Gå til innhold

Våpen dreper ikke, spill gjør


Anbefalte innlegg

*Sukk*

 

Nok en av disse ustabile personene som tilfeldigvis spiller spill, og presterer å dra med seg spillbransjen som syndebukk. Det Fjeld Olsen sier kan ikke sies bedre, men media vil alltid overdrive mest mulig for å få fatt i en story uansett.

Det er smertelig åpenbart om man faktisk leser det journalisten har skrevet i denne saken, måten han beskriver spillingen hans på er overdramatisert for å si det mildt. Skumle screenshots som 90% av alle som spiller har på PCen eller på nettet, fram til å raide 7 dager i uken for å få ett "skrekkeksempel". Ingen raider 7 dager i uken lenger, absolutt ingen.

 

Overdrivende Møkkajournalister..

Endret av Onkel
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om jeg følger logikken til VG så er jeg stålimponert over at spillanmeldere ikke slakter for fote. De er jo tross alt innom spill som Fairytale Fights, som nesten gir deg en legitim grunn til å bikke over den mye omtalte "grensen"!

 

Fra spøk til alvor, så er det ikke noen stor overraskelse at en tabloidavis vinkler en sak slik at den får så mye publisitet som mulig. Landet, verden sådan, er stappfult av mennesker som er så trangsynte at slike artikler ikke gjør annet enn å føde deres uvitenhet. Uten å leke SSB så føler jeg meg likevel trygg nok til å si at hadde det vært noe reelt i temaet så hadde det, med tanke på hvor mange mennesker som er født de siste to generasjonene med tilgang til denne typen spill, vært en større hyppighet i spillrelatert vold. Uteliggere vil det alltid finnes!

 

Som mange andre så er jeg ikke naiv nok til å tro at voldelige spill ikke kan være en faktor, men stimulien som gjør at man bikker over antar jeg kunne vært mye annet. Å dermed skylde på spill alene blir veldig feil, spesielt med tanke på hvor mange ganger tidligere det har blitt slått "alarm" når noe nytt har kommet som vistnok skal ødelegge sinnet til ungdommen. Rock, anyone?

Lenke til kommentar

I stedet for å legge ut en link til bloggen min, legger jeg like godt det jeg har skrevet om temaet inne i spoiler-tags.

 

 

 

 

Den store stygge ulven.

 

Nye former for underholdning har til en viss grad alltid vært utsatt for fordommer og mistenkliggjøring av personer/organisasjoner som står på utsiden av denne underholdningsformen.

Innen musikk har særlig Rock, Heavy-Metal og såkalt "Gangster-Rap" vært veldig utsatt, mens innen film har skrekk og satire vært de største syndebukkene (satire har mest blitt kritisèrt for å være umenneskelig kritisk, usaklige i sin nevnte "kritikk" og i visse tilfeller alt for slemme).

 

I dagens samfunn rettes det mye kritikk mot spillmediet, grunnet de mange voldelige spillene og deres såkalte realisme.

Kritikken går for det meste ut på at spillene oppmuntrer personer til å begå drap, eller iallefall pirrer nysgjerrigheten ved en bestialsk og umoralsk handling.

 

Påvirker spill dagens ungdom i såpass stor grad at de kan kalles hjernevaskede?

 

Igjen har et spill som har vært offer for mye kritiske blikk blitt rammet, for på VG-nett http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=581132 står det nå at en 22årig småbarns far spilte World of Warcraft rett før han drepte den 18 årige Lars Erik Flem Andersen, tilsynelatende helt uten motiv.

 

I artikkelen legges det stor vekt på at siktede har brukt over 800 timer på World of Warcraft over en tidsperiode på 5 år, noe som tilsvarer noe beskjedne 32 minutter per dag, dette skal tydeligvis bevise en avhengighet siktede skal ha hatt.

 

Det er flere kritikkverdige moment som kan rettes mot artikkelen, og hvordan den fremstiller spillet på en så fordømmende måte som mulig, og får å gjøre det mer oversiktelig vil jeg liste opp disse i punkter.

 

Punkt 1:

800 timer over 5år høres kanskje mye ut, men det er kun fordi det er regnet ut i timer, og dermed får et mye større tall enn om man skulle ha regnet i dager (i VGs forsvar skal det sies at de også nevner antall døgn dette tilsvarer, men dette blir mer som et sidenotat å regne).

Som nevnt tilsvarer 800 timer over 5år kun 32 minutter per dag, noe som er ytterst lite hvis man setter det hele i sammenheng med hvor mye den gjengse WoW-spiller faktisk bruker på en dag.

Når man vet at det er personer der ute som bruker i snitt 4 timer 6 dager i uka på dette spillet, så vil dette bli et mye større antall enn 800timer.

Jeg vil faktisk tørre å påstå at majoritèten av de som spiller WoW i dag, bruker mer enn 32 minutter per dag i snitt på dette spillet, men er det en grunn til bekymring?

 

Skal man tenke at antall timer i et spill øker sjansen for at man får en morder vil det jo være logisk, men det er ikke funnet noen bevis på at et spill alene kan gjøre et helt normalt menneske til en iskald morder som dreper på måfå.

At mennesker kan velge å melde seg ut av sine sosiale kretser og eksempelvis skole er såklart beklagelig, men på ingen måte et bevis på at man blir umoralsk og forkaster sine tidligere følelser ang. drap, voldtekt eller hva det enn måtte være.

Det kan også diskuteres hvorvidt personer blir asosiale som et resultat av et spill, eller om det ligger sosiale problemer der fra grunnen av (selv om en person kan virke jovial og sosial til vanlig, kan det godt tenkes at personen har sosiale problemer som f.eks angst), men denne diskusjonen skal jeg ikke begynne på her.

 

 

Punkt 2:

 

Hvis man skal tenke seg at spillet forårsaket at siktede ville drepe, hvor er da relevansen med hva man utsettes for/ser i spillet?

Det er ingen cinematiske sekvenser i World of Warcraft, et spill som (sist jeg sjekket) har 11 årsgrense, noe som er en ganske lav aldersgrense med tanke på at spillet prøver å skildre krig mellom to forskjellige faksjoner.

Man skulle jo tro at hvis man ville etterligne drap hentet fra spillet, så ville det iallefall ha noen likhetstegn med det man ser i spillet?

Dette spillet skildrer krig som kan sammlignes med den type krigføring man ser i Ringens Herre filmene, med andre ord middelaldersk inspirert krigføring med pil og bue, økser, sverd, slegger og skjold, som er blandet med magi hentet fra fortellinger og røverhistorier.

 

Hvordan kan et drap som ble begått ved kniv mot avdødes strupe sammenlignes?

Hvilke handlinger i spillet er det som ville ha utløst denne lysten til å drepe en stakkars tilfeldig ung mann?

Og ikke minst, hva skulle motivasjonen ha vært?

Simpelten fordi siktede ville drepe for å drepe?

I så fall vil vel problemet ligge hos den siktede, og ikke spillet?

 

 

Punkt 3:

 

Tilbake til artikkelen:

 

I artikkelen legges det stor vekt på at siktede ville rekrutteres inn i en såkalt Guild (et lag av spillere innad i spillet, ikke ulikt et klubblag i fotball) med vekt på såkalt raiding.

Hvor er relevansen?

 

Igjen kommer vi inn på dette med avhengigheten, men det VGs reporter ikke virker å få med seg, er at avhengighet så absolutt ikke behøver å ha noe å si for noens manglende moralske egenskaper.

800 er et høyt tall, ihvertfall for de som ikke spiller spill til vanlig, men det er så absolutt ikke et høyt tall sammenlignet med hvor mye f.eks undertegnede spiller.

Har min moral eller etikk blir skadet av dette?

Jeg gråter fortsatt når noen dør i en film, eller når man får se et tv-bilde av en kattepus som må avlives, vitner det om en iskald morder?

 

Jeg forstår at VG-reporterens motiv ikke er å svartmale all slags form for spill-underholdning, men denne typen mediedekning bidrar i stor grad til å skremme foreldre med barn som spiller World of Warcraft unødvendig, såpass burde en gagnet reporter forstå.

 

 

Spill kan sikkert være dråpen som får koppen til å renne over, ja, men når man ser på saken så kan alt som opptar mennesker gjøre dette.

Kjærlighetsforhold, narkotika, ulykker, ja til og med mat.

Det som imidlertid er viktig å huske på er å se på det hele bildet, tenke prosenter i stedet for store tall.

Det er så klart lettere å skape blest rundt dette når en uskyldig ung mann dør så alt for ung, men denne debatten som reporteren virker å fremme fjerner bare fokuset vekk fra den tragedien som faktisk har hent.

 

For det er viktig for alle oss nerder som til all tid skal forsvare vår hobby, å huske på hva som er sakens kjerne.

Et liv har gått tapt så alt for fort, og dette er selvfølgelig beklagelig, og det er ikke uvanlig at man forsøker å finne noe som kan ha forårsaket drapet.

Samtidig må journalister og reportere sette seg ned og tenke logisk og rasjonelt, for hvor farlig er egentlig dataspill?

Ingenting av det som presenteres i artikkelen er uvanlig for en gjennomsnittelig World of Warcraft eller Counter-Strike spiller, og det blir derfor litt rart å rette pekefingeren mot spill i denne sammenhengen i stedet for siktedes mentale helse.

 

For advokaten til siktede har nå fått en mulighet til å spille på en streng som kan gjøre dommen til siktede mildere, uten at det i hele tatt burde ha trengt å bli tatt hensyn til.

 

Det er fullt lovlig til å stille spørsmål ved noe man ikke har så mye innsikt i, men det er også lov å etterforske muligheten for at dette er relevant før man slår opp en artikkel i norges største avis.

 

 

Helt til sist vil jeg bare si at jeg håper at dette ikke tar fokuset vekk fra den virkelige tragedien som har hendt, at ikke Gamere og nerder over hele Norge blir såpass blinde av frustrasjon p.g.a. en debatt som diskuteres ofte innen spill-miljøet at de glemmer det som er viktig å huske på i denne saken.

 

Hvil i fred, Lars Erik Flem Andersen.

 

 

 

Jeg orker ikke å skrive nye lange innlegg i hver eneste tråd som omhandler spørsmålet: "Avler spill drap?", det har blitt alt for mange av de.

Lenke til kommentar

Uff det gjør meg frustrert og irritert å lese slike artikler. 33 days played er IKKE spesielt mye hvis du har spilt siden release. Det er så mye tragisk med denne artikkelen utenom drapet som faktisk får lite oppmerksomhet i forhold med WoW her, at jeg rett og slett irriterer meg mye mer over journalistikken enn å faktisk tenke over nyheten/drapet.

Lenke til kommentar

Hehey, bloggen min ble nevnt. Jeg er beæret. :')

 

Første gang jeg sjekka bloggen din, bra skrevet og morsom lesing.

 

Det er derimot ikke første gang en "Skylder" på pc spill og folk som spiller for mye. Rart hvordan de noobifiserer seg for å få det til å virke mer ekstremt. De har jo en spillavd i bygget hos Vg også.

Endret av Mammakamel v2.0
Lenke til kommentar

Wow, Gorzun. Virkelig ikke kult å kødde med det her.

 

Du misforstod innlegget mitt. Fullstendig. Må vel ta det med sølvskje. (Risikerer at du ikke var seriøs og at jeg misforstår ditt, men la oss få alt på det rene)

 

Alle gamere blir omtalt som tikkende bomber av slike artikler. Synes selv det er latterlig lesing, men blir alikvel litt fornærmet.

 

Innlegget mitt var dumt som faen (hvis du leser det med feil øyne), og det var poenget. Useriøst som bare det. Akkurat som delen av artikelen som fremmer spill som omtrent den avgjørdende faktor som utløste tragedien, istedet for å fokusere på gjerningspersonen.

 

Men "kødder" jeg med dette? Neppe.

Det jeg skrev kan, ifølge artikelen, være hendelsesforløpet før ugjerningen. Helt tragiskt og vanvittig naivt. Jada, WoW er skylda til at det klikket for han og at han dermed drepte et annet menneske.(NEI)

Synes du innlegget mitt var dumt, må du spy av det VG skriver...

 

Edits: Typos, dårlige formuleringer, etc...Litt trøtt.. Natta

Endret av Gorzun
Lenke til kommentar

Wow, Gorzun. Virkelig ikke kult å kødde med det her.

 

Du misforstod innlegget mitt. Fullstendig. Må vel ta det med sølvskje. (Risikerer at du ikke var seriøs og at jeg misforstår ditt, men la oss få alt på det rene)

 

Alle gamere blir omtalt som tikkende bomber av slike artikler. Synes selv det er latterlig lesing, men blir alikvel litt fornærmet.

 

Innlegget mitt var dumt som faen (hvis du leser det med feil øyne), og det var poenget. Useriøst som bare det. Akkurat som delen av artikelen som fremmer spill som omtrent den avgjørdende faktor som utløste tragedien, istedet for å fokusere på gjerningspersonen.

 

Men "kødder" jeg med dette? Neppe.

Det jeg skrev kan, ifølge artikelen, være hendelsesforløpet før ugjerningen. Helt tragiskt og vanvittig naivt. Jada, WoW er skylda til at det klikket for han og at han dermed drepte et annet menneske.(NEI)

Synes du innlegget mitt var dumt, må du spy av det VG skriver...

 

Edits: Typos, dårlige formuleringer, etc...Litt trøtt.. Natta

 

Ja, jeg tolket innlegget ditt feil, my bad. Bra at du forklarer ;)

 

Og ja, VGs grep på saken er til å spy av. De fokuserer mer på at morderen spilte spill, enn selve mordet. Noe som er feil på mange måter. Ingenting vi får gjort med det, uansett <_<

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...