Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Tidligere rusmisbruker som sliter med å få nye venner og komme seg på plass sosialt


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg er en mann på 23 år som har vært rusmisbruker i godt og vel 7 år, hvorav de siste 5 årene var mer eller mindre på fulltid, uten om arbeidstiden. Som kjent har mennesker i min situasjon en lei tendens til å bytte ut rusfrie venner med venner som bruker rus. Nå har jeg riktig nok kuttet ut rusen og kuttet kontakten med de som driver på med det, og ting går virkelig bra på den fronten. Jeg har holdt meg rusfri i et halvt år nå, og har klart og holdt meg rusfri til tross for at det ble slutt med dama for drøye to uker siden, noe som jeg selv er stolt av.

Dog sliter jeg litt med å få kontakt med venner. De gamle vennene mine som fortsatt bor i byen har for lengst gått forbi meg, so to speak. De har andre venner de henger med, og det føles for min del som om at det ikke er plass til meg i "gjengen". Det er aldri dem som tar kontakt med meg, men heller omvendt, jeg kan tenke meg til at det er fordi jeg er stemplet som narkoman (ryktene går fort på småsteder). Eller bare det at de rett og slett syns jeg er en outsider siden jeg ikke har så alt for mange interesser lengre (rusen har drept mesteparten av livsgnisten jeg har).

 

De få jeg har greid å få kontakt med er igjennom en jentevenn som bruker å dra meg med (noe som i og for seg er bra), det som ikke er så bra er at det ofte føles som om at jeg egentlig ikke er ønsket der av de andre. Dog kan det jo hende at det er angsten som slår inn, og det faktum at jeg er ganske ny i den gjengen.

En annen ting er at noen i den gjengen har fått nyss i at jeg har drevet på med dop, og jeg har blitt konfrontert med dette av en av dem. Ærlig som jeg er svarte jeg det var sant at jeg hadde drevet med stoff en god stund, men at det var slutt med det nå.

 

Så det jeg lurer på er hva jeg bør gjøre for å få meg en omgangskrets som man har daglig kontakt med? Bør jeg skjule min fortid som rusmisbruker for dem som ikke vet om det og heller ta ting som det kommer?

Nå er jeg ikke typen som maser på de jeg anser som venner, jeg venter heller til dem kommer til meg. Jeg vet rett og slett ikke om jeg har et alt for laid-back forhold til hvordan man skal forholde seg til personer som man vil være venn med.

 

Det var i grunn ikke meningen å skrive så mye, men jeg finner ikke noen annen måte å forklare ting på.

 

 

Postet av anonym: e577c1f1caa0366fe5c4bdee8b650123

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Godt å høre at du er kommet deg ut av rushælvette og dette synes jeg er sterkt av deg!

 

Nå er jeg verken utdannet sosionom, psykolog eller har vært borti rus selv, men mine tanker er at kanskje at personer du kjente før og nye bekjenter er skeptisk? De assosierer deg med trøbbel og kanskje de tenker at de like så godt kan lavære å ha så mye kontakt? Så er de i alle fall sikret å ikke havne i trøbbel. Det er mine tanker. Hadde sikkert selv vært skeptisk om jeg tidligere hadde en venn som drev med rus, men som nå hadde blitt rusfri og ville ha kontakt igjen. De tenker sikker at du har en bagasje med deg (noe du jo på sett og vis sikkert har) og at denne bagasjen ikke skal bli losset over på dem. Tanken om kriminelle venner, tanken på at du kan havne i rushælvette igjen, tanken på at de kan tape sosialt omdømme om andre igjen tenker at de er med rusmisbrukere, for alle vet vel ikke nødvendigvis at du nå er rusfri. Slike fremmedfrykt-tanker kan kanskje streife de du prøver å få bedre kontakt med.

Med rusen følger ofte andre ting også, og noe av dette tror vel de at du enda har med deg. Atfærdsmønster osv. Jeg sier ikke at du nødvendigvis er sånn og sånn, men at andre kanskje tenker det om deg.

Endret av Mantoius
Lenke til kommentar

Skaff deg nye venner. Det er normalt at alle, rusmiskbrukere eller ikke, vokser fra barndomsvennene sine og stifter nye bekjentskaper.

 

Ikke skam deg over at du har vært rusmiskbruker. Vær heller stolt over at du kom deg ut av det. Du trenger ikke å gå rundt og fortelle alle om det, men svar ærlig hvis noen spør. En kar på 21 år i parallellklassen min var også rusmisbruker. Det er 3 - 4 år siden han sluttet nå, så du har nok vært i det miljøet lenger enn han var. Men han holder ikke bakgrunnen hemmelig og han har da mange venner. Jeg har ikke kjent ham så lenge, så det er ikke sikkert at var så greit for ham heller rett etter at han sluttet. Det er klart at det tar tid å komme seg igjen etter lang tid utenfor det (rusfrie) sosiale livet.

Lenke til kommentar

Jeg skjønner at folk som kjenner bakgrunnen min er skeptisk til meg, og kanskje ikke vil ha så mye med meg å gjøre pga. fortiden min. Dog flyr jeg ikke rundt å forteller at jeg har drevet på med det ene og det andre. Det er noe jeg holder for meg selv til noen spør om det.

Som nevnt er det vel bare å melde seg inn i Røde Kors eller noe lignende. Jeg tenker at det skal vel ikke være alt for vanskelig å finne noe man kan komme til å like, jeg har jo tross alt ikke prøvd noe av dette enda.

 

Takk for svarene. :)

 

Postet av anonym: e577c1f1caa0366fe5c4bdee8b650123

Lenke til kommentar

Vet ikke akkurat hva du har holdt på med, men du har all grunn til å være stolt av deg selv for å legge det bak deg!

 

Men det høres ut som du er i en vanskelig fase, og som kan være veldig avgjørende. Er jo nokså klassisk at en som har hatt rus som sin viktigste ting i livet har brent de fleste broer til nyktre folk, og har få eller ingen interesser (bortsett fra å være ekspert på rus og rus-relaterte ting). Så da kommer man gjerne ut av det som venneløs, pengeløs, interesseløs, og jobbløs, og det som skulle bli et nytt og godt liv er ikke så fantastisk likevel... Mange faller jo da tilbake til sitt gamle nettverk, og det ender aldri godt over noe mer enn en kort periode.

 

Du bør virkelig satse og gjøre det til din hovedjobb å finne nye interesser! Om det er sport, hunder, datamaskiner, Røde Kors, biler, eller mote, er ikke så nøye, men med interesser, hobbyer (eller for den saks skyld jobb) stiger sjansen for å få nytt nettverk/venner betydelig. Samtidig blir du da kanskje definert som noe annet enn bare han X-misbruker'n, og fortiden blir på sikt mindre viktig.

 

Stå på videre, hver dag er en seier! ;)

 

 

 

 

Postet av anonym: af2acb63210aa6572770b4ccd3023d26Postet av anonym: af2acb63210aa6572770b4ccd3023d26

Lenke til kommentar

Heisann TS, det er bra du har sluttet med rus, det er en lang vei og jeg har inntrykk av at rusmisbrukere sliter med dette(at de vennene de har når de har kommet seg ut av rusen er rusmisbrukere). Er du kristen så begynn å gå på møter, virker som kristne tross alt tolererer ganske mye så lenge man ikke er utro og tror på det samme som dem.

 

Er du ikke det ville jeg satset på en hobby - som jeg ser flere nevner her og meld deg inn i en klubb. Når man er voksen så har man ikke den samme naturlige sosiale omgangen med forskjellige folk hele tiden siden man ikke går på skolen lengre. Du må jo ha hatt en eller annen interesse før du startet med rus, kan godt hende dette fortsatt er interessant om du setter deg inn i det igjen. evt om du aldri har hatt noe særlig interesse for noe særlig så prøv litt forskjellige ting du kanskje kunne tenke å lære mer om.

Lenke til kommentar

Hvorfor skal det være et problem for folk at man har vært rusmisbruker?

 

Skulle det være tilfellet er det dårlige mennesker, og da er det nesten bedr eå være alene.

Det er statistisk større sannsynlighet for at man blir rusmisbruker igjen enn at man klarer få livet til fungere, så problemet er at man ikke ønsker å ha en person som setter rus og å skaffe penger høyere enn vennskapet man etablerer. Når de aller fleste som ruser seg trenger penger driter de i stort sett det meste, dvs de stjeler ting, låner penger man aldri får igjen, bryter ned all tillitt og gjør livet værre enn det strengt tatt hadde vært uten denne personen i livet sitt.

 

Vet ikke om du ser problemet her eller om du rett og slett ikke bryr deg om tillitt i et vennskap. Jeg sier ikke at alle rusmissbrukere for all fremtid vil være det, men statistisk ligger en ganske dårlig ann om man først har startet..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er nok ikke dårlige mennesker selv om dem er skeptisk til meg fordi jeg har brukt stoff tidligere. Jeg er ikke et dårlig menneske selv om jeg holder meg unna dem som bruker stoff, og tildels dem som har brukt (ja, jeg prøver faktisk å holde meg unna enkelte tidligere brukere selv. Mest fordi jeg er redd for at vi sammen kan gjøre noe dumt i et svakt øyeblikk).

 

Jeg har bestemt meg for å finne ut hvilke foreninger og lag som finnes her i byen, og prøve meg på noe som virker spennende. Det må jo være noe som faller i smak.

 

Postet av anonym: e577c1f1caa0366fe5c4bdee8b650123

Lenke til kommentar

Har planlagt samlingbasert teknisk fagskole til neste høst faktisk. Det blir ikke det samme som høgskole, men det er utelukket siden jeg må slutte i jobben min (har faktisk greid å bli avdelingsleder, til tross for at jeg har vært et dophue).

Så enkelte ting er på plass, det er bare det at jeg liksom ikke har så mye å snakke om bortsett fra jobben min, og ting som skjedde for 6-7 år siden. Resten er stort sett enten rustrelatert eller bare en eneste stor suppe.

 

Jeg ser det er ganske mye forskjellig dem driver med. Uansett ser kommunen jeg bor i reklamerer med at det er over 200 lag og foreninger i kommunen, så det må da være NOE som passer meg. Men det finner jeg vel best ut av selv.

 

Postet av anonym: e577c1f1caa0366fe5c4bdee8b650123

Lenke til kommentar

Heisann TS! Det er bra at du har klart å komme deg ut av det, men med å gå inn i et "nytt liv" er en hard overgang, og det er desverre slik at det(for mange) ikke er en dans på roser. Selv jobber jeg med rusmisbrukere og mennesker med psykiske og fysiske lidelser pga rusrelaterte problemer, og jeg ser hvordan det går med mesteparten av dem. Det som er viktigst for deg å tenke på nå(i mitt hode, i allefall), er at du må ut og treffe mennesker, det er ikke nødvendigvis slik at det er best å kontakte gamle venner, selv om det er hyggelig. Siden du henger med den vennegjengen nå, kan det være smart og se litt på hva de sier, og tenker. En ting er å være ærlig med andre, men en annen er å være ærlig med deg selv, og for mange slike "nye vennegjenger" er det lett at dersom man er ny, få en del baksnakk og at folk snakker litt om hva de har hørt om deg. Jeg tror den beste måten å takle dette problemet på er å konfrontere de med dette. Det er ikke sikkert det er hyggelig, eller morsomt å gjøre dette, men neste gang du henger med de og du føler deg utstøtt eller på noen som helst måte utelukket, gå heller frem og spør hvorfor. Ha ditt på det rene og forklar at det eneste du ønsker er å møte nye mennesker og mennesker som har et liv utenfor rus og misbruk.

 

Det største "relaps" problemet blandt de jeg har jobbet med er at de blir sett ned på, og at de ikke blir godt mottatt av samfunnet, og at man derfor føler at samfunnet mener at man likegjerne kunne gått tilbake til å være dophue og utstøtt.

 

 

Prøv å komme deg over denne kneika, ikke vær redd for å binde deg til personer, og prøv være den utadvente gutten som smiler og gjør litt for å ha en god steming i gruppa.

 

 

Vi/jeg kan desverre ikke gi deg noe fasitsvar på hva du bør/skal gjøre for å få nye venner og omgangskrets, men det vi kan gjøre er å støtte deg. Jeg ser mange eks rusmisbrukere som er med i programmer hvor man hjelper andre rusmisbrukere ut av dop helvette, og dette er for mange en måte å holde seg på det tørre, ved å føle at man gjør noe for de som man selv vet er i en situasjon man selv har funnet seg selv i tidligere.

 

Du ser at det er endeløst mange løsninger å gjøre ting på, jeg tror at det å gå ut og møte mennesker som hvermannsen i norge gjør, er den rette måten å gjøre det på, ikke tenk at andre skal se ned på deg fordi du er den du er, og fordi at du har gjort noen kjipe valg i livet.

 

Til slutt vil jeg si at det er uansett bedre med en god venn enn 100 halvkjipe dauinger som man kan si halla til på facebook og aldri kan gjøre noe sosialt sammen med.

 

* En enkel venn kommer til deg og oppfører seg som en invitert.

 

* En ekte venn åpner kjøleskapet og forsyner seg selv.

 

 

 

* En enkel venn har aldri sett deg gråte.

 

* En ekte venn har sine skuldre våte av dine tårer.

 

 

 

* En enkel venn vet ikke fornavnet på foreldrene dine.

 

* En ekte venn har deres nummer i sin adressebok.

 

 

 

* En enkel venn tar med seg en flaske vin til festen.

 

* En ekte venn kommer tidlig for å hjelpe deg, og blir sent for å hjelpe deg å vaske opp.

 

 

 

* En enkel venn hater når du ringer etter at han har gått til sengs.

 

* En ekte venn spør hvorfor du ikke har ringt før.

 

 

 

* En enkel venn mener at vennskap er over etter en krangel.

 

* En ekte venn ringer deg etter en krangel.

 

 

 

* En enkel venn forventer at du alltid skal være der for henne / ham.

 

* En ekte venn er alltid der for deg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takk for bra svar iKent :thumbup:

 

Jeg forsøker å treffe nye mennesker hele tiden. Og har jo forsåvidt gjort det. Jeg tenker at ting kanskje bare tar sin tid, og at jeg har stilt unaturlige forventinger til hvordan dette egentlig fungerer. Jeg ser at "den nye gjengen" som jeg omtalte faktisk ikke er så ille som jeg kanskje først trodde.

 

 

 

Postet av anonym: e577c1f1caa0366fe5c4bdee8b650123

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...