Gå til innhold

Hjelp til å få min personlige økonomi på beina


sneipen92

Anbefalte innlegg

Hei, er 18 år gammel nå. Men økonomien min er helt skakkjørt. Har alltid hatt jobb, og alltid hatt godt med penger, så har brukt penger. Snus, røyka, øl, klær osv. Men nå har jeg fått ny jobb, som tar mindre tid (siste halvår i VG3), men jeg tjener mindre. Kanskje bare 1-3000 kr i måneden.

 

Finnes det tiltak jeg kan gjøre for å ordne opp ting igjen? Jeg har en sparekonto som har godt fra 100 000kr til 50 000kr på 7 mnd (mye har gått til russebuss da), prøver å spare litt, og har opprettet en BSU-konto og har nå 9000kr der. Men jeg skal flytte til høsten, ut og studere. Da må jeg klare å være behersket og holde orden.

 

Jeg fikk meg Mastercard da jeg ble 18, brukte dette hele tiden. Fikk overtrekk og masse regninger. Dette har jeg nå klippet i stykker da jeg skjønte at det bare var tull!

 

Men er det andre ting jeg kan gjøre for å klare å få kontroll?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når eg får en regning så går den rett inn i "Til betaling". Hver måned FØR lønningsdag så legger eg alle regningene i den skuffen til betaling, setter trekkdato til noen dager ETTER lønningsdato, arkiverer regningene i en perm samtidig som de merkes med betalingsdato. I permen blir de arkivert etter måned, en perm pr år. Eg har 4 permer stående, og den eldste blir brukt på nytt til neste år hvert år. Så i år skal eg tømme 2007 permen og merke den med 2011.

 

Ellers er det en god ide å sette opp et budsjett og holde deg til dette. Utgifter som kommer en gang i året deler du på 12. Som for eks årsavgift på bil, forsikring, lisensavgift osv.

Lenke til kommentar

Men tenker, burde jeg føre månedsregnskap?

Absolutt, og spesielt viktig er det at du gjør dette i en innledende periode for å få oversikt. Det er direkte vanskelig å være ubrukelig med egne penger om du har en god oversikt over hva de faktisk går til. Ellers, kutt snus (du ser ut som en idiot med overleppa på snei), røyk (i tillegg til å øke kreftrisikoen voldsomt lukter det død og fordervelse av røykere)

Lenke til kommentar

Hmm...

 

Det er bedre vis du legger alle regningene i mapper etter dato og betydning i mapper som kan være laminert eller i plastfolie mapper/bind slik at du får ett ordentlig system

 

F.eks. du drar på butikkken kjøper deg ei flaske med brus så legger du kvitteringen i ei mappe :thumbup:

 

På slutten av året kan du summere opp og se hva du har brukt mest penger på (dette kan du gjøre kun for moro skyld)

Lenke til kommentar

det viktigste må være å finne ut hvor alle de jævla kronene blir av!

Jepp. Du har skjønt det. Akkurat hvordan du gjør dette er ikke så nøye, knapt slik at du trenger noe fancy regnskapssystem for å skrive ned at du har kjøpt en DVD og litt fastfood ... Et enkelt regneark du er flink til å oppdatere ofte holder lenge.

Lenke til kommentar

Hvis du har iPhone eller en annen smarttelefon finnes det mange programmer der du legger inn informasjon om hva du kjøper.

Kjøp et av de programmene (koster et par kroner), og hver gang du er på butikken legger du inn det du har kjøpt, f.eks. Cola 15 kr. Da får du kjapt oversikt over alle de små innkjøpene du vanligvis ikke tenker på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...