Gå til innhold

Nå kommer gigapikselkameraet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

post-3851-0-09053200-1340628096.jpg

I hvilke butikker? Til hvilken pris?

(Ja, det er sarkastisk om den tabloide overskriften)

 

Ved å synkronisere 98 små bildebrikker i ett og samme kamera har de klart å gjøre oppløsningsevnen fem ganger høyere enn normalt menneskesyn – og det med en innsynsvinkel på 120 grader horisontalt

Mener dere å ha en fasit på oppløsningsevnen til normalt menneskesyn? Er det i senter av synsfeltet, totalt eller et vektet gjennomsnitt? I hvilken belysning og med hvilke kontraster og farger? Og hvorfor bare 120 grader horisontalt når menneskesynet er nærmere 180?

 

Hvorfor ikke bare bruke brikker a la Nokia 808 Pureview (41 Mp) og sette sammen ørten stk med litt lengre brennvidde?

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar

post-3851-0-09053200-1340628096.jpgI hvilke butikker? Til hvilken pris?(Ja, det er sarkastisk om den tabloide overskriften)

Ved å synkronisere 98 små bildebrikker i ett og samme kamera har de klart å gjøre oppløsningsevnen fem ganger høyere enn normalt menneskesyn – og det med en innsynsvinkel på 120 grader horisontalt
Mener dere å ha en fasit på oppløsningsevnen til normalt menneskesyn? Er det i senter av synsfeltet, totalt eller et vektet gjennomsnitt? I hvilken belysning og med hvilke kontraster og farger? Og hvorfor bare 120 grader horisontalt når menneskesynet er nærmere 180?Hvorfor ikke bare bruke brikker a la Nokia 808 Pureview (41 Mp) og sette sammen ørten stk med litt lengre brennvidde?

 

Den største utfordringen er nok å lage en lise som gir 120 graders felt med så god oppløsning. Øyet har stort felt, men ekstremt dårlig oppløsningen utenfor senter av synsfeltet. Selv i senter av synsfeltet er oppløsningen ikke bedre enn ett bueminutt ved optimale forhold (det tilsvarer 1/30 av månens diameter). En linse på 12mm kan pga diffraksjon teoretisk sett ha en maksimal oppløsning på 10 buesekunder, som er 6x bedre enn øyet. Øyet er forresten optimalisert for grønt lys.

 

Hovedlinsa som er skissert er monosentrisk, slik at den er praktisk talt like skarp i alle retninger (fritt for koma, lateralt fargeavvik og astigmatisme). Ulempen er feltkrumning, samt (sannsynligvis) sfærisk abberasjon, kromatisk abberasjon og sfærokromatisme. Den ville nok ikke vært så skarp alene. Det smarte med løsningen er å rette opp dette med en mindre linsegruppe pr sensor.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...