Gå til innhold

En sau mer verdt enn en ulv?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Foreløpig har det ikke kommet noen ideer fra den siden, bare et evig mas om hvor synd det er på bonden.

Ingen har kunnet forklare hvorfor det er synd på bonden

 

Fordi bonden knytter et bånd til dyrene sine. Vet ikke om du har hatt noe kjæledyr selv, men hva om du fikk 500 kr i hånden å en ny hund hvis noen drepte den gamle hunden din? Hvis ikke en hund, men noe annet som betyr mye for deg. Klarer du ikke å sette deg inn i det, og skjønne det.. så vet ikke jeg.

Haha ja bonden har nokk veldig sterke bånd til de enkelte sauene sine :roll:

Har du sett hvordan men klipper, transporterer, avluser, fjærner flott, osv. sauer? minner ikke mye om kjærlighet til sauene der i gården.

 

Og en hundeeier sender ikke hunden sin til slakteriet for 700 kroner når den har vokst seg til. Sammenlikningen er helt latterlig.

 

Jeg aner ikke hva bøndene gjør i alle andre land, men slik som i Afrika og Romania som dere har nevnt, lever de litt annerledes enn oss.

hm la oss snu argumentet som bøndene har om at "vi kan ikke ha rovdyr i den norske naturen for der skal sauen være" og heller si "vi kan ikke ha sau i norge for det er ikke lønnsommt og det er bare et stort pengesluk for staten"

 

Så da kan vi vel si at: vi har et for lukseriøst levesett i norge til at vi kan drive med sau.

 

Dette handler om man vil simulere et naturlig økosystem så godt som mulig, med alle de ledd i næringskjeden det innebærer, eller om vi bare vil ha de delene som nyttiggjør seg for oss mennesker i materialistisk forstand.

 

 

 

Det vil da vel for faen aldri bli et naturlig økosystem når det går fullt av sau ute villmarka!

 

Hvorfor? Sauer er stokk dumme dyr, du kan bokstavelig talt gå å klappe den uten at den merker deg, i tillegg går den ikke i flokk. Dette gjør den til et unaturlig lett bytte for rovdyr.

 

 

Det samme gjelder sau. og VÆR SÅ SNILL, ikke prøv å selg ideen om sørgende bonder som feller krokodilletårer over sine sauer som er tatt av ulven, når de uansett hadde blitt kjørt rett til slaktern kvelden etter. Det fornærmer intelligensen til alle på forumet her.

 

Prøv du å gå ut på tur i samme området som du har sau. Er det rovdyr der er sjangsen stor for at du før eller siden kommer til å finne et maltraktert, halvdødt sauelik, med tilhørende lam. I rest my case.

Vær snill, finn en sauebonde, si til dem de arrogante argumentene deres om at bønder ønsker at sau skal bli tatt av rovdyr bare for pengene sin skyld.

 

Det tror jeg nok de hadde blitt, og hva så om vi fikk samme system som i Sverige? Hvis det funker er jo det bare bra.

Nettopp, det er politikken som må endres. Var flere som var skeptiske til å gjøre som i Sverige, men det var vel kun for å ikke være enige i at det er for det beste. Setter dog spørsmålstegn med hvorfor Senterpartiet stilte seg negativ til dette forslaget, de er bondepartiet nummer 1 og fryktet vel at de ville gjøre seg upopulære hos velgerne.

 

 

Fordi sjansen er stor for at bøndene selv må ta på seg ansvaret med å sette opp gjerde. Det er snakk om enormt mye arbeid, tro meg.

 

 

 

Jeg er forøvrig ikke bosatt på bondegård, men har hatt sommerjobb på gård (Kveg, ikke sau) de 3 forgående årene.

 

Å nei, må bonden faktisk gjøre noe for å ta vare på sauene sine :eek:

Bøndene i de utsatte områdene får faktisk allerede i dag enorme summer til å bruke til å ta vare på sauene sine og beskytte de mot rovdyr, men siden det ikke er noen krav til hvordan disse pengene brukes så stikker bonden de i egen lomme og gjør ikke en drit for å sikre sauene sine mot rovdyr (han tjener jo penger på når sauene blir tatt av rovdyr).

 

Når de da i ettertid kommer med krokodilletårene sine for de tapte sauene er det helt forkasterlig hyklersk.

 

Her er en litt interessangt artikkel:

Den siste gjeteren

og dokumentaren om han: http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/357306

 

Er det ikke litt rart at bøndene ikke lenger ansetter gjetere til å ta vare på de kjære sauene sine som de er så glad i? hvis vi ser bort fra rovdyrene så ihvertfall for å passe på at sauene ikke går utenfor stup, går seg bort, osv.

Lenke til kommentar

Ta en lokal 16 åring (som sikkert er vokst opp på gård) og lær han det som skal til og gi han penger for å gjete sauene dine (eller evt bruk en av polakkene bonden ellers ville satt i jordbæråkeren eller til å male huset og lær opp han til å bli gjeter). Man trenger ikke å gå på gjeterskole for å bli gjeter

Endret av flesvik
Lenke til kommentar

Det var en som fortalte at det finnes en hunderase som takler 3 angripende ulver på en gang. Og at den kan klare å drepe dem alle 3.

 

Kanskje om en kan lære opp 3 slike hunder fra valp av til å se på sauene sine som venner, så kanskje de kan gjete sauene. Da må jo bonden bare sørge for å mate hundene der oppe på fjellet. Kanskje foringsautomat med litt tilsyn kunne gjøre nytten. Eller alternativt å grave ned noen godbiter i jorden.

 

Må sjekke hvilken hunderase det var snakk om. Tror det var en irsk rase. Vet ikke om dette er helt sant, men det er jo verdt å sjekke ut.

 

EDIT: Det er så mange gode argumenter mot bonden her. Bonden bør lære litt av disse argumentene, og tilpasse seg. Før vi får modigere politikere som orker å sette ned foten. Jeg ville ikke likt å treffe ulv selv, men de er en del av økosystemet, og bør bevares. Så nettopp en dokumentar om ulv i Canada, hvor ulven ble presentert som ett meget intelligent dyr.

 

Det var de uintelligente menneskene som arbeidet i råvareindustrien som var dumme, som laget søppelplass mitt i villdyrenes rike. Søppelplassen tiltrakk seg rovdyr som fluer til en ku-kake. Følgende skjedde, en dum mann tok seg en spasertur litt vekk fra leiren de bodde i. Han ble redd da 2 ulver forfulgte ham, han var en tosk som viste redsel, og løp vekk. Han vekket instinktet, og ulvene angrep og drepte ham. Det er usikkert om det også var en bjørn involvert, som blandet seg inn etter at ulvene hadde drept ham. Det var bjørnespor, og det kunne se ut til at bjørnen hadde slept liket litt.

 

På samme måte vil jeg si at sauebøndene er dumme som slipper matfatet ut til ulvene uten noe videre ettertanke.

Endret av G
Lenke til kommentar

Se filmen hos Youtube

:)

 

Jeg er av den oppfatningen at både sau og ulv bør få leve, og jeg tror Norge bør se på måte blant annet svenskene bruker. Det blir etter mitt syn for dumt at bøndene skal få slippe sauene ute til rovdyrene og etterpå kreve penger for de som blir drept. Det blir enda dummere å si at bøndene er så glade i sauene sine, for om de var det ville de vel forsøkt å passe på de? Ved hjelp av gjeter eller gjerder. Dagbeite på same måten som man gjør med ku kan også være en løsning. Man slipper ikke en hund inn i et hønsehus.

 

(Dette kan være nevnt før, men jeg gidder ikke lese hele tråden:)

Endret av strek
Lenke til kommentar

Se filmen hos Youtube

:)

 

Jeg er av den oppfatningen at både sau og ulv bør få leve, og jeg tror Norge bør se på måte blant annet svenskene bruker. Det blir etter mitt syn for dumt at bøndene skal få slippe sauene ute til rovdyrene og etterpå kreve penger for de som blir drept. Det blir enda dummere å si at bøndene er så glade i sauene sine, for om de var det ville de vel forsøkt å passe på de? Ved hjelp av gjeter eller gjerder. Dagbeite på same måten som man gjør med ku kan også være en løsning. Man slipper ikke en hund inn i et hønsehus.

 

(Dette kan være nevnt før, men jeg gidder ikke lese hele tråden:)

Jeg også vil at både ulv og sau skal fortsette å være her til lands, selv om det i dag er lagt til rette på en vanskelig måte. Bøndene krever da vitterlig ikke penger fra staten, de får rovdyrerstatning, i form av penger, som følge av at sau har blitt drept av rovdyr.

 

Hvorfor har det seg slik at de fleste her tror at bøndene ikke er glade i dyrene sine? Hva er grunnen til at noen fortsatt driver med sau? Ikke de usle kronene de har igjen for arbeidet i alle fall.

 

De fleste sauelag har ansatt en eller flere gjetere som ser etter dyrene mens de er ute på beite om sommeren. Dette er selvsagt ikke nok til at alle sauene til en hver tid skal være trygge. Å ansette folk koster penger, og derfor blir det fort dyrt om mer enn èn gjeter skal ansettes.

Dette med gjerder ser jeg er populært blandt mange her, men jeg tror også her at mange ikke ser for seg hvor omfattende dette er. Hvem skal sette dette i gang? Hvem skal finansiere?

 

De som til syvende og sist bestemmer hvordan bøndene skal drive, er politikerene.

Slutt å skyte pianisten!

Lenke til kommentar
Hvordan er egentlig et ulvesikkert gjerde? Er det slike gjerder som finnes rundt høyspentanlegg? Må man gjerde inn hele gården sin som om den var en konsentrasjonsleir?

 

For å si det sånn, vær sikker på at det vil vise svært godt igjen i norsk natur, og på sikt vil det måtte benyttes over store deler av Norge. Skal ikke engang nevne kostnadene.

 

Har sagt det før, prøver å si det igjen; har alle som er for ulv her tenkt litt langsiktig? Idag forvaltes ulven gjennom jakt, men la det ikke eksistere tvil om at en ulvestamme i Norge vil kunne formere seg svært raskt. Under normalt gode forhold kan en stamme vokse med 30% i året, i Norge har vi unormalt gode vekstvilkår grunnet altfor mye hjortevilt. Tro heller ikke at ulv kan beskattes som alle andre dyr vi driver jakt på, denne jaktformen er ekstremt vanskelig og har vi først fått en stor ulvestamme(som vil få stadig mindre ikke-menneskelig relatert mat å ta av) er det ikke gjort på et blunk å redusere den.

 

Norsk sauehold er trolig det nærmeste man kommer en bærekraftig, økologisk, ren og sunn kjøttproduksjon. Hvorfor gi slipp på det for å innføre en ulv som ikke engang er i nær familie med den ulven vi engang hadde? En ulv fra en ulvestamme som er alt annet enn utrydningstruet, den er faktisk i vekst!

 

Hadde egentlig tenkt å avstå fra videre diskusjon i denne tråden, men her er så mange utsagn fra tilsynelatende uvitende mennesker at jeg klarer ikke la være.

Lenke til kommentar
Hvordan er egentlig et ulvesikkert gjerde? Er det slike gjerder som finnes rundt høyspentanlegg? Må man gjerde inn hele gården sin som om den var en konsentrasjonsleir?

 

-For å si det sånn, vær sikker på at det vil vise svært godt igjen i norsk natur, og på sikt vil det måtte benyttes over store deler av Norge. Skal ikke engang nevne kostnadene.

 

-Under normalt gode forhold kan en stamme vokse med 30% i året, i Norge har vi unormalt gode vekstvilkår grunnet altfor mye hjortevilt.

 

- Norsk sauehold er trolig det nærmeste man kommer en bærekraftig, økologisk, ren og sunn kjøttproduksjon. Hvorfor gi slipp på det for å innføre en ulv som ikke engang er i nær familie med den ulven vi engang hadde? En ulv fra en ulvestamme som er alt annet enn utrydningstruet, den er faktisk i vekst!

 

- At det må settes opp gjerder i store deler av Norge for å verne mot ulv er tull. Ulv lever kun i et "lite" område av Norge. Det vil så klart koste penger, noe staten må betale på samme måte som de betaler mange ti talls millioner av kroner for å erstatte sau som blir drept av rovdyr.

Du skriver det på en måte som at man må klatre over gjerder hver tiende meter, sauegjerder gjør ingen stor skader i naturen. Enkelte gjerdeporter må man likevel regne med selv i nærmest folketomme kommuner.

 

-Kilde på at ulvestammen vil øke med 30% årlig?

 

- Det er ikke snakk om gi slipp på saueholdet i Norge, men å verne sauen mot rovdyr som i andre land i europa.

Om man kunne hindre at 50.000 sau ble drept av rovdyr årlig ville saueholdet blitt enda mer bærekraftig.

Lenke til kommentar
Hva er egentlig den konseptuelle forskjellen på å gjerde inn sauene og å gjerde inn ulvene? Kan vi ikke ha en enorm ulvepark i stedet for hundrevis av mindre saueparker?

Hvis man gjærder inn ulven så må man jo evt. mate den da siden det ikke kommer noen byttedyr inn gjennom gjærdet til den.

Og da blir det jo nesten som en enorm dyrepark istedenfor ville dyr.

 

Dette blir "litt" for dummt.

Endret av flesvik
Lenke til kommentar

Ingen som har sagt at vi trenger å fjerne alle andre dyr fra ulveparken. Vi trenger heller ikke stenge de inne hele året, bare når det er sauer rundt om kring.

 

Hvis vi går ennå lenger er det heller ikke nødvendig å lage et gjerde. Ved hjelp av shock collars kan vi lage en grense som ulven ikke kan passere uten store smerter.

Lenke til kommentar

Uansett om man gjerder inn sauene eller ulvene vil det ha mye å si for terrengets utseende. De ulveområdene som må gjerdes inn vil helt sikkert sammenfalle med nasjonalparker og viltområder, rimeligvis. Må vi virkelig ha et stort elektrisk gjerde rundt hele Dovre, for eksempel? Det vil jo redusere tilgangen for fotturister dramatisk.

 

Vi har hatt det greit uten ulv lenge, denne freden og idyllen er nå i ferd med å ødelegges.

Lenke til kommentar

Ulven i Norge er Russisk.

I Mange generasjoner har forfedrene våre kjempet mot ulven og klart og utrydde den/jage den ut av Norge.

Nå skal vi oldebarn og etterkommere ødelegge det? hvorfor? De eneste som ser og merker at det er ulv i norge er sauebøndene, hvem faen er de som aldrig har kontakt med ulv, og mener den skal være her?!?

 

Alt er Dinsneys skyll. Vår generasjon har et jævla barnslig forhold til alle dyr..

 

 

I blame DISNEY! ;)

Lenke til kommentar
- At det må settes opp gjerder i store deler av Norge for å verne mot ulv er tull. Ulv lever kun i et "lite" område av Norge. Det vil så klart koste penger, noe staten må betale på samme måte som de betaler mange ti talls millioner av kroner for å erstatte sau som blir drept av rovdyr.

Du skriver det på en måte som at man må klatre over gjerder hver tiende meter, sauegjerder gjør ingen stor skader i naturen. Enkelte gjerdeporter må man likevel regne med selv i nærmest folketomme kommuner.

 

-Kilde på at ulvestammen vil øke med 30% årlig?

 

Du leser ikke hva jeg skriver. Idag lever ulven i et "lite" område, tror du virkelig den vil fortsette å gjøre det hvis stammen ekspanderer? Og bare tanken på at noen nordmenn vil gjerde inn hele utmarks-Norge med ulvesikkert gjerde, og ikke sauegjerde som du kaller det, for å innføre en art som verken vi eller arten selv trenger, skremmer meg langt inn i beinmargen.

 

Kilde er wikipedia, finnes i flere artikler om ulv der, men det får du spore opp selv.

Lenke til kommentar

Tar man utgangspunkt i trådstarter sitt spørsmål er det ingen her som har snakket om å la ulven få formere seg fritt, bortsett fra du i nesten hvert innlegg da.

Det er snakk om de få ulvene vi alt har, og om det er riktig å drepe disse for å sikre sauene..

 

At du og andre mener det tydeligvis er opp til bøndene, eller mennesker generellt hva som skal få leve og dø i naturen skremmer meg inn i beinmargen, så der er vi like langt.

Ulven er her alt, det er ikke snakk om noen innføring av ulv..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...