Gå til innhold

50mm f/1.4 objektiver


Anbefalte innlegg

Hei folkens! Jeg er en relativt ny hobbyfotograf som er på leting etter nye objektiv å leke med, og andre jeg spør anbefaler nesten alltid enten Canons billige 50mm f/1.8 II (til 900 kroner), eller et tilsvarende 50mm f/1.4 USM (til 3000 kroner) hvis man har litt mer penger å rutte med.

 

Nå skal jeg ikke hevde å være en dyktig fotograf i det hele tatt, men per i dag foretrekker jeg å ta bilder på en avstand lavere enn 50mm. Personlig føler jeg meg mer komfortabel med å ta bilder på for eksempel 18mm enn rundt 50mm, og hvis man tar bilder i små rom eller lignende, så kan jeg tenke meg at 50mm vil gjøre arbeidet en smule vanskelig? Noen som har noen erfaringer å dele angående hvordan de føler seg med et slikt objektiv på kameraet, uten muligheter for å zoome inn eller ut i det hele tatt?

 

Leste forøvrig også på denne tråden at fyren hadde en 18-55mm f/1.8 linse, noe jeg ikke finner noen informasjon om i det hele tatt. Tror jeg personlig hadde foretrukket en sånn fremfor en som er stuck på 50mm, hvis det i det hele tatt finnes. Anyone? D:

 

Til sist så er det mulig noen som leser dette absolutt ikke ser problemet mitt i det hele tatt, men jeg vil nødig bruke tre store på noe jeg føler meg ukomfortabel med og ender opp med å ikke ta i bruk. Tar ofte bilder inne hvor jeg ikke har muligheten for å stå så langt borte fra motivet mitt, og jeg føler da at 50mms bruksområde blir litt innsnevret.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

50mm er en trang brennvidde på cropkameraer. Men jeg har likevel min (f/1.8) montert fast på reservekamerahuset, som igjen ligger på kjøkkenbordet tilgjengelig til alskens familiebilder inne og ute. Jeg har flere ganger blitt forbauset over hvor skarpe, kontrastfulle bilder den lille plastdingsen kan ta.

 

Utfordringen er bruke føttene og å finne et godt utsnitt. Jeg liker den arbeidsmåten, og har derfor skaffet meg en hel del fastoptikk. Men i trange rom er det ganske riktig utfordrende med 50mm.

 

18-55 f/1.8 fins ikke, enkelt og greit. De mest lyssterke zoomene har, med ytterst få unntak, f/2.8 som største blender. Og kitobjektiver som 18-55 til Canon og Nikon langt dårligere enn dét. I mange tilfeller betyr det blits hvis du er inne.

 

Som et lyssterkt, videre og ikke for dyrt alternativ, har du Sigma 30mm f/1.4. Blant zoomene har du både vidvinkel- og normal-varianter fra f/2.8 til dårligere.

 

EDIT: rettet skrivefeil

Endret av TaraldR
Lenke til kommentar

Hei!

Canons 50mm f/1.8 er definitivt et objektiv hvor du får veldig mye for pengene, men er enig med deg i at den er for "trang" i små rom.

Derfor - i tillegg til den foreslåtte fra Sigma bør du også ta en titt på Canons 28mm - det fins en rimelig en med f/2.8 og en litt dyrere med f/1.8 og USM (stille autofokus).

Om brukt er et alternativ bør du ta turen innom foto.no sitt bruktmarked.

 

Lykke til! :thumbup:

Endret av Heaven
Lenke til kommentar

Fordelen med fastobjektiver er at de er mer krevende,de inngir en brattere lærlingtreskel en lyssvake normalzoomer på utsnitt,fokus og dybde i bilde.

 

Hvis du ikke er helt sikker hva du trenger ville jeg ikke kjøpt 50mm f/1.4 men 50mm f/1.8 du taper ikke så mye ved et eventuelt salg.Men hvis du vil legge litt penger i et fastobjektiv er nok et objektiv rundt 28/35 mm et mer fornuftig valg.

Lenke til kommentar

Fordelen med fastobjektiver er at de er mer krevende,de inngir en brattere lærlingtreskel en lyssvake normalzoomer på utsnitt,fokus og dybde i bilde.

 

Hvis du ikke er helt sikker hva du trenger ville jeg ikke kjøpt 50mm f/1.4 men 50mm f/1.8 du taper ikke så mye ved et eventuelt salg.Men hvis du vil legge litt penger i et fastobjektiv er nok et objektiv rundt 28/35 mm et mer fornuftig valg.

 

Hei,

må bare si meg enig i de fleste og spessielt siste taler her. Jeg kjøpte min 50 1.8 brukt for mindre enn en halv tanke diesel på bilen min, og har ikke angret i et sekund. Det objektivet ga min fotointeresse et kjempeløft.

Grunnen tror jeg er at jeg ble nødt til å tenke på en helt annen måte med dette objektivet, og følte meg strax mer kreativ på ting som komposisjon og dybdeskarphet, og tok plutselig bilder jeg fikk skryt for.

Jeg har nå kjøp en Sigma 30 1.4 for å få litt bedre bredde og det står fast på som universalobjektiv hos meg.

P-E

Lenke til kommentar

Nikon har en rimelig og glimrende 35mm f/1,8. Jeg regner med Canon følger opp med et motsvar til den om ikke så lenge. (fast 30-35mm, f/1,8-2,0, kompakt størrelse, kun for APS-C)

 

Merk at zoom er en ting og stor blenderåpning er noe annet. Når produsentene lager et objektiv så optimaliserer de som regel enten for en av delene eller lager et kompromiss med litt av begge deler. Kompromissene er og forblir kompromisser. De tilbyr hverken veldig mye zoom eller veldig stor blenderåpning. Man kan til en viss grad tøye strikken ved å konstruere noe som er stort, tungt og dyrt, men hovedregelen er i hvert fall at zoom og stor blenderåpning ikke lar seg kombinere.

 

Fordelen med systemkamera er at man ikke nødvendigvis må velge bare ett av alternativene. Selv har jeg ennå ikke noen av kompromissene, men liker å kunne bytte mellom zoom og stor blenderåpning alt etter behov.

 

50mm f/1,8 er en svært billig innfallsport til å utforske blenderskalaen (i tillegg til brennviddeskalaen som du har på andre objektiver). Det er litt synd den er så trang, men for 900 kr er det en liten ulempe å svelge.

 

Selv gikk jeg for Sigma 30mm f/1,4 som mitt første objektiv med skikkelig stor blenderåpning og er fornøyd med det. Den er ikke spesielt skarp/bra på f/1,4, men det er kjekt å ha muligheten. Ikke det at andre objektiver i samme prisklasse heller er særlig skarpe på og nært f/1,4. Sigmaen etter min mening veldig bra fra f/2,0. Et herlig innendørsobjektiv.

 

For ordens skyld: Jeg hater kraftig blitslys, med og uten off-kamera blits. Utfyllingsblits liker jeg bedre, men da helst utendørs eller i studio. Naturlig lys enten ute eller inne er det beste, om det lar seg gjøre.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Du kommer langt med en f1.8 eller f2.0 i første omgang!

35mm er best innendørs og er en fin allround'er, 50mm synes jeg er best utendørs eller hvis du har litt mer arbeidsavstand innendørs.

Som regel bruker jeg f2.8 ute og f2.0 inne, så f1.4 gir deg mest fordel i lysere søkerbilde og raskere autofokus.

Jeg bruker aldri så stor åpning i praksis. Er litt soft på min, men kan være fint på noen typer portretter kanskje.

Så begynn gjerne med en rimelig 35 eller 28mm.

Evt en lyssterk f2.8 zoom, f.eks. Tamrons 18-50, som du får ny fra ca 3000. Ikke optimalt innendørs, tar du mye bilder inne bør du uansett ha ett lyssterkt fastobjektiv, 28 eller 35mm.

Ikke vær redd for å kjøpe brukt, har kjøpt masse bra siste året på Finn og foto.no, kamerahus, blitz og objektiv.

Lenke til kommentar

Har faktisk brukt 50mm f/1.8 til en moteserie med studiobilder som ble trykket i Det Nye. Det sier mye om hvor godt det objektivet er i forhold til prisen. Riktignok gjorde 1Ds Mark III mye av jobben, men likevel. Tror det er vanskelig å finne et bedre objektiv i forhold til prisen! Innendørs og om det skjer mye krever 50mm mer av fotografen og man ender med å løpe litt rundt, men det er jo en brennvidde man lett blir kreativ av!

Lenke til kommentar

Lyssterke 50mm-objektiver på crop-kamera er knallbra til å ta portretter med. Plassér en medsammensvoren i et vindu uten direkte sollys, og fyr løs. Husk å justere fokus bevisst - du får som regel best effekt når et eller flere øyne er i fokus.

 

Ellers har de andre sagt det viktige her: Kjøp et videre objektiv om du ønsker ta litt mer generelle bilder.

 

Selv har jeg en 50mm f/1.4 som jeg er veldig glad i. Fin bokeh, rask fokus, skarp og fin. Det er faktisk fortsatt eneste objektivet til 5D'en (fullformat, ja, så min 50mm tilsvarer ca en 30mm på ditt kamera) min som jeg kjøpte i vinter. Neste steg blir vidvinkel og en nær tele, før jeg tilslutt har lyst på en anstendig telezoom.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...