Gå til innhold

Den Store Aksjetråden


Anbefalte innlegg

Yepp. Dessuten ser alt så enkelt ut når man ser på chartet i ettertid. Finne det som ville vært det tidspunktet for salg og kjøp er jo så enkelt.

 

festen: Hvordan tror du cracket i t-bonds vil utarte seg de neste ukene? Tør du tippe på når resten av markedet starter å reagere?

Endret av Flexo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Det har alt startet. Fortsetter dumpingen av statsobligasjoner kommer børsen til å fortsette å storme oppover.

Hvor er det du følger med på utviklingen angående statsobligasjoner?

 

Når det gjelder han som vurderer daytrading, så vil jeg på det sterkeste fraråde det. Amatørene får rundjuling, spesielt fordi de følger magefølelsen. Følelser er den verste fienden man har på børsen, logikken er den beste vennen. Men man må forstå logikken! For en amatør er denne logikken fort ukjendt. Da kjøper man ofte på topp og selger på bunn. Gang på gang på gang. Man kaster seg f.eks på et rally i en aksje. Da kan du banne på at de flinkeste er inne før rallyet, amatørene kjøper på topp. Selv "løper jeg aldri etter" en aksje. Daytrading er en risikosport, å kan bli en meget dyr en. Både når det gjelder penger, bruk av tid, knekk i psyken, våkne netter...

 

Så kan jeg jo opplyse at det historisk sett er longerne som gjør det best. Det gjelder å finne en aksje man har troen på, å holde seg til denne aksjen. Det er veldig viktig å være kald, ha evnen til å ikke bry seg for mye om kursen går ned en del etter kjøp. Dette er også en grunn til at det er lurt til å være langsiktig.

 

Skal man være en trader, mener jeg man må ha to ting på plass:

1. Man må kunne et minimum om børsbevegelser. Man må forstå "logikken" på børsen. Hvor mer, hvor bedre. For det er utrolig mange feller man kan gå i! Bare en enkel feil kan koste deg dyrt. (Stole på meglere, løpe etter en aksje, styres av følelser, være for grådig...) Men vær obs på at feil som "være for grådig", "gå inn med lånte penger", "styres av følelser" mm - er tabber som gjøres av godt erfarne investorer. Vi er veldig heldige som har opplevd denne krisen i et nybegynnerstadie! Jeg startet på børsen i slutten av sommeren. Jeg har oppnådd stor kunnskap gjennom denne krisen som man ellers ikke kan få. Er nok mange som begynte for 2-3 år siden, som har gått inn med mer penger enn de burde grunnet den eksplosive veksten.

2. Man må være kjølig/kald/rolig. Dette er en kunst! Men faktisk en kunst jeg har lært meg pga krisen. Man må kunne gi faen i papirtap. Men dette gjelder mer enn kun den tiden du bruker på børsen! Er du ikke kjølig, så kan du få livet ditt mer eller mindre ødelagt. Du kan fort tenke på børsen hele dagen, få ikke sove om natta grunnet tap, være for ekstatisk grunnet god avkastning, kaste seg på midt i et rally...

 

Oppfyller du disse to, så kan du trade i mine øyner. Men jeg anbefaler ingen trading uansett. Trading kan fort sammenlignes med pokerspilling eller muligens også odds-tipping. Selv om det gjelder i mindre grad på børsen for logiske folk med nødvendig erfaring - så må du ha hellet på din side.

Lenke til kommentar

Nordea har en elendig programvare du kan se på statsobligasjoner for alle land, du for tilgang på denne programvaren om du har en konto for derivathandel ,da må du stille en sikkerhet på 100000 og oppover og kan handle for 30 ganger dette. Det finnes andre muligheter også.

 

Her er 10 og 30 års amerikanske. Det er de amerikanske som betyr noe. http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5ETYX#...ource=undefined

 

Det som har hatt en mest positiv utvikling når statsobligasjoner har svekket seg de siste 2 årene er selskaper som driver med gjødsel. Er du long yara er du short statsobligasjoner.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Ellers kan jeg komme med noen "egensnekkrede" tips på aksjemarkedet:

- Pessimismen er din venn, optimismen din fiende. På mitt halve år på børsen nå, så er dette antakelig det beste jeg har lært. Dette er kremen av "logikk" på børsen. Så burde man bygge sin strategi rundt dette. Det har blitt sagt på mange ulike måter, men jeg koker det selv ned til den setningen jeg har kommet med. Warren Buffet er jo kjent for sitatet "vær grådig når andre frykter". Det er det samme som jeg sier her. Men det er vel så relevant motsatt! Frykt når andre er grådige! Her kan det skrives mye, men jeg syns alle burde tenke mer igjennom dette. Hvorfor er dette en god regel? Meget forenklet vil jeg si det slik: Når folk er pessimistiske, så eier de heller ikke aksjer. Du kjøper og holder jo aksjer du har tro på! Hvor større pessimismen er, hvor flere har "solgt seg ut". Med meget stor pessimisme, kan det jo kun gå en vei - opp. Men husk at dette gjelder motsatt også! Dette er vel så vanskelig. For det er fanken ikke lett! Da børsen stod over 500, var optimismen enorm. Men når folk da var "ferdigkjøpt", så var det jo riktig tid å selge. Jeg minner dere på at dette er en forenklet fremstilling! Men forstå logikken, så vil du merke hvor enkelt det er å tråkke feil.

 

- Kjøp på rød, selg på blå: Henger isammen med det jeg skrev ovenfor. Dette er jo spesielt en gullregel for traderne. Men igjen - enkel å forstå, vanskelig å mestre. ALLE blir grepet av stemningen på børsen, men kun de flinkeste og kaldeste klarer å holde unna følelsen å bruke logikken. De flinkeste var de som hamstret aksjer når børsen var nedi 180. Da alle fryktet som mest, solgte i panikk, forventet nedgang til 100-150. Jeg timet det feil, selv om det selvsagt er nærmest umulig å treffe bunnen. Da børsen gikk ned fra 270 og omsider bunnet ved 180, var da jeg slo til. Da følte jeg pessimismen var på topp. Da børsen var på 223-220, gikk jeg inn. Hadde jeg bare ventet noen dager, kunne jeg fått en mye bedre inngang (Gikk jo uhyre fort ned til 180). Uheldig sånn sett, men jeg tenkte riktig. Da jeg gikk inn, var faktisk "alt" negativt i mine øyner. Det ironiske er jo at jeg hadde tippet børsen til å bunne på 180. Men da børsen dippet ned dit, må jeg si at jeg tviler på at jeg hadde timet eller turt å gå inn. Det hadde fort endt med at jeg ikke hadde gått inn overhode. Selv om jeg tok papirtapet med knusende ro. Håper bare jeg kan forholde meg i ro når jeg nå går i solid pluss.

 

- Hvorfor skal akkurat JEG lykkes?: Det store filosofiske spørsmålet! Dette må man ha et svar på, men de aller fleste har aldri tenkt over spørsmålet engang. Spør deg selv alltid dette spørsmålet. Men bygg fint videre på det. "De aller fleste amatører gjør det ok eller dårlig, men sjeldent godt - hvorfor skal dette være annerledes i mitt tilfelle?" En klok kompis, som aldri har vært på børs, spurte meg spørsmålet om hvorfor nettopp JEG skulle lykkes. Jeg har tenkt mye på det, tatt det innover meg, lagt mine strategier rundt det, å bruker det som en grunnregel. For å gjøre det bedre enn "Ola Nordmann", må du tenke annerledes enn Ola.

 

- Ha en game-plan, tenk igjennom ting. Sier seg mye selv. Men ting kan gå fort, å det er viktig å operere med kursmål, planer og strategier. Hva skal jeg gjøre hvis kursen går ned? Hva skal jeg gjøre hvis kursen går opp? Tenk worst case, men tenk også best case. Slik unngår du bl.a. å gjøre ting i panikk.

 

- Ikke vært for grådig. Igjen, sier seg selv. Men usigelig vanskelig. Man kan fort gå glipp av solide oppganger om man er for "feig". Men husk at å "gå glipp av penger" ikke er å tape penger.

 

- Vær obs på meglerne. Hvem følger meglernes tips? Jo, Ola Nordmann! Å hvordan går det med avkastningen til Ola? Jo, det vet du svaret på. Så her er det bare å legge isammen 1 + 1. Det er faktisk ikke verre enn det. Å husk at meglerne er selgere, de er ikke nøytrale tipsere.

 

- Ikke undervurder hvor langsiktig børsen faktisk er! Kan være 3 måneder i forveien, men også 6 måneder. Igjen, snakk om børsens "logikk". En nybegynner vil alltid undervurdere langsiktigheten og kunnskapen børsen faktisk har. Derfor vil bl.a. en nybegynner klø seg hull i hodet når et selskap legger frem knall resultater og kursen faktisk går ned. Her har markedet fort sett for seg "ikke fullt så gode tider" de neste to kvartallsrapportene. For en nybegynner er dette fort uforståelig. Igjen er dette ett poeng hvor "farlig" børsen kan være.

 

- Hvorfor ikke satse litt penger på et stort prospekt? Sett av en slump med penger, kan være akkurat så liten som du selv ønsker. Sett penger på en aksje som virkelig har fått juling, eller som du ser på som ekstremt undervurdert. Dette er mye bedre enn å spille på oddsen eller tipping. Så velger man selv potten man vil inn med. Så må man selv se hvor "modig" man er. Mitt tips er uansett å sitte long og rolig på aksjen, selv om den skulle få mer juling. Om 1-2 år til kan situasjonen være en HELT annen for et slikt selskap.

Endret av Lansky
Lenke til kommentar
Nordea har en elendig programvare du kan se på statsobligasjoner for alle land, du for tilgang på denne programvaren om du har en konto for derivathandel ,da må du stille en sikkerhet på 100000 og oppover og kan handle for 30 ganger dette. Det finnes andre muligheter også.

 

Her er 10 og 30 års amerikanske. Det er de amerikanske som betyr noe. http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5ETYX#...ource=undefined

 

Det som har hatt en mest positiv utvikling når statsobligasjoner har svekket seg de siste 2 årene er selskaper som driver med gjødsel. Er du long yara er du short statsobligasjoner.

Ok, takker.

 

Må bare avslutte søndagen med å si at det er for jævlig at vi i Norge skal tjene såpass mye på urolighetene i verden nå. Spesielt Irans oppfordring til oljeboikott mot Israels støttespillere kan bli megabull for oljen. Som at ikke Russland/Ukraina er nok fra før. Det skal ikke være lett!

 

Oljen vil bli usigelig spennende å følge fremover. Jeg vil tippe det er oljeprisen som blir den største thrilleren ihvertfall det første halvåret av 2009. Her kan vi få et massivt inntog av utenlandske investorer igjen. Jeg er virkelig glad jeg er inne, men kan fort selge meg ut om det går "for fort" oppover. Går vi rett opp til 300, kan det bli fristende å selge.

Lenke til kommentar

Enda en ting med grafen over. Ser du på "long gilt"

 

http://www.investmenttools.com/futures/int...g_gilt_bond.htm

 

Jeg tror de viser virkeligheten bedre fordi det er et marked som er mindre manipulert av asiatiske sentralbanker og panikk nå i det siste.

 

Da tror jeg du ser en trend, som er ganske stygg, og at den styrken de har hatt nå er midlertidig styrke i noe som har vært en dårlig trend lenge. Når disse veldig brå oppgangene i statsobligasjoner går tilbake dit de kom fra, er yara tilbake på 3-400 igjen, og Oslo Børs er da langt over 300.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Da ligger jeg i minus gitt. :(

 

Skal virkelig rallyet være over allerede? Kjøpte litt flere okser for 27,80 i dag, men tabben var at jeg kjøpte litt i går også, og nå ligger snittet på 30,50. Har slett ikke mistet troen ennå, men kommer nok til å selge om børsen går til 280 - 300.

 

Edit: Her går det fort i svingene! Plutselig var OSE i pluss. :D

Endret av Splitter
Lenke til kommentar
Gjest member-101642

Min portefølje er også noe i minus. Det bekymrer meg ikke, siden jeg allerede har hentet litt gevinst i år. Fremover blir jeg sittende på gjerdet, eventuelt kjøper mere. Børsen skal opp til slutt uansett.

Lenke til kommentar
Snart må vel problemene i USA slå ut, og trekke hele verden med seg. Sett for mye av jim rogers, ron paul og peter schiff, men jeg synest de har noen gode poeng.

 

Så kanskje 09 blir er blodrødt år det også.

 

Hvorfor skal USA trekke verden ned? Greit nok, USA er et fullverdig u-land i 2012, men verden er i realiteten ikke avhengig av USA for å overleve. I dag kanskje, er f.eks. den økonomiske veksten i Asia et resultat av at de eksporterer varer til USA som de "kjøper", og når USA går under vil alle tro at verden vil gå under pga mangel av behov for varer. I realiteten derimot har ikke USA en jævla krone, de produserer ingenting, alt de gjør er å låne penger for å importere forbruksvarer fra Asia, Sør-Amerika og Europa, og i tillegg låner de nå enda mer penger for å kutte ned lånene til de firmaene som ikke klarer å leve på egenhånd. Det de istedet burde gjøre er jo bare å la firmaene gå konkurs, også kan de bli kjøpt opp av andre firmaer som faktisk vet hvordan man lager biler og andre varer.

 

Så sånn vil det da skje: USA går under -> verden er i "krise" fordi vi ikke har noen til å kjøpe varene våre, og alle børsene vil rase -> resten av verden skjønner at man ikke trenger en nasjon som er 100% forbruk og lån for å kunne overleve, de kan heller begynne å forbruke sine egne varer -> verdens børser øker igjen, imens USA blir et u-land med inflasjon på linje med zimbabwe.

 

Peter Schiff har aldri sagt at USA vil trekke verden ned med seg, han setter jo pengene sine primært i australske og andre utenlandske aksjer (hovedsakelig gull- og sølvminer).

 

edit: den dagen verden innser hvor jævlig situasjonen til USA er i er den dagen jeg laster opp i bull-fond

Endret av Gebby
Lenke til kommentar
USA er fortsatt verdens tredje største eksportør og verdens største matvareeksportør.

 

USA er ikke alfa omega, men de er fortsatt viktige. Hvordan finanskrisen som startet i USA har dratt med seg så og si hele verden i dragsuget sier det meste.

 

Vel, klart de eksporterer noe men sett i forhold til alt de importerer har de jo ingenting å stille opp med. Jeg synes heller det gigantiske lånet USA totalt sitter med sier det meste.

 

USA tenker "hmmm, vi har et gigantisk lån vi ikke kan betale tilbake, la oss ta opp mer lån og bruke det på oss selv!". Hadde de enda brukt alle de nye gigantlånene og redningspakkene til å bygge fabrikker kunne de gjort noe for å øke eksporten, istedet bruker de dem på å bygge broer og veier som de ikke kan eksportere.

 

Og vi har jo enda ikke sett halve lånekrisen i USA, hittil har folk blitt rammet av subprime-lånene, det har vært altfor gunstig å ta opp lån og nå klarer ikke folk å betale dem tilbake. Over de neste to årene vil USA rammes av lånene jeg ikke husker navnet på, lån som starter med en ufattelig lav rente (gjerne nede i 1%) men som etter et par år smelles tilbake til en ordentlig rente. Folk sliter allerede i dag med å betale renta på 1%, tenk hvordan det blir når renta for dem øker igjen!

 

Ja finanskrisa som startet i USA har dratt med seg resten av verden i dragsuget, og jeg sier ikke at børsen eller boligprisene skal fort opp på et gammelt nivå, for de var også kunstig høye, men vi har bare blitt dratt ned i dragsuget fordi vi er overbevist om at vi trenger USA's forbruk for å overleve, noe vi ikke gjør! USA er landet som forbruker mest, har minst oppspart, som låner mest, og som ikke produserer nok.

 

I en familie er USA det lille barnet som bare får penger av foreldrene, og som bare forbruker varene som foreldrene lager og kjøper til han. Han produserer mye bæsj, men det er ingen som vil ha det. Plutselig dør nå barnet, og resten av verden (i denne metaforen foreldrene) tenker at "dette er jo krise, hva skal vi gjøre med alle pengene og varene når ikke barnet er her til å bruke dem??", mens vi istedet burde tenke "yey, barnet er dødt, nå kan vi bruke mer penger på oss selv".

 

Kanskje litt synd at USA vil gå under, men det er det som vil skje hvis de fortsetter å ta opp lån for å betale sine tidligere lån. Når vi skjønner at USA aldri vil kunne betale tilbake dette lånet vil vi en gang slutte å låne dem penger, og da sitter de der igjen med bare masse masse gjeld. Alt de da kan gjøre er å lage penger selv, noe som vil føre til hyperinflasjon. Det de også kan og bør gjøre (men det vil ikke skje), er å bare godta at USA nå er i en dårlig situasjon og at folk må venne seg til en mye lavere levestandard og at folk vi ha det vanskelig i kanskje 20 år framover, men da vil antakelig også den amerikanske økonomien kunne klare seg. Istedet låner de mer og lager mer penger helt til dolllaren er ubrukelig.

 

Den eneste "løsningen" er vel at USA sniker ut alle pengene sine, som resten av verden tror er verdt noe, og kjøper utenlandske aksjer for dem. Når økonomien da begynner å rase sammen kan de gjennomføre bailouts ved at de har en faktisk verdi i utlandet.

Endret av Gebby
Lenke til kommentar

Det er massevis av gode aksjer å få kjøpt på NYSE som vil gjøre det veldig bra om det Peter Schiff tror vil skje, skjer med dollaren eller amerikanske statsobligasjoner. Peter Schiff generaliserer alt for mye når det gjelder amerikanske aksjer. Amerikanske aksjer har han en forutsetning om å kunne noe om. Litt verre er det med aksjer på den andre siden av jorda. Det er også alle mulige politiske faktorer også.

Lenke til kommentar

hva type aksjer vil tjene på svakere dollar, med tanke på at vi eksponerer oss for den svake dollaren i så tilfelle?

 

edit:

Hvorfor skal USA trekke verden ned? ...

 

 

... USA går under -> verden er i "krise" fordi vi ikke har noen til å kjøpe varene våre, og alle børsene vil rase

Du svarte ganske greit på ditt eget spørsmål..

Endret av apegryn
Lenke til kommentar
hva type aksjer vil tjene på svakere dollar, med tanke på at vi eksponerer oss for den svake dollaren i så tilfelle?

 

edit:

Hvorfor skal USA trekke verden ned? ...

 

 

... USA går under -> verden er i "krise" fordi vi ikke har noen til å kjøpe varene våre, og alle børsene vil rase

Du svarte ganske greit på ditt eget spørsmål..

 

Det er vel kanskje det beste eksempelet på feilsitering jeg noengang har sett. Jeg forklarer også hvorfor det ikke er noe som vil skje. Greit, verden vil trekkes ned i suget pga. USA i kanskje en måned da, det kan vi overleve. Etter det vil det bare gå bedre

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...