Gå til innhold

Mitt hat for norskspråkets mest unødvendig ord. En rant om ordet "så"


L4r5

Anbefalte innlegg

"Så". Et lite ord. Kun to bokstaver.

Skulle ikke tro det hadde mye å si.

Men jeg har lagt merke til hvor fordummende det virker å bruke det.

Og hvor mye det egentlig blir brukt. Og når trenger vi det egentlig?

Det er utrolig sjeldent det ordet tilfører noe som helst matnyttig i en settning.

Så hvorfor ikke bare kutte det ut? Så kan du se hvor mye mer elegant du skriver.

Ord som ikke tilfører noen ting har ingenting i en tekst å gjøre spør du meg. Her gjelder regelen "Less is more."

Ser noen ganger poster her inne hvor "så" er brukt i nesten hver eneste settning. Det kreves stor selvkontroll av meg som moderator å ikke gå inn og redigere dem bort.

Så stort er hatet mitt for ordet "så".

 

Og, ja, jeg har brukt det med vilje i denne posten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Rant? Det er vel heller et ubrukelig ord. Jeg bruker faktisk "så" ganske mye, så jeg må nok bli med nødt til å si meg uenig med deg. Ordet er der for en grunn, og til å brukes. Kanskje du burde friske opp norskkunnskapene dine en smule. Jeg vet ikke om det er dikt eller hva du har prøvd å skrive, men det er helt elendig syntaks/setningsbygging i innlegget ditt. Å slutte en setning mitt på en linje er det verste du kan gjøre.

 

Jeg skal likevel innrømme at "Så" er et ord man fort kan komme i en ond sirkel med, plutselig så begynner man hver setning med "så" og det kan gi teksten en veldig dårlig flyt.

Endret av Carlgutt
Lenke til kommentar

"Mitt hat for" var en meget original måte å uttrykke seg på. De fleste ville nok heller brukt mot eller til. For øvrig har ordet "så" utvilsomt en langt større nytteverdi i norsk språk enn "rant".

 

"Hat for X" er en relativt vanlig konstruksjon. Kanskje en idé å faktasjekke før du trekker påstander rett ut av hatten?

Lenke til kommentar

"Mitt hat for" var en meget original måte å uttrykke seg på. De fleste ville nok heller brukt mot eller til. For øvrig har ordet "så" utvilsomt en langt større nytteverdi i norsk språk enn "rant".

 

"Hat for X" er en relativt vanlig konstruksjon. Kanskje en idé å faktasjekke før du trekker påstander rett ut av hatten?

Ja, du kan sikkert fortelle meg hvor eller hvordan jeg skal kunne faktasjekke at "hat for" er en vanlig konstruksjon. Jeg tror heller det er du som trekker påstander rett ut av hatten her. En enkel, men sikkert uvitenskapelig måte å sjekke utbredelse av uttrykk, er å bruke Google. "Hat for" får ikke ett eneste norskspråklig treff, mens "hat mot" får over én million treff.

 

For øvrig driter jeg i om et eller annet uttrykk er "vanlig". Hvis det er feilaktig, påpeker jeg det uansett.

Lenke til kommentar

Beatnik. For det første, lær deg å bruke google. Vi ser her flere norskspråkelige treff hvor konstruksjonen er brukt.

 

For det andre, det finnes ingen "vitenskapelige" metoder for å finne ut hva som er korrekt eller ukorrekt språk. Språk er nettopp en naturlig ting og har ikke en formell grammatikk. Det er det som folk faktisk sier og skriver som er språket. Så hvor du har det fra at "hat for" er feilaktig kan ikke komme fra noe annet enn denne hatten. Skal dere absolutt drive med preskriptivisme får dere gjøre det skikkelig, og da forklare at det kun er stilitiske innvendinger dere har.

 

Videre overpå tema; når det gjelder "så" så er det relativt vanlig å bruke slike fyllord, spesielt i muntlig språk. Andre gjengere er "eeeh", "liksom", "jeg bare" og "ikke sant". Det er ikke fordummende eller skadelig, og verden vil ikke gå under på grunn av dette. Vanligvis bruker man sånne ord til å kommunisere turtakning i samtalen. _Stilistisk_ er det ikke veldig pent i skriftspråk, men at folk ikke skriver veldig stilfullt burde ikke komme som nyheter. Ta dere en bolle.

Lenke til kommentar

Beatnik. For det første, lær deg å bruke google. Vi ser her flere norskspråkelige treff hvor konstruksjonen er brukt.

Du har aldeles rett. Det fins faktisk en og annen forekomst av "hat for" brukt i meningen "hat mot" når man googler uttrykket. Jeg overså dem i mengden av "Red Hat for 64 prosessorer", "Medicine Hat for salg" etc. Men uansett har jeg ikke sagt annet enn at "hat for" er langt mindre vanlig enn "hat mot", og det kan du ikke benekte. Jeg har ikke "stilistiske innvendinger", jeg bare mener at det virker temmelig søkt om "hat for" og "hat mot" skal bety det samme. Når man hater noe er man imot det, man er ikke for det. "Hat for" virker følgelig som en selvmotsigelse. Ferdig med den saken fra min side!

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

Det er ikke alltid slik at for har en benefaktiv lesning. For eksempel:

 

"Han hoppet for første gang"

"De gråt for de var sultne"

"Han ble holdt for narr av retten"

"Jeg takket han for maten"

"For at du skal gå videre må du få 10 poeng"

"Han ble tatt for å være full"

?"Vi tok han for idiot, men han viste seg å være den smarteste av oss"

"Han spente bein for bøllen" Ikke benefaktiv her, men lokativ, som i "Han satte slåen for døra"

 

Ingen av disse er noe særlig benefaktive, så jeg ville være ganske forsiktig med å hevde at "for" nødvendigvis har en benefaktiv lesning i eksempelet over...

Lenke til kommentar

Her er visst en som ved å bruke fremmedord som "benefaktiv", "lokativ" og "prosodi", som folk flest knapt aner hva betyr, riktig skal demonstrere at han er en språklig autoritet. Men like fullt forsvarer han iherdig uttrykket "hat for", som virker helt meningsløst. Det å kunne mange fremmedord er altså ikke nødvendigvis det samme som å ha språksans.

Lenke til kommentar

Rocambole2: Du vil kanskje bidra til debatten? Eller er argumentum ad hominem det beste vi får fra deg i dag?

 

Slå opp i en ordbok da hvis du ikke kan fagordene. Jeg prøver å diskutere, og å underbygge argumentene mine. Kanskje jeg blir i overkant brysk, men jeg synes ikke noe om at folk snakker om hva som er "rett" og "galt" språk uten å underbygge dette med noe som helst. Jeg forsvarer ikke uttrykket "hat for", det er nok heller ikke noe jeg selv ville ha skrevet. Det jeg gjør er å angripe dem som sier (uten noen form for underbygging) at "hat for" kategorisk er feil, uten å se på hva som faktisk forekommer i den virkelige verden, og ja, det viser seg at flere bruker denne konstruksjonen, inklusive én her i denne tråden. Som sagt, det er ikke grammatikkbøkene som definerer Norsk som språk, det er faktisk de som skriver og snakker det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...