Gå til innhold

Hvem er etnisk norsk/nordmann, rasisme og alt det der..


Anbefalte innlegg

I det siste har jeg sett mye rasisme på nettet, flere høyreekstremistiske holdninger og delte meninger om hva en etnisk nordmann er. Mange føler seg truet av "masseinnvandringen" til Norge, og de fleste har en eller annen forestilling om at Norge alltid har vært et rent germansk land. Etter å ha tenkt meg litt om kan dette umulig stemme. I løpet av mine 12 år på skolen så har jeg nå innsett at mange av mine medelever som jeg deffinerte som etnisk norsk ikke var av nordisk/germansk etnisitet.

 

Man kan også se på forskjellige norske kjendiser. Alle ser at for eksempel Aylar har utenlandsk opprinnelse, men hva med de etniske norske kjendisene som ikke ser nordiske ut? Er ikke de også etnisk Norsk?

 

Jeg tenker da spesielt på kjendiser som Per Ravn Omdal, Egil Drillo Olsen, Petter Stordalen, Jan Thomas, Jens Stoltenberg, Jon Almaas, Pia Tjelta, Jørn/Michael Jamtfall.

 

Kunne sikkert nevnt flere, men uansett er dette etniske nordmenn uten noen form for innvandrerbakgrunn i de seneste generasjonene. Alle disse kan sikkert spore opp utenlandske slektninger, men da må man sikkert gå tilbake til tidligst 1800-tallet eller tidlig 1900-tall.

 

Hvem er etnisk norsk, og når man ser disse menneskene, er det også naturlig å spørre - Kan alle bli nordmenn, samme hvilken "rase" de tilhører?

 

Er alle de nevnete personene nordmenn? Hvem er ikke og hvorfor?

Endret av znicon
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det blir et definisjonsspørsmål. For mange er "nordmann" ensbetydende med "etnisk nordmann", og for andre er "nordmann" en norsk statsborger, uavhengig av bakgrunn. Det kommer ann på hva man er vandt med, og kanskje også vokst opp med?

 

Jeg heller litt mot den første. Jeg har sett eksempler på "nordmenn" som knapt kan telle til tre på norsk, har bodd i norge i 1-2 år og akkurat fått statsborgerskap. Det strider mot min definisjon av "nordmann".

Lenke til kommentar

Kjenner noen derifra som har fire nasjonaliteter blandet inn i seg (Same, svensk, finsk og norsk), og samtidig sprader de rundt som blonde, blåøyde _norske_ nasjonalister. Det er faktisk på linje med at en halvt irak-somalisk nordmann skulle gjort det samme.

 

Jeg har antakelig vis skotsk blod i årene fra ei slekt som het McCrane, som kom hit på slutten av 1700 eller tidlig på 1800-tallet. Er ikke jeg norsk på grunn av det? Jeg tror ikke det er fullt 10 generasjoner siden.

Endret av Astralnoise
Lenke til kommentar

'Nordmann' og 'norsk' er utrykk for tilhørelse til den norske stat.

'Arisk', 'nordisk' og 'norrøn' er utrykk for rasemessig og etnisk tilhørighet.

 

Det finnes mange nordmenn som verken er ariske eller nordiske, og det finnes mange arere som verken er europeiske eller nord-amerikanske.

 

Om man skal begynne å blande statsborgerskap med etnisitet, ender man opp med noen veldig vanskelige definisjonsproblemer.

Lenke til kommentar
Å være etnisk norsk er å ha røtter tilbake i minst 10 generasjoner her i Norge.

 

Edit: Minst

 

Så gøy! Det betyr jo at min oldefar ikke var etnisk norsk. Skulle likt å sett hvordan det gikk med de som hadde turt å fortelle ham det. Bestepappa havner vel litt i faresonen siden han bare 'er her' på 10. generasjon. Pappa klarer seg jo, den slasken, han er 11. generasjon og jeg er 12.

 

Litt kult at broren til min tipp, tipp, tipp oldefar eller noe, som var Hoffmarskalk for kongen, ikke var etnisk norsk :wee:

Lenke til kommentar
Som hovedregel må man være hvit. :)

 

Kjipt at Sogningene ble kalt for "Norges Spanjoler", 1800tallet da, med sin mørke hud, brune øyne og lave vekst. Ser fortsatt sporene etter de. Mange jeg kjenner som er ganske 'unaturlig brune', med brune øyne som fint kan føre slekten sin tilbake et hundreår eller to, her i Sogn.

Lenke til kommentar

De har et statsborgerskap, bruker sin stemme ved valg, snakker norsk, og gjør sin del for at hjulet går rundt.

 

Igjen har vi også "ariske" blonde med blå øyne som sitter på ræven, drikker bayer hele dagen, får trygd, og lurer på når FRP kommer til makten slik at alkoholen blir billigere og slik at alle innvandere blir slengt på dør slik at de ikke tar jobben som ikke vi gidder å gjøre selv :D

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...