Gå til innhold

hjelp til valg av optikk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vel, det er verken fugl eller fisk på crop.

 

Jeg vurderte 24-105 for 30D/7D og bruker ikke vidvinkel fryktelig mye, men når jeg først trenger det holder det dessverre ikke med 24mm på crop for meg. Jeg håpet lenge at Canon skulle komme med noe nytt for crop som matchet 24-105L, enten en "utvidet" 17-55 F2.8 IS eller en F4-versjon av 17-85 IS. Det gjorde de ikke så jeg kjøpte til slutt 15-85 IS som er bra på skarphet, har OK byggekavlitet (ikke L-nivå), men er lyssvak på tele.

 

Generelt tror jeg det er bedre å kjøpe optikk for det man har og ikke det man tror man skal ha i fremtiden da planer har en tendens til å endre seg, men er FF rett rundt hjørnet og/eller du er fornøyd med 24mm vidvinkel på crop så er 24-105L et veldig bra alternativ. Det er jo uansett mye videre enn 50mm.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Joda, ser den med å kjøpe til hva man faktisk har bruk for akkurat nå. Jeg bruker sjelden vidvinkel.. Etter å ha testet litt brennvidder så syns jeg 24mm høres greit ut som videste, det skulle vel bli sånn samme utsnitt vist jeg står på f.eks 4meter med 50mm og 2 meter med 24mm (eller har jeg bomma grunding da?)

 

Men 17-40mm F4.0L USM er jo også spennende da, til crop iallefall

Lenke til kommentar

24mm på et crop kamera har samme utsnitt som 38mm (38.4 for å være nøyaktig) på en FF, og personlig synes jeg dette er en helt ok brennvidde til verdagslig bruk.

 

38mm er tross alt bare 3mm. mer enn hva som betegnes som vidvinkel til FF.

 

Noe kraftig vidvinkel vil du ikke få som sagt, men vidvinkel nok til normalt bruk etter min mening. Definisjonen på "normalt" er dog en annen sak og det kommer ann på ens eget bruksområde og oppfatning.

Lenke til kommentar

I lengden vil nok 24mm føles som for snevert på crop - det er ihvertfall min erfaring. Jeg har både 7D og 5DII, og 24-105. Brukt på ff er dets brennviddeomfang meget bra, dvs som normalzoom. På crop sitter jeg alltid med irritasjonen som oppstår pga for trangt dekningsområde.

 

Rent ytelsesmessig fungerer etter min erfaring 24-105 ofte en tanke kvassere på 7D pga en noe bedre detaljoppløsning man har i den sensoren enn i 5DII's. Som regel gjelder dette når man har svært detaljrike motiv - og sterkest i nærbildesituasjoner. Men man må ha begge husene for å se/finne forskjellene i detaljrikdommen.

 

Nå er 7D mer kresen på optikken enn 5DII - og dermed kan man forsåvidt trekke den konklusjonen av det ovenstående at 24-105 har glass av god kvalitet, ellers ville detaljresultatene fra 7D ikke i endel situasjoner overgått 5DII's.

 

Men, du kan jo tygge litt på "min" løsning på problematikken for trangt for crop, men ypperlig for ff: Jeg har i tillegg Sigma 12-24, og som er et ff-objektiv. Dette fyller så gapet jeg føler mangler med 24-105 på crop, samtidig er det et ypperlig reelt vidvinkelobjektiv for ff (men og vidvinkel for crop slik sett). Ytelsesmessig er det brukbart, og særlig på 5DII som er som nevnt ikke særlig kresen på glasset.

 

Begge objektivene kan du sikkert finne brukt og er du heldig slipper du muligens unna med en samlet pris som ligger rundt, eller litt over det 24-105 koster som nytt alene.

 

Eneste negative jeg kan nevne med 24-105 er litt mye flare i motsolssituasjoner, der må man være obs slik at man ikke kommer hjem med rene sirkusbilder. Men, flareproblemer er det mange objektiver som sliter med, kanskje særlig de med en noe eldre konstruksjon. Hvis jeg ikke husker feil så sier endel rykter at det muligens kommer et nytt 24-105 innen rimelig nær tid, dog dette er som nevnt kun rykter. Samtidig kanskje nok et moment for å kjøpe brukt.

 

Tor

Endret av TorVidle
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...