Gå til innhold

Kommentar: La oss klatre ut av skyttargravane


Anbefalte innlegg

Nei, det er akkurat det man ikke må, man må ikke fikse de store problemene før man fisker de små, da vil man aldri kunne fikse noen små problemer i det hele tatt, og det er ingen grunn til å tro at vil løser de store problemene mye bedre ved å ignorere de små. Som du sier, det går ann å ha to forskjellige tanker i hodet, og det er ingen grunn til å ignorere dette.

 

AtW

 

Enig. Fikser man nok små problemer vil man på sikt ha fikset det store problemet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ser ikke helt motsetningen, hvor mye "tid og energi" er det egentlig som sløses her? Og går den tid og energien fra en svært begrenset tid og energi som gjør at vi ikke har tid til å fokusere på andre samfunnsproblemer? Jeg tror ikke det. Jeg synes absolutt dette er interessant nok til å bruke tid på.

 

AtW

Jeg vet du elsker å kverulere men du skjønner godt hva jeg mener. Det er helt åpenbart at mental helse, omsorgssvikt osv. blir viet veldig lite oppmerksomhet i disse tilfellene. Det tar bare minutter etter slike hendelser før mediene har rapportert hvilke spill gjerningsmannen har spilt. Hva med sykdomshistorien?

Jeg har ikke sett et eneste tilfellet av skoleskytinger der det ikke handler om psykiske lidelser. Og heller ingen beviser for at spillene de spilte hadde noen med det å gjøre, eller musikken de hørte på eller noen andre underholdningsprodukter de konsumerte.

Samtlige har dreid seg om depresjoner, personlighetforstyrrelser, psykiske sykdommer osv. At enkelte spill ikke bør spilles av mentalt ustabile mennesker? Absolutt! Gjør Call of Duty deg til en morder? Absolutt ikke. Du blir ikke psykisk syk av å spille tv-spill, se på voldsfilmer, sykdommen får du et annet sted.

Hvis det hadde vært tilfellet så hadde, selv om det bare var 0.1 prosent sjanse for å bli drapsmann, Call of Duty: Black Ops skapt 5600 morderiske ungdommer/voksne i november 2010. Sannsynligheten for at en morder har spilt, eller spiller et voldsspill er rimelig stor i 2013. Rett og slett for at det er noe "alle" gjør.

Med andre ord, man kan nesten alltid koble et spill til en kriminell handling bare man går inn for det.

 

Når det gjelder skoleskytingene som dessverre har skjedd alt for mange ganger de siste 15 årene, så er det ting som peker mot at opptil flere av disse massemorderne kan ha vært inspirert av tidligere massemordere. De har en hevnlyst og et markeringsbehov, hvilken metode egner seg bedre til å "gå ut med stil" enn å gå løs på forsvarsløse elever?

 

Endret av Uderzo
Lenke til kommentar

Noen kilder på dette?

 

Det henger sammen med at hjernen utvikler seg forskjellig utifra hvilken stimuli den får. For lite av en type stimuli, for mye av en type, eller mangel på en type stimuli - kan forårsake hjerneskade hvis det går over lang tid.

 

Det er gjort mye forskning på dette, mye fordi militæret har et ganske stort budsjett og vært meget interessert i hvordan de kan bruke mediavold for å mer effektivt trene soldater til å drepe. Militære instruktører fatter ikke hvordan drapssimulatorer som de selv bruker til trening, kan selges over disk som underholdning. De snakker om vårt moderne samfunn som det nye sparta-samfunnet, hvor barn ifra de er små blir "trent" og kondisjonert til å like vold. Vi er faktisk et voldselskende samfunnn.

 

Her er kilden du spurte om, det er bare å søke på emnet så dukker det opp mye mer.

 

Dr. Kronenberger

http://www.killology...w_media_vio.htm

 

Ja, for all del. Det er ikke mangel på eksempler:

 

Jeg synes det er et veldig relevant argument. Vi har hatt skoleskytinger før tv-spill kom på banen, i ihvertfall slik vi kjenner tv-spill i dag (ikke pong og astroids). At vi står ovenfor et økende problem med skoleskytinger er det ikke tvil om. Men hva er mest sannsynlig at er årsaken til det? Psykiske lidelser, personlighetsforstyrrelser osv. som beviselig kan føre til voldelige handlinger, eller tv-spill?

Jeg mener, hvis det var tv-spill som var årsaken, hvorfor har det seg at millioner av mennesker i alle aldre, yrker, sosial status osv. spiller tv-spill i dag og ikke går ut og dreper mennesker.

Jeg syns det bare er tullete å fokusere på tv-spill og andre underholdningsmedier for å prøve å finne årsaken til disse bestialske handlingene, når årsaken åpenbart ligger et annet sted. Hva med å heller fokusere på å forbedre helsevesenet, barnevernet, våpenlover osv.

 

Man skulle nesten tro at psykiske lidelser var noe som kom med tv-spill, hvis man skulle tro enkelte her.

 

Korrelasjonen mellom mediavold og samfunnsvold er sterkere enn korrelasjonen mellom lungekreft og tobakk.

 

Det er ikke mulig å bevise noen direkte sammenheng, men det er mer sannsynlig at mediavold forårsaker samfunnsvold, enn at tobakk forårsaker kreft.

 

 

Mediavold er faktisk verre enn fattigdom, rusproblemer, raseforskjeller og lignende, det er den største enkeltfaktoren til samfunnsvold.

Det kan høres rart ut, men tenk over at bare en liten del av befolkningen er rammet av alkoholproblemer, misbruk og fattigdom mens nær sagt hele befolkningen har en TV som de kan bli påvirket av.

Selv om det er en liten andel av TV-tittere som blir så påvirket at de blir voldelige så er det likevel nok til å gi store utslag på voldsnivået i samfunnet.

 

 

Det bunner ned til at ansvarlig bruk ikke er spesielt skadelig, og kan faktisk være positivt og lære barn forskjell på rett og galt og konsekvenser av handlinger.

Mens uansvarlig og uvettig misbruk kan få konsekvenser, spesielt for barn i den mest utsatte alderen.

Aldersgrenser er ikke satt for moro skyld.

 

 

Når det gjelder skoleskytingene som dessverre har skjedd alt for mange ganger de siste 15 årene, så er det ting som peker mot at opptil flere av disse massemorderne kan ha vært inspirert av tidligere massemordere. De har en hevnlyst og et markeringsbehov, hvilken metode egner seg bedre til å "gå ut med stil" enn å gå løs på forsvarsløse elever?

 

Skoleskytinger skjer omtrent annenhver måned, det er blitt ganske vanlig og skjer oftere og oftere.

 

For et menneske å drepe et annet menneske så skal det ganske mye til. Vi har som de fleste andre arter en psykologisk sperre mot å drepe vår egen art. Det skal litt til, f.eks. mye trening eller stor skade. Mye av det vi bruker som underholdning går under kategorien trening.

Endret av Pycnopodia
Lenke til kommentar

Du skrev

 

Skadevirkningene fra mediavold lager synlige spor i hjernen, det er mulig å skanne hjernen og anslå hvor mye barnet har sett på TV.

 

Og svarte med

 

Her er kilden du spurte om, det er bare å søke på emnet så dukker det opp mye mer.

Dr. Kronenberger

http://www.killology.com/new_media_vio.htm

 

Kilden du linket bekreftet ikke dette utsagnet. Lenken til hans person og lenken for "more information" var også døde.

 

At man finner forskjeller i beslutningstaking mellom gruppene "utsatt for medievold" og "ikke utsatt for medievold" er ingen overraskelse, men du skrev at man kan anslå hvor mye er barn har sett på TV basert på slik scanning, noe jeg fortsatt er spent på å se en lenke som underbygger. Dette blir litt som å ha tallet 4 og skulle trekke konklusjonen om at ligningen nødvendigvis må være 2+2 (noe som selvfølgelig ikke er sant, siden den like godt kan være f.eks 1+3 eller 2*2)

Endret av KAS
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

Kanskje brukeren "Pycnopodia" tenker på forskning på relasjonskadde barn, hvor omsorgssvikten de har blitt utsatt for har medført påviselige endringer i hjernen!?

Lenke til kommentar

Kan godt være, men det er fortsatt noe annet å si "omsorgssvikt har medført endringer" enn å si "endringene må ha kommet av omsorgssvikt" (noe som igrunn er en litt skummel tanke). Minner meg om noe som ble sagt da jeg begynte på studiene i psykologi - "Psykologi handler om å forklare og predikere atferd, til dags dato er vi veldig gode på forklaring, men veldig dårlig på prediksjon"

Endret av KAS
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

Kan godt være, men det er fortsatt noe annet å si "omsorgssvikt har medført endringer" enn å si "endringene må ha kommet av omsorgssvikt". Minner meg om noe som ble sagt da jeg begynte på studiene i psykologi - "Psykologi handler om å forklare og predikere atferd, til dags dato er vi veldig gode på forklaring, men veldig dårlig på prediksjon"

 

Helt enig - det er en farlig syssel å trekke forhastede slutninger, når vi mangler forskning på selve problemet, og hvor samfunnet har blitt så mangefasettert mht kontinuerlig påvirkninger som det er i dag.

 

Jeg vet at vi som jobber med relasjonskadde barn har en tendens til å mene at uhemmet spilling, er skadelige for de barna vi skal hjelpe, men det er ikke basert på annen viten enn at vi "tror det må være sånn" og at noen ganger ser det ut til å hjelpe den det handler om.

Lenke til kommentar

Enig. Fikser man nok små problemer vil man på sikt ha fikset det store problemet.

(Ikke spesifikt siktet mot sthusby, men mot emnet denne posten er ett innlegg i)

Har inntrykket av at denne delen av diskusjonen har sklidd ut, hvor det nå handler problemer, store som små, på ett generelt grunnlag. Debatten her handler om noe spesifikt, og da kan man ikke diskutere generelt. Hvis en person er psykisk syk, som har vært tilfellet i alle, eller i de alle fleste volds episoder hvor spill blir dratt inn, så løser man ikke det ved å skylde på spillingen. Det ligger større problemer bak som er langt mer alvorlig. Hvis en slik person ikke har godt av å spille visse typer spill, eller spille i det hele tatt, så kan det være en del av behandlingen å fjerne spillingen, men det blir da kun en del av en større behandling.

Lenke til kommentar

Du skrev

 

 

 

Og svarte med

 

 

 

Kilden du linket bekreftet ikke dette utsagnet. Lenken til hans person og lenken for "more information" var også døde.

 

At man finner forskjeller i beslutningstaking mellom gruppene "utsatt for medievold" og "ikke utsatt for medievold" er ingen overraskelse, men du skrev at man kan anslå hvor mye er barn har sett på TV basert på slik scanning, noe jeg fortsatt er spent på å se en lenke som underbygger. Dette blir litt som å ha tallet 4 og skulle trekke konklusjonen om at ligningen nødvendigvis må være 2+2 (noe som selvfølgelig ikke er sant, siden den like godt kan være f.eks 1+3 eller 2*2)

 

"Members of both groups had been exposed to different amounts of violent media in their everyday lives over the past year. Fifty-eight percent of the DBD group was determined to have high exposure compared to 42 percent of the control group. Media violence exposure was defined as the average amount of time per week that the adolescents watched television or played video games depicting human injury.

 

The fMRI brain images revealed that members of the control group with high prior exposure showed less activity in the frontal cortex of the brain, an area linked to attention and self-control. All of the DBD group, even those without high violent media exposure, showed a similar pattern of frontal cortex activity. Less activity in the frontal cortex has been linked to poorer self control and attention problems.

 

In contrast to the DBD group and the control group with high media violence exposure, the members of the control group without high violent media exposure showed more frontal cortex activity.

"This observation is the first demonstration of differences in brain function being associated with media violence exposure," said Dr. Mathews. "We found that individuals in the control group with high media violence exposure showed a brain activation pattern similar to the pattern of the aggressive group."

 

Fra Science Daily

 

 

Hele dokumentet finner du her:

Kilde: http://spin.ecn.purdue.edu

 

"Conclusions: Our findings suggest that media violence exposure

may be associated with alterations in brain functioning whether or not

trait aggression is present."

Endret av Pycnopodia
Lenke til kommentar

(Ikke spesifikt siktet mot sthusby, men mot emnet denne posten er ett innlegg i)

Har inntrykket av at denne delen av diskusjonen har sklidd ut, hvor det nå handler problemer, store som små, på ett generelt grunnlag. Debatten her handler om noe spesifikt, og da kan man ikke diskutere generelt. Hvis en person er psykisk syk, som har vært tilfellet i alle, eller i de alle fleste volds episoder hvor spill blir dratt inn, så løser man ikke det ved å skylde på spillingen. Det ligger større problemer bak som er langt mer alvorlig. Hvis en slik person ikke har godt av å spille visse typer spill, eller spille i det hele tatt, så kan det være en del av behandlingen å fjerne spillingen, men det blir da kun en del av en større behandling.

 

Man hadde ikke fått slutt på lungekreft heller dersom hele verden hadde sluttet med tobakk, men det hadde nok hjulpet betraktelig på hvor mange som rammes av den krefttypen.

Lenke til kommentar

Helt enig - det er en farlig syssel å trekke forhastede slutninger, når vi mangler forskning på selve problemet, og hvor samfunnet har blitt så mangefasettert mht kontinuerlig påvirkninger som det er i dag.

 

Jeg vet at vi som jobber med relasjonskadde barn har en tendens til å mene at uhemmet spilling, er skadelige for de barna vi skal hjelpe, men det er ikke basert på annen viten enn at vi "tror det må være sånn" og at noen ganger ser det ut til å hjelpe den det handler om.

 

Sammenhengen mellom medievold og voldelig atferd er skremmende høy, ifølge en ny amerikansk forskningsrapport. Norske forskere er enige i at det er en sammenheng, men at det er vanskelig å si hvor sterk den er, melder Nettavisen.

[15.08.2001 07:09]

Det var det prestisjefylte tidsskriftet «American Psychologist» som i sitt juni/juli-nummer trykket en rapport om sammenhengen mellom vold på film og tv og voldelig atferd. Rapporten er basert på over 1.000 tidligere studier.

Psykolog Atle Dyregrov sier til Nettavisen at han ble overrasket over undersøkelsen, ettersom han ikke hadde sett noe liknende tidligere.

- Dette er en studie som er publisert i et av verdens mest prestisjefylte magasiner. Det i seg selv er nok til at jeg stiller meg positiv til resultatene, sier Dyregrov.

Ragnhild T. Bjørnebekk ved Institutt for voldsstudier har forsket på sammenhengen mellom medievold og voldelig atferd i flere år.

- Det er viktig å ikke være unyansert. Det er en kjent sak at medievold kan være en av mange faktorer som fører til voldelig oppførsel, men dette kan ikke ses isolert, sier Bjørnebekk til Nettavisen.

 

 

http://m.journalisten.no/node/1778

 

 

 

"Mediavold nesten like farlig som røyking"

Alle vet at man kan få lungekreft av å røyke. Da burde vi like aktivt advare mot filmvold for å hindre aggressiv atferd, mener psykolog Atle Dyregrov.

 

Fram til i sommer hørte han til dem som ikke har funnet det bevist at mennesker som ser vold på tv, film og dataspill, kan bli voldelige.

Nå er jeg ikke lenger i tvil. Tungvektere innen amerikansk psykologisk forskning har lagt fram et sterkt bevismateriale i et av USAs mest respekterte tidsskrift, «American Psychologist». Undertittelen er sågar «Vitenskapelige fakta versus desinformasjon i mediene». Dette er ikke tvilsom forskning som vil bli motsagt av nye rapporter i neste uke, understreker Dyregrov, leder av Senter for krisepsykologi i Bergen.

 

Forbindelsen mellom medievold og aggresjon er nesten på høyde med risikoen for å få lungekreft av å røyke. Den er høyere enn sammenhengen mellom risikoen for lungekreft og passiv røyking på jobb, sier Dyregrov.

 

 

"Hva er ditt drømmesamfunn vil du fjerne all medievold?"

Nei, like lite som det er realistisk å forby røyking. Men jeg vil oppfordre foreldre til å kontrollere den voldelige påvirkningen av barn og unge og bevisst redusere dosen av slike inntrykk. Ikke minst gjelder dette bruken av dataspill. Han utfordrer dessuten politikerne til å sette begrensninger for når voldsscener kan vises i mediene.

 

http://www.aftenbladet.no/nyheter/innenriks/Medievold-nesten-like-farlig-som-royking-2702721.html

 

Jeg vil være et eksempel på at ikke alle gamere trenger å holdes i hånden og beskyttes mot seg selv, ikke alle har huet begravd i sanden og lever i en tilstand av fornektelse. Det går ann å kombinere interesse for spill, også voldelige, men en sunn dose fornuft, intelligens og å være ansvarlig. Hvis jeg tar feil så har jeg iallefall gjort et forsøk :)

Lenke til kommentar

Man hadde ikke fått slutt på lungekreft heller dersom hele verden hadde sluttet med tobakk, men det hadde nok hjulpet betraktelig på hvor mange som rammes av den krefttypen.

Det er en vesentlig forskjell der, påvist sammenheng. Og skal man først se på forebyggende tiltak, så er nok styrking av psykisk helsevesen, klare å fange opp sosialt utstøtte osv langt mer effektivt, enn å bruke ressurser på noe man ikke vet om har en effekt.

Endret av Crowly
Lenke til kommentar

Godt mulig det er jeg som forklarer meg dårlig, men du underbygger fortsatt ikke det du skrev. Påstanden din er at man kan kan finne ut hvor mye et barn har sett på tv ved hjelp av "hjernescanning", noe som er absurd.

 

Det var litt klossete uttalt av meg, det jeg mente er at forskerne så forskjeller i hjernene hos barn som i snitt så 1 time dagen på TV, 2 timer, og 3+ timer dagen. De fikk mer og mer lignende hjernemønstre til barn som hadde ADHD.

Så de ville vært istand til å gjøre en kvalifisert gjetning på hvor mye barn så på TV, men naturligvis ikke med 100% treffsikkerhet.

 

Min teori er at for mye TV kan føre til dysleksi, sier egentlig seg selv at barn som ser mye på TV neppe leser bøker samtidig.

 

 

Crowly, Det er påvist sammenheng mellom mediavold og samfunnsvold. Mediavold er den største enkeltfaktoren til samfunnsvold og kanskje den det er lettest å gjøre noe med, så det er et naturlig sted å begynne.

Men uansett hvor man skal begynne så bør man gjøre noe med mediavold samtidig.

 

Jeg ser for meg at de som sjekker billetten din på kinoen også sjekker ID, at de får en funksjon omtrent som dørvakter på utesteder.

 

Sålenge foreldrene forstår at aldersgrenser for bilkjøring, tobakk, alkohol og mediavold er der for en grunn så tror jeg det vil være nok til å gjøre endringer slik at mediavold ikke blir et så stort problem som det er i dag.

Endret av Pycnopodia
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

Jeg vil være et eksempel på at ikke alle gamere trenger å holdes i hånden og beskyttes mot seg selv, ikke alle har huet begravd i sanden og lever i en tilstand av fornektelse. Det går ann å kombinere interesse for spill, også voldelige, men en sunn dose fornuft, intelligens og å være ansvarlig. Hvis jeg tar feil så har jeg iallefall gjort et forsøk :)

 

Jeg refererte til den gjengse og "vedtatte" holdningen vi som proffesjonnelle behandlere skulle ha til klientene våre, og den gjenspeiler ikke min personlige mening.

 

Jeg er rimelig sikker på sammenhengen mellom livsførsel og type påvirkninger man tar inn over seg. ABB, er for meg et bevis på hvor effektivt slik form for programmering kan være. Men det er likevel mange aspekter å ta hensyn til. Vi hadde en gutt hos oss som var nokså bråsint og utagerende - aktiv og klengete var også ord vi brukte for å beskrive oppførselen hans. Han lot til å gire seg selv opp på actionspill, og det kom som amen i kjerka, at å få den gutten til å roe seg på kveldene, krevde litt planlegging i forkant, for ikke at grensesettingen skulle ende i snørr og tårer. Vi forsøkte mange metoder, og mange forhandlinger, men lite hjalp - "gutten var bare sånn" ...

 

Det var helt til at ett lyst hode blant kollegaene fant riktige triggerpunkt, og det viste seg å ha med energiinntaket, som for det meste var basert på kjappe kalorier og masse sukker. Gutten kuttet ut sukker i en hel måned, og var ikke til å kjenne igjen. Han ble så rolig og grei at undertegnede måtte spørre ham direkte, om det var noe i veien ... Det var det så klart ikke, og han fant heldigvis ut at det beste for ham ville være å begrense inntaket litt. Det pussige var at når han gjorde noe med den saken, forsvant også behovet for å spille disse actionspillene. Så i hans tilfelle var det ikke spill, men noe så "uskyldig" som søtsaker.

 

:)

Endret av Bruker-95147
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...