Jump to content

Den åttende profet

Medlemmer
 • Content Count

  618
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1034 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Ikke oppgitt

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg snakker selvfølgelig om NO2, som er mest problematisk. Og vi har hele tiden fått høre at overføringskapasiteten mellom nord og sør er utilstrekkelig, det er jo hele grunnen til at nordlendinger får strømmen hivd etter seg mens prisene er astronomiske i sør. Og fargekodingen gjøres PER REGION, derfor er det relevant å påpeke hvorfor en region med svært lav fyllingsgrad er GUL og ikke GRØNN. Fyllingsgraden i NO2 er veldig lav for årstiden og burde vel heller vært knallrød, og særlig siden det er fra NO2 det meste av vanneksporten foregår.
 2. Det forklares med at strømbransjen hadde en krystallkule der de så at Putin skulle kutte gassen i juni det neste året, gass som står for 23 % av strømforsyningen i EU, mens de resterende 77 prosentene hører vi ingenting om Det er bare Putins og gassens skyld og har ingenting å gjøre med at EU-land har lagt ned atomkraft og annen pålitelig kraft og at Norge økte eksportkapasiteten kraftig til et Europa som hadde rasert strømproduksjonen sin.
 3. Vi kryper gradvis nærmere sannheten, men det er fortsatt et stykke igjen. Om et års tid har kanskje alle innsett og innrømt svindelen.
 4. Stemmer, akkurat nå går det netto 2800 mw fra NO2 til utlandet (eksport fra NO2 minus import fra NO1 og NO5). Vi må jo sende det lille vi har av vann til stakkars Tyskland og England som frivillig har lagt ned atomkraften sin og skriker etter kraft nå. Det er så klart vår jobb å betale for den idiotiske kraftpolitikken deres.
 5. Kildene jeg linket, viser at Russland eksporterte som forventet til EU i 2021 (ingen reduksjon) og jeg registrerer at du ikke har belegg for din påstand om at leveransene ble redusert i 2021. Det hjelper ikke å linke til "meninger" om helt andre ting som ikke har med den påstanden å gjøre. Jeg skal utdype hvorfor dette er viktig. Det har vært en populær påstand på "energimarkedet fungerer brillefint"-siden at Russland reduserte gassleveransene i fjor, for å bruke det som en grunn til at strømprisene i Norge gikk opp allerede i fjor høst. Beleilig, for da hadde ikke prisoppgangen noe å gjøre med utenlandseksport. "Strømprisene er Putins skyld!" Men Russland reduserte ikke leveransene i fjor, og oppgangen i strømprisen har andre årsaker. Den nye kabelen til Tyskland ble åpnet i mai i fjor og til England i juni i fjor. Kort tid etter skjøt strømprisene i været, samtidig som Russland fortsatte å levere gass som normalt. Konklusjonen på dette er åpenbar!
 6. Kan du gi noen dokumentasjon på hvilke land som fikk gassleveransene fra Russland redusert i 2021? Det var ikke Tyskland, for der ble leveransene strupet først i juni 2022. Det må være land som har lite å si for norsk krafteksport. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Extra-EU_imports_of_natural_gas,_2017_-_2021.png https://www.spiegel.de/international/germany/live-dashboard-real-time-statistics-on-germany-s-gas-supplies-a-8c021b20-d3d7-416b-a89e-5d91bdb0849f
 7. "Mann i Nord-Norge som får strømmen hivd etter seg, synes strømmarkedet fungerer aldeles utmerket" Stinker vel litt av at Simen1 sannsynligvis profiterer på syke strømpriser, kanskje en slags strømtrader som tjener på å utnytte situasjonen. Eller så er han bare et gedigent troll.
 8. La oss spare, så blir det mer kraft til overs til eksport. Og i mellomtiden eksporterer NO2 1200 mw netto akkurat nå, samtidig som fyllingsgraden har gått ned enda litt til. Bare jeg som føler jeg lever i en Kafka-roman for tiden?
 9. I 2018 var det ekstremt tørr sommer, avlinger sviktet og bestander ble slaktet ned, og det var "strømsjokk" med en pris på utrolige 42,5 øre, folk fikk skikkelig bakoversveis må du tro. Hakeslepp deluxe! Men, magasinfyllingen i 2022 er over 5% (prosentpoeng for de pirkete) høyere enn i 2018 på samme tid på året, delvis i feil ende av landet riktignok, men samtidig er det lavt i NO2 delvis på grunn av uhemmet tapping til eksport, en eksport som fortsatt pågår og NO2 sender for øyeblikket ut 777 mw mer enn det som kommer inn – i en tid med lav fyllingsgrad og "lite tilsig", utrolig nok. https://e24.no/olje-og-energi/i/L0r5jx/tross-dyreste-stroem-paa-aatte-aar-i-2018-norge-har-europas-laveste-stroempriser Bare NO2 sliter virkelig i dag, men fyllingen der var bare 45 % i 1996 med apokalyptiske 57 % i landet totalt (mot 68% nå) og strømprisene hoppet til astronomiske 39 øre, folk kunne knapt tro sine egne øyne da de åpnet konvolutten med strømregningen, de må ha trodd det var en trykkleif hos elverket, og enkelte strente nok sporenstreks til kontoret deres for å utbe seg en forklaring. Det var en lignende situasjon som nå med mye vann i nord og midt og lite ellers. Så hvorfor brukes nå "høye gasspriser" og "krig" som forklaring på at prisene på norsk vannkraft har gått over alle støvleskaft i 2022, som om det er selvfølge at de tingene henger naturlig sammen? Det finnes et veldig åpenbart svar på det spørsmålet! Greier du å gjette det? Jeg gir deg et stjerneklistremerke i gull hvis du greier det! "Har du sett at prisene på torskerogn har gått kraftig opp i det siste, Preben?" "Ja, men det er jo fordi det er streik i gruvene i Australia så det er vanskelig å få tak i rosa diamanter, min gode venn" "Det forklarer jo saken, det burde jeg virkelig tenkt på selv 🤦‍♂️"
 10. Riktig, og det er en ny kronikk i NRK også som berører det https://www.nrk.no/ytring/noen-har-stjalet-farsarven-var-1.16069360 All prat om "tilsig" og "fyllingsgrad" er enten uvitenhet eller et forsøk på å tåkelegge det faktum at så lenge kraftselskaper har mulighet til å selge til utlandet for 4 kroner/kwt, er det ikke snakk om at vi får det noe billigere! Maks profitt er det som gjelder, og strømmen går til høystbydende, uavhengig av situasjonen i Norge. Imens har svenskene vært smartere og "kapasiteten (på overføring av strøm til Norge) har blitt strupet med opptil 83 %", og dermed unngår svenskene utjevning av strømprisene (det vil si høyere priser i Sverige) https://www.nettavisen.no/okonomi/norge-og-sverige-i-full-strom-krangel-na-begrenser-statnett-kapasiteten-til-sverige/s/12-95-3424209325 Derfor kan vi ikke kjøpe billig strøm fra Sverige, rett og slett fordi svenskene har sabotert den muligheten, og så er de frekke nok til å advare oss mot redusert eksport.
 11. I fjor var underskuddet 2,4 mrd, ikke nødvendigvis det samme i år, og nå kan problemet være strømprisen.
×
×
 • Create New...