Gå til innhold

Første uke som Linux-bruker


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nå skulle det være en kjent sak at ATI skjermkort ikke har Linux støtte. Jeg mener derfor det hadde vært logisk å velge en PC med NVidia skjermkort.

 

AMD lovet å gjøre noe med dette da de overtok, men ikke så veldig mye har skjedd, fortsatt suger driverene for nesten alle ATI kortene, de takler ikke "hvilemodus" og ytelsen er brøkdelen av hva Windows driveren klarer. Mer eller mindre dårlig avhengig av type ATI kort.

 

Kjent sak eller ikke. Mannen i gata har ikke peiling på slikt, og det er nettop småfeil som dette som gjør at folk blir skeptiske til å ta i bruk Linux.

Lenke til kommentar

Niklas hørte ikke på "oss", og fikk problem.

Det var jo svært mange forskjellige råd som ble gitt, men jeg mener å kunne se at det var mange advarsler mot Unity.

Likevel valgte du det - antar jeg riktig når jeg lufter tanken om at du lyttet mer til dine venner ?

Som forøvrig nå fikk smake sine egne råd.

Håper dere fremdeles er venner slik at vi her kan få noe å skrive om.......

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Jeg vil også legge til at det virker som jeg har vært eksepsjonelt uheldig med maskinvareproblemer, som vanligvis ikke dukker opp når man prøver seg på Ubuntu. Alle Linux-brukere jeg har snakket med har vært svært overrasket over alle problemene jeg har hatt, og sagt det vanligvis fungerer veldig greit. I hvert fall hvis du har et Nvidia-skjermkort, og ikke utfordrer skjebnen og våger deg å bruke Linux på en AMD-maskin.

Det er nok ikke slik at dette er et veldig eksepsjonelt tilfelle av maskinvareproblemer, er nok mange som støter på det.

 

Uansett synes jeg det er litt uheldig da denne artikkelserien vil dreie seg mer om en del av problemene rundt Linux. Den vil ikke dreie seg om hvordan Linux er i bruk. Synes det hadde vært mer interessant å lese om hvordan Linux er i bruk der først og fremst alt av maskinvare er støttet, og deretter sammenlignet hvordan Linux (i dette tilfellet Ubuntu) var i bruk opp mot Windows og Mac OS, og fortalt hva som ble gjort bra og hva som burde vært gjort bedre.

 

Min konklusjon angående Linux er at det ikke er klart for massene. Jeg tør vedde på at forfatteren trekker samme konklusjon i siste innlegg. Det er rett og slett for mye som ikke fungerer, og for mye tull en må igjennom at mange mister interessen.

Er redd for at det vil være realiteten for mange.

 

Ikke fordi Linux i seg selv ikke er brukervennlig. Om du kunne kjøpt en maskin som var ferdig satt opp med Ubuntu (og da også sannsynligvis fått den satt opp med Flash, Java, osv.) så hadde du kunne sett bortifra en del av problemene som kan oppstå med maskinvare.

 

Selv om du allikevel ikke har maskinvare som skaper problemer, kan det være en rekke andre ting som ikke går helt som det skal. Er vel en del TV-kanaler som streamer over nett som ikke fungerer som det skal i Linux. Programvare til en rekke elektroniske artikler har ikke støtte i Linux fra produsent. Du kan få dokumenter, osv. som hovedsaklig er støttet i programvare som er forbehold Windows. ... for å nevne noe.

 

Linux kommer nok ikke til å bli et atraktivt alternativ for massene før programvareprodusenter og maskinvareprodusenter får øynene opp for Linux. Noe som kanskje ikke skjer før Linux før en større brukermasse.

Lenke til kommentar

Niklas hørte ikke på "oss", og fikk problem.

Det var jo svært mange forskjellige råd som ble gitt, men jeg mener å kunne se at det var mange advarsler mot Unity.

Likevel valgte du det - antar jeg riktig når jeg lufter tanken om at du lyttet mer til dine venner ?

Som forøvrig nå fikk smake sine egne råd.

Håper dere fremdeles er venner slik at vi her kan få noe å skrive om.......

Litt vanskelig for Niklas å vite hvem av alle de som sender inn forslag som er hans venner, og alle har sikkert den beste hensikten også ;)

 

Mener å huske iallefall openSuse, Arch, Linux Mint, Ubuntu ble anbefalt. Samme med KDE, Gnome, Unity, og andre DE.

 

Om du kommer fra Windows, og har en maskin som er støttet i Linux Mint 11, så mener jeg fortsatt det per dags dato vil være det enkleste (også fremfor 12). Nå har jeg ikke testet andre distribusjoner som Zorin OS og Pengui, så kan ikke sammenligne Mint med disse. Allikevel, mange vil være totalt uenig, og hva som vil være det beste valget for personen som spør kan også variere.

Lenke til kommentar

Akkurat det samme skjedde meg meg da jeg skulle oppdatere ati driver for en stund tilbake. Det viste seg at jeg at gamle driveren ikke var helt vekk. For at det skulle funke, måtte jeg avinstallere alt som hadde 'fglrx' i seg, og amdccc (catalyst). Deretter startet jeg pcn på nytt, installerte ny driver og startet på nytt.

 

Ellers så fant jeg denne linken. CCSM er compizconfig-settings-manager og kan installeres fra software center

Lenke til kommentar

Hei

Etter at du har prøvd en pc med ferdig installert og oppdatert OSX på en pc som er bygd for å virke optimalt med dette OSet.

Nå prøver du å installere linux selv på en tilfeldig pc. Deretter skal du oppdatere drivere og sette den opp selv.

 

Blir ikke dette et litt for stort hopp for å kunne sammenligne disse nøytralt?

Lenke til kommentar

Bestemte meg for å virkelig gjøre et forsøk og hadde linux på serveren min i hele 2010. Hver eneste gang jeg skulle gjøre konfigurasjonsendringer var det lesing på forum i alt fra 10 til 100 minutter for å få til det jeg ville. Det er heldigvis mange gode forum og mye hjelp å få, og jeg tenkte at "jeg blir vel flinkere etterhvert.." Serveren fungerte bra, men når skjermkortet tok kvelden og jeg satte inn nytt ble problemene for store og jeg ga opp. Det ble for mye styr.. Nå har windows 7 snurret i snart hele 2011 og det er bare fryd og gammen. NO PROBLEM... Så jeg havner nok i samme bås som mange andre. Jeg vil så gjerne, men det er bare for mye slit....

  • Liker 5
Lenke til kommentar

For f.eks. nybegynnere vil en ferdig oppsatt masking med linux være et langt bedre valg enn windows. Prøv å sette i gang mor eller bestemor som knapt nok har rørt en datamaskin med hhv. Ubuntu og Win7 og se hvem som kommer best ut av det etter et år.

 

Det er de "avanserte" brukerne som er halvgode/gode i WIndows og knoter/driver med mye annet rart som Olga Bestemor ikke driver med som har de største problemene med linux, hvis du ser bort fra opsettet i starten (Og også der slår Ubuntu Win7 forutsatt at det finnes drivere for maskinvaren til linux. Problemet er som regel for de som vil gjøre noe de har gjort før i WIndows på en annen måte, og synes det blir feil i Windows.

 

I tillegg kommer selvfølgelig pri. Du betaler noen hundrelapper for Windows når du kjøper en laptop, det burde være et krav at man kunne å tilbake pengene enkelt om man ikke tok det i bruk.

Lenke til kommentar

På tre maskiner jeg har hjulpet over til ny hardware fra scratch (nytt hovedkort, skjermkort, etc) tok jeg bare å flyttet over disken fra den gamle maskinen. Alle tre var fornøyd med oppsettet de hadde og ikke interessert i nytt oppsett av OS. Alle tre bootet rett opp og snurret videre uten hikke. Gjett hvilket OS alle tre kjørte. Hvem bytter skjermkort på en server..

Lenke til kommentar

Jeg har ikke prøvd linux selv selv, men jeg får følelsen av att det er for spesielt interesserte. Hvorfor skal folk flest gå over til linux, når windows 7 fungerer såpass bra? jeg ser absolutt ikke poenget.

"Hvorfor bruke noe som er bedre?". Det er slik de fleste som selv bruker Linux ser på det du sier der kan jeg tenke meg. Jeg anbefaler gjerne Linux til nysgjerrige venner og bekjente, men jeg gidder ikke å pushe det på f. eks foreldrene mine bare for å bekrefte for meg selv at det er et godt valg, f. eks mye de er avhengige av Windows-ting gjennom jobben.

Lenke til kommentar

Jeg har ikke prøvd linux selv selv, men jeg får følelsen av att det er for spesielt interesserte. Hvorfor skal folk flest gå over til linux, når windows 7 fungerer såpass bra? jeg ser absolutt ikke poenget.

For i mange situasjoner så fungerer f.eks. Ubuntu mye bedre.

 

Jeg driver en god del med webutvikling, og her har jeg alt(med ett unntak) jeg trenger rett ut av boksen. Det jeg mangler er Photoshop, som jeg liker å bruke til design.

 

Det er ganske greit å slippe ekstra programmer for å håndtere serverne.

 

Photoshop

Det irriterer meg det at Adobe ikke vil lage Photoshop til Linux, de påstår at folk som bruker linux ikke er villige til å betale for det, noe som virkelig ikke stemmer. Jeg har kjøpt Photoshop CS2, men nå bruker jeg en piratkopiert versjon(CS5) i W7. Hvorfor? Fordi jeg vil ikke kjøpe overpriset programvare igjen når det ikke er kompatibelt med operativsystemet jeg bruker. Hadde det ikke vært for det ville jeg kjøpt de nye versjonene.

 

Problemer i Ubuntu 11.10

Jeg har brukt Ubutntu i en del år nå, og aldri før har jeg hatt så mye problemer som jeg har med 11.10. Unity skulle virkelig ikke ha blitt tatt i bruk enda. Det kan fungere godt når det er ferdig, men det gjør det ikke nå. Jeg har og problemer med å boote når drivere for skjermkortet er aktivert. Dette problemet er bare på en av mine maskiner og eksisterte ikke i 11.04.(Det fungerer å bruke driverne sammen med safe mode). Det blir forhåpentlig vis fikset snart.

 

Ubuntu vs Windows

Om en ser bort fra at en ikke kan bruke applikasjoner på kryss og tvers så hadde Ubuntu 11.04 en stor fordel fremfor Windows 7.

Når jeg installerte Windows 7 og Ubuntu for noen mnd. siden etter at jeg kjøpte maskinen så fant Windows drivere til ganske lite automatisk. I Ubuntu ble drivere for alt funnet automatisk(USB3, Bluetooth, WLAN, Ethernet, Skjermkort...). Problemer med Corsair Force GT disker var det heller ikke, noe som krevde en oppdatering av disken for at det skulle fungere skikkelig i Win7. Alt har blitt satt opp automatisk i Ubuntu 11.10 på laptopene jeg har(Dell, Acer og Lenovo), men ikke på den nye selvbygde maskinen.

 

Det ser ut som om at Unity har kommet for å bli, men det er mye som ikke fungerer som det skal. Forhåpentlig vis vil alt av problemer være fikset nå som LTS versjonen kommer i April.

Jeg var veldig skeptisk til Unity i starten, men jeg har lært meg at det faktisk kan fungere bedre enn alt annet jeg har prøvd, men da må de få fikset alle feilene først. Nå er Unity noe som virkelig irriterer meg, faktisk mer enn det 11.04 gjorde.

 

 

Jeg vil ikke anbefale noen å prøve Ubuntu nå, men i April kan det hende at det endrer seg.

 

Til trådstarter

Om du skriver hvilket WLAN-kort du har så kan det hende at noen av oss vet hvordan en fikser det. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg får fremdeles ikke unity i 11.10 til å kjøre stabilt på maskinene her. Gnome shell derimot fungerer bra på de fleste. Etter at det var flere ubuntu-versjoner som fungerte uproblematisk på det meste så har unity nesten drevet meg over på andre distroer. Jeg har hovedsaklig brukt ubuntu i flere år, men hvis maskinen henger en gang om dagen så er det en gang for mye.

Lenke til kommentar

Jeg har ikke prøvd linux selv selv, men jeg får følelsen av att det er for spesielt interesserte. Hvorfor skal folk flest gå over til linux, når windows 7 fungerer såpass bra? jeg ser absolutt ikke poenget.

 

Så sant. Linux er ikke engang i nærheten av Windows 7 eller OSX for den saks skyld. Et OS av og for spesiellt interesserte.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...