontrast 75. Satte lyset ned til 35.

Hvordan Preset modes bruker du? Her står den på standard.

Kan velge mellom:

Standard

Multimedia

Movie

Game

Text

Color temp

Custom color

Lenke til kommentar

Når en har kalibrert, har en gjort dette for alltid, eller hva spiller inn før en eventuelt må kallibrere på nytt?

Skal du kalibrere nøyaktig må du ha en hardwaredings med tilhørende programvare. Da går det meste av seg selv.

 

Tidligere snakket man om kalibrering ukentlig, noen ennå oftere, men med LCD-skjermer kan jeg ikke forstå at det skulle være nødvendig. Jeg har ikke noe fasitsvar, men lyskilden forandrer seg litt over tid så kanskje en gang i måneden, en gang i halvåret? Har du mulighet for å låne en kalibreringsenhet er det uansett bedre å få gjort det en gang enn aldri å ha gjort det. Kjøper du egen enhet er det jo bare å kalibrer en gang i mellom. Hvor mye skjermen står på vil også ha litt å si for hvor fort bakgrunnsbelysningen endrer seg.

Endret av se#
Lenke til kommentar

Omkringliggende lys kan også ha innvirking på fargegjengivelse på skjermen så prøv og bruk samme type lys når du driver på med viktig redigering.

 

Sjekk også at du har Srgb. i regjeringsprogrammet, jeg bruker også Srgb "preset mode" på en tilsvarende skjerm, med lysstyrke på 35 og kontrast på 75.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

Jeg bruker Adobe ligthroom. Er det det du også bruker? Hvordan setter jeg srgb der?

Du trenger ikke sette sRGB i Lightroom. Lightroom jobber normalt i Prophoto RGB som er et mye større fargerom og så konvertes bildet til det du ønsker ved eksport. Bildet du ser på skjermen er Lightrooms representasjon av bildet ditt i fargerommet som skjermen din støtter, det er det profilen som lages ved kalibrering forteller Ligthroom.

 

Edit: Har ikke Lightroom noen profil for skjermen antar jeg at Lightroom antar at skjermen har sRGB fargerom.

Endret av se#
Lenke til kommentar

Jeg har hørt ifg. rykter at bildene fraJapan Photo skal bli ganske likt det man ser på skjermen, hvis skjermen er kalibrert riktig.

 

Har selv kjøpt meg Dell U2713H samt X-Rite i1Display Pro kalibrator og jeg skal si deg forskjellen ble stor! Etter kalibrering av skjerm så var alt forandret og de riktige fargene så for meg helt på jordet ut. Men det var fordi jeg var vent til en "kontorskjerm" med 100% brightness og mye kontrast. Dette ved siden av feil farger gjennom flere år gjør at man blir vant til å se feil farger og når du får bilder i posten som ikke er lik de på skjermen så er det mer riktig å si at det er skjermen din som skulle vert mer lik bildene du får.

 

Etter kalibrering så ble skjermstyrken min satt fra 100% til 8% og kontrast ble satt ned til 35/100.

 

Jeg skriver mye ut bilder selv og utskriften som kommer ut av skriveren ligner det jeg ser på skjermen på en prikk. Ja, man klarer rett og slett ikke å se forskjell, hverken på farger eller brightness.

 

Med min gamle ukallibrerte 4 år gamle billigskjerm så ble utskriftene mine alltid feil og jeg måtte hele tiden kjøre masse testutskrifter og slikt bruker jo mye blekk. Det resulterte i at jeg mistet interessen for utskrift hjemme og lot den stå og støve ned.

 

Med ny skjerm fra Dell, kalibrator og en Pixma Pro-1 A3+ skriver og skikkelig papir så har jeg fått et heeelt annet syn på det med utskrifter :)

 

Hadde forresten vert morro og bestillt noen kopier fra Japan Photo for å se hvordan bildene derfra ble kontra det jeg ser på min skjerm .... :)

Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Jeg bruker Adobe ligthroom. Er det det du også bruker? Hvordan setter jeg srgb der? Og dette må settes i eksportdelen i tillegg?

 

Du går inn i "edit" og finner "preference", se bilde under.

 

I eksport er det viktig og bruke Srgb siden alle bruker dette på nettet.

 

post-151946-0-40360600-1362462309_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Må bare legge til en ting:

 

Du sier at ikke farger og eksponering blir slik på bildene du bestiller i forhold til det du ser på skjermen.

Hvis fargene blir feil i den grad at du får varmere/kaldere fargetoner på bildet kontra det du ser på skjerm så er det kalibrering av farger som må til.

 

Hvis fargetonene er riktige men fargene er for skarpe eller for svake så skyldes dette lysstyrken og kontrasten på skjermen din. (Dette kan så klart også kalibreres)

 

Hvis lysstyrken og kontrasten på skjermen din er for høy (Noe jeg anntar at den er) så blir bildene du bestiller "Blassere" og har mindre farger og kontrat enn det DU ser på din skjerm.

 

Løsningen er uansett å kalibrere.

 

Det du bør huske på er å slå av muligheten for at Japan Photo eller andre skal "optimalisere" bildene dine. Det blir som å kjøre dobbel fargestyring ved utskrift hjemme. En fargestyring i Lightroom og en i skriveren. Resultatet blir ikke slik du ser det på skjermen.

Lenke til kommentar

Jeg vil annbefale deg X-rite og ikke Spyder hvis du har Dell skjerm, for Spyder og Dell snakker ikke like bra sammen.

 

X-rite fungerte mye bedre på min Dell skjerm.

 

En full kallibrering tar rundt 5-10min og gjøres kun 3-4 ganger i året. X-rite blir stående koblet til pc'en etter kallibrering og justerer lysstyrken på skjermen ut fra hvor mye lys det er i rommet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...