Gå til innhold

Hvordan kople LED til forsterker?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Flyttet denne til Elektronikk. Her finner du en guide som heter "Hvordan beregne formotstand til lysdiode (LED)".

 

Å koble til forsterkerutgang vil fungere svært dårlig hvis formålet er å få lyset til å blinke i takt med musikken. Spenningen varierer for mye.

Vekselstrøm er ikke noe problem, en LED er jo en likeretter.

 

 

 

Lenke til kommentar

Fordi hvis ikke kan du komme i skade for å snu fasen på lydsignalet.

 

Hvis du snur + og - vil høyttalerkonen bevege seg utover når den egentlig skal gå innover og omvendt.

 

Dersom du snur + og - vil du ikke skade høyttalere, men i et stereoanlegg kan du komme i skade for å få høyttalerne til å motvirke hverandre ved at de spiller med motsatt fase, den ene går ut når den andre går inn og vica verca.

 

Ekstra: Hårek, det er et potensielt problem om han kobler LED i serie med høyttalere, ikke for LED men for høyttaler og musikken :p

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar

Det er ganske mye mer ja :p

 

Egentlig bør kanskje ikke effektutgangene brukes i det hele tatt. Det er ikke nødvendigvis ønskelig å belaste forsterkerens audio-utganger med et varierende trekk. Men dersom prosjektet utføres riktig er selvfølgelig det meste mulig, men jeg vil tro en trenger litt god kunnskap for å ikke forringe THD. Dersom du f.eks har et ekstra LED-array som trekker rundt 10W, men bare på positive bølgetopper er nok ikke dette direkte heldig.

 

Det beste vil nok være om en bare overvåker signalet, spenningsmålere med høy impedans kontra høyttalerens last. Og bruker dette signalet videre i en enhet som har egen kraftforsyning.

 

Men det er lite vits å foreslå løsninger før trådstarter beskriver hva han faktisk vil ha ;)

Lenke til kommentar

LED står her i parallell med høyttalere, så den er grei.

 

Anta at dette er lydsignalet:

 

post-47774-1273830656,7872_thumb.png

 

LED lyser på de blå stedene (positive bølgetopper). Dess høyere spenning dess mer lyser det, og dess høyere spenning dess høyere volum.

 

Det jeg kommenterte angå THD er at når du får en ujevn belastning på forsterkeren, altså det går mer strøm ved positive bølger enn negative bølger, så kan du risikere at lyden blir mer forvrengt (THD), altså at du får dårligere kvalitet på lyden.

 

Nå er en enkelt led en veldig liten belastning for en vanlig audioforsterker, så det er ikke sikkert det har så mye å si.

Lenke til kommentar

Tja, den videoen ser tilsynelatende ut til å forklare alle detaljer, på en enkel måte. Ledninger fra forsterker rett til LED. 

 

Så da blir jeg litt nysgjerrig på hvorfor du spør her, ref "uten å svi dem opp". Betyr det at du har forsøkt å koble, med dårlig resultat? Eller har du noen mistanke om at det ikke vil fungere?

 

Må si jeg fant det noe pussig at 'instruktøren' påpeker at det er viktig å koble pluss og minus riktig til en forsterkerutgang!

 

 

Lenke til kommentar

Hehe, tenkte nesten det.

 

Det tipset som gis i den videoen er det som kan kalles en "stygg hack". Forfatteren har funnet noe som tilfeldigvis uten å egentlig ha kjennskap til hvordan og hvorfor det fungerer. Eller han gir iallefall ikke nødvendig informasjon om specs for LED i videoen.

 

Sannsynligvis røk LED-et fordi den ikke tålte reversspenningen, eller fordi forsterkeren guffer så mye strøm gjennom den at den går varm.

 

En løsning vil være å finne hvilket spenningssving LED blir utsatt for, (Sett et multimeter på AC og mål utgangene mens du spiller). Pass på at du måler spenning og ikke strøm, det er ikke kjekt å kortslutte forsterkeren. Husk forholdet mellom rms og peak spenning i AC. (multipliser med roten av 2). Så finner du en LED som tåler reversspenningen og litt til. Legg også inn en seriemotstand som begrenser strømmen når LED leder.

 

Alternativt til å måle er å finne noe som garantert holder.

 

Dette forslaget blir også en "hack" men en litt penere iallefall ;)

Lenke til kommentar

Videoen er nok en fake på dette punktet. Naturligvis er spenningen for høy hvis det kobles direkte. Spenningen ut av en forsterker varierer fra noen millivolt til hundre volt. Mens en LED lyser ved ca 2V.

En seriemotstand for å begrense strømmen er en forutsetning for å få en LED til å lyse. Strømmen skal variere fra et par mA til 20 - 30 mA. Det er ikke mye variasjon i forhold til spenningsvinget over en høyttaler. Derfor bruker man en 'elektronikk-dings' for å få LED til å blinke på den måten. F.eks http://www.electrokit.se/byggsatser-ljuseffekter-sound-star-vu-meter_12000172

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...