Jump to content

-sebastian-

Medlemmer
 • Content Count

  1355
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

361 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Ikke oppgitt

Recent Profile Visitors

17907 profile views
 1. "d/dx" betyr generelt "derivere med hensyn på x", mens "du/dx" betyr at spesifikt u blir derivert med hensyn på x. Dette "med hensyn på" er kanskje vanskelig å skjønne i starten. Litt av grunnen til det, slik jeg ser det, er at funksjonene du har vært ute for kun har hatt én variabel (x), og at det aldri er noe tvil om hvilken du skal derivere med hensyn til (x). Et praktisk eksempel for å illustrere derivasjon på forskjellige variabler. La oss si du løper en tur, og logger farten med en pulsklokke. Etterpå laster du opp dette på Strava, hvor du får opp en graf som viser farten din mot tid. Dersom du lager et best-fit polynom til fartsgrafen og deriverer denne med hensyn på tid (t), vil du få en ny funksjon som viser akselerasjonen din underveis i turen. Altså hvordan farten endret seg med tid. Derimot - om du deriverer farten med hensyn på posisjon (x), vil du få en graf som viser hvordan farten din endret seg ut fra hvor langt du hadde løpt. Kanskje var det en bratt bakke etter 2000m hvor farten gikk ned.
 2. Slik jeg ser det: Når du står med ligningen 1/(x+2)^2 = 4 trenger du hverken kvadratsetning eller abc-formel. Her ville jeg som vist over bare byttet plass på nevneren og fire, og så ta kvadratrot på begge sider. Roten av 1/4 kan du uten hjelpemiddel se er 1/2, men ikke glem det også kan være -1/2. Stort sett alltid når du skal løse for x^2 er det to forskjellige, men symmetriske, løsninger.
 3. Bra jobba! Mye godt arbeid her. Generelt god føring, men regner med du i linje 4 mener at du vil gange begge sider med (x^2 + 4x + 4)? Samtidig vil jeg anbefale ikke å gange ut paranteser på automatikk, i dette tilfellet sparer det deg å bruke annengradsformelen overhodet. Litt usikker om jeg skjønner helt hva du mener på slutten, men tangentene vi regner på her har 4 i stigninstall; y = 4x betyr for hver gang x øker så vil y øke med 4. Derimot kan du si for hver y du øker trengs bare 0.25 økning i x.
 4. (I den grønne skriften øverst mener jeg (u/v)', selvsagt, ikke (uv)'. På tide med leggetid) Bare spør i vei om noe er uklart!
 5. Jeg fikk "1 over en annengradsligning" når jeg deriverer. Kanskje du mistet en minus når du løste opp parantes i telleren? Etter du har derivert er poenget at du vet verdien til den deriverte, 4, fordi tangenten skulle være parallell med 4x. Da kan du sette opp en ligning som sier f'(x)=4. Løser du denne ligningen for x ved å bruke uttrykket du fant når du deriverte, finner du ut nettopp for hvilken x dette skjer. Faktisk er det 2 steder, i og med at den deriverte ble en andregradsligning som du selv sa. Det eneste du mangler nå er selve funksjonsverdien, y. Denne får du ved å putte inn x-verdien i den opprinnelige funksjonen. Når du har funnet y kan du sette opp ligning for tangent, og løse for b. Dette kan du gjøre to ganger, en for hver x-verdi du fant.
 6. Hva betyr det at linjene er parallelle? Kan vi vite noe spesielt om stignigstallet til to linjer som er parallelle?
 7. Enig i dette. Jeg bruker fremdeles Corsair HX 1000W som jeg kjøpte for 10 år siden. Den har vært i tilnærmet daglig bruk, og går fortsatt som en klokke. Er litt begrenset på plass i kabinettet mitt - Corsair Air 240, med radiator i front. Hvilke kort er egentlig aktuelle om vi setter absolutt grense på 29.5cm? Ser ut til at jeg kan glemme samtlige modeller med tre vifter. Synd med EVGA sine kort denne gang, har vært fornøyd med mitt 1080 Ti SC.
 8. Hadde egentlig tenkt å bytte til 10900k nå, og Ampere når den tid kommer. Men ut ifra resultatene virker det ikke som prosessoren henger så langt etter? Ser ut til å være på høyde med 3900x basert på resultatet til Xphylion.
 9. Plutselig hadde det gått noen år, men godt at ikke alt forandrer seg med tiden. Føler det samme for den nå som det jeg bare kunne se for meg den gang!
 10. Her har du svaret ditt. Viss deltaP er konstant og tiden som du sier større, hva skjer da med kraften?
 11. Finn to tilsvarende plasser på grafen, og så trekker du den laveste x-verdien fra den største. Her ville jeg valgt 2Pi og Pi, og fått da at perioden er Pi.
 12. Godt mulig pensum er oppdatert siden min tid, men vi lærte iallfall ingenting om komplekse tall før universitetet.
 13. Tipper Matte 3, eventuelt Lineær Algebra. Om det ikke er IB på videregående!
 14. I kulens toppunkt vil farten i y-retning være lik null. Den vil fremdeles ha fart bortover i x-retning, og ettersom vi ikke har luftmotstand, vil denne være lik som i utgangspunktet. Farten i x-retning (og total fart i toppunktet) finner du ved å dekomponere startfarten. Hint: Cosinus
×
×
 • Create New...