Gå til innhold

Diskusjonstråd: Olympus & Panasonic MicroFourThirds (+ FourThirds)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+5132

Så EM10m4 er nå 30% 16% tyngre enn EM5m3 (begge med batteri)? Regner med det er blitsen som gjør den store forskjellen, men akkurat nå virker nesten EMm3 som et mer fristende kjøp som treffer på flere viktige "olympuspunkter": Veldig lav vekt, vannresistent (!) og lite. 

Men synes egentlig det var positivt at EM10 får en "selfie-skjerm", det kan være kjekt i flere sammenhenger.

Endret av Slettet+5132
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
  • 1 måned senere...

Tok nettopp en nostalgisk kikk i den gamle "Erfaringstråd for Olympus Pen E-P1", og fant ut at jeg har hatt E-P1 som hovedkamera i over 11 år - og at siste post i den tråden var i februar 2011... Kameraet har hanglet i noen år, det samme har ambisjonene mtp kreativ bildekomposisjon og teknisk kvalitet, og dermed har det blitt mer og mer "dokumentasjonsfoto" og mobilbruk - den er jo alltid med, når jeg tar en tur til et eller annet fjell eller sted.

Men et 11 år gammelt kamera må det vel være innafor å oppgradere, bare for å se om fotointeressen kan livne litt til igjen?

Jeg begynte å tenke på dette da jeg så Elkjøps kommende Singles day-tilbud på Pana Lumix G90: https://www.elkjop.no/cms/sd-data-og-foto/singles-day/#foto

Er litt redd for at det blir mye mer klumpete enn E-P1, og derfor kan bli enda mer rammet av ønsket om minimal oppakning på tur - men samtidig ser det ut som de har minimalisert det ganske mye? Og sprutsikring/værtetting er jo kjempepluss!

Noen som har erfaring med det som turkamera? Hvordan er det å bruke med helmanuelle objektiv? Har forresten en Oly FL36R blits liggende, noen som vet om den kan funke greit med G90? Noen som vil komme med overstrømmende positive ting, eller peke helsvarte idiotiske ting? 

Lenke til kommentar

Tenkte jeg kunne kjøpe et G90 og returnere det om det ble for krøkkete å bruke med mine helmanuelle objektiver, eller virket for tungt og plasskrevende for å ta med på turer. Sjekket Åpent kjøp-bestemmelsene hos Elkjøp (min utheving):

Sitat

Noen ganger er det vanskelig å vite om et kjøp er helt riktig, derfor tilbyr Elkjøp 50 dager Åpent Kjøp.

Dersom du ønsker å benytte Åpent Kjøp og returnere et produkt, er det viktig å sette seg inn i hvordan denne kunderettigheten fungerer. Grunnet smittereduserende tiltak må produktet være uåpnet. Dette fordi vi må kunne desinfisere emballasjen, for så langt som mulig kunne bidra til å redusere bruk og kast, og kunne rabattere og selge videre returnerte produkter.

"Elkjøp 50 dager Åpent kjøp" blir dermed helt verdiløst for meg mtp å få sjekket om jeg liker dette kameraet, slik jeg tolker det.

Nå kan jeg med rette hevde at 14 dager angrerett er noe helt annet, og kunne benyttet meg av det. Men jeg anser at det er en betydelig risiko for at en tilfeldig Elkjøp-medarbeider kommer til å mene at Covid19-tilpasningen må gjelde også for sånn retur. Jeg gidder ikke krangle, og forebygger den forventede krangelen ved å rett og slett la være å kjøpe fra Elkjøp med mindre jeg er sikker på at jeg vil ha varen. Og G90 er jeg rett og slett ikke sikker på - så morgendagens tilbud får passere uten at jeg finner fram kredittkortet 🙁

Lenke til kommentar

Hvis du handler på nett, så har du lovpålagt 14 dagers returrett, som de egentlig ikke kan si noe på. Men er kjedelig hvis elkjøp nekter og blir mye rot og blir en lengere sak ut av et slik kjøp. 

Detter er fra forbrukerradet.no: Forbrukerrettighetene gjelder fortsatt og skal selvsagt respekteres på tross av at vi er i en svært krevende situasjon.

Lenke til kommentar
14 hours ago, a_aa said:

@Okapi Ble det G90 på deg? Har du fått klådd litt på det? 3 timer igjen av tilbudet, og jeg ble plutselig usikker på om kredittkortet trives særlig godt, der det ligger bortgjemt i mørket nede i lommeboka ;) 

Nei, klarte å styre meg, men prakket en på pappa. 😛 Han har brukt en Canon superzoom en stund, men sist han skulle ha noen bilder på veggen mente han min GX80 ga såpass mye bedre bildekvalitet at han har vurdert å oppgradere.

Jeg landet vel egentlig på at værtetting og 20 MP ikke er store nok oppgraderinger til at det var verdt det for meg. Hadde jeg drevet mer med video hadde jeg neppe nølt.

Lenke til kommentar
Okapi skrev (5 timer siden):

Nei, klarte å styre meg, men prakket en på pappa. 😛 Han har brukt en Canon superzoom en stund, men sist han skulle ha noen bilder på veggen mente han min GX80 ga såpass mye bedre bildekvalitet at han har vurdert å oppgradere.

Jeg landet vel egentlig på at værtetting og 20 MP ikke er store nok oppgraderinger til at det var verdt det for meg. Hadde jeg drevet mer med video hadde jeg neppe nølt.

Kan jo også komme en ny fristelse nærmere black friday også.

Lenke til kommentar
Okapi skrev (7 timer siden):

Nei, klarte å styre meg,

Samme her - mulig jeg skal feire viljestyrken med å kjøpe meg en juleølkalender? :D 

Leste noen reviews mot midnatt og der ble "bulky" nevnt som en ulempe i flere av dem, og sammen med resten av usikkerhetene mine ble det utslagsgivende. Jeg tror "krympet-SLR"-formfaktor egentlig er feil for bruken jeg ser for meg, jeg er mer på utkikk etter noe med rammesøker-form, omtrent som din GX80 men med 4 års forbedring på "alt" eller min E-P1 men med 11 års forbedring på "alt" ;) 

Lenke til kommentar

Er litt der jeg er også. Gikk fra en Canon speilrefleks til GX80, og hele poenget var størrelsen. Er litt mer åpen for å supplere med et større kamera også nå, men må jo vurdere behovet og prisen. Kunne nesten vurdert en S5, RP eller Z5 med et par primes for situasjoner der MFT blir for smått, men ærlig talt trenger jeg det ikke nok til å forsvare pengebruken.

Er litt spent på hva Panasonic finner på med GX10. Håper vel egentlig på en GX9 med værtetting, mikrofoninngang og en bedre søker, men hvem vet. Virker dessverre litt som om formfaktoren begynner å bli litt upopulær.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...

Ganske dødt i tråden her... Ligger µ4/3 på sotteseng, mon tro?

Hvis E-P7 er nok strippet ned, kan det tenkes at det blir arvtakeren til min gamle E-P1. Hvis nå ikke GX10 er like rundt hjørnet, for da kan den også være et meget interessant alternativ. Uansett - det ser ut som man er på vei ut av bølgedalen med formatet, og det liker jeg :) 

Lenke til kommentar

Dersom ikke Panasonic snart begynner å lekke sikleverdige detaljer om GX10, kan det se ut som jeg vil gå for Olympus E-P7 ila sommer/høst. Det er litt teit at de fjernet E-P2, 3 og 5s mulighet for å koble på en EVF, men på den annen side har jeg greid meg uten på min gamle E-P1. (Har en HoodLoupe for de sjeldne tilfeller det det skulle bli veldig savnet.) Har uansett ikke lyst på en permanent VF, både fordi det oftest gir en mindre pakkvennlig form når man skal ha med kamera på tur eller i lommen, og fordi jeg har dominant øye på "feil" side.

CameraDecision viser alle generasjoner PEN E-P? på en webside. Fine kameraer, synes jeg!

Ser at Wex har lagt ut for pre-order, og prisen der tilsier at en E-P7 med kit-objektiv blir ca 10 høvdinger her på berget.

Finske Peter Forsgård har sett litt på det:

Nå, hvis det plutselig dukker rykter om en nært forestående værtettet GX10, så kan jeg vel utsette kameraoppgradering en stund til. :)  Når det har gått 12 år, spiller ikke noen måneder fra eller til særlig stor rolle ...

Lenke til kommentar

Var ikke lenge jeg ventet. ;) Fant ut at det hadde vært snasent med et nytt kamera før jeg tar sommerferie sent i juli. Opprettet nettopp en MyOlympus-bruker og skulle handle en PEN E-P7 med pancake zoom-objektiv, et autodeksel for objektivet og et minnekort til så vidt over 10k. 

Før jeg trykket "Betal", kom jeg i siste liten på at jeg burde sjekke ryktet til nettbutikken.

TrustPilot hadde to oppføringer https://uk.trustpilot.com/review/www.olympus-europa.com og https://uk.trustpilot.com/review/www.olympus.co.uk.

50% og 33% av tilbakemeldingene har endt med dårligste karakter. :( 

Så jeg utsetter litt igjen, jeg... Hvis jeg vil ha det kjapt, kan vel et alternativ være å gå innom et par-tre (?) fotobutikker her i Bergen og høre om de kan skaffe meg samme dingser til samme pris innen 3 uker - det kan kanskje gå greit?

Noen her som har erfaring med å kjøpe fra Olympus egen nettbutikk?

Lenke til kommentar

E-P7 er et veldig pent kamera, men føler vel egentlig at det mangler litt. GX9 er kanskje litt eldre, litt større og ikke så stilig, men det er fortsatt veldig kompakt og har en hel del funksjoner som mangler på E-P7. Hjulet på baksiden av min GX80 er helt dødt nå (tenkte å prøve å reklamere på det eller få det fikset, men hvem vet åssen det går), så skulle gjerne kjøpt en erstatter, men etter å ha brukt GM1 en del i sterkt sollys er jeg veldig nølende til å kjøpe noe uten søker.

Det litt frustrerende er at jeg liker Fujis hus veldig godt, men synes f/2-objektivene deres ser ganske fjollete ut, og prisene er også relativt høye. Hadde jeg kunnet bruke mine Olympus 17/45/60/75 på X-E4 hadde jeg kjøpt det på flekken. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Form, størrelse og vekt er viktig for meg, fordi det er avgjørende for om jeg tar bryet med å ta med kameraet. Og så liker jeg å ha nok knapper og hjul til å kunne stille inn uten for mange omveier. Når dette har høy prioritet, må nødvendigvis noen andre ting få lavere prioritet. Plast-chassis er ikke så solid som et metall-chassis, men oftest lettere. En OVF/EVF blir en "utstikker" og kan øke både volum og vekt. Und so weiter. ;) Så jo - GX9 er nok bedre på enn E-P7 på noen områder, men på akkurat de jeg prioriterer høyt, fremstår E-P7 bedre. Og kanskje har E-P1 gitt meg en liten forkjærlighet for Olympus?

Målt mot andre µ4/3-kamera fra samme tid har jo E-P1 akkurat de samme svakhetene som E-P7, i tillegg til at det verken hadde innebygd blits eller hjelpelys for AF-en og uvanlig lavoppløselig LCD. Så E-P7 er grovt sett en E-P1 med moderne bildebrikke og -prosessor, mye bedre AF (kunne ønsket fasedeteksjon, men men), bedre skjerm (med touch!) og fortsatt nok knapper og hjul. For mine preferanser er det ikke så verst :) 

Største savnet er værtetting, og ender jeg med å kjøpe E-P7, så er det kun et værtettet µ4/3-kamera med målsøker-formfaktor som kan få meg til å oppgradere igjen. Pakk innmaten av en E-M1X i en værtettet PEN F Mk II :thumbup: Men prisen ... 

Ellers har jeg også mange objektiver som passer på µ4/3, og selv om mange av dem uten videre kan kategoriseres som "gammelt ræl", så er de en grunn til at jeg ikke har lyst til å bytte system. Her er forresten en skikkelig gammel tråd med objektivene mine, fra den tiden jeg lekte meg mest: https://www.diskusjon.no/topic/1217441-aprilfest-2010-a_aa-glassmenasjeriet/  :D 

Edit: Sendte en en epost til Bergens eldste fotobutikk (Foto-Jørgen) på fredag ettermiddag, med forespørsel om de kunne levere E-P7 snart, og i dag fikk jeg svar etter å purret. De kom dessverre ikke til å ta inn E-P7, og de så for seg at også resten av Olympus-sortimentet også ville utgå hos dem etter hvert. De sa ingenting om årsaker eller vurderinger de hadde gjort. Men det gjør meg skeptisk. Den shop.olympus.eu ser jo ut som en grossist-business et eller annet sted i Europa som selger direkte til kundene uten et nasjonalt/lokalt detaljist-ledd. Dersom de klarer å erstatte den lokale kompetansen og hjelpen på sentralt vis, kunne det kanskje gå? Men med de ganske elendige kunde-tilbakemeldingene de har fått på TrustPilot er jeg meeeget skeptisk. Hvis de faktafattige spekulasjonene mine er korrekte, altså at Olympus etter hvert kan bli meget magert representert lokalt i Norge, så kan det hende jeg må melde overgang til Panasonic? Ser nå ikke for meg et "hastekjøp" før sommerferien. Må se ting an litt bredere.

Endret av a_aa
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...