Gå til innhold

Første dag med Ubuntu


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Angående Gimp, GimpShop (http://www.gimpshop.com/) er kanskje tingen for deg som er mer vant med Photoshop...

 

Det prosjektet der er vel rimelig dødt nå. Brukergrensesnittet i gimp kan kanskje virke noe uvant til å begynne med, men løsningen med separate vinduer fungerer helt fint. Veldig greit for de av oss som har flere skjermer og, så kan man flytte verktøy over på andre skjermer.

Lenke til kommentar
Linux derimot, er ikke like "brukervennlig". Dermed blir det vanskeligere å legge inn programvare som trøbler. Det er dette som er faren om Linux blir kjempebrukervennlig. Plutselig kan man ikke kontrollere hva brukerne gjør, og da blir det feilsøking i hytt og pine.

Den enkle beskrivelsen av dette er at GNU/Linux er brukervennlig, ikke Administrator-vennlig. Det er veldig lett å bruke når alt er installert og konfigurert, men Administrator-rollen mange brukere også har under Windows er vanskeligere å få utført med mindre du jobber på systemets premisser.

 

Når det er nevnt står det nøyaktig hvordan Spotify skal installeres på Spotify's hjemmeside uten bruk av terminal med pene screenshots og alt under spotify.com->get spotify->download spotify->run spotify under wine:

http://www.spotify.com/no/help/faq/wine/

Lenke til kommentar

Hvorfor jeg bruker linux? Mindre bullshit, enkelt og greit. Installasjon og oppdatering av programmer skjer via distroen's systemer (og for det meste automatisk). Ikke 50 oppdaterings-programmer som skal kjøre og maste. Ingen browserbars som skal snike seg inn. Ingen virus. Ingen gammelt program som har lagt der i et års tid og er fullstendig utdatert.

 

Hvis hardware'n er støttet, så er den støttet. Ferdig arbeid, alt virker. Skjer det et problem, så kan jeg få hentet ut så detaljert informasjon som jeg vil. Det er ingenting som holdes skjult for meg fordi en eller annen forståsegpåer har ment at det kan virke forvirrende for de stakkars brukerene.

 

Eksempel :

fant faktisk en printer som rapporterte at den støttet utskrift på begge sider, når den ikke gjorde det. Når den fikk en slik utskrift sendte den bare "print failure" tilbake. Windows driveren (som virkelig var lykkebod-standard på, og hovedgrunn til at vi prøvde å få den til å virke i Linux) ignorerte det flagget, og sendte "riktig" data til skriveren.

 

Ved å gå inn i CUPS konfigurasjonen (det er det mest brukte systemet for skrivere, både i OSX og linux) og sette logging til "debug". Da logget den all info den fikk fra skriveren, alle steg som ble gjort med utskrifts-dataene, og alle kommandoer som ble sendt til skriveren. Den produserte rundt 50kb med tekst, men litt rask skumlesning fant riktig seksjon, og litt lesing der pekte fort ut problemet.

 

Jeg kunne da igjen endre CUPS konfigurasjonen, sette logging tilbake til vanlig nivå, og legge inn en override på at det alltid skulle antas at skriver er en-sides, uansett hva den sa. Etter det så virket printeren perfekt. I windows, når det var noe problemer, fikk jeg istedet "hjelpsomme" meldinger som "COM4<USB>: I/O error, Read ID: 3F772E" - Sikkert mange som mener det er mer hjelpsomt, men jeg syns ikke det.

 

Nå leser sikkert mange dette, og tenkter "Hva med all bullshit'et som artikkelmannen fikk da?" - To ting. For det første, jeg er rimelig sikker på at en av filene i /var/log vil fortelle noe mer om trådløs problemet, og hvis man får listet opp chipset og revisjon av kortet, så har man noe å gå videre til google med.

 

For det andre... Jeg har krøkket rundt med datamaskiner siden rundt 90-tallet. Og jeg kan love deg at Windows har mye av de samme problemene. Opp med hånden alle de som har nettopp installert windows på en bærbar, og finner ut at:

 

1. Skjerm viser bare i 640x480 og 16 farger

2. Lyd virker ikke

3. Styreplate virker ikke

4. Tastatur snarveier fungerer ikke

5. Trådløs nettverkskort fungerer ikke

6. Ethernet kort fungerer ikke

7. Strømsparing fungerer ikke

 

Er sikker på at det er flere i salen som kjenner igjen iallefall et par av punktene. Eller hva med når du skal installere Windows på din splitter nye PC, for å finne ut:

 

1. SATA chipset har ikke støtte

2. Windows XP Install har bare støtte for å lese drivere fra diskett

3. Du har ikke diskett

4. PC'en har ikke diskettstasjon

 

Fun times (og ja, WinXP installeres fremdeles på enkelte bærbare, så er enda aktuelt). Win7 har fikset litt på det (blant annet støtte for å lese drivere fra USB! Rai Rai!), men skjer fremdeles nå og da. Spesielt med nyere maskinvare.

 

Har forsåvidt oppdaget at Windows Update prøver å prakke ny driver på nettverkskortet mitt.. Bortsett fra at det ikke er helt riktig modell, og når jeg prøvde å installere den så stoppet nettet å funke. Kom heldigvis tilbake igjen etter at jeg slettet driveren og søkte på driver på nytt (Prøv forresten å forklare dette til bestemor over telefon).

 

Og når det gjelder OSX, one word.. "Hackintosh" :D Installerer du software på dårlig / ikke supported hardware, så kan det bli litt av både tjo og hei før alt virker.

 

PS: Når det gjelder Spotify, så er det Spotify's problem. At de har valgt å ikke gi ut en debian-basert install fil (men debian repository skal de ha.. Rare folk) er helt dems valg. Sammenlign f.eks Skype, Opera eller Google Chrome. Er det Microsoft sin feil om Spotify bestemte seg for å bare lansere en zip fil man måtte pakke ut på c:\ for at det skulle virke?

Endret av Terrasque
  • Liker 1
Lenke til kommentar

må bare le av de som klager på at linux er så evig vanskelig i starten, seff er det vanskelig i starten ALT er vanskelig i starten når man ikke har peiling på noe.

Brukte selv ubuntu en periode på ca 1 år, kunne ikke en dritt, men klarte fin og instalere lydkort drivere osv som ikke var støttet, tok meg 10 sec på google så fant jeg problemet og en guide på hvordan jeg kunne fikse det.

Det og bruke terminalen er bare en vane sak i starten etter at man har brukt windows i alle år, men funker jo som en drøm når man ettervert lærer seg litt.

Hadde du satt en helt grønn person forran en data hadde ikke den personen skjønt en dritt selvom det hadde vert windows, osx eller linux på den dataen.

Ingen bestemødre kan bli kasta rett inn i pc verden, samma faen hva de bruker som OS, siden de ikke har peil på hva de i det hele tatt driver med forran en såkalte harddisk som vi kaller en pc skjerm.

 

Leste at noen ikke likte dette med copy/paste guidene som finnes til linux pga man ikke vet hva de gjør, men dette blir jo akkurat det samme som og trykke på en "fixthisproblem.exe" fil eller putt den .dll filen der så funker det.

 

 

Og litt over til artikkelen:

 

"Spotify har ikke laget noen ferdig versjon av programmet sitt til Linux, og man må nøye seg med en forhåndsversjon av programmet. Og hvordan får man tak i den? Jo, via terminalen, selvfølgelig."

 

Du skriver det tilogmed selv at spotify ikke har laget noen linux versjon, og for meg så virker det nesten som at du gir skylda på linux for at du må bruke terminalen for og få denne.

 

Må inrømme at jeg slutta og lese etter det om spotify, virka for meg at du hadde bestemt deg for at dette var ett dummedum OS

 

Er ingen linux kar heller, bruker windows og kommer sikkert til og bruke det fremmover siden jeg er en gamer.

 

 

Takk for meg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
1. SATA chipset har ikke støtte

2. Windows XP Install har bare støtte for å lese drivere fra diskett

Det er bare å installere WinZip, velge "pakk ut" på driverfila til chipsetcontrolleren, finne .cab- og .ini-fila for din kontroller, OS og instruksjonssett, slipstreame disse inn sammene med resten av filene fra en XP-CD, lager en ISO med ISOBuster, brenne den ut med Nero og installere fra den. Ingen problem, lett som bare det, gjort på en liten time, og det uten behov for en eneste terminalkommando! Og neste gang du skal reinstallere er det bare å følge samme oppskrift men med oppdaterte drivere og Service Packs. Dette er dekket av MCSE 2003, du finner sikkert bøkene på ditt lokale bibliotek.

Lenke til kommentar

:)

 

Kjøpte meg en Sata harddisk i 2006. Tok backup av mine filer, monterte den og skulle installere WinXp på den. Det gikk jo selvsagt ikke. Så der stod jeg uten fungerende pc. Så det var bare å monter inn igjen den gamle harddisken og gooogle. Fant jo problem,et og diverse løsninger. Jeg prøvde å følge noen av oppskriftene, men fikk det ikke til. Jeg ville gjenre bruke min nye hd,så jeg monterte den inn og brukte ei helg på å leke med Ubunt 6.06. Likte det så godt, og syntes det var såpass bra, at jeg har brukt Linux siden.

Lenke til kommentar

 

PS: Når det gjelder Spotify, så er det Spotify's problem. At de har valgt å ikke gi ut en debian-basert install fil (men debian repository skal de ha.. Rare folk) er helt dems valg. Sammenlign f.eks Skype, Opera eller Google Chrome. Er det Microsoft sin feil om Spotify bestemte seg for å bare lansere en zip fil man måtte pakke ut på c:\ for at det skulle virke?

 

Det er vel nettopp det som er essensen i mine øyne, det er ikke Spotifys problem, det er brukerens problem, en sentral del av et OS sin funksjon er å kjøre programmer, om det fungerer dårligere (feks pga dårligere utvalg), så er det kjipt for brukeren, uansett hvor lite det er linux sin skyld.

 

AtW

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har lastet ned nyeste OpenSuse fra nettet.

 

Det jeg lurer på er om jeg skal installere den på en av mine SSD'er , eller velge en vanlig hdd.

Ved installering på SSD er jeg avhengig av å ha et programm som tester ytelsen på den.

 

Finnes det ?

I Windows verden som jeg kommer ifra , finnes det gode testprogrammer.

Da tenker jeg ikke bare på sekvensiell , men også random ytelse.

 

Har forresten vært innom Linux delen av dette forumet , fra tid til annet , men aldri sett at dere tester ytelse på SSD'er .......

 

Phoronix Test Suite er en ypperlig pakke med testverktøy som tester alt som kan testes i en PC. Du velger selvfølgelig selv hva som skal testes.

 

http://www.phoronix-test-suite.com/

 

Den funker for alle *nix-systemer, inkl OSX, og Windows.

Lenke til kommentar

 

PS: Når det gjelder Spotify, så er det Spotify's problem. At de har valgt å ikke gi ut en debian-basert install fil (men debian repository skal de ha.. Rare folk) er helt dems valg. Sammenlign f.eks Skype, Opera eller Google Chrome. Er det Microsoft sin feil om Spotify bestemte seg for å bare lansere en zip fil man måtte pakke ut på c:\ for at det skulle virke?

 

Det er vel nettopp det som er essensen i mine øyne, det er ikke Spotifys problem, det er brukerens problem, en sentral del av et OS sin funksjon er å kjøre programmer, om det fungerer dårligere (feks pga dårligere utvalg), så er det kjipt for brukeren, uansett hvor lite det er linux sin skyld.

 

AtW

Det blir uansett veldig ofte vinklet feil når man sier "Linux ikke støtter ... " eller "Det er vanskelig å installere programvare i Linux fordi jeg må bruke terminalen ... (fordi produsent ikke legger til rette eller kun forklarer med bruk av terminal)", og det høres ofte også her. Fra en "mannen i gata"-perspektiv så vil det nok være logisk tankegang at det er løsningen han bruker som må være kompatibel med hans brukermønstre; om et Windows-program med en exe-fil ikke fungerer i Linux, så er det dermed Linux som mangler støtten. Her på et IT-forum med så mange nerder burde de fleste ha høyere forståelse om hvor problematikken ligger. At det er reelle problemer er vel de fleste enige i?

 

Programvare er jo noe man også bør ta stilling til før man bestemmer seg for å gå over til noe annet. For min del er det programmer jeg bruker i både Linux og Windows som ikke fungerer i motsatt OS, men ingen av dem er så kritiske at de ikke kan ofres.

 

Apropos Spotify, ser Clementine begynner å få støtte for Spotify og Grooveshark :) Last.FM, Magnatune, Icecast, Jamendo, og mange andre musikktjenester ligger der også. Har sett plug-in for Spotify til andre musikkspillere som Banshee og Rhythmbox.

http://4.bp.blogspot.com/-QN6lo-pLUJU/TsGlHw63ijI/AAAAAAAAGyI/6Oz1MSPTe9Y/clementine.png

For min del vil nok det være mer aktuelt, desto mer jeg kan bruke et program til, desto færre programmer trenger jeg å fylle opp maskinen med.

Endret av tamarin
Lenke til kommentar

kan noen fortelle meg hvorfor linux skal være så mye "bedere" en de andre

 

Linux er ikke nødvendigvis så mye bedre enn OSX og Windows. Dette har litt med preferanser å gjøre. Problemet vi som liker og promoterer linux møter er at hver eneste gang det skrives om linux så kommer det masse surmaget oppgulp om hvor dårlig linux er fra folk som ikke har prøvd linux eller som har prøvd (som regel med feile forutsetninger) og ikke fått det til.

 

Argumentasjonen "Jeg fikk det ikke til ergo er linux dårlig" er ugyldig all den tid det finnes tusenvis av mennesker som bruker linux hver dag og er fornøyd. Hadde de bare sagt "Jeg fikk det ikke til ergo liker jeg ikke linux" så hadde vår hverdag vært mye enklere.

 

Nok rant :!:

 

For å svare litt nærmere på spørsmålet ditt.

 

Jeg har brukt linux siden versjon 0.9 og windows siden 3.11. Jeg får stort sett til det jeg vil på begge plattformene, men synes linux er lettere både å feilsøke og konfigurere. Linux gir meg større frihet både som administrator og bruker. En linuxdistribusjon inneholder også som regel alt du trenger for å bruke en datamaskin i motsetning til windows som bare er et OS.

 

I tillegg slipper du som regel at maskinen blir tregere og tregere. Min XP-maskin hjemme er nå helt ubrukelig, men jeg har ikke giddet å installere linux på den enda. Tenker å kjøpe en billig laptop og installere lubuntu på den.

 

Forøvrig administrerer jeg flere hundre fornøyde brukere som bruker linux på jobben hver dag.

Lenke til kommentar

Støtte i Linux eller ikke ?

Følgende detaljer kan jo hjelpe litt på å forstå ?

Mitt OS må kunne kjøre bla. PolarProTrainer5. Det er svært sært og funker kun på Windows.

I Wine funker selve programmet både på Linuxdistroer og Mac, men det lar seg ikke oppdatere over nettet, og IRDA funker heller ikke.

IRDA er eneste mulighet for å overføre data fra pulsklokka til programmet og er derfor helt essensiell funksjon.

Fra versjon 11.04 er det mulig å gjøre visse endringer for å få det til.

For å gjøre disse endringer må man være rot, så åpne terminalen og skriv sudo nautilus.

Naviger til filene og utfør endingene :

/etc/modprobe.d/irda-util.conf - skriv - alias irda0 - fulgt av navnet på irdaenheten

/etc/default/irda-utils - endre følgende :

ENABLE til "true"

DEVICE til "irda0"

MAX-BAUD_RATE="9600"

restart.

Navnet på irdaenheten finner du i terminal ved å skrive : lsmod | grep irda

I min maskin returneres :

irda 185091 1 mcs7780

crc_ccitt 12595 2 mcs7780,irda

Endre mcs7780 til det som står for din dongel.

 

Nå funker IRDA-overføring til programmet via den innebyggde IRDA i maskinen (Acer)

Har ikke fått til å bruke Polar sin egen IRDA-USBdongel i min stasjonære maskin (mcs7780)

 

Så det jeg vil få fram, er at det finnes støtte i Linux, det er Polar som ikke har implementert den i sin programvare.

Slik er det jevnt over, også med Spotify - selv om det der kun dreier seg om en liten endring i installasjonen som man lett unngår selv. Spotify funker helt fint i de distroer jeg har forsøkt.

Lenke til kommentar

Fremdeles ingen Exchange-støtte i Linux? :(

Jeg håper at du i løpet av neste måned er istand til å finne en løsning på problemet...

Blame Microsoft.. Det er sånn det er når man tillater ufrie standarder å bli de facto standard.

Whatever, don't care.

Poenget er at det ikke er der, og er nødvendig for veldig, veldig mange for at det skal være en vits å prøve Linux. Epost er grunnleggende.

 

 

Det finnes jo masse programvare som støtter Exchange som ikke er laget av MS, men fremdeles lite for Linux... :(

Lenke til kommentar

Fremdeles ingen Exchange-støtte i Linux? :(

Jeg håper at du i løpet av neste måned er istand til å finne en løsning på problemet...

Blame Microsoft.. Det er sånn det er når man tillater ufrie standarder å bli de facto standard.

Whatever, don't care.

Poenget er at det ikke er der, og er nødvendig for veldig, veldig mange for at det skal være en vits å prøve Linux. Epost er grunnleggende.

 

 

Det finnes jo masse programvare som støtter Exchange som ikke er laget av MS, men fremdeles lite for Linux... :(

 

Problemet er at man må ha lisens for å gjøre det, og MS sine lisenser er ikke forenlig med GPL-lisensen som mestparten av OSS benytter seg av. Det finnes også alternativer til Exchange for de som ønsker å gå bort fra Microsoft sine løsninger, og det finnes trolig proprietære løsninger som kan gjøre jobben. Men å få full exchange-støtte direkte i programvare som har åpen kildekode går rett og slett ikke. Da må i så fall Microsoft legge frem dokumentasjon og søke om å få gjort exchange-protokollen(e?) til en ISO-standard. Tvert om gjør Microsoft alt de kan for å være vanskelige og tvinge brukere over på sine plattformer for at ting skal funke. Stygg sak.

 

Selv har jeg aldri hatt behov for exchange i linux eller i det hele tatt, så jeg har ingen erfaringer på det området.

 

Forøvrig bør jo de fleste ha tilgang på en webmailklient uansett, og der funker ihvertfall Microsoft sine løsninger uavhengig av browser og OS.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Exchangestøtte finnes fram t.o.m Exchange 2003 i Evolution via plugin.

 

Etter at Microsoft byttet til EWS (Exchange 2007 og 2010) må man bruke IMAP, det forutsetter at IMAP er slått på på Exchange-serveren.

 

Har satt opp Thunderbird (via IMAP/SMTP og SSL/TLS) + Lightning og "Provider for Exchange" plugins for kalenderintegrasjon.

 

Har også satt opp adressebok mot ActiveDirectory (LDAP Directory)

 

Alt dette mot Exchange 2010sp1

 

Så, jo det er mulig å bruke Exchange som mailserver, men man må bruke IMAP f.o.m Exchange versjon 2007.

 

Ståle

Lenke til kommentar

Det finnes jo masse programvare som støtter Exchange som ikke er laget av MS, men fremdeles lite for Linux... :(

Felles er at de kjører på Windows?

 

Jeg bruker exchange på linux (nå går send gjennom SMTP, men).

 

Programmer til feks android støtter jo exchange? Eller er det jo greit nok at det er MS sin feil, og at det finnes alternativer, men det er ikke jeg som bestemmer jobbens løsninger, og virker det ikke, så virker det ikke, uansett om det ikke er min eller linux' sin feil.

 

AtW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...