Gå til innhold

a_aa

Medlemmer
  • Innlegg

    3 179
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

14 241 profilvisninger

a_aa sine prestasjoner

1,8k

Nettsamfunnsomdømme

  1. Det offentlige har tilgang på mye penger, og når en aktør som har tilgang på mye penger vil kjøpe noe, vil de som selger ønske å øke marginene sine og slå kloa i mer av de pengene. Prisene stiger. Det blir som om Arsenal skulle uttrykke ønske å kjøpe en spiller i norsk 1. divisjon - plutselig stiger prisen på den spilleren, ene og alene på grunn av den mulige kjøperens pengebinge. For offentlige bygg forsøkes denne mekanismen motvirket ved at alt legges ut i anbudskonkurranser i et åpent marked. For mindre og ukompliserte bygg som mange aktører kan bygge, er mitt inntrykk at det funker greit. For store og kompliserte prosjekter er det imidlertid langt færre aktører som har tilstrekkelig kompetanse/kapasitet, og da tror jeg at det er større mulighet for at de 2-3 aktørene som regner på anbudet alle bevilger seg forhøyede marginer og legger inn høye priser for tillegg/endringer, med håp om at den offentlige kjøperens budsjettrammer uansett kan økes. Da må kjøperen sitte på høy kompetanse (både teknisk og merkantilt) for å eventuelt få forhandlet frem gunstigere vilkår, hvis ikke er det bare å betale eller kansellere prosjektet...
  2. De har glemt å gi UDI beskjed om det: https://www.udi.no/ord-og-begreper/prove-i-samfunnskunnskap-statsborgerprove-for-a-fa-norsk-statsborgerskap/
  3. https://no.wikipedia.org/wiki/Det_felles_europeiske_rammeverket_for_språk https://www.udi.no/ord-og-begreper/prove-i-norsk-muntlig-for-a-fa-norsk-statsborgerskap/ Leseferdighet B1: "Jeg kan forstå tekster der språket i stor grad er preget av vanlige, dagligdagse ord og uttrykk eller vanlige ord knyttet til arbeidet mitt. Jeg kan forstå personlige brev med beskrivelser av hendelser, følelser og ønsker." Alternativ leseferdighet A2: "Jeg kan lese svært korte, enkle tekster. Jeg kan finne spesifikke, forutsigbare opplysninger i enkel, dagligdags informasjon som reklame, brosjyrer, menyer og rutetabeller. Jeg kan forstå korte, enkle, personlige brev." Politiske partier som vil formidle skriftlige budskap som er mer komplekst enn ovenstående tillater til norske statsborgere med et annet morsmål, har altså et potensial for å få flere stemmer ved å henvende seg til dem på morsmålet.
  4. Akkurat passe tidspunkt for å åpne en første IPA i sommersolen 😎🍺
  5. En daff bloom tyder på at kaffebønnene har sluppet ut gassen som er innestengt i dem lenge, og at det derfor er en god stund siden de ble brent. Men de kan likevel smake godt, dersom de er holdt unna lys og luft og slik unngått mye oksidering. Da er det lurt å gjøre som du planlegger, endre litt på bryggingen og se om ting blir bra Går det uansett dårlig, kan Aeropress være redningen for å få noe ut av dem. Lag en skikkelig underekstrahert kaffe, som bare tar med seg de første godsmakene fra bønnene, og lar resten være igjen. Det blir lite kaffe av mye bønner, så ikke veldig økonomisk. 1 del grovmalt kaffe til 4 deler vann ved 80°C, rask røring, kort bryggetid, lang utpressingstid - og så tynner man ut den resulterende konsentrerte kaffen til å passe egen smak.
  6. En innvandrer fra en annen verdensdel forteller om hvordan norske myndigheter er naive og kjappe, samt hvor billig og ubesværlig det er å flytte til Norge (/ironi): Såntno må det vel demmes opp for? Eller?
  7. Europeere utgjør 86% av arbeidsinnvandringer og 57% av totale innvandringer, og utgjør størst andel for alle kategorier innvandringsgrunner: (SSB: 08348: Innvandringer, etter statsborgerskap, statistikkvariabel, intervall (år) og innvandringsgrunn)
  8. Det høres fornuftig ut. Men når opphavsmannen bak en ideologi du sier er venstreekstrem, fordi den gir liten økonomisk og personlig frihet, sier at ideologien hans skiller seg fra venstresosialisme nettopp ved å ikke avvise privat eiendomsrett og utvisking av personlighet (mitt forsøk på oversettelse) - så motsier han deg på dine kjernepunkter. Konklusjon: Du tar feil. Nazistene re-privatiserte (ordet oppstod faktisk i 1930-åras Tyskland "Reprivatisierung") en rekke statlige virksomheter, som ble solgt til private eiere. De aller fleste industrieiere i Tyskland stemte på nazistene. Hitler uttrykte at privatkapitalisme ga innovasjon og kostnadsbevissthet til god for det tyske folk. Dette øker ikke Statens makt eller reduserer økonomisk frihet.* Etter dine egne kriterier er da Najonalsosialsime ikke venstreside. Konklusjon: Du tar feil. Påstander. Jeg vil si at du begrunner påstander med påstander. Det er ganske verdiløst, utover at du klargjør hva du har å fare med. Folk som bryter loven. Sørg for lovhåndhevelse. *: I intervjuet jeg linket til for noen poster siden, gjorde Hitler det klart at de ville ekspandere østover og ta over Østersjøen. Tyskland gled inn følgelig inn i krigsøkonomi på slutten av 1930-tallet. Krigsøkonomi er ikke markedsøkonomi, det er planøkonomi - stjerneeksempelet er USA under Andre verdenskrig. USAs regjering var i likhet med Hitler heller ikke venstreekstreme. Til forskjell fra USAs regjering var Hitler faktisk totalitær, og han var høyreekstrem. FrP er ikke høyreekstrem, veldig langt i fra. De er et sosialdemokratisk parti, med smårester av en liberalistisk fortid blandet med høylytt retorikk om en restriktiv innvandringspolitikk (Vigrid liker retorikken). Men i bunn og grunn ganske standard sosialdemokratisk.
  9. Se: https://lovdata.no/dokument/TRAKTAT/traktat/1977-06-08-1/ARTIKKEL_51#ARTIKKEL_51 Punkt 8 i Artikkel 51 sier eksplisitt at "Eventuell overtredelse av disse forbud skal ikke frita partene i konflikten for deres rettslige forpliktelser med hensyn til sivilbefolkningen og sivilpersoner, herunder forpliktelsen til å treffe de nødvendige forholdsregler som fastsatt i Artikkel 57" (Nå skal det sies at Artikkel 57 bruker begrepet "praktisk mulig" om nivå på anstrengelser for å unngå sivile tap, og det åpner faktisk for relativt store sivile tap uten at folkeretten brytes.)
  10. Etter at jeg begynte å bli "seriøs" med kaffe, kjøpte jeg i begynnelsen ulike kaffebønner fra ulike brennerier, med ulik brennegrad og ulik prosessering (dvs våtforedlet/washed, tørrforedlet/natural eller mellomtingen honey). Rett og slett for å kjenne på variasjonen og hva jeg like. Hadde også tre-fire år der jeg abonnerte på kaffe fra Wendelboe, alle hans filterkaffetyper er temmelig lysbrente. Merket at noen kaffer kunne jeg like momentant, men gikk så ganske fort lei av og måtte ha en pause fra (en del tørrforedlede opplever jeg sånn), mens andre bare var gode dag etter dag. I det siste har jeg stort sett kjøpt enten fra et lokalt brenneri (Bergen Kaffebrenneri) eller noe sjeldnere fra to brennerier i Oslo; Fuglen for espresso eller Tim Wendelboe for lysbrent filter. Jeg fryser ned porsjoner på 60-100 gram når jeg kjøper litt større og varierte mengder på nett, det gjør at jeg stadig kan legge inn variasjon og avbrekk fra den daglige kaffen som truer med å bli en kjedelig vane ... For lysbrent filterkaffe går det nå mest i BKB Fjellsmau Etiopia, bønnene endres litt med sesong men de er alltid fra Etiopias høyland, vasket og lysbrent. Vet ikke om det er en ekstra god batch de brenner nå, eller om det er den ganske nye kverna mi som skal ha litt av æren, men jeg har i alle fall satt pris på smaken i kaffekoppen de siste månedene Fra Wendelboe finner jeg ikke de gamle favorittene mine nå; Caballero Geisha er ut av sortimentet, kenyanerne (Karagoto, Warenew, Karinga etc) er ikke der, heller ingen Etiopere. Den mest interessante der for meg nå er Finca Tamana Geisha, den hadde vært artig å sammenlikne med to eller tre geisha-varianter jeg har liggende i fryseren Ellers er det greit å vite at for lysbrent kaffe er det ikke sikkert at nybrent kaffe er best. For mørk kaffe er den smaksmessig på topp en uke halvannen etter brenning, mens en skikkelig lysbrent kan toppe 4-8 uker etter brenning. Her i Bergen finner man Fjellsmau Etiopia på mange standard dagligvarer til lavere pris, og da har de ofte stått i hyllen en stund etter brenning - men er den nyere enn 2 måneder, er den uansett nær sitt optimale. Så da er det bare å ta med seg hjem og lage kaffe på direkten Ellers: For espresso liker jeg kaffen ganske mørkbrent og med lite syre (passer best med melkeskum), og da går det mye i BKB Kenneths Espresso Snop, mens jeg varierer med Fuglen Augusto Borges Espresso (+ noen innfallskjøp) fra fryseren.
  11. Fordel med elektrisk kvern er hurtighet og null anstrengelse. Fordel med manuell kvern er at du ofte kan få bedre knivsett ("burrs") til samme eller lavere pris som en elektrisk kvern. Du vil kjenne hardhet/tetthet av kaffebønnene når du kverner, som gjør at du får en forståelse for hvor ekstraherbar kaffen er - da kan du feks velge en litt lavere temperatur på vannet (for å forebygge bitterhet) hvis bønnene kjennes myke og porøse ut. Du kan kverne kaffe uavhengig av om du har tilgang på elektrisitet. Du unngår motorstøy. Du får litt trening av armmuskler Men trening av armmuskler kan jo også være kjedelig om det blir mye av det, og det tar lang tid ... Så dersom man skal lage kaffe til mange og gjøre det ofte, kan det peke mot en elektrisk kvern. Espresso er spesielt, siden det å kverne kaffe såpass finmalt tar ekstra tid og man kverner gjerne for kun en kopp i slengen. Jeg håndkverner for å lage espresso til meg selv, men om jeg jevnlig skulle servert espresso til flere andre ser jeg for meg at jeg ville hatt en elektrisk kvern - mest på grunn av koppene kunne bli ferdige med kortere tid i mellom. Hvis man lager kaffe stort sett bare til seg selv, mener jeg håndkverningens fordeler halt klart er større enn ulempene.
  12. @backtoback Stort sett lager jeg kaffe hjemme de dagene jeg ikke er på jobb, hvilket tilsier at bruken ikke er veldig høy. Jeg rengjør de to kvernene jeg bruker mest ca 1 gang pr måned. Kun "mekanisk" rengjøring - demontering, blåsing ("rocket blower" opprinnelig kjøpt for kamerautstyr), børsting og om nødvendig en sjelden gang tannpirker elns for fjerne støv-/oljeansamlinger i rillene. Null tabletter el. Et generelt tips: Hvis du bekymrer deg for problemer på forhånd, bekymrer du deg oftest én gang for mye Enten dukker ikke problemet opp i det hele tatt, eller det dukker opp og du kan bekymre deg en gang til. Det mest effektive og minst bekymrende er å være komfortabel med hvor du kan finne løsningen dersom problemet skulle dukke opp. Jeg mistenker at denne tråden i så tilfelle kan være et greit startpunkt
  13. De to svarene ovenfor har tolket "maskin" i spørsmålet ulikt, tror jeg: "maskin" er en kvern med elektrisk motor "maskin" er en helautomatisk kaffemaskin (bean-to-cup) @Ryuuou: Hvis du klargjør hva du legger i "maskin" i spørsmålet ditt, tipper jeg du får mer treffsikre svar. Kan også være lurt å si noe om til hvor mange personer du normalt vil lage kaffe til, og hvilke(n) typer kaffe du vanligvis lager (filterkaffe, espresso, kokekaffe, presskanne, aeropress etc).
  14. @backtoback Wilfa har så vidt jeg skjønner godt rykte for å stå bak garantiene sine. Det betyr at dersom den slutter å funke før 5 år er gått (uten at du har mishandlet den på noe vis), så vil du sannsynligvis få en ny i erstatning.
×
×
  • Opprett ny...