Gå til innhold

Matlagingstråden. Her får du tips og kan tipse andre


L4r5

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Starter med en liten oppskrift jeg.

 

Lars' Karismatiske Karbiser:

 

En pakke kjøttdeig holder akkurat til tre stykk. Hakk opp en pakke baccon. Rå.

Hakk opp en halv stor løk eller en liten. Rør sammen med ett egg. Tilsett grovmalt pepper, havsalt, en spiseskje Jensens Knust Chili og ditt favoritt chilli-krydder (selv så bruker jeg en variant fattern kjøpte i sør-afrika.) Virker det veldig klissete så tilsett litt mel.

Fordel på tre baller og trykk flat. Stekes under lokk til de ser klare ut.

Endret av L4r5
Lenke til kommentar

Når jeg er sliten og ikke gidder å bruke mye tid på middag, kjøper jeg noe godt brød, litt laks og en pose Toro Bergensk fiskesuppe. Gjennomvarmer laksen i ei teflonpanne mens suppa får koke, og deler opp laksen i biter på ca. fire ganger fire cm. Det tar ca. et kvarter, er ikke superdyrt og smaker deilig.

Lenke til kommentar

Nikka's fantastiske kebabkjøttboller!

 

Dette trenger du:

 

Rimis krossade tomater i pappkartong, antall etter ønske og mengde kjøttdeig.

Kjøttdeig

Løk/rødløk

Fersk ingefær

Tandori curry paste

Currypaste: tomat/cumin extra hot

Chilipulver

Tabasco

Salt

Ris

Olivenolje

Melange eller liknende til steking

Stekepanne

2x Kjele

Glass med lunket vann

Skje

Bolle

Tallerken eller suppetallerken

 

Ikke nødvendig:

Fersk koriander eller spinat. Om ønskelig kan man også ha nan eller liknende som tilbehør. Har du gjort dette riktig bør du ha en velsmakende rett som brenner 2 ganger: "På vei inn og på vei ut."

 

 

Kast kjøttdeigen i en stor bolle, stapp resten av ingrediensene oppi denne bollen, bortsett fra boksen med tomat - denne settes på medium varme i en stor kjele, slik at det er ett håp for at den koker opp. Sett også en stekepanne til varming, med en god klatt melange i. Tøm i litt ubesudlet olivenolje - kna alt sammen til det er godt blandet. Jeg bruker en god dæsj av begge krydderpastaene, krydder etter smak. Finn frem en spiseskje og et glass lunket vann. Form passe store kjøttboller som stekes i stekepanna, på begge sider til de er nesten gjennomstekt. Deretter flyttes de over i den, nå varme tomatsausen, dette bør få småputre i 5-10 minutter. Om ønskelig så kan du krydre sausen også, litt salt og sukker for å fjerne den litt beske tomatsmaken som noen ikke er så glad i, jeg liker den godt så jeg krydrer ikke sausen.

 

Ha ris på tallerkenen, fyll på med kjøttboller og saus. Serveres rykende fersk.

Lenke til kommentar

For dere som vil ha gode kokebøker: http://www.yrkeslitteratur.no/proffmat_provesider_.pdf

 

Eller kjøp den i all its glory her: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.d...oduktId=2834276

 

Fantastisk bok som vi på kokkefag bare kaller "bibelen". Den inneholder masse informasjon om alt fra oppbygging av et kjøkken, rangen til kjøkkenpersonalet, fagutrykk, hygiene, fremgangsmåter på MYE og selvsagt hundrevis av oppskrifter.

 

Så en av oppskriftene fra boken:

Kremet Tomatsuppe

Utbytte: 4 porsjoner

40 g smør

60 g grønnsakblanding (Løk, purreløk, selleri og gulrot[de fire store])

20 g baconsvor

ca. 35g hvetemel

Tomatpuré

1 l lys kraft (Okse er god kraft, har du ikke tilgang til kraft kan du lage buljong, men helst ikke...)

1 dl fløte

 

1: Fres grønnsakene og baconsvoren i smøret

2: Ha i mel og fres det til en hvit jevning

3: Tilsett tomatpuré. Spe deretter med lys kraft (Spe litt, rør ut, spe mer, rør ut osv.)

4: La suppen trekke i ca. 15 minutter (sørg for at melsmaken er borte fra suppen)

5: Sil, smak til med salt, pepper, og andre kryddere. Leger med fløte like før servering.

6: Server med egg/pasta/kjøttboller/kjøttbiter. Kan også ha med brød a part.

 

Kan garantere at denne er god og enkel! :D

Endret av Odd Ball
Lenke til kommentar

Den første er fra en post jeg hadde i DNFK:

 

1. Jeg blir ofte lei alt slags pålegg som går til brød, men til frokost, brunsj, nattmat og lignende er det ikke særlig andre valg (med unntak av frokostblanding). Derfor startet jeg å spise:

 

* Brød med salsa- og guacamoledip.

 

Indisk brød er favoritten, men vanlig brød fungerer også. Riv brødet fra hverandre og dipp det i dippen. I Norge er slike dips ganske dyre, men hjemmelagde duger også om man får teken på det.

 

2. Lat som jeg er gikk jeg tom for nesten alt jeg hadde av mat i kjøleskapet. Jeg hadde likevel 1 smågammelt brød igjen (som ikke ville smakt særlig godt utilberedt), og en god del kylling. Dermed oppsto 2 ulike alternativer:

 

* Kyllingbrød.

 

- Stek kyllingen i skiver på vanlig måte. Samtidig, eller rett etterpå, stek 2 brødskiver i olje til de blir passe crispy. Sleng på chilikrydder, smeltet ost (1 par tykke osteskiver, ca. 20 sek i plata) og nyt.

 

* Alternativ 2: Kylling/brød-miks.

- Istedenfor å skjære 2 brødskiver, river du brødet opp i små biter og friterer det i stekepanna. Det samme gjøres med kyllingen, små biter. Bland begge sammen, sleng på chilikrydder eller annen saus og høgg innpå. Smeltet ost gir en herlig smak her også.

Endret av Quicko
Lenke til kommentar
For dere som vil ha gode kokebøker: http://www.yrkeslitteratur.no/proffmat_provesider_.pdf

 

Eller kjøp den i all its glory her: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.d...oduktId=2834276

 

Fantastisk bok som vi på kokkefag bare kaller "bibelen". Den inneholder masse informasjon om alt fra oppbygging av et kjøkken, rangen til kjøkkenpersonalet, fagutrykk, hygiene, fremgangsmåter på MYE og selvsagt hundrevis av oppskrifter.

 

Så en av oppskriftene fra boken:

Kremet Tomatsuppe

Utbytte: 4 porsjoner

40 g smør

60 g grønnsakblanding (Løk, purreløk, selleri og gulrot[de fire store])

20 g baconsvor

ca. 35g hvetemel

Tomatpuré

1 l lys kraft (Okse er god kraft, har du ikke tilgang til kraft kan du lage buljong, men helst ikke...)

1 dl fløte

 

1: Fres grønnsakene og baconsvoren i smøret

2: Ha i mel og fres det til en hvit jevning

3: Tilsett tomatpuré. Spe deretter med lys kraft (Spe litt, rør ut, spe mer, rør ut osv.)

4: La suppen trekke i ca. 15 minutter (sørg for at melsmaken er borte fra suppen)

5: Sil, smak til med salt, pepper, og andre kryddere. Leger med fløte like før servering.

6: Server med egg/pasta/kjøttboller/kjøttbiter. Kan også ha med brød a part.

 

Kan garantere at denne er god og enkel! :D

 

Den hørtes veldig god og enkel ut, men det eneste jeg vil tro ikke er så lett for mange er å lage en god kraft. Oksekraft skal koke rundt 6-8 timer, så skal en lage dette, må en lage kraft en dag i forveien, eller begynne tidlig samme dag.

Endret av Sundt
Lenke til kommentar

Helt sant, får du fatt i dyrebein bør du koke så mye kraft du kan skvise ut av det og fryse det ned.

 

Skulle ønske vi hadde det hjemme hos oss, men alas. Må på skolen for å få den sjansen... :p

 

Edit: Fixed some leifs og legger til dette. Hvis du bruker hel fisk en gang, fileter den og kok kraft av alle restene. Samme med rå kylling el.

Endret av Odd Ball
Lenke til kommentar

Jeg poster et gammelt tips jeg skrev i tråden om hybelmiddager:

 

Jeg har funnet en utmerket måte å friske opp en ellers kjedelig og litt metallisk tomatsaus laget av hermetiske tomater. Bland inn en pose Schezuan Spicy Tomato Sauce fra Blue Dragon i sausen og du får en litt kraftigere og fyldig smak! Det koster litt ekstra men det hever også smaken betraktelig!

 

 

Szechuan%20Spicy%20Tom%20Sauce.jpg

 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+312

Spin-of av kinesisk pytt i panne.

 

mengden må man variere litt selv, hva man liker osv. men ca 1-2 kyllingfileter pr. pers, jeg spiser som regel bare en halv selv :p

 

1 kylling filet

1-2 porsjoner kokt ris (sjasmin fungerer bra)

Kikkoman-saus (soya)

matolje

grønnsaker, ferske eller fryst

dersom man liker det kan man godt ha ting som paprika løk osv, men jeg pleier ikke det.

 

Bland 1ss soyasaus og 2ss olje sammen i en bolle. Skjær fileten i biter og ha oppi bollen med marinade, la den ligge å godgjøre seg i kanskje 10 minutter, gjør ingenting om det blir lenger.

Sett på ris og grønnsaker til koking (hver sin kjele ;P )

Sett på stekepanna på høy varme, ha i kyllingfileten, skru ned varmen og stek til de er stekt nesten helt gjennom, så snur du dem.

Ha i den kokte risen og grønnsakene. Smak til med mer soyasaus blandet med olje. Det er godt med litt stekeskorpe på risen.

Bon appetitt:P

Lenke til kommentar

Et lite tips til dere som hadde kalkun i går. Kutt de største kalkunbeina i to med en kjøttøks (for å få ut margen) og legg alt av bein og skinn o.l. i en stor gryte. La det koke i noen timer til det nesten ikke er vann igjen. Da får du helt nydelig kraft ut av det. Koster deg ikke så mye å lage det, men det er gull verd om du skal lage deg noe frichasse eller supper e.l. senere. Holder seg godt i frysen.

 

Koker kalkunen min as we speak selv.

Endret av L4r5
Lenke til kommentar

Pitapizza

 

Enkelt og godt!

 

pitabrød

løk

skinke

paprika

sjampinjong

revet ost

kjøttdeig

pizzasaus (ketchup funker også)

hva-du-enn-vil

 

Prøv deg fram med mengde og ingredienser. Framgangsmåten er vel ikke så vanskelig å tenke seg fram til. :)

 

 

"Chili Con Carne"

 

Denne fant jeg her på forumet en gang i tida faktisk.

 

kjøttdeig

rødløk

chilipulver

tomatpurè

(kan visstnok ha tomatbønner i også, men det skjer ikke her i huset iallfall)

 

Stek kjøttdeig (200 g f.eks.) og løk (1/2 f.eks.) hver for seg, bland sammen og hiv oppi chilipulver og tomatpurè etter smak og behag. Helt nydelig. :D

 

Var noe mer

Lenke til kommentar

Da er forberedelsene til morgendagens nyttårsmiddag ferdig.

 

Jeg har ansvaret for forrett og dessert her i familien, så i dag har jeg laget kraft til en Vilsoppsuppe og laget ferdig Panna Cotta med bringebærcoulis.

 

Oppskriften på Villsoppsuppen:

1 del løk

2 deler sopp

12 dl fløte

8 dl melk

Kalvekraft

Salt og pepper

 

Fres løk og sopp i olje

Tilsett det flytende

Smak til med salt og pepper

Kokes ned på svak varme i noen timer

 

Og til Panna Cottaen:

6 stk. gelatinplater

1 stk. vaniljestang

7 ½ dl kremfløte

100 g sukker

 

Bringebærcoulis:

1 pk. frosne bringebær

100 g melis

2 ss sitronsaft

 

1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Skyll de godt og klem ut vannet.

2. Snitt vaniljestangen på midten, skrap ut frøene.

3. Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestangen og innholdet i den. Ta det av platen, ta ut vaniljestangen, og rør inn gelatinen. Hell blandingen i seks små former eller glass. Avkjøl minst 3 timer før servering.

 

4. Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprocessor, kjør til massen er glatt og sil den.

 

Server desserten med litt frisk coulis og bjørnebær. Bjørnebær får du kjøpt frosne hele året. Kan lages 1-2 dager før servering.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...