Gå til innhold

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 25. mai 2022 i alle områder

  1. Jeg skal innrømme at økonomi definitivt ikke er et av mine interessefelt. Men i en verden hvor alt blir stadig dyrere i rekordfart er det noen ting jeg lurer på. * Prisene på alt øker for tiden. Folk flest får dårligere råd og større utgifter. Mange vil ikke klare å håndtere dette pga. høye lån og priser som øker mer enn lønningene. De som allerede er presset vil slite godt. Samtidig varsler sentralbanken at de skal øke renten mange ganger i løpet av de kommende årene. Dette vil jo ramme nevnte gruppe ekstra hardt. Når prisene går opp og ødelegger kjøpekraften, burde vel renten settes ned, eller? * Og så sies det at norsk økonomi går så det suser. Men om det var tilfelle, burde vel folk flest fått mer kjøpekraft, ikke mindre? I mine øyne er det noen store motsigelser her. Er det noen som kan forklare, til en uten peiling på økonomi, hvorfor man bevisst går inn for å gjøre ting dyrere og gjøre folks kjøpekraft dårligere, og samtidig påstår at økonomien går bedre enn på lenge?
    2 poeng
  2. Bybanen i Bergen, Fonebubanen m.m har jo helt hinsides utbygging og driftskostnader. De er også svært sårbare ved feil. Hvorfor kan ikke heller "buss" benyttes? Med det mener jeg at det bygges traseer, men i stedet for å legge skinner, legges det asfalt. På deler av strekningene kan også eksisterende veier brukes (typisk veier hvor kø aldri oppstår). Med buss menes ikke nødvendigvis dagens vanlige busser (dog fungerer jo det også), men elektriske kjøretøy med hjul, som er designet spesielt for denne oppgaven. På sikt naturligvis uten sjåfør. Noe slikt, gjerne i større versjon: Fordelene er jo åpenbare: Kostnadsmessig: Byggekostnadene er vesentlig lavere, siden det ikke er like kritisk å unngå stigninger og svinger på traseene. Og som nevnt kan eksisterende infrastruktur brukes på deler av strekningene. Og selvfølgelig ingen skinner og strømmaster. Driftskostnadene er ekstremt mye lavere. Innkjøpskost per vogn er en brøkdel. Drift: Ved teknisk problem med en buss, kan andre busser enkelt bare kjøre forbi. Bedre muligheter for ekspressavganger, busser som kun kjører innom enkelte stopp. Det er veldig raskt og enkelt å sette inn flere busser ved behov på spesielt travle dager. Siden busser er så billige, kan det kjøres mange slik at ventetiden mellom hver avgang blir ekstremt kort.
    1 poeng
  3. På enkelte områder er kontantene på vei tilbake: https://www.nettavisen.no/okonomi/advarer-mot-ny-betalingstrend-feil-vei-a-ga/s/12-95-3424276690 Ikke så merkelig når tilliten til IT-sikkerhet og IT-brukervennlighet er dalende. Nyhetene forteller daglig om hacking, tyveri av personopplysninger, svindel, phishing osv Ikke uventet er mange økonomer negative til denne stille protesten fra vanlige folk. Digitale løsninger er jo så billige og effektive. De burde heller kritisere en useriøs IT-bransje og myndigheter som tilsynelatende er maktesløse mot kjeltringene…..
    1 poeng
×
×
  • Opprett ny...