Gå til innhold

hvordan få helt skarpe bilder


Anbefalte innlegg

mulig jeg er på bærtur her, men spør likevel i håp om å bli klokere.

 

Tar bilder med en Canon 500d og 50mm f1.8

Tok en del bilder av datteren min i dag i overskyet vær, utendørs - men av 40 bilder ble ett bra, resten er litt kornete. Tok bilder med manuelle innstillinger. For det meste satt motivet relativt i ro.

 

ISO var 100 på alle bilder - f 1.8-2.8 - lukkertider på 1/300 - 1/500

 

noe jeg ikke har forstått? eller er det kun det at hun ikke sitter heeelt musestille?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her tipper jeg at du har bommet med fokus. Du skal også passe på å holde kameraet heelt i ro. Men - kornete? Kan du poste et eksempel?

 

Og - hvis du klager på "korn" i det du kikker på 100% crop (forstørrede bilder fingransket piksel for piksel), så fortjener du buksevann. Så er nemlig kuren veldig enkel:

 

SLUTT Å KIKKE PÅ BILDER I 100%!

 

Nedskalerer du bildet til "riktig" størrelse for web eller printer det, så ser du nemlig ikke den støyen.

Lenke til kommentar

Jeg kjenner ikk 500D, men den burde gi bra resulteter på ISO 400. Lukkertidene er raske nok til å fryse både kamera og motivbevegelse. Objektivet yter nok best et steg eller to nedblendet, 2.8 burde være fint.

 

Er bildene riktig eksponert? Dersom du undereksponerer vil bildene ofte fremstå som kornet.

 

/Blouberg

Lenke til kommentar

Husk at selv om Canon's 50mm f/1.8 er veldig godt objektiv i forhold til pris, får veldig mye for pengene og meget gode bilder. Så er ikke objektivet helt skarpt på 1.8 og de laveste blender nivåene. Jeg vil nok anta at du får skarpest bilder fra f/2.5 ca og opp. jeg har 50mm f/1.4 og den er skarpest fra 2.0 og oppover, men ok resultat på 1.4 også, men man ser forskjell om man studerer bildene.

 

Så test ut selv på ett stillestående objekt. Det bil si f.eks en bil, ett tre når det er vindstille, husvegg, gjerde eller lignende. Ta bilder med samme iso (100 helst) og rask lukkertid 1/100 eller raskere for å unngå at du rister i kameraet. Bruk skytterteknikk når du tar bilder. Hold kameraet tett inntill kroppen/hodet, støtt med ene armen under og albu inntil kroppen. Pust rolig, pust inn og hold pusten og trykk rolig og bestemt på utløser knappen.

 

Sørg for at autofokus står på! Når du har trykker utløser halvveis ned og fått kameraet til fokusere så sjekk at viewfinderen (den du ser igjennom i) er også i fokus, hvis ikke juster med det lille hjulet til det også er skarpt. For meg som bruker briller så har jeg justert for når jeg bruker briller, gidder ikke ta av brillene hele tiden, men om jeg gjør det, så må jeg justerere viewfinder fokusen. ;)

 

Om du fortsatt har uskarpe bilder så kan det selvsagt være noe galt med objektivet. Få en kompis eller noe som også har Canon til å teste objektivet hos seg. Evt sjekk andre objektiver hos deg og sammenlign.

 

lykke til. :)

Lenke til kommentar

Jeg brukte et fokuspunkt, og ja, hadde selvfølgelig på AF (på de fleste bildene - eksperimenterte også litt med MF på et par)

Men skjønner jo at selve fokusområdet blir for lite. Skal teste med ulike blenderåpninger. På kameraet så alt fint ut, men ser jo virkelig forskjell når jeg får det på pc.

 

Ser at det jeg likte best hadde f2.8, så da stemmer det dere sier.

 

Tusen takk for bra info!

Lenke til kommentar

Når du sjekker bildet på skjermen bakpå - zoom helt inn på skjermen så du får verifisert at fokus ble bra.

 

Og - på f/1.8 blir det som nevnt veldig lite dybdeskarphet - hvis du klager over at det ene øyet er i fokus mens det andre er uskarpt når det ene øyet er litt bak det andre, så kan du bruke AF og justere så mye du vil - så er det rett og slett ikke nok dybdeskarphet.

 

Finn ut om

1) Du synes det ble for lite dybdeskarphet

eller

2) Du likte mengden dybdeskarphet, men fokus var plassert feil.

 

I tilfelle 1) så blend mer ned, i tilfelle 2) så øv mer på å fokusere korrekt. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...